la veu de nació

Un salari mínim català?

«L'experiència comparada mostra que un salari mínim més elevat no només no fereix el mercat de treball, sinó millora l'economia per l'augment de la renda disponible»

per Germà Capdevila, 4 d'agost de 2019 a les 20:33 |
Un salari mínim català més elevat que a la resta de l'Estat. Aquesta és la proposta formulada fa pocs dies pel vicepresident Aragonès. No es tracta d'una iniciativa fàcil d'implementar, car requereix el consens de tots els sectors implicats: els treballadors, els patrons i l'administració.

D'antuvi, els arguments a favor semblen evidents. El cost de la vida a Catalunya és substancialment més elevat que a la resta d'Espanya. Per exemple, aquí hi ha més peatges, la universitat és més cara, hi ha més pressió impositiva, la inflació és més elevada, i un llarg etcètera.


També hi ha un argument macroeconòmic, més controvertit. L'ortodòxia ens dirà que una pujada del salari mínim provoca un augment de l'atur que acaba perjudicant l'economia del país. Tanmateix, hi ha indicadors que mostren exactament el contrari. 

Fa tres anys, Califòrnia va aprovar un augment esglaonat del salari mínim que acabarà amb 15 dòlars per hora l'any 2023. Ara és d'11 o 12 dòlars en funció de la mida de l'empresa. El salari mínim fixat pel govern dels EUA és de 7,25 dòlars per hora treballada. Lluny d'afectar la marxa de l'economia, les dades mostren que el mercat laboral ha millorat i l'economia domèstica ha crescut perquè les famílies disposen de més renda per gastar.

Segons dades compilades per l'agència Bloomberg, l'economia dels estats nord-americans que han decidit apujar el seu salari mínim per sobre del salari mínim presenten una salut més robusta i creixen per sobre de la resta, amb dades d'atur en mínims històrics. Creixen els ingressos dels treballadors, es generen nous llocs de treball i augmenta la despesa de les famílies, la qual cosa redunda en una millora de l'activitat empresarial.

Sembla ser, doncs, que un consens per crear un salari mínim català s'hauria d'assolir sense gaires dificultats. Els beneficis són clars per a totes les parts implicades. Ara bé: permetrà el govern del PSOE que una comunitat autònoma tingui un salari mínim diferenciat? Frenarà l'Estat –"el segon més descentralitzat del món", segons fa dir Pedro Sánchez al Congrés– una proposta que mitigaria la situació de desigualtat dels ciutadans de Catalunya, que han de fer front a un cost de vida més elevat? Aviat ho sabrem. Val la pena intentar-ho.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
14/10/2019

Confirmat: és un escarment

13/10/2019

El carrer és de la gent

06/10/2019

Mobilització i negociació

29/09/2019

Condemnar la violència

22/09/2019

Diàleg i amnistia

15/09/2019

L'exindepe

08/09/2019

Hong-Kong fa por

05/09/2019

Brexit: una lliçó per a Catalunya

01/09/2019

La tempesta abans de la calma

25/08/2019

Turquia ens mira

Participació