Tribuna Oberta

Barbarismes i barbaritats

«A l’empresa energètica, li recomano modestament que abans d’aprovar les falques radiofòniques, passi per un corrector, no sigui cas que, en comptes de barbarismes, el que estigués proferint la bona senyora fossin barbaritats»

per Marc Puig Guàrdia, 23 d'octubre de 2018 a les 10:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Sento a la ràdio una falca publicitària d’una empresa energètica que ens explica que una senyora quan veu la factura de la llum comença a “proferir improperis i barbarismes”. L’objectiu de la falca consisteix en dir que si canvia de companyia això no li passarà més.
 

No em vull referir a les companyies energètiques
ni a les seves tarifes i factures. Ni a si ens convé més contractar una de les companyies aparegudes els darrers anys, o ja ens va bé triar la mena de duopoli entre les grans de sempre.
 
Que quan la senyora protagonista veu la factura comenci a proferir improperis no m’ha estranyat pas gaire. El que m’ha xocat ha estat això de que comenci a proferir “barbarismes”. Paraules de llengua estrangera? De quina? La falca de ràdio no ens ho aclareix. Del castellà? Parteixo de la suposició que la senyora en qüestió és catalana, però evidentment podria ser que tingués orígens castellans i, amb l’alteració de veure la factura, li sortís de dintre espontàniament exclamar-se en castellà. O potser són barbarismes anglesos o francesos? De fet, en català en tenim força de barbarismes provinents d’aquestes llengües. Però i si fossin barbarismes en xinès, en urdú o en hebreu? O en llatí, o en alguna altra llengua morta?
 

Ja seria es colmo que la factura de la llum ens produeixi una mena de possessió demoníaca tipus "el exorcista". La falca no aclareix si mentre profereix els barbarismes es posa a levitar sobre el llit o si fa girar el cap 360º. En aquest cas és més que segur que a l’estança hi deu fer un fred que pela, però ja se sap que amb les possessions demoníaques la temperatura de la sala baixa sota cero, i això no vol dir pas que la companyia li hagi tallat la calefacció, sinó que simplement haurà de contractar més potència i forçar el termòstat per compensar la fantasmal presència.
 
En tot cas, a la vista del dubte, em permeto recomanar a la senyora que, si està posseïda, la vegi un capellà per intentar expulsar en banyetes, deixar reposar les vèrtebres i parar de dir barbarismes en llengües mortes. I si no és víctima de cap fenomen paranormal, i simplement està sorpresa o emprenyada a la vista de l’import o els conceptes “ocultistes” de la factura, sempre pot aprofitar el capellà per confessar-se pels legítims renecs i improperis que hagi dit.
 
I a l’empresa energètica, li recomano modestament
que abans d’aprovar les falques radiofòniques i gravar-les, passi per un corrector, no sigui cas que, en comptes de barbarismes, el que estigués proferint la bona senyora fossin barbaritats.
 
Perquè sinó, els que sentim barbaritats per antena, som els oients!
 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació