OPINIÓ

Per una renda bàsica incondicional

«Deixem de posar pegats a les necessitats i passem a erradicar les mancances i la pobresa. La renda bàsica assegura el benestar material bàsic i és el pas necessari per a aquest canvi»

per Carme Porta i Sergi Raventós , 7 d'abril de 2020 a les 19:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En els darrers dies i enmig del confinament per la pandèmia de coronavirus, s'ha sentit a parlar molt, fins i tot en boca de dirigents polítics del Govern català, de la renda bàsica universal o fins i tot d'una renda bàsica de quarantena. Tothom parlem del mateix? Què és la renda bàsica Universal?

La renda bàsica universal (RB) és una renda no condicionada als ingressos. Una renda que rep cada ciutadà o ciutadana de ple dret i finançada pels impostos. Parlem, doncs, d'una renda molt diferent als actuals ajuts socials i que canvia la base de l'abordatge de la lluita contra les desigualtats. No es pot confondre, com sovint passa, amb altres rendes d'inserció, subsidis condicionats, ajuts o amb la mateixa Renda Garantida de Ciutadania que van adreçades a persones o famílies en situació de pobresa.


La RB és una proposta incondicional i, per tant, independent d'altres fonts d'ingressos. És individual i per a tota persona major d'edat. Una renda que dona dret a l'existència, que es rebria des del naixement al moment de la mort. Val a dir que hi ha diferents models i propostes que contemplen menys quantia per a menors d'edat.

Per què aquesta proposta ha emergit amb tanta força en aquests moments? Actualment, la situació d'incertesa i inseguretat econòmica de milions de persones, confinades o no, i que veuen perillar la seva font d'ingressos ha provocat que, des de diferents àmbits, moviments socials, entitats, sindicats i determinats polítics, s'hagi prestat atenció a aquesta mesura econòmica que, sense ser la solució a tots els problemes econòmics, podria ser una bona resposta al xoc econòmic que es trobaran molts països si no s'apliquen mesures dràstiques.


En aquests moments d'emergència econòmica per a moltes famílies i persones, es visualitza que introduir una renda bàsica -sense haver de controlar qui ho requereix o qui ho necessita, amb tot el que suposa de dificultats administratives- facilitaria molt ràpid l'entrada de liquiditat econòmica a les llars.

En aquests moments en què la despesa social havia davallat, que la precarització dels llocs de treball des de la crisi del 2008 havia provocat un endeutament i empobriment de les famílies i alts índex d’atur, que empitjoren amb la pandèmia, la resposta no és coherent i es planifiquen multiplicitat de petits ajuts que venen a desconcertar, encara més, la gestió dels mateixos, així com la població que els necessita. La resposta ha de ser senzilla, coherent i àgil, la renda bàsica compleix aquests paràmetres i posa sobre la taula la solució a moltes de les actuals necessitats sense complicar i afegir burocràcia a la ja de per si carregada administració.


Per suposat que aquí no s'acabaria amb tots els problemes econòmics i les desigualtats, però si que canviaríem el model d'actuació política i econòmica. Hem de deixar de posar pegats a les necessitats i passar a erradicar les mancances i la pobresa. La renda bàsica assegura el benestar material bàsic i és el pas necessari per a aquest canvi.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Carme Porta i Sergi Raventós
Carme Porta és cap de comunicació de la Fundació Surt, i Sergi Raventós és treballador social i tècnic d'inserció laboral a la Fundació els Tres Turons i membre de la Xarxa Renda Bàsica.
30/10/2020

Una proposta de futur i europea

07/04/2020

Per una renda bàsica incondicional

Participació