Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

OPINIÓ

L'ase dels cops

«Incapaços de resoldre els veritables problemes de seguretat, Ajuntament i Generalitat trien els manters com a boc expiatori de la seva incompetència»

per Maria Vila Redon, 5 d'agost de 2019 a les 20:10 |
Albert Batlle s'ha estrenat com a regidor de seguretat del govern Colau amb un dispositiu policial sense precedents contra els manters i unes declaracions incendiàries que, fins ara, els comuns no han volgut ni tan sols matisar. Valls ha guanyat i, com no podria ser d'una altra manera, les actuacions policials s’han trobat el terreny abonat per una part de l’opinió pública, que ha abraçat un informe de PIMEC que cap mitjà s’ha molestat a analitzar i qüestionar. Sí que ho ha fet un usuari de twitter anònim. Crisi del periodisme, en deien. I el perill de twitter. 

Però tornem al tema. El debat sobre els manters és un debat recorrent, sobretot ara a l'estiu que els mitjans no van sobrats de notícies i Barcelona s'arrossega de mandra i de calor, amb uns quants afortunats que abandonen la ciutat i uns altres que la suporten com poden compartint-la amb els turistes i la contaminació. El debat sobre els manters sempre torna, però cada vegada que torna mentre els problemes de la ciutat s'agreugen sense que ningú no hi faci res és més perillós. 


Segons les dades proporcionades per les pròpies administracions, el nombre de delictes que es cometen a Barcelona no para de pujar. Com que no sembla que ni l'Ajuntament ni la Generalitat sàpiguen posar-hi remei, han de fer veure que s’ocupen de la "seguretat" carregant contra els manters, una gent que intenta guanyar-se la vida dignament en lloc de delinquir. Incapaços de resoldre els veritables problemes de seguretat, Ajuntament i Generalitat trien els manters com a boc expiatori de la seva incompetència: com que són un col·lectiu visible és fàcil criminalitzar-los i ningú no els defensarà en tertúlies o als tribunals.

Els manters no són un problema de seguretat: són, com a molt, un problema per a l’ús de l’espai públic quan s’aglomeren en determinades zones de la ciutat. Evitar aquestes aglomeracions és tan senzill com establir unes horaris i unes zones per a la venda ambulant, regularitzant l'activitat amb l'atorgament de llicències. Les administracions podrien exercir un control sobre els productes que s'hi venen i el pagament dels impostos i les taxes corresponents. Però és més senzill titllar els manters de criminals i condemnar uns migrants a la marginalització per amagar la teva incompetència mentre la delinqüència creix. 

No ens ha d’estranyar que l’esquerra barcelonina s'ompli la boca de discursos a favor dels drets humans mentre criminalitza els manters: a tot l'espectre polític, la distància entre el que es diu i el que es fa és cada vegada més gran. La ultradreta anirà avançant mentre aquesta distància no s’escurci -i, mentre això no passi, els col·lectius més febles seguiran pagant els plats trencats.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Maria Vila Redon
Advocada. Escric i xerro on em deixen, i com a bona catalana faig coses. Em molesta especialment que les circumstàncies m'obliguin a defensar posicionaments que en una situació de normalitat no defensaria, però suposo que ja es tracta d'això. Viure és prendre partit, i a vegades m'espanto si veig que em modero.
16/09/2019

L'arrossegament de Netanyahu

05/08/2019

L'ase dels cops

22/07/2019

Més residuals que mai

08/07/2019

Les trampes del «30 minuts» sobre el català

24/06/2019

Hong Kong sota el gegant xinès

10/06/2019

Eixamplar la base dels altres

28/05/2019

No ens n'hem sortit, però això és el principi

30/04/2019

Més enllà del resistencialisme

15/04/2019

La cruïlla d’Israel (segona part)

01/04/2019

La cruïlla d'Israel

Participació