opinió

Green Deal Catalunya

«Cal liderar el projecte de model de país, de desenvolupament econòmic sense renunciar a la cohesió social i basat en el Green Deal Europeu»

per Marina Geli , 27 de gener de 2020 a les 20:00 |

El temporal Gloria ens ha situat, de nou, davant del mirall dels reptes pendents. Catalunya està avaluant els danys de la borrasca Gloria arreu del país però seria un error iniciar accions sense la mirada a mitjà i llarg termini. Les decisions han de tenir sentit. Cal impulsar el Green Deal Catalunya.

La Unió Europea ha presentat el Green Deal Europeu com l'estratègia de desenvolupament sostenible per convertir Europa en el primer continent neutre amb relació al canvi climàtic l'any 2050.

El Pacte Verd Europeu no és ja patrimoni de partits i activistes ecologistes si no ha esdevingut el cor del model europeu. Aquesta estratègia anirà acompanyada de fons per inversions sostenibles, per la transició i consolidació d'un model energètic de renovables i una aposta per l'economia circular. Alhora els sectors empresarials i financers han de ser part important del canvi.Catalunya ha de convertir el repte en una oportunitat. Catalunya és un país petit (31.108Km2) amb una diversitat paisatgística important i gran biodiversitat. El 64% de la superfície és forestal, 26% conreus continentals i mediterranis, 7% urbà i 3% sense ús.

La borrasca Gloria ha afectat a tot el territori. Grans nevades en la zona dels Pirineus, temporal de vent i onatge a tot el litoral (827Km), pluja a les planes i capçaleres dels rius que han provocats increments molt importants dels cabals fluvials amb greus afectacions als deltes. Els estats petits amb poblacions per sota des 15 milions d'habitants tenen la mida, l'escala, per una millor governabilitat.


Pocs territoris en el món tenen tanta diversitat. A Catalunya, durant els darrers segles, igual que les tendències internacionals, la majoria dels habitants viuen a la zona del litoral i prelitoral, en ciutats amb una gran concentració urbana metropolitana, entorn de la capital, Barcelona. També des de fa temps veiem les conseqüències d'haver deixat urbanitzar en zona inundables i construir urbanitzacions residencials en zones forestals.

La força de la natura, en situacions meteorològiques extremes, ens posa davant del mirall dels resultats d'haver ocupat els espais i infraestructures naturals. Pensem que la natura no és viva i és domesticable. El canvi climàtic amb l'escalfament del planeta i el creixement de nivell del mar empitjoren les accions de l'home contranatura des de fa anys.


La sostenibilitat de les ciutats, els deltes de Catalunya, el litoral, la pagesia i els boscos són els reptes territorials davant dels efectes de l'acció humana i del canvi climàtic. Els deltes de Ter, Tordera, Besós, Llobregat i Ebre han sigut les zones més afectades per la borrasca Gloria. La seva pròpia regressió i modificació al llarg dels anys fa que siguin molt vulnerables, en perill de desaparició.

Catalunya pot liderar el seu futur, Green Deal Catalunya. Disposem de coneixement a les Universitats en tots els camps. Ha iniciat el procés de Pacte Nacional pel Coneixement. El Govern de Catalunya ha presentat el pla per a Catalunya dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible). També establerta la Cimera de Catalunya-Acció contra el Canvi Climàtic. La Generalitat ha concretat les accions davant l'emergència climàtica.

Cal liderar el projecte de model de país, de desenvolupament econòmic sense renunciar a la cohesió social i basat en el Green Deal Europeu: Activitat econòmica. Redistribució d'oportunitats i renda. Equilibri Territorial. Energies Renovables i lluita a contrarellotge del canvi climàtic.

Cal raonar, des del coneixement, des de l'evidència científica les accions. I la política, el Govern de la Generalitat i els ajuntaments, han de saber acordar, participativament, deliberativament, els consensos pel curt, el mitjà i el llarg termini. Els Governs han de tenir un nucli dur d'acadèmics (multidisciplinar) que l'acompanyin a escoltar als diversos actors, econòmics, socials i territorials. Assumir que hi ha conflictes d'interessos econòmics i territorials.

Del diàleg i les capacitats compartides sortirà la Catalunya que pugui liderar en l'àmbit d'Europa la concreció de l'agenda 2030 i 2050 del Green Deal Europeu: el Green Deal Catalunya.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
24/02/2020

Coronavirus-19, alerta sanitària o alarma mundial?

10/02/2020

La malaltia de la sanitat catalana

27/01/2020

Green Deal Catalunya

13/01/2020

Renaturalització de la ciutat

30/12/2019

Persones amb malaltia mental, peer to peer

16/12/2019

Pian - Sífilis

02/12/2019

Doctor Trueta, esperit de Catalunya

19/11/2019

Estimar és un lloc

04/11/2019

Mossos, sí

21/10/2019

​Determinació i política

Participació