OPINIÓ

Il·lusions a taula

«El projecte permetrà incidir en l'ús de les tecnologies en tots els aspectes de l'univers de la salut mental»

per Marina Geli, 11 de març de 2019 a les 22:00 |
El proper 17 de maig tindrà lloc la sisena edició d'"Il·lusions a taula". Aquesta iniciativa liderada per Rotary Club Vic-Osona enguany serà destinada a Osonament. Els recursos econòmics recaptats en el sopar solidari es destinaran a crear un programa innovador per a joves de 14-30 anys amb trastorns mentals o addiccions.

El Projecte TerapèuTIC incorpora tecnologies de la informació i comunicació a la prevenció, detecció precoç o tractaments a joves amb factors de risc o patologia mental o addiccions, a substàncies o no. La Universitat de Vic-Central de Catalunya acompanya, aportant coneixement, xarxes internacionals, formació i avaluació en Osonament.


Com en les anteriors edicions el xef Nando Jubany i el seu equip esdevenen els companys de projecte indispensables.

Rotary Internacional és una organització fundada per l'advocat de Chicago Paul Percy Harris l'any 1905. La seu central actual està a Evanston (Illinois) i existeixen 34.282 clubs al món amb més de 1,2 milions de persones associades a Rotary Internacional. El perfil de persones de Rotary són empresaris, professionals liberals o professionals del sector públic.

Els objectius són el treball per la societat local o intercanvis internacionals de joves. Els tòpics, el sentit de Rotary està definit en: Service Above Sell (el servei per sobre d'un mateix) i Who profits most who serves best (fa més benefici qui millor serveix).

A Espanya, Rotary va estar prohibit durant el franquisme fins al 1978.


El Rotary Club Vic-Osona va ser creat l'any 1994. Durant aquests 25 anys han liderat múltiples projectes solidaris amb entitats socials i de salut de la comarca. Suport a projectes contra el càncer, per la inclusió social, per la convivència, per les persones amb malaltia mental o per persones amb demència.

Tres edicions, amb l'actual, d'Il·lusions a taula". Cinc edicions fins ara, per Càncer infantil, per Sant Tomàs, menjador social per Càritas, per Osona Contra Càncer, per ADFO (Associació Persones amb discapacitat física Osona) i ara per Osonament-Centre Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic-Central de Catalunya.

Els trastorns mentals afecten una quarta part de les persones al llarg de la vida. Entre un 10-20% dels infants o adolescents pateixen un trastorn mental o addiccions. Un 4% pateixen trastorns mentals greus. Els darrers cinc anys s'ha incrementat un 21% les demandes d'atenció per addiccions a tecnologies, a jocs en línia. El suïcidi és la primera causa de mort entre els joves a Catalunya, per damunt dels accidents de circulació.

El projecte "TerapèuTIC" per a joves de 14-30 anys d'Osona vol ser un programa innovador que complementi els serveis actuals. A Osona hi ha una població de persones de 14-30 anys de 27.460 i d'aquests, un 6%, 1.649 persones, varen ser atesos pels serveis de salut mental públic, Hospital de Vic i Osonament.

Enguany Osonament celebra 40 anys d'un model d'intervenció sociosanitari, comunitari. Anys d'aliança amb l'Hospital de Vic amb un Compromís d'atenció integral. Experiència d'apoderament de les persones amb malaltia mental severa. Vocació d'inserció sociolaboral, sociocultural. 10 anys de parelles artístiques. La vocació de recerca constant de millores ha portat a Osonament a vincular-se a la Universitat de Vic-Central de Catalunya.Osonament forma part del grup de recerca de Salut mental i innovació social (SAMIS) amb la mateixa Universitat, amb el Consorci Hospitalari de Vic i la Fundació Althaia de Manresa. Osonament, complementàriament a l'atenció a les persones amb malaltia mental i a les seves famílies, aposta per la formació dels seus professionals, la promoció de tesis doctorals vinculades a la temàtica de l'entitat, i la incorporació d'alumnes en pràctiques.

El curs vinent Osonament s'incorpora al grup d'entitats que tindran estudiants de medicina en pràctiques.

El projecte que "Il·lusions a aula" permetrà incidir en l'ús de les tecnologies en tots els aspectes de l'univers de la salut mental. Tecnologies com mecanisme de comunicació per la promoció de la salut mental, per alertes de risc, en recaigudes i com a mitjà de relació amb professionals sanitaris i socials i grups d'iguals.

Les persones de menys de 30 anys són nadius digitals i les TIC formen part de les seves vides en tots els aspectes. El projecte innovador vol convertir les TIC en unes tecnologies d'aprenentatge (TAC), de bon ús i com a instrument d'adherència als serveis i com a element terapèutic.

La Universitat de Vic-Central de Catalunya, a través del Centre Estudis Sanitaris i Socials, des del grup de recerca SAMIS, la Càtedra de Salut mental i la resta de Càtedres i grups adscrits, aportarà el coneixement i les relacions internacionals. Alhora respon a la responsabilitat social i territorial de la UVIC-UCC.

Sumant voluntats, des de valors compartits, amb "Il·lusions a taula, junts ho aconseguirem.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
20/05/2019

Ciutat i recerca

06/05/2019

Tres Espanyes

08/04/2019

El preu de la «no unitat»

25/03/2019

Empatia

11/03/2019

Il·lusions a taula

25/02/2019

Unitat 28-A #Esperit1Octubre

11/02/2019

Urbanisme i salut

28/01/2019

Mirada de gènere i sistemes de salut

14/01/2019

La demografia obliga

31/12/2018

Diàleg polític, una obligació

Participació