Com els bancs, ni més ni menys

«L'Estat ha d'actuar amb empreses i autònoms amb la mateixa contundència amb la que va reaccionar amb la crisi financera de fa una dècada»

per Germà Capdevila , 15 de març de 2020 a les 18:00 |
L'epidèmia de Covid-19 és ja una realitat imparable. Ara no es tracta ja d'evitar-la, sinó de frenar la seva expansió o alentir-la de manera tal que el sistema sanitari no col·lapsi completament. Aquest article del Washington Post explica clarament i molt gràfica com el confinament és la mesura més idònia per "aplanar la corba" i repartir en el temps els ingressos per Covid-19 als hospitals.

El confinament ha de ser el més ampli i consistent possible si volem que tingui l'efecte desitjat. Per això els clams del president Torra després de la reunió per videoconferència amb Sánchez i la resta de presidents van ser tan contundents: perquè les mesures del decret que estableix l'estat d'alarma no són suficients.


És evident que com més èxit tingui el confinament, més alta serà l'afectació per a l'economia. Un país aturat no produeix ni consumeix, la qual cosa provocarà efectes devastadors si no hi ha una intervenció decidida per part dels poders públics. El president Torra i el vicepresident Aragonès ho demanaren de forma explícita però el decret del govern Sánchez no conté ni una sola mesura en aquest sentit.

Serà més fàcil suportar el confinament si sabem que hi haurà un conjunt de mesures clares i directes per atenuar-ne els efectes econòmics. Alguns dirigents polítics han començat a parlar de moratòries en el pagament de les quotes de la seguretat social o les declaracions d'IVA. És una aproximació equivocada al problema. Un autònom o microempresa que no facturi no soluciona res amb una moratòria. El deute generat no el podran pagar. No desapareixeran de cop, sinó a terminis, però desapareixeran igualment.


Amb la crisi financera de 2008, l'Estat va actuar decididament per salvar les grans entitats bancàries, abocant entre 60.000 i 100.000 milions d'euros dels contribuents que mai més no es recuperaran. Ara cal actuar exactament de la mateixa manera. La Unió Europea ha declarat que posarà en marxa els mecanismes de liquiditat que facin falta i que afluixarà els límits del dèficit. És a dir que els diners hi seran.

Cal una acció contundent i cal explicar-la com més aviat millor per tal de tanquil·litzar empleats, autònoms i empresaris.


Cal condonar –no postergar– les quotes de la Seguretat Social a autònoms i empreses fins a una certa dimensió, la qual cosa implica liquiditat i injecció de diners directes a l'economia.

Cal enviar al final de la vida dels préstecs les properes 3 o 6 quotes d'hipoteques i crèdits de particulars i empreses (aquesta mesura no costaria diners públics ni afectaria els bancs, que acabarien tot el deute).

Cal establir un mecanisme compensatori que complementi la part del sou que no cobren aquells afectats pels ERO temporals (que es multiplicaran massivament) de manera de mantenir intacte el seu poder adquisitiu.

Com amb els bancs, aquestes mesures han de ser a fons perdut. Els bancs no van tornar ni un euro i als pocs mesos tornaven a guanyar diners, milers de milions de benefici. Cal provocar el mateix efecte en l'activitat d'autònoms i empresaris, de manera que puguin tornar a generar beneficis un cop se superi la crisi del Covid-19. Només així s'evitarà la paràlisi total de l'economia. Si es va fer amb els bancs, per què no es pot fer amb el teixit productiu del país, el que garanteix la feina i els ingressos de les famílies? 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
01/06/2020

El virus de l'autoritarisme

24/05/2020

Xantatge amb els morts

17/05/2020

L'estat d'alarma serà permanent

10/05/2020

La cogovernança i altres faules

03/05/2020

L'oest llunyà

26/04/2020

Una i no cinquanta-i-una

19/04/2020

La policia del pensament

11/04/2020

El retorn (dels accionistes)

05/04/2020

L'autonomia que ens cal

29/03/2020

No som "sistèmics"

Participació