opinió

​Per què no em sumaré al linxament de Salvadó

«El llenguatge privat té uns codis i unes formes que, sovint, no passarien la prova del cotó del políticament correcte»

| 11/03/2018 a les 20:10h
.
Vagi per endavant que la conversa de Lluís Salvadó amb un amic –filtrada en horari de màxima audiència la programa de Susana Griso, la periodista que s’autoparioda erigint-se com a estendard del periodisme d’investigació- és de mal gust, grollera, inapropiada i plena del llenguatge que jo, entre els meus, qualificaria de tronxos. Homes que, entre homes, la van fent grossa fins acabant assegurant que, mal per mal, mamelles grosses. És de mal gust? Sí, al meu parer personal, molt. És deplorable? Segurament. És ofensiva? Depèn del codi i la forma en què hagi estat dita.

Per què ho dic que depèn del codi i la forma? Aquests dies, amb Twitter com a camp de mines i plataforma de debats, qui més qui menys s’ha llançat amb acusacions, afirmacions rotundíssimes i categories del què ha de ser políticament correcte i, per tant, admissible i de tot allò que no ho és i, per tant, és defenestrable. 


Sobre això, algunes consideracions. El llenguatge privat té uns codis i unes formes que, sovint, no passarien la prova del cotó del políticament correcte. Aquí hi ha qui s’abona afirmant que tot allò privat és polític quan ets un alt càrrec de l’administració. Potser sí. Però llavors hauríem de partir de dues premisses: qualsevol alt càrrec polític hauria d’estar advertit que tot allò que digui –en públic o en privat- serà enregistrat i utilitzat en contra seva. L’altra, si no és així, si no som advertits que tot allò dit o escrit serà utilitzat en contra nostra, qui, de veritat, se sotmetria a l’examen voluntari de veure publicats o reproduïdes missatges o converses privades?

En aquest aspecte darrer, jo m’acuso. Perquè no voldria veure ni escrites ni publicades converses meves per telèfon, per correu o per Whatsapp. Perquè estic segura que, en algun moment, hauré traspassat línies verbals, hauré fet afirmacions o consideracions en un codi de confiança, humor o distensió, que no faria servir mai si parlés en públic. Segur que algú m’acusaria de doble moral o hipocresia. I aquí vaig. La hipocresia i la doble moral és el que aquests dies ha assetjat aquest debat sense ni un moment de reflexió. 

De veritat tothom que ha posat el crit al cel i brandat la destral de guerra contra Lluís Salvadó està en condicions d’afirmar que, sense saber-ho, i per tant, incorrent en un delicte, es poden filtrar en qualsevol moment converses que l’interessat no sabia que enregistraven els aparells de l’Estat? Llavors algú dirà: doncs és una falta greu d’ingenuïtat. D’acord. Ingenuïtat contra guerra bruta.  Fins aquí, d’acord.

Però precisament perquè aquesta conversa –una de tantes durant dos mesos d’enregistraments- es filtra de forma interessada en horari de màxima audiència en una televisió espanyola, no penso comprar el discurs de l’adversari. I, si algú em pregunto perquè ara empro aquest llenguatge, m’explicaré. Sí, estem en guerra. Sí, potser hem pecat d’ingenuïtat. Sí, potser no vam ser conscients que l’Estat desplegaria tot el seu arsenal, des de les clavegueres fins al cap major de l’exèrcit, contra l’opa de l’independentisme. Disculpem-nos. Per ingenus.

Però la filtració té una estratègia i una finalitat clara. Deshumanitzar els caps visibles de la judicialització del procés. Posar-los una llufa prou grossa perquè el focus se centri en ells i, alegrament i gratuïtament als interessos de l’Estat, els enviem a l’ostracisme. D’aquesta manera, el dia que Lluís Salvadó –que és qui ara porta aquesta llufa; però potser la setmana algun altre dels 130 investigats per l’1-O- acudeixi a declarar davant el magistrat del Jutjat número 13 ho faci sense cap empatia ni solidaritat. Per masclista. Per groller. 

