La veu de Nació

El poder dels DOGC

«Ha nascut un nou Leviatan a Espanya, que aixafa el poc que quedava d'un estat de dret homologable a l'Europa Occidental»

per Germà Capdevila, 20 de maig de 2018 a les 20:05 |
Hi ha qui pensa que el Poder Legislatiu és el més important perquè és on s'expressa la sobirania popular mitjançant els seus representats elegits democràticament. Hi ha qui destaca el paper del Poder Judicial com a garant dels drets i les llibertats dels ciutadans, si des dels altres poders de l'Estat es cometen abusos.

Ahir van descobrir que no, que hi ha quelcom més poderós i determinant que qualsevol dels poders de l'Estat i la mateixa democràcia representativa: és un nou Leviatan que ha aparegut per sorpresa per carregar-se el poc que quedava a Espanya homologable a un estat de dret. 


Aquest Leviatan té a les seves mans l'arma més poderosa de totes: pot decidir que una llei existeixi o no, que una decisió emanada de la sobirania popular entri en vigor. El mecanisme és senzill, només cal negar-se a publicar la norma al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya o al Butlletí Oficial de l'Estat. Què ningú no s'enganyi, estan explorant un procediment que podran aplicar a qualsevol resolució o norma aprovada pel Congrés, el Senat o qualsevol parlament autonòmic.

En les democràcies reals, aquesta publicació és un procediment reglat i no discrecional. Un cop aprovada, s'ha de publicar, com explicaven ahir en aquest diari alguns juristes destacats. Spain is different. Aquí uns ciutadans amb tots els drets polítics intactes, que compleixen fill per randa els requeriments legals per fer consellers, són vetats amb un procediment tan espuri com la no publicació en el DOGC. 

Per descomptat, la responsabilitat de tot plegat no recau en l'Estat, sinó en aquell que decideix "provocar". No és una sorpresa comprovar que els primers interessats en mantenir obert el conflicte les forces polítiques espanyoles que representen més de dues terceres parts del Congrés. Amb aquests partits haurà d'intentar parlar el President Quim Torra. No ho tindrà gens fàcil.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
15/07/2018

L'Estat trontolla?

08/07/2018

Negociar per a què?

02/07/2018

Tornar al 3-O

19/06/2018

No és igual

17/06/2018

Municipals i república

13/06/2018

La fractura social

10/06/2018

L'agenda del diàleg

06/06/2018

Judici al pallasso

03/06/2018

Fer política

27/05/2018

Esquerdes a l'Estat

Participació