La veu de Nació

La majoria a tocar

«L'independentisme té a l'abast una oportunitat d'or: assolir la majoria de vots a les eleccions espanyoles i revalidar-la a les municipals i a les europees»

per Germà Capdevila, 3 de març de 2019 a les 20:00 |
És una resposta recurrent entre els periodistes estrangers que durant els darrers anys han seguit el procés català, que es repeteix també als passadissos del Parlament Europeu i en els cercles diplomàtics del continent: l'independentisme encara no ha demostrat ser majoritari entre l'electorat català.

Bo i admetent que si no s'ha pogut demostrar de forma fefaent si la majoria de catalans vol la independència és per culpa d'un Estat que ha arribat a l'extrem de reprimir violentament una votació, la realitat és que no s'ha verficat una majoria absoluta de vots emesos a favor de l'independentisme en cap votació on la participació hagi superat el 50% de l'electorat. 


Tant en la consulta del 9-N com en el referèndum de l'1-O, l'Estat va aconseguir frenar la participació i deixar-la per sota del 50% exigit per validar una votació en clau refrendària. I en cap convocatòria electoral al Parlament, al Congrés o a Europa no s'ha verificat un resultat on els vots a favor dels partits independentistes sigui superior al 50% dels vots emesos.

Aquest és un handicap que lastra la posició republicana a l'exterior, i alhora és la base de gairebé tot l'argumentari unionista, que més enllà dels arguments legalistes, repeteixen com un mantra que l'independentisme no és majoria –fins i tot fent la trampa d'atorgar-se tota la resta de vots. 

Enguany, l'independentisme té al davant una oportunitat d'or per fer un salt endavant molt important de cares a l'opinió pública internacional, que sempre influeix sobre els respectius governs. Les tres convocatòries electorals de 2019 –espanyoles, municipals i europees– són una magnífica ocasió per superar aquest entrebanc argumental.

Una victòria repetida en tres ocasions consecutives per majoria absoluta de les opcions republicanes –juntes o separades, tant és– en nombre de vots solidificaria de forma contundent la idea d'un poble que vol ser sobirà i independent. Si una majoria democràtica insisteix en les seves aspiracions en tres eleccions diferents, l'argument de la majoria quedaria demostrar i confirmat. És evident que això no implicaria cap suport addicional ni cap reconeixement automàtic, però seria un primer pas fonamental.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
19/05/2019

La xifra màgica: 50% + 1

17/05/2019

Un Rubí fosc, o la irresponsabilitat d'una alcaldessa

12/05/2019

15 dies que se'ns faran llargs

05/05/2019

No és el què, és el com

28/04/2019

Ingovernable

22/04/2019

Sant Jordi en campanya

14/04/2019

El deure de no oblidar

07/04/2019

Sense Catalunya

31/03/2019

Sense aliats

24/03/2019

PSOE+Cs: cap veto ni condició

Participació