Opinió

Trapero, democràcia i estat de dret

«Fa 42 anys que vivim en democràcia i el sistema judicial espanyol, si ha de decidir entre llei i principis democràtics universals, opta per la llei»

per Jaume Barberà , 20 de gener de 2020 a les 20:00 |
El diari El País s'ha fet, en exclusiva, amb l'informe oficial de què tenien previst fer els Mossos d'Esquadra si, després de la declaració unilateral d'independència, rebien una ordre judicial de detenir el president i/o el govern de la Generalitat.

De fet, l'informe et diu per escrit el que el major Josep Lluís Trapero ja va dir davant el set "magnífics" del Tribunal Suprem que van jutjar una bona part del govern català i als dos líders civils Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.


Avui, Trapero i tres acusats més (l'exdirector dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler, l'exsecretari general d'interior, César Puig i la intendent Teresa Laplana) són jutjats a l'Audiència Nacional. Se'ls acusa de rebel·lió, sedició i no sé de quantes coses més i ni m'importa. I és que tot plegat és una farsa monumental.

Ara ens passarem dies i dies parlant d'aquest judici com si el que passa fos un judici. I no, el que passa és la materialització d'una venjança.


Encara no n'hem tingut prou amb la decisió dels set magnífics de no atendre el que diu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació amb la immunitat d'Oriol Junqueras. Sí, encara no n'hem tingut prou. Som així de masoquistes.

A veure si ens entenem, el sistema del qual formen part els set magnífics considera que la democràcia és una creació de l'estat de dret, és a dir, la democràcia penjaria de l'estat de dret. En canvi, en altres països amb molt més tradició democràtica i en altres tribunals i magistrats és la democràcia la que es defensa amb la creació de principis i valors que conformarien l'estat de dret. Sí, és el mateix raonament que fa el Tribunal de Justícia de la Unió Europea quan diu que quan ets un electe ja tens immunitat per damunt de requeriments locals. És el poble, estúpids! És el poble qui decideix i no set-cents tribunals i un munt de legalismes i procediments.


És esgarrifós i preocupant, molt preocupant. Fa 42 anys que vivim en democràcia i el sistema judicial espanyol, si ha de decidir entre llei i principis democràtics universals, opta per la llei. Per què? És "l'atado y bien atado"?

En l'informe que els Mossos fan de les instruccions que tenien per part de major Trapero i que després van enviar a l'Audiència Nacional es deixa ben clar que si haguessin rebut l'ordre judicial de detenir el govern amb Puigdemont al capdavant ho haguessin fet. Per tant, com se'ls pot acusar de rebel·lió, de sedició i el que es vulgui.

El que ja he dit: venjança, i ara contra els Mossos, un cos que sempre, sempre, els ha molestat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació