opinió

Un informe, una oportunitat

«Crec que l'informe és una oportunitat impagable que el legislador posi el codi penal espanyol al segle XXI, fins i tot en allò que fa referència a les rebel·lions sense violència física»

per Montserrat Nebrera , 20 de novembre de 2019 a les 22:01 |
L'informe d'Amnistia internacional sobre el judici desenvolupat al Tribunal Suprem pels fets de setembre i octubre de 2017 hauria de deixar un generalitzat regust amarg, però també és una oportunitat per redreçar certes actituds i paràmetre jurídics del comportament social.

Ben cert és que no es tracta d'una institució jurídica i que les seves apreciacions no són vinculants per als Estats que hi al·ludeix. Però de tota manera hem de parar atenció sobre alguns aspectes continguts en el seu escrit. En ell es diu que el judici ha estat just, i per tant hi ha un elogi implícit a la tasca del magistrat Marchena, que en la seva actuació en sala va repartir a tort i a dret quan pensà que hi calia i va adoptar en tot moment aquell to revestit d'autoritats que feia impensable desobeir-lo.


Però a la vegada l'informe diu que la decisió final adoptada pel Tribunal condemnant els acusats per sedició posa en tensió les llibertats de reunió i manifestació i que podria dissuadir qui volgués en el futur exercir-les. Però no fa recaure la responsabilitat d'aquest efecte col·lateral tant en la mateixa sentència com en un tipus penal ambigu com no hauria de ser-ho la norma jurídica que ha d'imposar una sanció.

S'ha de dir a aquest respecte que és certament ambigua la definició del tipus, que així deixa un marge estret per a la seva distinció d'actituds sancionades molt més lleument. Si per al comú de la gent és molt difícil entendre la diferència entre la sedició condemnada pels aldarulls davant la conselleria d'economia i una concentració de la plataforma contra les hipoteques per evitar un desnonament, és que la norma penal no serveix la seva finalitat, que és prevenir una conducta il·lícita sense retallar altres llibertats que legítimament poden produir efectes visualment semblants.


L'Informe d'Amnistia internacional ha de servir des d'aquesta perspectiva sobretot per advertir el legislador d'una tasca a realitzar, com és la determinació legislativa del tipus d'una manera més concreta. Això potser significaria l'eventualitat de fer efectiva una exigència de l'organització, la de deixar en llibertat Jordi Sánchez i Jordi Cuixart i així evitar que, en paraules del meu col·lega Javier Pérez Royo, qui no són presos polítics puguin arribar a semblar-ho.

Crec que l'informe és una oportunitat impagable que el legislador posi el codi penal espanyol al segle XXI, fins i tot en allò que fa referència a les rebel·lions sense violència física, també dites post modernes, de les que parlen alguns autors.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
15/01/2020

Bibliorefugis

01/01/2020

Un millor 2020

18/12/2019

Perfectible, acceptable

04/12/2019

97.000€

20/11/2019

Un informe, una oportunitat

06/11/2019

Menors no acompanyats

23/10/2019

​«Fer un Rajoy»

09/10/2019

Baiget vs. Comín

25/09/2019

Desitjant l'errada

11/09/2019

​L'últim cartutx

Participació