Opinió

Escòcia, 5 anys

«El Brexit, la gran oportunitat per a Escòcia? Les eleccions al Regne Unit ens poden donar noves pistes sobre aquest futur apassionant»

per Jordi Creus, 19 de setembre de 2019 a les 22:00 |
Aquesta setmana hem commemorat els cinc anys del referèndum d'Escòcia. Recordem que aquesta consulta a la ciutadania va partir de les negociacions i del pacte entre el govern independentista d'Alex Salmond i l'executiu conservador britànic, presidit per David Cameron.

Recordem també que en aquell plebiscit Londres va posar tota la carn a la graella. Tant amb promeses d'increment del benestar dels escocesos si es quedaven al Regne Unit, com amb amenaces velades de quedar fora d'Europa (i de vagar per l'espai sideral, manllevant les paraules de l'avui amic de Rivera José Manuel García Margallo) si decidien trencar amarres amb la metròpoli.


Escòcia va votar no. I cinc anys després, paradoxalment, és la Gran Bretanya (i també Irlanda del Nord, amb qui conformen el Regne Unit) qui es prepara per fer els últims passos abans de marxar de la UE de la mà del peculiar Boris Johnson. Els escocesos, partidaris de continuar en el mercat comú europeu, van fer una mala aposta, ja que el seu lligam amb Londres és precisament qui els expulsa de l'ens comunitari.

Per això, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, es veu amb tota la legitimitat del món per convocar un segon referèndum sobre la independència. No debades, l'SNP (Partit Nacionalista Escocès) va concórrer a les eleccions del maig del 2016 (que van tenir lloc menys de dos mesos abans del referèndum sobre el Brexit) amb la promesa de convocar un segon plebiscit si les condicions del seu país dins del Regne Unit quedaven sensiblement alterades.

Val la pena esmentar, també, que Escòcia (com Irlanda del Nord i a diferència d'Anglaterra i Gal·les) es va mostrar clarament partidària de continuar a la UE, amb més d'un seixanta per cent dels vots. I són precisament aquestes divergències sobre el Brexit i els seus efectes les grans armes de Sturgeon i de l'independentisme escocès. Unes armes que poden ser més eficaces que les de l'any 2014 i que poden posar en escac i mat la unió nascuda el 1707.

D'una banda, des del continent europeu es veu la causa independentista escocesa amb molta més simpatia que no pas fa cinc anys. Una simpatia que s'incrementarà exponencialment si, a l'octubre, la sortida del Regne Unit de la UE es fa sense acord.


I, de l'altra, totes les enquestes coincideixen a afirmar un important creixement de l'opció del sí en un hipotètic referèndum que Sturgeon voldria convocar el maig del 2021, quan acabi la legislatura. Serà el Brexit la gran oportunitat per a Escòcia? Les més que probables (i properes) eleccions anticipades al Regne Unit ens poden donar noves pistes sobre aquest futur apassionant.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Jordi Creus
Jordi Creus (Tremp, Pallars Jussà, 1964) és historiador. Actualment és l'editor de la revista Sàpiens. Enamorat dels Pirineus, ha escrit llibres de diversa temàtica: des de novel·les negres rurals fins a memòries de les lluitadores antifranquistes.
03/10/2019

El corb ingenu

19/09/2019

Escòcia, 5 anys

22/08/2019

Alaska i Groenlàndia

25/07/2019

Per culpa d'uns bous mansos

11/07/2019

La Laia i el Lluís

27/06/2019

Lloguers abusius

13/06/2019

​Maragall alcalde

30/05/2019

Què passa, Ada?

16/05/2019

​Quan tot va començar a Mur

02/05/2019

El mite del Baix Llobregat

Participació