Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


La postveritat de Sant Roc

«Més que un sermó religiós va ser una classe magistral de filosofia aplicada a la situació actual»

per Blanca Busquets, 7 d'octubre de 2019 a les 07:00 |
Escric ara sobre el 16 d’agost, dia de Sant Roc, perquè hi ha coses completament atemporals, vàlides fa dos mesos i d’aquí a cinc anys. Tristament diria que són vàlides sempre.

Com que era el dia de la Festa Major de Cantoni, per a l’ofici solemne, mossèn Josep Castanyé va adreçar-nos a tots un sermó que, més que això, era una ponència o una anàlisi acurada dels temps que corren i que demostra que tot continua més o menys igual que quan Sant Roc ajudava la gent a curar-se de la pesta.


Parlava el mossèn de les epidèmies actuals, de les nostres pestes, com la del rebuig i les deixalles. Va parlar de sacsejar consciències i va felicitar la Comissió de Festes i tothom que hi havia col·laborat, pel guarniment del carrer, fet a base de reciclatge de garrafes de plàstic (per cert, una meravella).

Després les va emprendre amb el fenomen de la postveritat, “una altra pesta que afecta la nostra societat occidental”.  Va parlar de la veritat, que deia que és una paraula que ha canviat de significat perquè ja no afirma la realitat, ja no posa l’home al centre, ja no li fa justícia. Amb el nou significat de la paraula “veritat”, assegurava, “ja no queda clar què vol dir justícia i la seva aplicació que, segons la veritat, hauria de ser igual per a tothom”. En aquest món de la postveritat, per exemple, assegurava que els cobraments desorbitats i injustificats ja no són una injustícia. I tampoc el fet de no salvar i acollir refugiats que són a punt d’ofegar-se al mar.


Al sermó de mossèn Castanyé hi sortien els corruptes, els que malversen recursos públics, els que només segueixen els seus interessos més immediats. “En el món de la postveritat l’únic referent d’actuació que resta és el poder. Un poder que actua i obra d’acord amb les exigències del poder”.

Només us ofert un tast de tot el que va dir el mossèn. Més que un sermó religiós va ser una classe magistral de filosofia aplicada a la situació actual. Els que el vam escoltar, encara estem amb la boca oberta. És llàstima que discursos tan encertats com aquest no acabin publicats en algun mitjà. En qualsevol cas, un cop més a Cantoni hem d’agrair la sort que tenim de comptar amb un humanista d’una cultura extraordinària com a rector de la parròquia de Sant Roc. No passa a tot arreu, ni molt menys.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Blanca Busquets
Escriu des dels 12 anys i treballa a Catalunya Ràdio des del 1986, on se sent com a casa. També se sent a casa a Cantonigròs, d’on són les seves arrels maternes. Ha publicat Presó de Neu (2003), Tren a Puigcerdà (2007), Vés a saber on és el cel (2009), La nevada del cucut (2010, Premi Llibreter 2011), La casa del silenci (2013, premi Alghero Donna 2015), Paraules a mitges (2014), i Jardí a l’obaga (2016). Se la pot llegir també en castellà, italià, alemany, rus, noruec, polonès, francès i anglès.

Web: www.blancabusquets.cat
A Twitter: @blancabusquets
27/11/2019

Polis i lladres canins

13/11/2019

Quanta, quanta violència

30/10/2019

​Adeu fagedes

22/10/2019

El que amagaven els boixos

07/10/2019

La postveritat de Sant Roc

18/09/2019

​Pilotes de golf

26/07/2019

La calor

10/07/2019

El Xat

27/06/2019

«​La mare quan plora»

12/06/2019

​Festa Major de luxe

Participació