Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Un altre missioner egarenc que ens deixa

per Josep Ballbè, 11 de febrer de 2019 a les 07:32 |
El proppassat 29 de gener, ens va dir adéu en Manuel Soler i Palà. Un missioner dels Sagrats Cors, nascut a Terrassa el 1946. Havia passat pel seminari de Vic, s'ordena (de capellà) el maig de 1968 i estudià Teologia a la Universitat gregoriana de Roma (on obtingué el doctorat, l'any 1970).

Actualment, estava jubilat, residint --des del 2011-- al santuari de Lluc-Mallorca) on ha lliurat la seva ànima a Déu. Sense conèixer gaire més dades de la seva biografia, consta que desenvolupà tasques de missioner compromès a la República Dominicana (1982) i Puerto Rico (1995). A hores d'ara, però, sort n'hi ha de poder consultar les seves reflexions a les xarxes socials i al blog personal que mantenia operatiu dessota el títol de «Las razones del corazón», on feia un recull de reflexions diàries, amb articles fronterers entre societat i església.


És llàstima que --en l'àmbit egarenc-- potser prevalen uns criteris més "centralistes" pel que fa a ampliar el ventall de tots els membres que teòricament constitueixen l'església catòlica. Dic això quan faig una mínima anàlisi dels seus mitjans de comunicació entre els fidels. Fa tota la percepció que els seus opuscles i/o publicacions prima molt més l'agenda del senyor bisbe que no pas qualsevol altra activitat solidària o de voluntariat de molts dels seus membres "de carrer".

Exemples concrets de què dic les situo en les defuncions --no fa massa mesos-- dels missioners terrassencs Francisca Font (juny de 2017) i del seu nebot Joan Sucarrats Font (un any més tard)... O les dels germans (i religiosos) Ma Rosa i Antoni Marcet Bonet (juny i agost de 2017, respectivament). A més a més, la casa pairal d'ambdós era situada al carrer Nou de Sant Pere, número 29), en ple radi d'acció parroquial. Costà suor i llàgrimes que el Full parroquial setmanal de la basílica del Sant Esperit se'n fes ressò... Insistint força, ho van fer conèixer unes quantes setmanes després.

Per altra banda, fins i tot arribo a suggerir una més que necessària actualització de criteris en les normes que regulen la concessió dels guardons de "terrassencs de l'any". Dessota l'argument que el "radi d'acció" de l'actuació concreta de na Paquita no havia estat el purament local, bo seria valorar altres conceptes... Com ara el fet innegable que --de manera discreta i compromesa-- havia donat a conèixer el nom de Terrassa per tot el planeta.

Què ho fa, a més, que no es contempli la possibilitat d'entregar algun d'aquests premis a "títol pòstum"? Sobretot en algun cas on una mort sobtada arribés a impedir retre l'homenatge ciutadà global envers algun dels veïns més solidaris. En aquest sentit, em sembla oportú recolzar aquesta opinió amb dues frases del mateix Manuel Soler: · "Els records, agres i dolços també formen part de la vida. I la nostàlgia també té el seu caire agradós". "Honor a qui honor mereix". Crec que la citació hi escau".


Els qui van tenir la sort de conèixer-lo remarquen el seu encís per la vida espiritual profunda. El seu somriure perenne, malgrat les dificultats. La seva bonhomia i les seves profundes reflexions. Tot plegat ens esperona a continuar més ferm i decidit que mai en la lluita aferrissada per contribuir --ni que sigui una miqueta-- a assolir espais del «cel nou» i de la «terra nova». Aleshores, s'arribarà a fer senyora dominant la justícia més pregona.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí de Viladecavalls. Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
07/05/2019

La Gispert, millor si es perd

23/04/2019

El llibre i la rosa

01/04/2019

Celebració fora de lloc

26/03/2019

La festa de la Serralavella

04/03/2019

La vida és un carnaval

11/02/2019

Un altre missioner egarenc que ens deixa

04/02/2019

Tolerància Zero

28/01/2019

La guerra del taxi

15/01/2019

Quina barrina!

07/01/2019

Quina baixada de pantalons!

Participació