Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


69155

«Benvolguts padawans, soc molt cansós. És un dels defectes més importants que tinc, entre d’altres.»

per Xus (Jesús Pacheco i Julià), 7 d'octubre de 2019 a les 16:27 |
Benvolguts padawans, soc molt cansós. És un dels defectes més importants que tinc, entre d’altres.

Ara ja no ho faig tant, però vaig passar-me una part de la vida recomanant a tort i a dret llibres i pel·lícules a la gent, pensant que així potser modificarien una mica la seva visió del món. Però no ha estat així: no m’han fet cas, i ben fet que han fet. El personal va massa atabalat amb la vida pròpia, no té temps i fa allò que vol (o pot).


Però avui no me’n puc estar de recomanar-vos un grandíssim llibre que acabo de llegir. Boníssim de veritat. El seu títol és Inefable. La seva autora es diu Eva Lafarge, és d’Andorra, i acaba de ser publicat en català. Aviat  el traduiran al francès, anglès i castellà.

L’Eva diu en una entrevista que el seu llibre és un joc ben fàcil: és un llibre que el lector@ ha de muntar. I per això l’ha fet multimèdia. El podreu trobar en línia per 10 euros al portal d’oci cultural llegiriames.and
 
És un llibre excepcional: explica un melodrama insuperable  d’amor fou que barreja intrigues familiars, amistat, xarxes socials, sexe i viatges. Tot salpebrat amb un toc de tragèdia grega.


També tracta temes actuals com poden ser el món laboral, la corrupció política, la delinqüència, l’ecologia i el feminisme.

L’estructura del llibre és  curiosa: inici, desenvolupament i final estan barrejats, com  a Pulp Fiction o IЯЯƎVƎЯSIBLƎ. Per tant,  allò realment important d’aquest llibre és la forma de narrar.

Quan hi ha una escena de viatge (per exemple: la parella protagonista camina per una vall florida) l’Eva inclou un petit vídeo on es veu una parella qualsevol caminant sense que se’ls vegi la cara. L’autora diu que així el lector@ podrà imaginar les cares que vulgui. El mateix passa amb les escenes de sexe (no face, per suposat). Així refereix que s’estalvia de fer descripcions i que tot resulta més natural.

Però és obvi que, quan ha de fer raonaments i diàlegs,  ha de fer servir el llenguatge. I molt.

I quin és el sentit del títol? Un dels nostres diccionaris (diccionari.cat) diu que inefable és “allò que hom no pot expressar per mitjà de paraules”.
 
És fàcil d’entendre (o no, penso jo): ella ens manifesta que, quan no pot explicar-ho amb paraules, fa servir fotografies o vídeos. Quan ha d’usar el llenguatge, el seu estil esdevé molt lacònic (segons diu a l’entrevista). També afirma que aquest serà el futur de la literatura.

És un llibre ben rodó i molt breu (88 pàgines).

De la meva vida com a lector puc recordar ben pocs llibres tan rodons com aquest: El lector (1995) de Bernhard Schlink, Triste, solitario y final (1973) d’Osvaldo Soriano, Adreça desconeguda (1938) de Katherine Kressmann Taylor o Letra muerta (1984) de Juan José Millás.

No us en diré res més, us el recomano fervorosament. Espero que us agradi tant com a mi.

P.S.
1.
Padawans, no he canviat gens, ja ho veig: de moment ja us he recomanat cinc llibres que no sé si sabíeu que existien. I també dues pel·lícules famoses.
 
2.
Una part de mi encara està buscant aquest maleït llibre i l’altra part riu perversament, com el Joker.

I 3.
El primer@ que trobi Inefable, serà premiat amb un número de loteria de la Grossa de Nadal: el 69155. De ben segur que us tocaran alguna cosa.
 
 
 
 
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Xus (Jesús Pacheco i Julià)
Xus
(Jesús Pacheco Julià).
 
Constructor i escriptor. Nascut a Gualba el 1964. Viu a Sant Celoni. Jugador d'escacs. Paleta de tota la vida, amb una empresa pròpia que va continuar la del seu pare.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988). Llicenciat en Filologia Catalana (1989). Dos cursos de Doctorat (1991-1992).
Quatre llibres publicats (dos de relats, un de micro-contes i un de poesia) i guanyador d'uns quants premis literaris.
A principis del 2020, sortirà publicada la seva novel·la El Danubi també passa per Praga, guanyadora del Premi de Novel·la Òmnium Vallès Oriental.
10/11/2019

Hate Speech

28/10/2019

La motivació del personatge

20/10/2019

Bona persona, en general

15/10/2019

La vie en jaune

07/10/2019

69155

30/09/2019

Tancats en una nau anomenada Terra

23/09/2019

Última teoria del plagi

16/09/2019

Macarró

09/09/2019

Qui és el culpable?

02/09/2019

Breu tractat sobre l'estupidesa humana actual

Participació