I després del coronavirus?

«En quedarà alguna cosa dels aprenentatges que cadascú de nosaltres n'hem tret d'aquesta situació?»

per Marc Fernàndez , 24 de març de 2020 a les 18:51 |
Dies de confinament. Molts aspectes de la nostra vida com l'havíem conegut fins ara han canviat a la força. Aquest canvi ha implicat que ens haguem d'adaptar a aquesta nova realitat, i que s'hagin generat mil i una situacions que fins el moment cap de nosaltres havíem viscut amb anterioritat. Però... i quan acabi el confinament? En quedarà alguna cosa dels aprenentatges que cadascú de nosaltres n'hem tret d'aquesta situació? Serviran d'alguna cosa a nivell social? Permeteu-me fer-vos algunes reflexions d'aspectes sobre els que crec que caldrà reflexionar i repensar en la era post-coronavirus.

1- Solidaritat. Una crisi acostuma a ser una de les situacions on es mostra el costat més solidari de les persones. És admirable com la societat civil s'ha organitzat al voltant d'un munt d'iniciatives: cosir mascaretes a casa; construir prototips per fabricar respiradors; organitzar xarxes per donar suport a la gent que viu sola, en són alguns dels exemples. I després de la crisi? Seguirem sent solidaris? Ho hem de ser! La solidaritat ha de ser un dels pilars de la nostra societat.


2- Tecnologia. M'ha sorprès molt aquests dies com tot i tenir un munt de recursos tecnològics al nostre abast, tinc dubtes que s'apliquin cap on realment toquen. Disposem de superordinadors, de 5G, Intel·ligència artificial, i un llarg etcètera. Però què han aportat per preveure la pandèmia, controlar-ne l'evolució, simular conseqüències, i ja no dic, ajudar a mitigar-la? Realment tanta tecnologia té una aplicació a nivell social? Què ens aporta com a societat? Sense cap mena de dubte cal fer un esforç per aplicar les noves tecnologies a nivell social.

3- Mitjans de comunicació. Informació o desinformació? A diari em poso les mans el cap quan escolto o llegeixo segons quins mitjans de comunicació. Realment tot s'hi val per captar audiència? El coronavirus és un espectacle? Cal posar un límit a segons quins tipus de periodisme, i treballar per una comunicació veraç i sense sensacionalismes. I les fake news? La gran font de desinformació del món actual. Realment les grans plataformes seran capaces de fer front a aquest tipus de notícies, que intoxiquen i desvirtuen la realitat?


4- La ciència. Qui ho anava a dir eh? La importància de la ciència per solucionar els problemes de la nostra societat. Els científics: aquells gran oblidats. Què faríem sense ells en el moment actual? Doncs cal no oblidar-ho! S'ha d'apostar per augmentar els pressupostos destinats a la investigació, i d'una vegada per totes, dignificar-la i posar-la a l'alçada que li toca. Ara més que mai.

5- El sistema sanitari. Les retallades en el sistema sanitari dels darrers anys semblava a ulls de molts que passaven desapercebudes i que no tenien efectes. Els avisos del col·lectiu han estat ignorats per activa i per passiva. I ara què? Ens trobem amb el resultat, solucionat a base del voluntarisme i dedicació de metges, infermeres i tothom qui envolta el dia a dia sanitari. Gràcies i gràcies!!! I després què? Cal asseure's i redefinir el model de sanitat que volem en el futur de manera urgent.


6- Política. Dia si dia també no em deixo de sorprendre. Realment la classe política està preparada per ocupar els càrrecs pels quals els hem escollit? Segueixo pensant que cal un mínim de professionalització de la política, o si més no, que sigui capaç d'assumir les seves mancances i recolzar-se amb experts. 

7- Teletreball. Molts ens hem vist abocats a reinventar la manera de treballar i fer-ho des de casa. Un model que molts ja pensàvem que teníem per mà, però que a la pràctica hem vist que no era així. Sense cap mena de dubte el teletreball anirà cada dia a més. Cal doncs que les empreses facin avanços en aquest àmbit, i apliquin eines i tecnologies que ho permetin fer fàcil i àgil.

Qualsevol crisi ha de ser una oportunitat. Ha de generar canvi i hem de ser capaços d'aplicar el què n'hem après. A veure si aquesta vegada som capaços de sortir-ne reforçats i de construir un model econòmic-social sòlid, just i sostenible.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Marc Fernàndez
Manresà  inquiet del 78, català, i empresari. Llicenciat en Medi Ambient i màster en diferents àrees de gestió empresarial: des de qualitat, seguretat laboral, administració i direcció d'empreses, fins a direcció econòmica - financera.  Fundador de Innio.biz.
 
Ha estat Cap de Demarcació de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, i actualment és el vicepresident del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya. 
 
Col·labora en diverses publicacions especialitzades en emprenedoria  i gestió empresarial. 
24/03/2020

I després del coronavirus?

14/01/2020

Els e-nadons

12/06/2019

Desigualtats, també, en l'àmbit digital

04/03/2019

Catalunya, un referent tecnològic

12/01/2019

Som digitals?

07/07/2016

Hi ha clients que no ens convenen

31/03/2016

Recordant les quatre «P»: el màrqueting de sempre

26/02/2016

Design Thinking: donant solució a necessitats reals

21/12/2015

Proposta de Valor: Quins beneficis aportem als nostres clients?

06/11/2015

Podem preveure el fracàs d'un nou projecte?

Participació