Avui parlarem de la plebs

«Quan s'acabi el pernil i tot el tiberi de casa, serà saludable menjar-me el pinso del gos? Podré menjar llimacs, si no em fa res menjar cargols?»

per Xus (Jesús Pacheco i Julià) , 14 de març de 2020 a les 13:08 |
DES DE LA TERRA DOBLE, per Xus.
 

"Sempre es pot despertar algú que estigui dormint, però cap soroll del món, per fort que sigui, despertarà algú que fingeix dormir."
Jonathan Safran Foer


"La gent està boja? No, la gent està manipulada."
José Luis Sampedro

 
Benvolguts padawans, avui podria parlar del temporal Glòria, del satisfyer, del procés independentista, del búnquer de la peli Take Shelter o també de la pandèmia del coronavirus. Però no escriuré res sobre tot això: avui parlaré de la plebs (pueblo llano).

Ja sabeu que la plebs, històricament, era tota la gent de l'antiga Roma que no tenia gens, és a dir, que no formaven part dels que van fundar míticament la ciutat.

Actualment, la majoria de nosaltres formem part de la plebs. Només NO hi formen part la reialesa i els que són força rics (classe alta+alta).

Abans la resta de la gent vivíem il·lusòriament en una hipotètica classe mitjana que pràcticament ja ha desaparegut. Per això i després de la Gran Crisi, la plebs és una nova classe social que aglutina les antigues classes obrera i mitjana.

L'antiga classe mitjana sempre feia de frontissa entre la classe baixa (obrera) i la classe alta. I si no sabeu què passa quan desapareix la classe mitjana és quan heu de rellegir Karl Marx i, sobretot, els nous marxistes reloaded. N'inferireu que és quan es provoquen sedicions, revoltes i/o revolucions (presumptament).

Actualment, es pot tenir un magnífic sou treballant per a una gran empresa, tenir un petit o mitjà negoci que et vagi menys o menys bé, o bé tenir un sou de post-millenial, però la sensació de gran incertesa sobre el futur no ens la treu ningú (món líquid de Zigmunt Bauman). Només els funcionaris i els pensionistes se salven una mica.

No em podeu negar que la gent s’ha tornat més mal-educada a causa de la crisi, més poruga a causa dels temporals i molt més  paranoica a causa de les pandèmies.

Com tots sabeu, diuen que no hi ha res més senzill de manipular que les masses. Segurament és cert, i Goebbels encara es remou i riu des de la seva tomba. Només cal mirar arreu i pensar en la casuística de la pandèmia actual del CoVid-19.

La gent va als supermercats i fa una compra per sis mesos; a Austràlia s'ha exhaurit el paper higiènic (perquè no tenen bidet, potser?); si vols comprar un líquid esterilitzant per a mans s'ha quadruplicat el seu preu; tampoc no queden mascaretes (jo tinc la mateixa que  Darth Vader, cap problema); ningú no vol viatjar i les agències de viatges s'estiren del cabells; les Borses cauen i l'economia que estava en deflació torna a caure. I per postres, el president del govern Ñ declara un semi-estat d'alarma en un divendres i 13.

M'ho va dir alguna persona propera (el meu amic llauner i lampista, en Txema): "Les guerres ja no fan la seva funció. El que de debò malmetrà la humanitat seran les epidèmies" Selecció natural o artificial? El destí, es preguntaran alguns?

Per altra banda, un mandatari xinès ha fet un tweet acusant l'exèrcit dels EUA d'haver propagat aquesta arma biològica a Wuhan. Si això fos cert (com afirmen alguns seguidors de les teories de la conspiració) i la intenció era enfonsar el gegant asiàtic, tot ha sortit molt i molt malament, i el bumerang ha tornat colpejant-los en tota la cara (caiguda del preu del petroli americà i enfonsament de totes les Borses). I el gegant xinès encara està rient.

Padawans, voleu dir que no estem davant un enfonsament literal de tot l'aparell financer del sistema capitalista degut, com sempre, al deute acumulat que és impossible de pagar? I tot amagat amb la màscara d'una gran pandèmia?

Mentrestant, la plebs considera pornogràfic el temporal Glòria, devastador el satisfyer, inacabable el procés i democràtic el coronavirus.

Del búnquer de Take Shelter en parlarem un altre dia.
 
FAQ’S ABANS DE L’APOCALIPSI:
  1. Si enlloc del coronavirus, hagués estat la pesta bubònica (que va matar uns 100 milions de persones durant el segle XIV), els polítics haurien seguit els mateixos protocols? Com anomenar-los?
  2. Avui dia, us creieu que només hi ha 7 casos registrats a Rússia de coronavirus (o pneumònia de Wuhan o 2019-nCoV) ?
  3. Sabíeu que sobre l’any 3.300 aC ja hi va haver el primer cas de coronavirus?
  4. Quan s'acabi el pernil i tot el tiberi de casa, serà saludable menjar-me el pinso del gos? Podré menjar llimacs, si no em fa res menjar cargols?
  5. A la peli Take Shelter, un senyor d'Arkansas té visions nocturnes per l'arribada de l'Apocalipsi, però ningú no li fa cas. Per això es construeix un búnquer. I sou tan pobres que no us en podeu construir un? Us el puc fer jo mateix. Preu a negociar.
  6. Això a la Terra Doble no passa. Algú ho havia de dir. O no? 
 
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Xus (Jesús Pacheco i Julià)
Xus
(Jesús Pacheco Julià).
 
Constructor i escriptor. Nascut a Gualba el 1964. Viu a Sant Celoni. Jugador d'escacs. Paleta de tota la vida, amb una empresa pròpia que va continuar la del seu pare.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988). Llicenciat en Filologia Catalana (1989). Dos cursos de Doctorat (1991-1992).
Quatre llibres publicats (dos de relats, un de micro-contes i un de poesia) i guanyador d'uns quants premis literaris.
A principis del 2020, sortirà publicada la seva novel·la El Danubi també passa per Praga, guanyadora del Premi de Novel·la Òmnium Vallès Oriental.
04/05/2020

Missatge en una ampolla

01/05/2020

Només sé que no sé res

25/04/2020

Maneres d'amanir un tomàquet

17/04/2020

Breu tractat per marcar millor la població

10/04/2020

Meta-Carpe Diem

02/04/2020

Entre 30 i 80 anys

28/03/2020

La Resistència

21/03/2020

La terra continua girant

14/03/2020

Avui parlarem de la plebs

08/03/2020

There are more (stranger) things

Participació