I, mentre això passa i no es parla de res més, ens oblidem que coincideix en el temps amb la impossibilitat d’investir Jordi Sànchez com a president, perquè el jutge Llarena ho denega; o que fa 80 dies que l’independentisme va guanyar unes eleccions i segueix sense tenir govern. 

Recordeu què deia la Soraya en vigílies del 21 de desembre en un atac de sinceritat i embriaguesa discursiva? Allò de "les hemos descabezado"? Per mi, també va d’això. Anar aniquilant les peces d’aquest tauler per llimar la partida. Dinamitant la moral. Matusseria. Ingenuïtat. Amateurisme. Totes aquestes febles contra un Estat que no té cap problema a exhibir com utilitza totes les seves armes encara que això evidenciï la nul·la separació de poders i la baixesa de la seva qualitat democràtica.

Em sap greu. No compraré el discurs de l’enemic. No m’agraden les paraules de Lluís Salvadó. Però no el condemnaré sense judici. S’ha disculpat. Ha admès l’error. Crec que no hi ha més esmena a la totalitat que la que pot fer un mateix en igualtat de condicions i amb garanties processals. De la mateixa manera que si condemnem l’accident hauríem de ser igual de prudents en el linxament posterior. 

Per últim, sobre l’ofensa. Que les mamelles segueixin sent un objecte tan desitjat, no deixarà mai de sorprendre’m. De veritat que ho dic. Però, a mi personalment, m’enfurisma més que un bisbe de Sant Sebastià acusi les dones de dur el dimoni dins seu o l’Albert Rivera –líder del partit que volia eliminar l’agreujant per als homes que cometen delictes de violència de gènere- erigint-se com a líder del feminisme, com si el feminisme es pogués dirigir des del faristol d’un pavelló municipal o en un plató de televisions privades finançades per l’Ibex, que no pas un comentari groller.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La justificació del masclisme
Anònim, 11/03/2018 a les 21:16
+0
-0
Cal recordar que a les dones se les mata en la intimitat de casa seva. Tots hem escoltat moltes bajanades però no tenen càrrecs polítics. Que ERC mantingui a Salvadó en el poder és injustificable. Els partits amb aquesta mentalitat no aconseguiran mai dones capaces ni incapaces. La seva estructura i manca de democràcia interna fa que moltes dones no vulguin acostar-se als partits. Primer que facin neteja i que treguin a tots els vividors i gent com aquest senyor.
Quan vagi a votar recordaré que fa aquest partit amb aquesta mena de gent i faré tota la campanya en contra que pugui. Menystenir a la meitat dels seus votants hauria de ser una mala cosa per un partit. I ho serà si no fan res. Sobretot si estem parlant d'un partit que diu que creu amb la igualtat.
Sí, és injust
Anònim, 11/03/2018 a les 22:19
+0
-0
Que s'hagi de desqualificar la trajectòria d'algú per unes declaracions en plan acudit fetes en una conversa estrictament privada.

A on quedarà aviat la privacitat de les persones?

Potser s'hauran de desconnectar tots els mòvils, e-mails, o allunyar-se de les càmeres que avui ho registren tot, no sigui el cas que després arribin els habituals inquisidors de torn a carregar contra tot.
Un 10
Anònim, 11/03/2018 a les 23:51
+0
-0
Per a mi, l’article és de 10. D’una conversa privada, sigui de qui sigui, ningú n’ha de fotre res. És ben cert que ningú passaria la prova de cotó del políticament correcte en l’àmbit personal. Ni tant sols els i les que profereixen discursos dogmàtics, al meu entendre més propis d’una fe religiosa o fins i tot sectária, que no pas dels derivats del coneixement psicològic i sociològic que tenim de la nostra pròpia espècie. Menys “ismes” i més “ies” és el que ens cal.
Stalin
Juli Loras, 12/03/2018 a les 00:16
+0
-0
Jo no he fet mai comentaris d'est estil, ni en públic ni enprivat.

