Opinió

Seguretat per a qui?

«Ara mateix res fa pensar en canvis positius en la visió que hi ha a Interior de com gestionar les mobilitzacions. Haurem d'esperar»

per Sonia Andolz , 18 de desembre de 2019 a les 13:23 |
Davant la celebració de l'anomenat Clásico –el partit de futbol masculí que enfronta a Barça i Real Madrid– avui al Camp Nou, Tsunami Democràtic i d'altres entitats independentistes han convocat mobilitzacions al voltant del camp i han anunciat que intentaran també realitzar accions a dins per tal de donar visibilitat a la demanda de diàleg i resolució del conflicte catalano-espanyol.

Tanmateix, les forces de seguretat han preparat un dispositiu tenint en compte els possibles escenaris. Com s'han de dissenyar aquests operatius? S'ha de prioritzar la seguretat del partit, la dels jugadors, la dels espectadors, la de la ciutadania, els treballadors del camp, els membres d'aquestes forces de seguretat?


Òbviament, un bon dispositiu té en compte tots els actors implicats però alhora té clar que la seguretat d'un pot ser incompatible amb la de l'altre. Per tant, decidir els objectius o la prioritat de l'operatiu serà una decisió dels responsables governamentals. En canvi, decidir la implementació d'aquest operatiu, prendre les decisions operacionals policials, serà responsabilitat dels alts càrrecs policials.

En aquesta línia, el govern central ha decidit enviar 500 policies nacionals i guàrdia civil a recolzar la tasca dels 1000 Mossos d'Esquadra. A aquests 1500 agents cal sumar-los més de mil persones més treballant per la seguretat privada, un nombre total suficient. Tanmateix, els Mossos d'Esquadra han anunciat que el dispositiu s'ha dissenyat en dos cercles concèntrics amb el camp com a epicentre. El disseny habitual per aquests casos.


Per tant, el que queda per saber és què s'han marcat realment com a prioritat les autoritats. Que els jugadors d'ambdós equips arribin al camp sembla un objectiu clar i compartit pels responsables. La decisió del Barça d'acompanyar a la delegació madridista en tot moment per tal d'evitar que hi hagi accions adreçades només a retenir o endarrerir als merengues és encertada.

En segon lloc, els responsables probablement vegin prioritari que el partit realment es dugui a terme (i, per tant, mà dura o intransigència amb qualsevol acció reivindicativa). Hi ha molts interessos econòmics en joc però a ningú se li escapa que també hi ha una pugna ideològica entre Tebas i part de la Federació Espanyola de Futbol i l'independentisme. En aquest sentit, qualsevol cosa que impedeixi, dificulti o interrompi el joc pot ser tractada amb menys o més duresa en funció de les instruccions que hagin rebut. El portaveu de la seguretat privada deia avui a Catalunya Ràdio que "no és el mateix una persona que salti al camp que tres-centes". Tampoc serà el mateix una pilota inflable que milers.


En tercer lloc, caldrà veure què fa la seguretat privada dins de l'estadi amb aquelles persones que treguin pancartes o facin altres accions. Aquí la Junta Directiva del Barça haurà donat les seves instruccions i en serà responsable davant els socis, la Federació i/o les autoritats.

En quart lloc, queda la seguretat fora del camp. A les mesures habituals en l'escenari de seguretat pública que tenim actualment (continuem en alarma alta per amenaça terrorista), i que inclouen unitats subterrànies de control de clavegueram, aèries i específiques, s'afegeixen les mesures per risc d'acumulació de persones, xocs o possibles aldarulls.

És en aquest segon cercle, el que envolta el camp, on es preveu que hi hagi milers de ciutadans arribats d'arreu per tal de manifestar-se. Aquí no serà la seguretat privada sinó els responsables de seguretat ciutadana: els Mossos i els PN o GC. Tornarem a veure càrregues i actuacions com les de l'octubre passat o les que es repeteixen massa sovint als talls de la Meridiana? Actuaran amb proporcionalitat entenent que la seguretat de la ciutadania mobilitzada també és seguretat prioritària? Ara mateix res fa pensar en canvis positius en la visió que hi ha a Interior de com gestionar les mobilitzacions. Haurem d'esperar.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Sonia Andolz
És politòloga especialitzada en Conflictes, Seguretat i Defensa. Després de treballar en cooperació al desenvolupament i emergències humanitàries a l'Àfrica Occidental, els Balcans o l'Orient Proper, centra la seva activitat investigadora en la gestió de conflictes i crisis securitàries amb especial focus regional a la Mediterrània. És professora associada de la UB i la URL, i observadora electoral internacional per l'OSCE. Des de l'octubre de 2017, col·labora com a analista a diversos mitjans de comunicació. A Twitter: @SoniaAndolz.
30/05/2020

«I can't breathe»

01/05/2020

Estat del Benestar per a tothom

05/04/2020

La nova normalitat

24/03/2020

Volia escriure en positiu

11/03/2020

​Por a qui et protegeix

25/02/2020

Cases segures

11/02/2020

Delegar la gestió del coronavirus

29/01/2020

La seguretat d’Israel

01/01/2020

​Per un 2020 crític

18/12/2019

Seguretat per a qui?

Participació