Un pas enrere en transparència i participació

És a dir, s'han saltat la normativa municipal per a retrocedir en uns drets pels quals portem molts anys treballant

per Javi García , 6 de novembre de 2019 a les 11:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El “nou” govern municipal de Ballart amb ERC va començar el mandat amb una contundent declaració d'intencions en quant a la transparència i a la participació. I és que les primeres decisions que van prendre parlen per si soles: canviar l'horari dels plens, passant-los de les tardes als matins, amb el que això suposa per al públic que assisteix a les sessions plenàries; restar competències al ple municipal per a passar-les a la Junta de govern, fòrum on els debats tenen molta menys projecció pública; o deixar a l'oposició fora del Consell de govern del Consorci Sanitari de Terrassa, quan en el mandat passat sí que hi estava representada (i ERC així ho reclamava).

En definitiva, un, o millor dit, molts passos enrere en assumptes tan importants que afecten a la credibilitat i a l'afecció de la ciutadania amb les institucions.


Però això no era l'única cosa que tenien pensat. Acabem de passar una de les sessions plenàries més importants de l'any: la d'ordenances fiscals i pressupostos municipals per a l'any 2020. Un ple en el qual, malgrat ser públic, no va ser-hi present cap veí (a la sala només hi havia tècnics municipals i periodistes). Hi tindrà alguna cosa a veure el canvi d'horari del ple?

En aquesta sessió plenària el govern municipal va practicar l'opacitat com mai. No sols va haver-hi regidors de govern que no van assistir a la sessió (sense justificar-se), si no que la portaveu del govern municipal i màxima responsable política dels pressupostos i les finances municipals es va dedicar a llegir el que li havien escrit i no va saber (o no va poder) respondre a cap de les moltes preguntes que des dels grups de l'oposició se li van plantejar, i que va acabar la seva brillant intervenció dient que no són un govern d'esquerres. No sé si l'Alcalde o el Primer Tinent d'Alcalde estan d'acord amb aquesta afirmació.


La pujada del 5% de l'IBI potser és un dels motius pels quals el “nou” govern no vol que se sàpiga el què succeeix al ple. Però, per si no fos prou, l'equip de Ballart ha volgut fer un altre pas enrere en participació. Diu l'article 30, lletra b) del Reglament de Participació Ciutadana, que una de les funcions dels consells municipals de districte (òrgans territorials de participació on estan representades les entitats i la ciutadania) és emetre un informe amb caràcter previ a l'aprovació del Ple de l'Ajuntament sobre el projecte de pressupostos municipals.

De fet, l'any passat, l'alcalde Vega va passar fins a dues ocasions per tots i cadascun dels set consells de districte per a plantejar l'escenari pressupostari, recollir les demandes i elaborar el pressupost a partir d'aquí.


Aquest any no esperàvem que això ho fes l'alcalde Ballart (no aspirem a tant), però ni tan sols la responsable política de l'àrea ni ningú del govern municipal ha tingut la voluntat de recollir les opinions dels veïns i explicar la proposta del pressupost i ordenances abans de la seva aprovació. Es podrien haver constituït els consells de districte abans de l'aprovació plenària dels pressupostos, ja que aquests es podrien haver aprovat perfectament al novembre, i els efectes sobre les finances municipals haguessin estat els mateixos. Però no ho han volgut fer així. És a dir, s'han saltat la normativa municipal per a retrocedir en uns drets pels quals portem molts anys treballant.

Aquesta regressió en transparència i participació ha de ser denunciada, més encara en una ciutat com Terrassa, on tenim un teixit associatiu molt potent que cada vegada reclama més participació i l'administració municipal de la qual està més que preparada per a donar resposta a aquestes demandes, gràcies a la voluntat i a la qualitat del personal municipal que porta anys treballant en aquest matèria. És una llàstima que, a causa de la voluntat política d'aquest govern, estiguem fent aquests passos enrere en transparència i participació, però nosaltres no deixarem de denunciar-lo.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació