Saps que votes també pel futur de les pensions?

«El dèficit real d'Espanya en pensions durant l'any 2018 va arribar als 50.000 milions »

per Jordi Mas i Font , 7 de novembre de 2019 a les 15:45 |
És curiós però en aquestes eleccions espanyoles el futur de les pensions està en joc, i no pel parany de tots els partits polítics, tant independentistes com no independentistes, amb el Pacte de Toledo, sinó per la realitat econòmica d'una Espanya completament arruïnada.

El famós Pacte de Toledo, del qual es parla molt, però ningú desgrana el seu contingut (és normal perquè els mitjans de comunicació, tots, tenen amo polític), indica que, com a més tard, l'1 de gener de 2023, les noves pensions quedaran reduïdes, segons el cas, entre el 20% i el 30% de les actuals, a més d'elevar l'edat de jubilació. Això, evidentment, no afecta els pensionistes actuals, però sí que marca cap a on va tot això.


El sistema de pensions a Espanya, com moltes altres coses, té el seu origen a l'Espanya franquista (que prenguin nota els de VOX), i, com moltes altres coses, es va fer pensant tan sols en aquest moment en què hi havia pocs pensionistes i molta població activa, amb el que, els treballadors, podien cobrir els pagaments dels pensionistes.

Ja en els anys 70 es comença a veure que la piràmide de la població espanyola s'anava a invertir, és a dir, que es reduiria la població activa i creixerien els pensionistes, però com moltes altres coses, en lloc de prendre mesures per a canviar el sistema, es va decidir crear una "guardiola de les pensions", concretament per Aznar (PP) amb el suport de la resta de partits... Guardiola que, com era d'esperar, ha desaparegut.


I el curiós és que ha desaparegut no només per a cobrir pagaments a pensionistes, sinó que ha desaparegut per a evitar un evident rescat el 2012 i la seva evaporació s'ha postergat gràcies a anar fent del deute, abans que la població activa aconseguís créixer i recuperar la situació (aquest, inicialment, era el pla, si bé només calia fer 4 números per veure que aquest objectiu era impossible).

La realitat és que les pensions només es poden cobrir íntegrament gràcies al deute, deute que, d'altra banda, no es pot pagar des de fa 11 anys, i que s'ha triplicat.


El dèficit real d'Espanya en pensions durant l'any 2018 va arribars als 50.000 milions d'euros per 18.400 milions l'any 2017, i l'increment de despesa ja duplica l'increment de recaptacions, és a dir que poques esperances hi ha de poder continuar cobrant una pensió digna amb aquest sistema.

Però veurem què ens ofereix Espanya per a donar-li solució...

Per a començar el primer problema que té Espanya no és amb les pensions sinó amb el pagament del deute, si fa 11 anys queno pot pagar el deute ni els interessos, i l'ha triplicat durant aquest període, no fa falta ser molt intel·ligent per veure que s'acosta una suspensió de pagaments, un defalt, i l'ajuda seria un rescat (que ningú es confongui perquè el rescat és l'ajuda per a evitar una opció més dramàtica com seria una suspensió de pagaments alguna cosa en el que Espanya ocupa el primer lloc en el rànquing mundial de defalts).

Malgrat que aquesta ajuda, Espanya hauria de retallar uns 100.000 milions d'euros, la qual cosa garanteix la fi de totes les cobertures socials, sanitat, educació, benestar... I una gran retallada en les pensions similar a Grècia, on ja s'han rebaixat, de manera progressiva fins al 50%.

Evidentment, el primer que s'hauria d'evitar és aquest rescat, i no parlem d'ajornar-lo perquè és fer-se paranys al solitari i això ja ho va fer Espanya en 2012 amb la connivència del BCE, FMI i les agències de ràting ( acordar-vos que amb empreses privades a les quals se'ls paga pels seus serveis).

I només hi ha una solució: La independència, o confederalisme, de Catalunya, al costat d'altres territoris, segurament Euskadi, Navarra, i molt probablement CCAA valenciana i Balears.

Amb aquesta solució, cadascun dels territoris citats cobriria els seus propis dèficits amb els seus ingressos (Catalunya 2.848 milions, Euskadi 2.213 milions, etc.), a més d'evitar el rescat que arruïnaria al 90% de la classe mitjana espanyola.

Catalunya ho tindria bastant bé, ja que, en l'actualitat, Espanya, es "queda" 17.000 milions d'euros, i precisaria entre 8.000 i 10.000 per a pagar el deute que es quedi... I queda, no sols per a cobrir el dèficit en pensions (tan sols s'ha de fer una resta per a comprovar-lo), sinó per a incrementar-les i fins i tot canviar de sistema.

Espanya, hauria d'ajustar les seves despeses i reestructurar el deute restant a més llarg termini, però disposaria de 3-4 anys per a poder canviar de sistema.

Així que, amics, quan diumenge vagis a votar, si la teva papereta diu: PSOE, PP, C's o VOX, estàs apostant per unes pensions la meitat de les actuals.

Què votar llavors?

Catalunya: JuntsxCat, ERC, CUP.
Euskadi: EH Bildu (PNB encara no és opció).
Espanya: Podem.

Si vols pensió, ja saps què fer.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació