OPINIÓ

Ja no hi ha ajuntaments ofegats?

«És moment de posar fil a l'agulla i de carregar-se aquest morrió, aquest intent de castrar els ajuntaments»

per Joan Foguet , 1 de desembre de 2019 a les 17:00 |
La política és donar solucions. Sí, ja sé que tothom se'n riu d'això, però és de què va la cosa. Es diu allò de què els polítics proposen solucions a problemes que ells han creat prèviament. La broma està bé, però habitualment es tracta de millorar, de fer el país més equilibrat i tot allò de la justícia social. La política ha de ser antídot. Perquè sovint trobem errors i molt sovint trobem mala llet. És el cas de la famosa LRSAL (Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local) de fa un temps, o com Cristóbal Montoro va voler passar per sobre dels ajuntaments.

Tenien massa poder, recaptaven massa i sobretot no obeïen al totpoderós 'ministerio' ni al 'Partido Popular' y 'cierra España'. El passat dilluns la comissió mixta formada pel Govern de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona en van demanar la derogació. La notícia d'aquesta reunió fou que el deute entre ambdues administracions ha arribat fins als 25 milions d'euros. Per cert, feia setze mesos que aquest organisme, que sembla prou important, no es reunia. No es fa política a Barcelona? L'alcaldessa Colau només està interessada en el fòrum mundial de ciutats guais? I la Generalitat, què s'oblida de la capital? Segur que la resposta a les tres preguntes és no, però no sembla que hi hagi massa interès en això.


D'aquesta reunió en va sortir una declaració institucional conjunta -això comença a ser rellevant ara que VOX a Espanya no en permet fer- en la que es destacava que la "LRSAL ha suposat un atac al principi d'autonomia local que ha vulnerat els principis de suficiència de recursos i lleialtat institucional". I per què no n'he sentit parlar al Govern espanyol en funcions? Perquè en funcions s'han carregat l'IdentiCAT (la primera baula de la república digital) o han anat jugant amb el Tribunal Constitucional.

Als socialistes no els interessa recuperar el pols dels ajuntaments? Al PSC que jo conec això seria (és) una prioritat. Però també ho era la immersió lingüística -exigida i implantada a Santa Coloma de Gramenet per primer cop- o la plurinacionalitat. Això deu ser un altre debat. Núria Marín, Pilar Díaz, Josep Mayoral,... són alcaldes per sobre de tot i no volen revertir la maleïda LRSAL? No m'ho crec. Com els alcaldes del PDECAT o d'ERC vaja, voldran més i millor pel seu ajuntament. Els consistoris municipals donen la cara els primers davant la ciutadania i estan ofegats.


Que hi ha hagut campanyes electorals amunt i avall que han pervertit i embrutat la política quotidiana és veritat. És una llàstima, però això funciona així. Hi hem d'estar acostumats. Però ja és moment de posar fil a l'agulla i de carregar-se aquest morrió, aquest intent de castrar els ajuntaments. Confio en què el PSC faci el que ha fet sempre i faci de partit municipalista. Segur.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Joan Foguet
Un català de Barcelona i boig del Twitter. Periodista grafòman. Militant i vigilant de @Periodistes_org i @grupbarnils. A la pràctica: acció en mitja dotzena de redaccions periodístiques (La Razón, Actual, Expansión, El Punt, El País i més). Més a www.joanfoguet.cat i a @joanfoguet.
22/01/2020

​Trapero: sense mite però amb causa

08/01/2020

El tri(partit)angle doble

25/12/2019

​Del nen Jesús al Satisfyer

11/12/2019

Tornar de l'excedència

01/12/2019

Ja no hi ha ajuntaments ofegats?

13/11/2019

Acabarem enyorant el PP

30/10/2019

Joker a la república de Weimar

16/10/2019

​Aldarulls sí, ordre també

02/10/2019

Unitat, la del teu costat

18/09/2019

L'independentisme mutant

Participació