Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
Opinió

Vox, «a sus órdenes»

«Només es pot guanyar a la ultradreta sent llestos com fures, amables com conills de peluix i radicals i executors com tigres»

per Joan Foguet, 20 de març de 2019 a les 21:30 |

A la sacrosanta Constitución Española la paraula ejército només apareix dos cops. És al famós article 8. 1.: "Las Fuerzas Armadas, constituidas por el Ejército de Tierra, la Armada y el Ejército del Aire, tienen como misión garantizar la soberanía e independencia de España, defender su integridad territorial y el ordenamiento constitucional". Pim i pam.

S'atribueix al molt citat i poc llegit Carl von Clausewitz la següent sentència: "La guerra no és simplement un acte polític, sinó un veritable instrument polític, una continuació de les relacions polítiques, una gestió de les mateixes amb altres mitjans". En totes les democràcies avançades els militars han tingut algun paper representatiu en tant que ciutadans que són sotmesos a votació (Eisenhower, De Gaulle, per exemple). Quan el paper de les forces de Defensa d'un país és el de protagonitzar cops d'Estat i "garantir" la pau la cosa canvia. A Espanya la cosa està molt endarrerida.

Durant dècades hem volgut pensar que els exèrcits espanyols eren forces plenament democràtiques per gràcia i obra, sobretot, de ministres socialistes (i catalans) com Narcís Serra i Carme Chacón. La llegenda progre va arribar a tal punt que Podem va tenir el "seu" militar. Segur que recorden el prim José Julio Rodríguez Fernández, general de l'exèrcit retirat, cap de l'estat major de la defensa durant la segona legislatura de Zapatero i membre de Podem des del 2015. Fou condecorat pel Fòrum Milícia i Democràcia pel seu compromís amb la Constitució. Una llum entre tenebres que va perdre força en qüestió d'hores.On són els militars? Doncs on sembla que han estat sempre. En temps de campanyes electorals i de recerca màgica de candidats "independents" van caient algunes màscares. El partit ultra Vox s'està nodrint la mar de bé amb diversos funcionaris castrenses.

Amb seguretat tenim que el tinent general retirat de l'Exèrcit de l'Aire Manuel Maestro Barea serà el cap de llista del partit verd (i fatxa) al Congrés per Alacant, el general Alberto Asarta Cuevas serà el número u a Castelló, Agustín Rosety Fernández, general retirat de brigada d'Infanteria de Marina, liderarà les llistes per Cadis, i Fulgencio Coll, excap de l'Estat Major de l'Exèrcit que serà candidat de Vox a l'alcaldia de Palma de Mallorca .

A més, Antonio Budiño Carballo, general de Divisió del Cos d'Intendencia de l'Exèrcit de Terra en situació de reserva, serà cap de llista per la província de Pontevedra. A aquesta incorporació se sumarà també com a cap de llista a Melilla un coronel encara en situació de reserva que ha estat destinat a la Legió onze anys com a tinent i capità. La formació verda ha preferit preservar la seva identitat perquè el militar encara no ha comunicat al Ministeri de Defensa que causarà baixa i no vol que es pugui frustrar el seu fitxatge.

Aquests són els militars feixistes que jugaran amb la democràcia. Ja ha passat d'altres vegades i ha acabat com el rosari de l'aurora. Només es pot guanyar a la ultradreta sent llestos com fures, amables com conills de peluix i radicals i executors com tigres. A mi que no em diguin res, no em penso quadrar amb l'exèrcit espanyol.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Joan Foguet
Un català de Barcelona i boig del Twitter. Periodista grafòman. Militant i vigilant de @Periodistes_org i @grupbarnils. A la pràctica: acció en mitja dotzena de redaccions periodístiques (La Razón, Actual, Expansión, El Punt, El País i més). Més a www.joanfoguet.cat i a @joanfoguet.
12/06/2019

Passar de traïdors a «pagafantas»

29/05/2019

Endreçar

15/05/2019

No siguis neutral, animal!

01/05/2019

Guanyar mig partit

17/04/2019

Junts Contra Catalunya

03/04/2019

«I want you» per la Cambra de Comerç!

20/03/2019

Vox, «a sus órdenes»

06/03/2019

Desmitifiquem-nos

27/02/2019

Mas, la veritat incòmoda

06/02/2019

Totalán, la pornografia evitable

Participació