Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

La Justícia va nua

«L'episodi inaudit de la sentència sobre les hipoteques i els bancs despulla l'aluminosi que afecta la cúpula del poder judicial, que fa d'Espanya una democràcia de baixa qualitat»

per Germà Capdevila, 21 d'octubre de 2018 a les 20:00 |
Els líders polítics unionistes sempre recorren al mateix mantra a l'hora de valorar la presó preventiva injustificada i les acusacions de delictes inexistents als presos polítics i exiliats: s'ha de deixar treballar el Poder Judicial i s'han de respectar sempre les resolucions judicials.

Qualsevol que gosi posar en dubte la independència judicial i la separació de poders serà titllat d'extremista i acusat de posar en perill les conquestes democràtiques de la immaculada Transició "que nos dimos entre todos". Tanmateix, els senyals d'aluminosi de la cúpula del Poder Judicial són tan evidents que era inevitable que algun fet inesperat demostrara que, a Espanya, la Justícia va despullada, com l'emperador del conte d'Andersen.


L'episodi de la sobtada suspensió de la sentència que feia recaure en els bancs els impostos derivats de la constitució d'una hipoteca ha esdevingut un exemple paradigmàtic d'un estat corcat, que fa inviable un sistema democràtic de qualitat. Ens mostra que els poders fàctics han cooptat la cúpula judicial espanyola fins al punt –insòlit en qualsevol democràcia homologada– de deixar sense efecte una sentència ferma de la màxima instància jurisdiccional, 24 hores després de ser dictada.

Són tants els interrogants que suscita el desgavell del Tribunal Suprem que es fa difícil resumir-los. Qui són els que es van fer d'or a la Borsa durant aquelles 24 hores, quan les accions dels bancs van caure en picat per tornar a pujar amb força l'endemà? Quin paper hi jugà la cap de gabinet de Carlos Lesmes –ara magistrat, abans alt càrrec d'Aznar, que mou els fills a la cúpula judicial– que curiosament és la dona del vicepresident del banc Santander?

Quina és la seguretat jurídica d'un Estat on les sentències fermes del seu Tribunal Suprem poden ser revocades l'endemà de manera anòmala i extemporània? De veritat hom pot confiar en la imparcialitat i independència d'aquest Tribunal Suprem a l'hora de jutjar els presos polítics i exiliats? La Justícia va despullada i antecedents com aquest nou escàndol seran de molta ajuda quan les causes arribin a instàncies europees.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
17/03/2019

Cánovas i Sánchez

10/03/2019

Diversitat o guerra interna?

03/03/2019

La majoria a tocar

28/02/2019

Un mirall que fa basarda

24/02/2019

Arrimadas a Madrid

17/02/2019

La desídia de la Fiscalia

10/02/2019

Culpables

03/02/2019

La dama protesta massa

27/01/2019

A pocs dies del judici

20/01/2019

Catalunya expulsada

Participació