La defensa de Salvadó que fa la periodista em recorda l'estil de les defenses que feien els comunistes estalinistes (n'hi havíem que no ho érem) de la Unió Soviètica, del gulag i dels crims d'Stalin quan tímidament gosàvem de fer-hi crítiques. I si les fèiem públiques ens acusaven de treballar per a la CIA. El que està malament està malament en públic i en privat i independentment de qui ho revele.
Paranoia "de gènere"?
Anònim, 12/03/2018 a les 00:43
+0
-0
Fa uns mesos hi va haver una polèmica similar quan alguns varen voler utilitzar unes converses barroeres , gravades clandestinament al sr Donald Trump, per intentar avortar la seva arribada a la Presidència dels EEUU.

Llavors hi va haver una reacció histèrica, convenientment alimentada mediàticament des dels medis de comunicació, que no tenia altre finalitat que la d'inflar les minses expectatives electorals de la sra Clinton quan començaven a anar mal dades per a la candidata demòcrata.

Un cop consumada la derrota demòcrata, varen sortir, arreu i a totes hores, tot tipus de tertulianes (i tertulians) acusant els "estúpids" votants de Trump de preferir votar un "monstre" abans que a una dona, de ser uns "masclistes" primitius, uns "xenòfobs" de gènere etc etc. ( fins i tot es varen organitzar també unes pintoresques "marxes globals" per exigir la retirada d'aquest senyor, quan ni tant sols s'havia assumit encara la presidència de torn del govern).

El cas és que comentaris estúpids, com l'enregistrat en la conversa particular del srTrump, no solen ser gaire inhabituals en els vestuaris dels club esportiu o en les converses d'amics amb algunes copes pel mig.

Llàstima que ara alguns dels habituals d'entre la "correcció política" comencin a provar també aquesta "medecina"...

Prou justificacions
Crm, 12/03/2018 a les 07:13
+0
-0
No es pot lluitar contra el racisme i fer acudits racistes en la intimitat. Ho sento. No
Prou justificacions. Els comentaris són injustificables i si tingués un mínim de dignitat dimitiria.
Jo també he votat un partit que diu que creu en la igualtat de gènere. Potser canviaré.
No podem seguir construint una societat justa des de la injustícia
Per què no em sumaré al linxament de Salvadó?
6 tetes trencades i dos dits tocats, 12/03/2018 a les 08:55
+0
-0
En aquest cas és fàcil. Si vols cobrar de ND no pots parlar malament de ningú del prusés.
S'ha acabat el bròquil
Anònim, 12/03/2018 a les 09:58
+0
-0
Hem d'entendre dues coses: que certa privacitat s'està acabant i per tant que cal anar amb molt de compte amb tot allò que es diu i es fa, i la segona que cal desterrar aquest tipus de brometes i comportaments d'una vegada.

No cal linxar un senyor que ja ha demanat disculpes públicament, però crec que tampoc pot conservar el seu lloc. Dels errors se n'aprèn (espero) però ningú va dir que no facin mal...

Brillant
Rösli, 12/03/2018 a les 10:13
+0
-0
Un article brillant, lúcid i just, que palesa una amplitud de mires encomiable. Chapeau!
No et sumarás
Anònim, 12/03/2018 a les 10:27
+0
-0
perquè és un independentista!!
Falsa alarma
Andreu_p, 12/03/2018 a les 10:45
+0
-0
Laura, sovint he fet comentaris criticant el teva visió sobre el tema masclisme. Ara quan he vist el titular, m'ha semblat "mira! potser sap ser una mica crítica..." ja que no he vist ni un article ni cap company de partit ni ningú que hagi defensat en Salvador. Ara només es permet el pensament únic. Però llegint-ho... decepció.
La conversa d'en Salvadó en absolut era masclista. Dos homes poden parlar en privat d'erotisme o no erotisme de les dones. De fet, actualment les dones entre elles tenen converses picants i denigrants contra els homes molt més que els homes contra les dones. (Encara que a les dones ara se les hi permet tot).

Però hi ha una cosa que ningú diu perquè no se li tiri a sobre l'exèrcit feminista: en Salvador i l'altre, estaven emprenyats perquè se li havia encarregat buscar gent per a uns alts càrrecs però que fossin dones. Com que homes i dones no som iguals biològicament, i no ho serem mai, resulta que no hi ha tantes voluntàries per aquests càrrecs. Si no hi ha tantes voluntàries, costarà molt trobar el 50% de candidates idònies. Ells s'ho explicaven en privat. No ho publicitaven a ningú. Per tant de segur que era veritat i que estaven fastiguejats. És absolutament comprensible el dir, emprenyat: "doncs posa-hi la més tetuda!" Considerar que això pugui tenir res a veure amb masclisme, és paranoia total.
Però han posat el dit a la llaga d'un problema greu: les quotes.
Com que no hi ha tantes dones candidates que homes a aquests càrrecs, hi ha problemes per trobar-ne, al final han de posar dones amb perfil molt més baix. Dones que manen els nostres destins. Mal assumpte.
Com que no hi ha tantes dones candidates, les feministes, consideren que les dones no saben el què volen, que si no es presenten a aquests càrrecs no és perquè la biologia(i no la cultura) fa que les aspiracions d'homes i dones son diferents, sinó perquè ells saben el què volen. Indirectament les feministes consideren que ells no s'equivoquen i elles no saben el què volen i les han de forçar a fer aquests càrrecs. Han de crear la dona subvencionada. (Certament humiliant per les dones).

I a mi em perdonareu el vostre masclisme però jo no ho soc: les dones s'equivoquen igual que els homes. ni més ni menys.
Atac a la privacitat
Anònim, 12/03/2018 a les 11:21
+0
-0
No tot s'hi val, i la fi no hauria de justificar els mitjans, no deixa de ser una conversa privada i si avalem aquest tipus d'intromissions, encara que el contingut s'ho mereixi, estem fent el joc a aquells que volen controlar les nostres vides privades i perquè no, els nostres pensaments.

Aquesta conversa no ha vist la llum per a defensar les dones ni com a escarment als racistes, si no com a un altre atac a un partit independentista. Surt la conversa després del dia de la dona, quan més sensible està el receptor després de romandre al calaix esperant el moment oportú.

Volem una societat lliure de masclisme, i tant que si, però també lliure d'espies i oportunistes, la privacitat també és necessària en una societat lliure.
Si aquí el problema no és el masclisme
Anònim, 12/03/2018 a les 11:27
+0
-0
Es veure com s'en fot del govern.
Si ho trobes tot tan poc seriós el que has de fer és marxar.
Implica que consider que fer de conseller es una rucada, doncs potser a tu et van tria per que tenies un cul bonic.
Si el problema no és que es filtrés si no que el poble hauria de tenir mecanismes per veure com són els seus representants.
Ho han fet públic el 9-M...
Frances, 12/03/2018 a les 12:11
+0
-0
Això ja ho diu tot. Conversa privada que sense cap mena de relació amb l'objectiu de les investigacions que, per cert, són sota "secret de sumari" s'han fet publiques en el moment oportú. Haurien d'haver estat esborrades, però no. Les han guardat per utilitzar-les i provocar malestar a tothom. No caiguem en el parany. Que tots hem fet comentaris fora de lloc i pujats de to en algun moment de la nostra vida. Per tant, totalment criticables les expressions però menyspreable la manipulació, com tantes altres vegades dels informatius espanyols. I els nostres polítics que vigilin el que diuen als seus coneguts i amics.
Així s´escullen els consellers/eres?
Anònim, 12/03/2018 a les 12:29
+0
-0
No disculpo les paraules, són grolleres, casposes i del masclisme més ranci, hi convivim, però encara em sorprèn més la manera com,sembla, es trien els/les consellers/eres, així?No es pensa en un projecte, uns objectius una preparació, digueu-me ingènua o tonta, però si tot es fa així, cada vegada entenc més el que ens passa, estem en mans d´ineptes, poc preparats,ja contractarem assessors..,Quina imatge i quina realitat!
Ja van tard
Anònim, 12/03/2018 a les 14:07
+0
-0
Quant de temps ha de passar per a que dimiteixi o el cessin? darrerament sembla que allò que eren valors ètics irrenunciables per a ERC ara comencen a agafar "matisos". Ja hi som amb la política del poder des dels càrrecs. Com sempre i com en tots els partits.
Que lluny queda aquell gener de 2016 quan els càrrecs d'ERC van signar públicament el seu propi codi ètic i es van fer una foto de compromís públic. No es el primer alt càrrec que converteix la foto en caricatura.
I es que em va escandalitzar el tot xenòfob i masclista, que en si mateix ja deixa al personatge inhabilitat per a exercir un càrrec polític,.. pero no només això. És que el context de la conversa és sobre la tria d'una Consellera d' Ensenyament... es que el context és un context de Govern.
A la paperera. I si diu que fa 30 anys que treballa pel país, llavors a la paperera de la història, que es una mica més discreta.
@Atac a la privacitat
Anònim, 12/03/2018 a les 14:33
+0
-0
Començant pels espionatges polítics del Mossos al servei de la Genestapo.
Explicació
Anònim, 12/03/2018 a les 14:35
+0
-0
Aquí d'ho que es tracta en el fons és del cansament i de la injustícia d'haver de nomenar persones en funció del sexe i no en funció del que tenen per sobre de les celles.

