La cultura a la UCI

"Un daltabaix com aquest hauria de servir d'excusa per reposicionar els malendreços. Com la cultura. Un sector que políticament només s'ha fet servir per fer bandera"

per Carles Mayol i Ricart , 16 d'abril de 2020 a les 19:37 |
La situació que estem vivint és nova per tothom. Menys per la cultura. La cultura, en crisi de qualsevol mena, sempre és la primera sacrificada i la darrera en recuperar-se. I és que la novetat d'aquesta crisi global és que l'epicentre és sanitari. Altres vegades aquest centre era econòmic (com en la crisi de 2007) o social (com la Guerra Civil). Les crisis transversals que afecten la societat a tots els nivells sembla que tenen la predilecció de començar per la cultura.

El primer sector damnificat va ser el cultural amb el tancament de cinemes, teatres, agrupacions... A La Unió ho estem vivint en primera persona. No podem desenvolupar la nostra activitat cultural amb normalitat: ni teatre, ni dansa, ni bastoners, ni coral, ni boixets, ni esplai... A La Unió confiem en totes aquelles persones que ens fan confiança per la nostra activitat, però també pels valors que representem i el patrimoni immaterial que representa la cultura per la vila de Sant Cugat. Ara més que mai "la unió fa la força" i confiem en fer pinya com a entitat i amb les altres entitats.

Un daltabaix com aquest hauria de servir d'excusa per reposicionar els malendreços. Com la cultura. Un sector que políticament només s'ha fet servir per fer bandera. La incertesa de si es prendran mesures per salvar la cultura ens fan patir. Es pendran les mesures suficients? Es farà a temps? I més veient que es prioritza el rendiment econòmic a la salut de les persones. Primer els diners. Després les vides. I en aquest posicionament la cultura deu ser en darrera posició.

Contràriament a la política i de manera molt (però molt!) esperançadora ha sigut una de les primeres coses que la població ha posat en valor. Aquests dies, molta gent ha dedicat el seu temps a cuidar-se físicament i mentalment. I també a la cultura. Quanta gent al vostre voltant ha dit "jo porto tota la crisi desenvolupant un nou model de negoci" o "jo ja no sé què més fer per augmentar la productivitat". La gent està dibuixant i pintant, fent música, cuinant (visca la cultura gastronòmica!), llegint, veient pel·lícules i sèries... Així doncs potser ens hem de replantejar si la cultura no és un bé de primera necessitat que hem de cuidar i protegir. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Carles Mayol i Ricart
Sant Cugat del Vallès (1989). Amant del bon menjar, el bon beure, els jocs de taula i la bona conversa. Col·lecciono samarretes de futbol. Curiós, melòman, seguidor d'esports i d'eSports, creient. Vinculat a La Unió Santcugatenca.
25/06/2020

Bilis a les xarxes

16/04/2020

La cultura a la UCI

26/02/2020

Carnaval i empoderament

23/01/2020

Em preocupa el comerç local

16/12/2019

L'efecte Jimmy Jump

02/12/2019

Benvingut Nació Sant Cugat!

Participació