Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Per què deixa el FLA la Generalitat de Catalunya?

per Jordi Mas i Font, 1 de gener de 2019 a les 18:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En primer lloc hem de recordar que és el FLA i el que suposa per a Catalunya, i qualsevol Comunitat Autònoma.

L'any 2012, s'obliga a totes les Comunitats Autònomes a finançar-se a través del FLA i dic s'obliga perquè s'indica un llistat de situacions que havia de complir cada  CCAA, que no es podien complir, per a evitar el FLA.


L'excusa del FLA era que costava menys a les CCAA ja que és deute estatal (és important recordar-ho) i aquest deute era comprat per part del BCE, amb el que els tipus eren molt baixos..

La realitat és:


- Que Espanya feia negoci amb això i guanyava un percentatge amb el deute de totes les CCAA.

- Que Espanya podia controlar financerament a les CCAA.


- Que, en cas de voler la independència, el territori ho tenia molt difícil perquè no tenia activats els mecanismes d'endeutament (emissió de deute).

- Es podia utilitzar l'endeutament de la CCAA per a enganyar a la població, per exemple dient que es rescatava a aquesta CCAA, quan tan sols era finançament normal.

Vist tot això i coneixent l'objectiu d'aconseguir la independència, és del tot lògic que Catalunya opti per sortir del FLA. Per tots aquests matius:

1-. De 78.500 milions de deute, 72.000 milions corresponen al FLA, és a dir, que, en cas de DUI, aquests 72.000 milions passarien a Espanya de forma directa i Catalunya es convertiria en l'estat menys endeutat del món (6.500 milions).

2-. El BCE deixa de comprar deute el mes de gener amb el que els tipus pujaran per al deute públic, i, a causa de la situació d'Espanya (deute excessiu, dèficit públic excessiu, saldo primari negatiu durant 10 anys, únic estat sota el protocol de dèficit excessiu...) el cost del deute espanyol pujarà molt, la qual cosa no interessa a la Generalitat.

3-. La Generalitat planteja un panorama cap al comprador de deute molt bo. Té un deure baix del 34.20% del PIB (malgrat que hi hagi algun ignorant que s'atreveixi a dir el contrari, la qual cosa mostra el seu nul coneixement de l'economia). Té un dèficit públic negatiu (gasta menys del que ingressa). I l'única pega que té és que Espanya es "queda" 17.000 milions anuals. Cosa que pot recuperar amb la independència. És a dir, que ens podríem trobar amb un nou escenari en què, en una CCAA el tipus d'interès fos més baix que el de l'Estat (mai ha succeït).

4-. Amb aquest pas, la Generalitat activaria un pas indispensable per a tenir la independència amb una DUI (cura que no dic pas que això passi, perquè Espanya no li ho pot permetre, però pot entrar en el joc teatral al fet que ens tenen acostumats els polítics).

I sabent això Espanya, per què ho permet? Segurament l'unionista amant de la imposició li ho preguntarà.

1-. Espanya ja tindrà molt difícil col·locar el seu deute com per a col·locar la de les CCAA (veure el meu post)

2-. Emetrà menys deute amb el que espera que els mercats responguin millor a la ja esperada apatia cap al deute públic espanyol (per lògica ningú deixa diners a qui durant 10 anys no ha pogut deixar els deutes i que ha utilitzat l'ajuda d'un banc per a endeutar-se encara més en lloc de sortir de la seva mala situació, sobretot quan el banc s'ha cansat d'ajudar).

3-. Evidentment, la liberalització de les CCAA respecte al FLA és una mesura que ha estat ordenada per part de Brussel·les. Almenys part amb el seu vistiplau, la qual cosa no deixa de ser curiós ja que Brussel·les demana màxim control.

En resum, tot respon a un moviment de la Generalitat previ a obtenir la independència, i a la mostra evident que Espanya no pot fer res i que la independència de Catalunya, li suposa una ajuda (recordem que la independència de Catalunya pactada evita el rescat d'Espanya).

Que en prenguin nota els unionistes i comencin a ser una mica vius per a adonar-se que els han enganyat i que l'intel·ligent és rectificar i no continuar intentant justificar barbaritats sense sentit.

L'argument de l'unionista per a rectificar és molt senzill: "M'han enganyat i pretenien que atemptés contra la meva família, i la meva família està per davant de tot". És molt simple però mancada ser intel·ligent per a això i no ser covarda

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació