opinió

La Covid-19 no canviarà lo món

«Hem vist que podem viure en molt menys del que pensàvem. Un estil vital més senzill. Decrèixer»

per Jesús Colomé, Amposta | 7 de maig de 2020 a les 12:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa dies que sentim dir que l’epidèmia de la Covid-19 canviarà lo món. No, esta epidèmia no canviarà lo món, lo que sí que farà és accelerar les dinàmiques i processos de canvi que ja estaven en marxa, tant los bons com los dolents, igual com ha passat en altres èpoques de la història.

Per exemple, accelerà la digitalització de la societat, de persones, empreses i sobretot administracions públiques. Gràcies a la tecnologia esta pandèmia se mos ha fet una mica més suportable, molta gent ha pogut seguir treballant des de casa, encara que moltes faenes mai seran digitalitzables totalment i sempre requeriran de contacte humà, però hem pogut guaitar que podíem seguir treballant des de casa, sense tindre que agafar cotxes ni trens per anar a una oficina o a una reunió a fer exactament lo mateix que podem fer des de casa, en tot l’estalvi de temps i diners que això comportarà. I qui diu treballar, diu comprar o gestionar davant les administracions públiques. Un altra cosa és si lo teletreball és més eficient o no que treballar des d’una oficina, però això ja és un altre debat.


Un altra transformació que esta pandèmia accelerarà a la força, és la econòmica, les transformacions que requereix la economia i moltes empreses per no ser tan vulnerables a les crisis, tant les més o menys previsibles i cícliques, com les econòmiques o les totalment imprevisibles, com les catàstrofes naturals o les sanitàries, reformes que fa anys que estan pendents i los nostres polítics posposen o se neguen a fer, només pensant en los vots i ancabat s’indignen quan des d’Europa mos diuen que no sabem gestionar i tenim la mà trencada en los diners.

Tot això donarà més ales a les tendències extremismes a banda i banda l'arc polític, s'intensificaran les tendències populistes que en menor o major mesura fa anys s'expandeixen per la Unió Europea, aprofitant l'oportunitat generada per esta pandèmia, la crisi que genera i lo xoc que està representant per la majoria de la població, la faran servir per intensificar la propaganda esperant augmentar suport electoral a les pròximes eleccions.


I per últim, hem vist que podem viure en molt menys del que pensàvem. Un estil vital més senzill. Decrèixer. Mos agrada veure estes imatges de tímida recuperació de la naturalesa, això és perquè fem un ús menys intensiu del medi ambient, de coses que mos podem estalviar perfectament, viure una mica diferent que fins ara, més a poc a poc i més a prop.

No m'apunto al carro del “tot sortirà bé”, a gent que conec personalment tota esta situació ja no li ha sortit bé, però si que crec fermament en què sempre es pot treure quelcom positiu de tota desgràcia.


Quan va haver l'epidèmia de la pesta negra al segle XIV, la més terrible de la història, que se calcula que va matar entre un terç i la meitat de la població d'Europa, un dels canvis que va accelerar considerablement va ser lo final del sistema econòmic feudalista, sistema que mantenia la majoria de la població d'Europa vivint pràcticament en l'esclavisme, i que va ser substituït pel mercantilisme, etapa prèvia del sistema capitalista, així com canvis culturals que van dur al que coneixem com el Renaixement.

En conjunt totes estes dinàmiques durien uns segles més tard a la Revolució Industrial i el desenvolupament de la societat en que vivim avui en dia a Europa. La pesta no va crear la Revolució Industrial, lo que va fer és va escurçar lo temps del seu esclat. Dels canvis de la Covid, d'aquí un any ja tindrem més respostes.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Jesús Colomé
​Llicenciat en Ciències Polítiques i Màster en Comunicació
La política és la més humana de les relacions personals, d'aquí el seu cinisme i les seues contradiccions, que no arribaré mai a acceptar del tot. Per això, els politòlegs fem política, perquè tenim la tendència innata a qüestionar-ho tot.
@jcolome87
28/09/2021

​Per què la desigualtat desintegra el país?

11/04/2021

Mesures urgents per no morir d'èxit

08/02/2021

El Pla Delta, abans de posar el crit al cel, pensem-ho una mica

14/09/2020

​El victimisme ens fa petits

25/06/2020

Noves polítiques socials

07/05/2020

La Covid-19 no canviarà lo món

30/03/2020

La lliçó del curt any 2020

13/02/2020

Ara que el Gloria ha passat

30/01/2020

Salvem lo Delta (però de veritat)

02/12/2019

La ferida franquista ebrenca

Participació