Quina barrina!

«Ara per ara, la nostra vila necessita reflexions de fondària al voltant de fites amb cara i ulls»

per Josep Ballbè, 15 de gener de 2019 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Som a tan sols cinc mesos de les eleccions municipals. Aprofito per a reiterar que m'encantaria que coincidissin amb les generals... Si més no perquè estic tip de copsar i
manifestar que tots els indicadors apunten que el país es troba en "stand bye". No cal dir massa arguments per donar suport a aquesta manifestació. Es fa prou evident. Com a exemples que ho certifiquin, aporto xifres: dels darrers 30 articles d'opinió dels dos digitals egarencs (La Torre i El Món), només 6 estan escrits per persones no vinculades a la "ceba" política. Vull pensar --i no malpensar—que, en aquest àmbit, tot Déu està escalfant motors orientats a "pole position". De fet, al mateix diari local aquest percentatge tan

aclaparador va pel mateix llindar.

Avui mateix llegia --en un diari de tiratge nacional-- una altra columna titulada "Mute". El seu autor (Sergio el Molino) defensava el que ell considera un exercici saníssim de "neteja" mental: abaixar-li el volum als aparells de TV. Fins i tot, apagar-los. Sobretot --i valgui la redundància-- per a baixar-li els fums a tota la "moma" pública.

En allò que m'afecta, com que m'agrada estar ben servit, "em sé fer tot sol el llit". No necessito veus "en off" que em trepanin el cervell. Potser pretenen que una gran majoria del personal tingui el cap "quadrat". Evidentment, m'hi nego. De cap a peus!

Com a adhesió del meu criteri contra la buidor de contingut de molts d'aquests escrits, tibaré del pensament d'en Goethe: "hi ha llibres que no semblen escrits per tal que la gent aprengui... Més aviat van de cara al fet que el lector conegui que l'autor ha après

quelcom". Encara va afegir que "on es perd l'interès, també es perd la memòria".I també que "actuar esdevé fàcil. Pensar és difícil...Però actuar d'acord a qui es pensa encara és molt més difícil". De quins temes parlen darrerament en Josep Forn, Javier González, Xavier Matilla, Isaac Albert, Alejandro Rodríguez o Alfred Vega, entre d'altres? Molt més important i necessari que la cultura, la unió dels Vallesos, la gestió de l'aigua, el municipalisme o la vianantització del Portal de Sant Roc ho és el rerefons social en un sentit ben ampli. Perquè no ataquem frontalment els desnonaments, la gent que té serioses dificultats per a pagar els rebuts domèstics, les persones que maldormen al "hall" dels caixers automàtics d'algun banc, el col·lectiu de discapacitats sense cap mena d'ajut social, les reserves del Banc de Sang dessota mínims, els recursos minsos de la Fundació Busquets, etcètera? Encara em quedo curt a l'hora d'establir autèntiques prioritats. Totes elles haurien d'estar totalment deslligades del procés electoral municipal, autonòmic o general.

Massa vegades arribo a creure en projectes que podrien semblar utòpics. Tinc tot el dret, tanmateix, a exigir rigor, coherència, seny, compromís, embranzida i fins i tot actituds d'autèntic voluntariat a alguns personatges que tal vegada utilitzen la "barrina" política com a "modus vivendi"... Serien figues d'un altre paner trobar regidors i diputats (autonòmics o nacionals) que interpretessin la seva vessant política com a tasca no remunerada, adjacent i coetània amb qualsevol altra tasca professional...

... Ja sé que això els semblarà una bajanada. En tot cas, si més no, que deixin de tocar el
potet amb escrits buits de contingut. Que no ens vulguin alliçonar amb sermons fàcils i galàctics. Ara per ara, la nostra vila necessita reflexions de fondària al voltant de fites amb cara i ulls. Tota la resta són trons.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Josep Ballbè
Periodista titulat per la UAB de Bellaterra (any 1978). Jubilat del sector de les caixes d'estalvi (34 anys a Caixa de Terrassa). Soci fundador del Cor Sant Martí de Viladecavalls. Antic alumne dels salesians i gran aficionat a la música. Sobretot en la vessant de l'orgue litúrgic.
16/10/2019

Quina tardor ens espera

07/10/2019

Driblings i més driblings

18/09/2019

Hi ha altres contaminacions

08/08/2019

Un poeta de bandera

29/07/2019

No l'ha salvat ni la campana

22/07/2019

L'amagatotis d'unes sigles

07/05/2019

La Gispert, millor si es perd

23/04/2019

El llibre i la rosa

01/04/2019

Celebració fora de lloc

26/03/2019

La festa de la Serralavella

Participació