opinió

El poder de qualsevol

«Barrera era un senyor en tot moment, i els que el vam tractar prou pensem a dretament que a ell les medalles no li calien»

per Josep Vallverdú , 28 de setembre de 2020 a les 20:00 |
Que l'Ajuntament de Barcelona retiri la Medalla de la Ciutat a Heribert Barrera no deixa de ser una mostra de les massa freqüents barbaritats que veiem perpetrar barroerament per part de polítics. Ja és greu que, tot i ser legítima, la votació pogués portar-se a terme. Perquè fou una votació que vull suposar gens precipitada, malgrat l'errada nominal ja coneguda. Què van discutir els il·lustres edils?
 
Van acceptar tranquil·lament que sortís guanyadora una majoria anti-medalla? Cap dels grups més liberals –per exemple, dic modestament, el PSC- no s'hi va repensar? Per què en un cas com aquest es van sumar a la proposta del més anticatalà dels consellers municipals que ha petjat les escales de la Casa Consistorial, i anar de bracet amb el PP, els Comuns i Ciutadans? O és que no sabien qui era l'onorable Barrera, que va presidir el Primer Parlament de la Catalunya postfranquista? Això sol els hauria hagut de fer reflexionar i ser cautes.
 
Volien denigrar un eminent científic, un polític honest i dialogant, de veu calmosa i conviccions robustes. Un ciutadà flexible, de vasta cultura i humanitat comunicativa, que, a més a més, donà forma i restituí en dignitat el nostre Parlament. És clar que ho sabien, però ens sembla, als de comarques, que a Barcelona l'actual Consistori és poc consistent, no atén als matisos, tira al dret en massa ocasions, té al timó una alcaldessa no gens simpatitzant amb els partits sobiranistes. I Heribert Barrera ho fou sempre.
 
Avui, en molts àmbits, també lamentablement entre els servidors públics, trobem mitjanies, diguem-ho clar. Amb aquest panorama és fàcil que els partits de l'òrbita defensora ardent de la "rojigualda" aprovin propostes oportunistes com les del regidor Valls, però no tan fàcil hauria hagut de ser que els socialistes hi sumessin el vot favorable, si no és que ja els vagi bé, per fer forrolla, prendre decisions vergonyoses com aquesta que ha aixecat a la xarxa i als mitjans mostres de contrarietat prou evidents.
 
Als catalans sincers, normals, ens cau la cara de vergonya. Heribert Barrera era un senyor en tot moment, i els que el vam tractar prou pensem a dretament que a ell les medalles no li calien. Hauria estat molt més elegant, i sobretot intel·ligent, no aprovar la lamentable proposta de retirar una distinció tan alta com la medalla de la Ciutat Comtal a l'Honorable Barrera. No és una decisió de la qual puguin presumir els qui la van prendre i fer guanyar. Ara: de generós i de senyor se n'ha de venir de mena.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Josep Vallverdú
Filòleg, escriptor i traductor. Membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, finalista del Premi Andersen de literatura juvenil, Premi d’Honor de les Lletres Catalans i Doctor Honoris Causa per la UdL. Amb més de 90 llibres editats, el darrer títol és el Bestiolari 2, amb il·lustracions de Manel Cusachs i pròleg de JL Carod-Rovira.
23/11/2020

Volgudament o no

09/11/2020

Negar i renegar

26/10/2020

Que tremola, l'enemic?

28/09/2020

El poder de qualsevol

06/06/2020

Feixisme avui

06/05/2020

Balcons

24/02/2020

​Pensions benemèrites

14/02/2019

Coroneta d'espines

23/10/2018

Gent que escriu (encara)

28/03/2018

La sort que tenim

Participació