Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
opinió

«I want you» per la Cambra de Comerç!

«Com podem pensar a anar pel món sense la nostra economia ben endreçada i musculada?»

per Joan Foguet, 3 d'abril de 2019 a les 20:00 |
Els catalans, a diferència dels bascos, no apreciem el poder que tenim. Tot sovint el desconeixem. La Companyia de Comerç de Barcelona a les Índies (1755-1785) —primera entitat catalana autoritzada a comerciar amb les colònies d'Amèrica— fou el principal motor de la primera immigració catalana a l'Argentina. Comerç i benestar, sempre de la mà. Les companyies de comerç sempre han estat un element de poder, un vector diplomàtic i una font d'energia política. Doncs bé, ja no estem al segle XVIII -no li digueu a Abascal— i fa nou anys de les darreres eleccions a les 13 Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya. El 2010 fou l'any dels grans terratrèmols a Haití i Xile, l'any que Dilma Rousseff arriba a presidenta del Brasil i el Waka-Waka era la cançó de moda. Com ha canviat el món des de llavors? Potser cal actualitzar. Ara, a principis de maig, hi ha eleccions de nou.

Les Cambres de Comerç —i les diputacions— són una de les estructures més importants del país i poca gent li atorga prou rellevància. Excepte els que són dintre d'aquestes cambres, que sovint fan unes carreres longeves. No dissimileu, no sabeu ben bé què fan les cambres. Les Cambres són l'únic òrgan que representen la totalitat del teixit empresarial català; per tant, és important que la seva representativitat sigui màxim a l'hora d'actuar com a interlocutor (amb les administracions, amb altres entitats, etc.). Horaris comercials? Grans superfícies? Model industrial? Contractació? Paper dels autònoms? Qui transmet les inquietuds sobre aquestes qüestions són les Cambres. Si no decideixes pot ser que decideixin per tu, ja se sap com va.


A Catalunya hi ha 682.000 empreses. Les darreres eleccions de cambres varen ser, diguem-ne, poc concorregudes. Va haver-hi una participació inferior al 2% i això, podríem dir, dibuixa poca qualitat democràtica. Enguany es parla de vot electrònic i s'està explicant més el procés electoral. Més transparència, més seguretat, tot plegat millor. A veure què. Pot votar tota empresa o autònom. No costa tant.

Catalunya es mereix més d'un 2% de participació en les eleccions a les seves cambres de comerç. Com podem pensar a anar pel món sense la nostra economia ben endreçada i musculada? Oi que no va ningú a lligar en xandall i sense afaitar? A espavilar.

No crec en forces fosques però considero que caldria parlar més d'aquest tema, cal que voti molta més gent, que hi hagi moltes més propostes. L'economia catalana, la seva fortalesa, és la primera Estructura d'Estat que tenim preparada, i és el primer actiu per al benestar social de tots, amb llacets o sense. Hi ha tres candidatures. Tot i que hi ha qui diu que només dues. Jo ja m'estic votant a sobre, però no sóc ni empresa ni autònom (de moment), feu-ho per mi, gràcies.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Joan Foguet
Un català de Barcelona i boig del Twitter. Periodista grafòman. Militant i vigilant de @Periodistes_org i @grupbarnils. A la pràctica: acció en mitja dotzena de redaccions periodístiques (La Razón, Actual, Expansión, El Punt, El País i més). Més a www.joanfoguet.cat i a @joanfoguet.
12/06/2019

Passar de traïdors a «pagafantas»

29/05/2019

Endreçar

15/05/2019

No siguis neutral, animal!

01/05/2019

Guanyar mig partit

17/04/2019

Junts Contra Catalunya

03/04/2019

«I want you» per la Cambra de Comerç!

20/03/2019

Vox, «a sus órdenes»

06/03/2019

Desmitifiquem-nos

27/02/2019

Mas, la veritat incòmoda

06/02/2019

Totalán, la pornografia evitable

Participació