Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

opinió

No ets prou revolucionari

«Només fem cas dels que ens diuen que ho tenim a tocar i que només hi ha dos bàndols: o amb ells o contra ells. Ai las, els revolucionaris. Els de veritat! Els que sí que en saben»

per Joan Foguet, 7 d'agost de 2019 a les 20:37 |
"Als revolucionaris els encantaven els sentiments, la innocència, la suposada essència oculta i bondadosa de l'ésser humà", diu Simon Schama, historiador britànic reputadíssim, de qui s'ha reeditat Ciudadanos. Una crónica de la Revolución Francesa (Debate). Aquest volum que supera les mil pàgines i que és un retrat polièdric i profund sobre la misèria humana del moment té una cura extraordinària en dibuixar la figura del revolucionari. Qui és, com actuen i a qui aspiren. I entre la presa de la Bastilla 1789 i la coronació de Napoleó com emperador dels francesos va passar de tot, i en totes les velocitats i amb tothom fent tots els papers de l'auca. El llibre és recomanable perquè revisar la Història sempre ens dóna una pista dels nostres errors actuals.
 

Cada any igual amb la Diada. Que si sí, que si no. Ara hi ha qui té fred de peus quan no li posen un espai ben maco per anar de manifestació. L'altre diu que tu no ets prou independentista per ser-hi. El de més enllà que diu que fa trenta anys que hi va i que tu no li has de dir què fa o què deixa de fer l'Onze de Setembre. L'altre que creu que ja n'hi ha prou de vendre samarretes i el de més enllà no es creu que els diners de la caixa de solidaritat vagin on han d'anar. I així anar suant l'agost.
 

Abocant fems a les seus dels partits que formen el Govern de la Generalitat. Casualment els que hi posen el coll. Des de Twitter tot es veu més senzill. Que si una vaga general ininterrompuda, que si tanquem les fronteres i ja veuran, que si fem boicots a marques espanyoles, que si mira què diu aquest a la ràdio, que si has llegit l'entrevista d'aquell altre. Així no hi ha qui faci vacances.
 

Perquè tornem, com sempre, al debat català per excel·lència: qui és més pur? És l'Assemblea, doncs, l'ortodòxia revolucionària que sí que sap com es fa això de la independència? És Òmnium amb el seu líder, el Mandela de Santa Perpètua, qui disposa de la resiliència que ens cal? De debò hi ha un independentisme constitucionalista com diu en Ramon Espadaler? Té raó el president Puigdemont quan diu des de lluny que ens hem de re-unir? A la CUP algú els ha vist? Els presos polítics ens frenen o ens acceleren? El PDECat i Esquerra fan tot el que poden o fan el que poden? Són preguntes que estan a l'aire perquè ens malfiem els uns dels altres. Perquè no tenim un horitzó clar, i el que es veu entre la boira no és molt il·lusionant. No és Braveheart.
 
Sovint es diu que cal que els polítics diguin la veritat.
I quan la diuen a molts no els hi agrada. Orelles tapades i anar fent nananà. D'acord. Només fem cas dels que ens diuen que ho tenim a tocar i que només hi ha dos bàndols: o amb ells o contra ells. Ai las, els revolucionaris. Els de veritat! Els que sí que en saben.
 
Ni Michael Collins, ni Vaclav Havel, ni Lech Walesa, ni Winston Churchill van ser recolzats en el moment en què se'ls havia de reconèixer la feina feta. Perquè treballar no és revolucionari. Avançar és avorrit perquè es fa per terra i no pels núvols. Tanta política sense política cansa, com els iogurts desnatats i ens cal substància. I això, pels que tenim pressa, rebenta. Però és l'única manera de créixer de debò. Ara bé, no ens vinguin amb sopars de duro, ni amb percentatges, ni amb bases ampliades. Només guanyarem si ho fem millor. I punt. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Joan Foguet
Un català de Barcelona i boig del Twitter. Periodista grafòman. Militant i vigilant de @Periodistes_org i @grupbarnils. A la pràctica: acció en mitja dotzena de redaccions periodístiques (La Razón, Actual, Expansión, El Punt, El País i més). Més a www.joanfoguet.cat i a @joanfoguet.
01/12/2019

Ja no hi ha ajuntaments ofegats?

13/11/2019

Acabarem enyorant el PP

30/10/2019

Joker a la república de Weimar

16/10/2019

​Aldarulls sí, ordre també

02/10/2019

Unitat, la del teu costat

18/09/2019

L'independentisme mutant

04/09/2019

El tsunami a l'estany

21/08/2019

Cansats de (no) tenir raó

07/08/2019

No ets prou revolucionari

24/07/2019

Pujolista?

Participació