Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Quin format d'estat lliure associat podia tenir Catalunya?

«Sincerament, jo no la veig mala opció, més tenint en compte que, no podran intervenir en res català i que la desvinculació total la tindrem a les nostres mans»

per Jordi Mas i Font , 12 de juny de 2018 a les 18:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La forma d'estat lliure associat s'ha utilitzat al món per Filipines i els Estats Units, si ben el format definitiu de cada cas depèn totalment de les negociacions.

Els estats comuns associats tenen aquests punts en comú:


Economia: Funciona de forma completament independent al del país al que estan associats, sense ingerència de cap tipus, encara que sí és cert que els casos d'estat lliure associat han rebut ajudes per part de l'estat al que estan associats, alguna cosa que Catalunya no precisaria.

Constitució: Els estats lliures associats tenen una Constitució i una legislació pròpies, quedant tot el sistema judicial completament apartats de l'estat al que estan associats.


Poder polític: També és completament independent al de l'estat al que es troben associats.

De fet, com podem veure es tracta d'una independència real, però amb uns matisos que dependran de les negociacions Espanya-Catalunya i només amb uns objectius exclusivament econòmics per part d'Espanya.


DNI-Passaport: El lògic és que els catalans tinguem nostre propi DNI-Passaport, i que a Espanya puguem fer tasques de renovació, en cas de pèrdua, en centres concrets. Així mateix, els espanyols podran utilitzar el seu DNI-Passaport a Catalunya i podran renovar-ho en cas de pèrdua en centres concrets.

Ambaixades-Consultats: El lògic és que les oficines exteriors d'Espanya donin cobertura als ciutadans catalans evitant que Catalunya hagi d'obrir noves oficines si no vol.

Acords internacionals: Es fan tots extensius a Catalunya, sent aquesta propietària de si vol acceptar-los o no.

Rei: El normal és que no tinguem monarquia ja que el nostre format serà de república, però serà alguna cosa en el que incidiran des d'Espanya.

Exèrcit: Tot el referent al militar és lògic que es derivi a Espanya. Això no significa que tinguem, a Catalunya militars, però sí que es puguin utilitzar en cas de necessitat (gran cataclisme per exemple). Les relacions amb l'OTAN també estan vinculades.

Unió Europea: Aquesta serà una de les lluites en les negociacions ja que Espanya pretendrà representar totalment a Catalunya en la UE, i Catalunya, com és evident, pretendrà que siguin els polítics catalans els que les representin. És una qüestió de diners ja que els partits volen col·locar gent seva i rebre més diners. Es pactarà a canvi de més diners.

Seleccions: Serien seleccions catalanes amb l'excepció que Catalunya renunciés a això i volgués ser representada per l'espanyola.

Campionats: El normal és que els equips segueixin competint en els campionats espanyols per tenir més competitivitat.

En resum, és una independència amb algun lligam a l'estat espanyol. En els casos existents fins al moment l'estat central ha tutelat al lliure associat fins a la seva independència, però, en el cas de Catalunya, es deu a ajudar econòmicament a Espanya.

Depèn molt del pacte dels polítics, però m'aventuro a indicar que això suposaria un pagament anual a Espanya d'entre 1.500 i 2.000 milions d'euros que Catalunya, igualment hauria de suportar d'una altra manera.

Fins a quan? El normal és que hi hagi una clàusula d'un mínim d'anys en els quals Espanya es garantirà aquests ingressos però dependrà de la negociació política.

Sincerament, jo no la veig mala opció, més tenint en compte que, no podran intervenir en res català i que la desvinculació total la tindrem a les nostres mans.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació