Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

L'Ajuntament de Terrassa contra l'escola inclusiva

«Si us plau, pensin, un moment en les persones que es beneficien i es poden seguir beneficiant d'un projecte tan potent com el de l'Escola Crespinell»

per Joan Tamayo, 23 d'octubre de 2018 a les 10:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
A Terrassa tenim la gran sort de comptar amb un dels actius més importants que ja fa molt de temps que enriqueix la qualitat educativa de l'anomenada TERRASSA CIUTAT EDUCADORA. I em refereixo, ni més ni menys, que a l'Escola d'Educació Especial CRESPINELL SCCL creada l'any 1979, per un grup de professors i pedagogs emprenedors i emprenedores, amb la consciència que per canviar la societat, cal treballar per una educació, diferent , alternativa i valenta.

L'altre valor afegit d'aquest projecte és, que van apostar per un model de negoci social (el que ara anomenem Economia Social) i que sembla que els poders polítics hagin descobert ara. L'Escola CRESPINELL és una Cooperativa de treballadors de l'Ensenyament. Una entitat privada d'iniciativa social i sense ànim de lucre.


Un projecte que dintre del Tercer Sector està aportant la seva experiència i el seu treball de forma activa i constant, fins al punt d'haver estat declarada "Entitat d'Iniciativa Social i Sense Ànim de Lucre". Dins el sistema educatiu està catalogada com una escola d'Educació Especial Concertada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. Té una plantilla de 41 treballadors i atent a 61 alumnes d'edats entre 3 i 20 anys).

El projecte de l'Escola Crespinell es marca com objectiu l'escola inclusiva, aquell model d'escola que molts i moltes desitgem com a fonament bàsic per intentar transformar una societat injusta. Perquè com diuen els especialistes: "L'educació inclusiva és un procés pel qual s'ofereix a tots els nens i nenes, sense distinció pel que fa a la capacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l'oportunitat de seguir sent membres de les aules regulars i d'aprendre dels seus companys, i amb ells, a l'aula."

Per a poder posar en marxa un projecte com aquest l'Escola Crespinell porta des del 1990, col·laborant amb altres escoles ordinàries del seu entorn més pròxim (Escola 
Lanaspa Giralt i l'IES Montserrat Roig). Es calcula que han passat per aquests projectes un total de 675 alumnes de l'escola Lanaspa, 390 alumnes de l'INS Montserrat Roig i 208 alumnes de

l'escola Crespinell. 

Des de l'any 2002 l'escola ha rebut diferents premis i reconeixements (per aquest Treball col·laboratiu) i sempre, projectant el nom de Terrassa arreu i situant-la com una referència educativa del nostre país l'Escola està situada al centre de la ciutat (al carrer del Pantà). Ocupa una casa de lloguer des de l'any 1979 que va començar amb 3 unitats i que s'ha tingut d'anar adaptant i ampliant com s'ha pogut, llogant espais annexos  a causa del creixement progressiu de matrícula que ha anat tenint.

Davant aquest creixement del projecte i de la possibilitat de no poder complir amb la normativa, respecte als espais i a la superfície mínima legal que han de tenir les aules, l'escola l'any 2008,comença els contactes amb l'equip de govern de l'Ajuntament, concretament amb l'alcalde, en Pere Navarro... La demanda era molt clara. Que l'administració local més prospera, sigues responsable i col·labores a aconseguir un espai alternatiu proper a l'Escola perquè no morís un Projecte Educatiu tan positiu i necessari.

Amb l'alcalde Navarro comença la desfilada de promeses, paraules, bones intencions sense un compromís seriós i valent. Després que, la posició més ferma i seriosa vingués de l'alcalde Ballart, que tampoc arriba a bon port, per raons evident, ve l'enroca ment total, de l'actual govern de l'alcalde Alfredo Vega (total, 10 anys d'ineficiència). I pregunto? Si en aquests moments existeix una possibilitat clara i evident de trobar un espai per ubicar l'escola Crespinell, com és el dels antics locals que ocupava l'Arxiu Històric i Urbanisme, precisament al carrer del Pantà.

Per què no es pren una decisió definitiva? Per què, aquesta actitud tancada i inexplicable de l'Alcalde Vega i el seu govern, a donar suport a un projecte que aposta per l'Escola Inclusiva?. Senyor Vega, la reflexió educativa s'orienta des de fa uns anys cap a propostes més inclusives. Avui dia la diversitat és una realitat a la nostra societat i a les nostres escoles. Hem de veure-ho com una oportunitat vital.

La diversitat és una eina excel·lent per a l'educació en valors i no ha de ser un obstacle sinó una font de riquesa. Que passa amb la tercera ciutat de Catalunya, que tant es gasta amb
recursos per vendre a l'exterior una imatge innovadora, educadora, emprenedora, feminista, cultural, ciutat de les persones, transparent. Etc ? Quins són els prejudicis?, o els interessos obscurs?. On està el problema?

Ara no em surtin amb simplicitats com la de què és una escola privada? Perquè no cola!, ni des del punt de vista racional, ni tampoc amb un partit com el PSC de Terrassa, que durant molts anys, no ha dubtat mai en pactar i repartir-se el poder amb el poder econòmic de la ciutat, i no diguem en l'obscura i trista època de la "bombolla immobiliària", quan no van dubtar ni sol moment en vendre la ciutat als interessos especuladors de les immobiliàries.

Si us plau, pensin, un moment en les persones (discapacitats intel·lectuals, o alumnes d'escoles ordinàries, i molts ciutadans i ciutadanes) que es beneficien i es poden seguir beneficiant d'un projecte tan potent com el de l'Escola Crespinell, col·laborant amb Escola Lanaspa- Giralt i l'IES Montserrat Roig.

Tenen una ocasió brillant per a passar a la història d'aquesta ciutat per una bona actuació de cara al seu futur, no la desaprofitin, com tantes altres vegades??

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació