opinió

L’art de fer possible l’impossible

«S'albiren polítiques d'inspiració feminista, com les promeses sobre el permís de maternitat i paternitat iguals i intransferibles»

per Iolanda Fresnillo, 11 d'octubre de 2018 a les 21:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El pacte entre PSOE i Unidos Podemos per als Pressupostos Generals de l'Estat ha posat sobre la taula un bon número de mesures que, tot i que per a moltes insuficients, ajudarien a començar a redreçar algunes de les situacions de crisi social que viuen una part important de la societat catalana i espanyola. L'increment del salari mínim interprofessional, l'increment de recursos per lluitar contra la pobresa infantil o l'educació de 0 a 3 anys, majors i millors recursos (també normatius) contra la violència masclista, més recursos per habitatge i una possible futura reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans, eines per a que ajuntaments i Comunitats Autònomes puguin limitar l'especulació immobiliària i l'espiral dels preus de l'habitatge, etc.
 

Són mesures que tot i que es queden lluny de revertir els efectes de la crisi econòmica sobre la població més vulnerable, tal i com ha venut la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sí que podrien suposar un cert canvi de tendència. Es posen sobre la taula algunes de les mesures reclamades per Ajuntaments d'arreu de l'Estat des de les nefastes lleis Montoro, dotant-los de més eines (recursos i autonomia) per poder tirar endavant polítiques públiques adreçades a cobrir les necessitats de la gent. S'albiren polítiques d'inspiració feminista, com les promeses sobre el permís de maternitat i paternitat iguals i intransferibles (tot i que no obligatoris ni més amplis que els actuals), l'increment de recursos per a dependència o per educació infantil, o la promesa, molt ambigua encara, d'estudiar una fiscalitat sensible al gènere. S'olora una intenció de fiscalitat més progressiva, que queda a anys lluny d'una fiscalitat socialment justa.
 

Promeses en molts casos massa inconcretes i insuficients, però que en definitiva aborden algunes de les qüestions fonamentals de la crisi social i de cures que vivim des de fa ja més d'una dècada. Qüestions que, al meu parer, haurien de ser centrals en un procés de construcció de República. Qüestions que haurien de protagonitzar els debats i decisions col·lectives en un hipotètic procés constituent. Com volem protegir el dret a un habitatge digne? Com volem garantir una República de drets socials? Quina forma pren la idea de República feminista? Quin model fiscal volem per a Catalunya?
 

De la mateixa manera que penso que el dret a l'autodeterminació i la llibertat dels presos polítics ha d'estar en tot moment sobre la taula de negociació dels partits independentistes al congrés, també ho haurien d'estar altres qüestions, com algunes de les plantejades pel pacte entre Unidos Podemos i PSOE. Voldria veure com els representants polítics al Parlament espanyol defensen els nostres drets econòmics i socials amb tanta força com espero que defensin els nostres drets polítics i civils. No votant cegament a la proposta de pressupostos de PSOE i Unidos Podemos, sinó entrant en la negociació pensant, també en com millorem les condicions de la vida de les classes populars. Diuen que la política és l'art de fer possible l'impossible. Jo no perdo la fe que avancem en l'acumulació de forces, la definició d'estratègies comunes i la construcció d'hegemonies per poder construir la República, a la vegada que revertim la situació de crisis social, ambiental i de cures.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Iolanda Fresnillo
Llicenciada en Sociologia. Ha treballat durant més de 15 anys com a investigadora i consultora sobre deute, desenvolupament, finances responsables, polítiques públiques i dinàmiques comunitàries. Activista contra deutes il·legítims i per la justícia política, social i econòmica. A Twitter: @ifresnillo.
28/01/2022

Saber llegir el context

14/01/2022

Nous lideratges, també pel futur econòmic del país

27/05/2020

Plou sobre mullat, però ens en sortirem

20/03/2020

​Mesures excepcionals

05/03/2020

​Siguem feministes, obrim vies segures

06/02/2020

I si (no) podem ser lliures?

23/01/2020

Davant el canvi climàtic, canvis radicals

09/01/2020

Promeses incomplertes

27/05/2019

De la perplexitat a l'esperança de diàleg

25/10/2018

La insuportable impunitat de la banca

Participació