​El secret més ben guardat de la UVic-UCC

«La UVic-UCC s’ha convertit en el pol de coneixement i d’investigació de la Catalunya central i la referència de moltes empreses»

per Jordi Montaña, 20 de juliol de 2018 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa vuit anys la UVic-UCC era la Universitat de Vic. Fa vuit anys la UVic-UCC no tenia dos campus; un a Vic i un altre a Manresa. Fa vuit anys la UVic-UCC no tenia una Facultat de Medicina i fa vuit anys la UVic-UCC no havia iniciat l’expansió territorial que li ha permès oferir docència o recerca a Granollers, a Olot, a Manlleu, Barcelona o a Vilafranca del Penedès. Crec que puc dir, sense falsa modèstia que la UVic-UCC s’ha convertit en el pol de coneixement i d’investigació de la Catalunya central i la referència de moltes empreses o institucions que troben en la nostra Universitat la resposta a algunes de les seves necessitats o inquietuds. Aquests són alguns dels aspectes més significatius de la nostra institució i he tingut la sort de poder-ne formar part i comptar amb un equip humà que sense ells no hauríem pogut assolir algunes de les fites que voldria destacar. 

El gener de 2014 i després de mesos de negociacions i converses, no sempre fàcils, vam aconseguir la fita més destacada i que ha marcat l’evolució de la Universitat d’aquests darrers anys. Vam signar el pacte federatiu entre la FUBalmes (entitat titular de la UVic) i la FUBages (entitat titular dels estudis universitaris de Manresa) que dotava la Universitat de dos campus importants i que va comportar que la Universitat de Vic passés a denominar-se també Universitat Central de Catalunya. Es tracta d’un acord que ha enriquit les dues ciutats i que farà créixer la institució fins a punts que encara estan per desplegar. Aquest va ser el primer i gran creixement territorial de la Universitat i aquí va començar l’estratègia que ha portat la institució a situar-se a Olot, Sant Hilari de Sacalm, Manlleu, Barcelona i, darrerament, Granollers, on ja impartim un cicle formatiu de grau superior en Màrqueting i Publicitat, el grau en Enginyeria de l’Automoció, l'MBA i un Postgrau en direcció de centres educatius.


La darrera fita de la Universitat i que no s’hauria assolit sense la federació, de ben segur ho dic, ha estat la Facultat de Medicina. Es tracta d’un gran repte que està a punt d’acabar el primer curs amb un balanç més que positiu. És un projecte innovador i disruptiu metodològicament parlant i que situa el pacient al centre del projecte formatiu. 

En aquests darrers vuit anys, la recerca de la UVic-UCC s’ha situat en el mapa i hem sabut explotar i potenciar la investigació en les àrees de coneixement en les que destaquem. En aquest sentit, han estat fonamentals la creació de l'Escola de Doctorat i del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials el 2012, del Centre Tecnològic BETA el 2014, o el Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física el 2015. També és molt important que els grups de recerca reconeguts per la Generalitat hagin passat en aquest anys de 19 a 30, les càtedres de 3 a 10 i que haguem concedit 8 doctorats honoris causa. 

En aquests vuit anys, també s'ha fet realitat el campus-ciutat que, a partir dels nuclis universitaris de Miramarges i de la Torre dels Frares, s'ha desplegat cap al nord, a la zona esportiva amb l’edifici CAFE. Cap a l'oest amb la inauguració de la residència universitària RUVic, cap al centre de la ciutat amb l'edifici de la Farinera, seu del centre Teknós per a la formació professional i la restauració de la Casa de Convalescència com a seu del Rectorat, de la FUB i de Creacció. I cap a l'est, a la carretera de Roda, amb la recuperació de l'edifici de Can Baumann com a seu de la Facultat de Medicina. Aquest desplegament, és clar, no hauria estat possible sense la participació fonamental i el compromís amb el projecte per part de l'Ajuntament de Vic.

Pel que fa a l'àmbit internacional, el vam començar a desplegar amb la creació del Campus Internacional el 2011, del Centre Internacional de Formació Contínua el 2015 i del programa Horitzó Àsia conjuntament amb l'Ajuntament de Vic, Creacció i l'Associació Nits de Cinema Oriental. A més, hem establert relacions amb la Xina fins al punt que el curs 2015-16 el Ministeri d’Educació xinès va incloure la UVic-UCC a la llista d’universitats recomanades i hem aconseguit ser la institució educativa de referència del parc tecnològic de la ciutat de Changsha. 


Un mandat és la gestió de projectes i esdeveniments de forma conjunta. Això és el que realment té sentit així com la feina quotidiana de tants professors i professores, investigadors i investigadores i professionals de tots els serveis universitaris que treballen amb rigor, amb voluntat de qualitat i, en general, amb amor per la seva feina. Aquesta és la nostra virtut i el secret més ben guardat de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació