1 de 10
eleccions municipals 2019

​26 de maig: vot sí o sí

per Antoni Garrell, 25 de maig de 2019 a les 13:42 |

«Ens movem entre dues actituds, les que caracteritzen els que ignoren els problemes, o la d’aquells que els afronten amb valentia ajudant a la seva solució»

Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Després d'un mes d'haver-nos dirigit a les urnes per decidir qui governaria Espanya en els propers 4 anys, demà, 26 de maig, se'ns crida a decidir qui conduirà les polítiques i accions municipals i les del Parlament Europeu. En definitiva, demà decidirem a qui lliurem el govern de proximitat, el que percebem cada dia als nostres carrers i places, i qui ha de treballar per posar fi a la dolça decadència de la Unió Europea enfront dels EUA, Rússia i la Xina. Tres blocs cada vegada més determinats a dominar el món a través de la tecnologia i la presa de posicions en els sectors, les empreses i les àrees geogràfiques claus del futur.

Estem cridats a les urnes en un món hiper-interconnectat en un entorn de crisis econòmica i financera crònica, de canvi amb una velocitat que creix exponencialment, de substitució dels éssers humans per robots en múltiples activitats, amb un enorme poder en mans d'un poques empreses multinacionals, amb una concentració de riquesa inadmissible entre uns pocs, amb un innegable escalfament global de conseqüències dramàtiques i en el què el consumisme exagerat no té lloc. Un món en què la socialització dels enormes beneficis de la digitalització i la globalització és essencial.


Sens dubte, els desafiaments que afrontem són d'enorme complexitat i assumir-los una obligació ineludible, exigint compromís al mateix temps que la coordinació simbiòtica, de les actuacions a nivell local amb els europeus. Davant d'ells no hi cap la indiferència ni culpar de  incapacitat als partits polítics, per no saber mirar l'horitzó llunyà establint les bases per construir un futur inclusiu i el progrés.

Un nou escenari en el qual emergeix amb força l'agenda 2030 com a indispensable, per la transformació del model energètic i econòmic amb criteris de sostenibilitat i circularitat. Les receptes velles no funcionen, ni serveix ignorar els problemes per no enfrontar-se a les dificultats d'aplicar les requerides solucions


Demà, 26 de maig, ens movem entre dues actituds, les que caracteritzen els que ignoren els problemes, o la d’aquells que els afronten amb valentia ajudant a la seva solució. Òbviament, només la  segona, en la línia que varen adoptar, en el seu moment, Adenauer, Monnet, Schuman i de Gasperi, ens pot permetre canviar les coses en els nostres carrers i places i, a la vegada, afrontar els desafiaments globals que haurà d’entomar la Unió Europea.

No hi ha dubte que amb el nostre vot decidim com podem millorar la realitat en què vivim i com desplegar les potencialitats existents a nivell local i europeu. Com tampoc hi ha dubte que el problema, per tant, no és qui per votar, el problema és saber per què votem i perquè els donem la capacitat de liderar el nostre progrés col·lectiu.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Antoni Garrell
Enginyer industrial, especialista en gestió de la innovació i en economia del coneixement. Fundador del Cercle per al Coneixement i impulsor de la Fundació Indicis. Des de 1998 és director general de la Fundació per l'ESDi, ex-vicepresident de la Fundació per la Industria
Més articles de l'autor
25/05/2019

​26 de maig: vot sí o sí

03/04/2019

​Societat 4.0: salaris i socialització de l'èxit

14/03/2019

​Premsa i canvi climàtic

26/01/2019

​Democràcia plena i diàleg

29/12/2018

​Pressupostos i rigor democràtic

19/12/2018

Internet, sostenibilitat i territori

26/11/2018

​Ciències i Lletres: una dualitat que cal superar

06/11/2018

​Escletxa de gènere, salaris i industria 4.0

21/10/2018

​Robòtica: més o menys feina per als humans?

23/08/2016

Vacances, atur, precarietat i polítics irresponsables

Participació