Que em sembla malament que entre dos candidats es triï l'home pel fet de ser home, sense comptar-ne els valors, però també em sembla malament que entre dos candidats s'hagi de triar la dona, també sense comptar-ne els valors.

En el fons i amb paraules mal triades però el que diu en Salvadó és això.
m'entristeixen certs comentaris
Anònim, 12/03/2018 a les 14:48
+0
-0
Respecte alguns comentaris:

Comparar els crims de l'estalinisme amb bromes sobre mamelles entre dos amics, com a mínim és per fer-s'ho mirar.

Tothom, en la intimitat o amb els cercles d'amics, familiars, estimats, etc., ha de tenir dret a fer les bromes o a dir el que cregui convenient sobre el tema que sigui. Només faltaria. Igual que tothom té dret a pensar amb el que li roti. Una altra cosa és el que es fa i les conseqüències cap a altri d'aquests actes. Per tant, com vaig aprendre d'una eminent psicòloga, és molt millor comprendre a la gent fixant-se amb el que fa que no pas amb el que diu. I en aquest cas, el que s'ha dit en un moment donat, ha sortit a la llum de forma interessada, il·legal i deplorable. Amb quina superioritat moral algú de més amunt prentén alliçonar a tothom sobre quins acudits hem de fer o no en la nostra intimitat?. Els acudits són acudits, però el que compten són els fets.

Com diu un comentarista la privacitat se'ns está acabant, i em sembla que aquest fet és ocasionat per qui té interès i poder per a fer-ho, no?. Això és el GREU de la qüestió, ja que ens afecta a tots, convertint-nos en sers atemorits en una societat no democràtica i deshumanitzada. Desenganyeu-vos, en el món dels humans tothom té petites coses, i no parlo de delictes, que pertanyen al món de la privacitat individual i que a ningú li agradaria que sortissin a la lum pública. El món dels sants, dels déus i fins i tot dels robots, ja és una altra cosa.

A todos los que dicen que fue una conversacion privada...
Badaloní , 12/03/2018 a les 16:24
+0
-0
... De acuerdo. Lo era. Pero tambien era una conversacion privada la del mariano con el barcenas. Se fuerte, luis, se fuerte. Tambien lo era la del ex ministro de interior con el juezanticorrupcion de catalunya... Y se hicieron publicas.... Y hubo hasta comisiones en el parlament!!! Todavia a la espera de una comision parlamentaria sobre lo que dijo el exjuez vidal y el censo obtenido ilegalmente..... Ainnnnsssssssss.... Zanahorios...
Més simple
Anònim, 12/03/2018 a les 16:53
+0
-0
Estimada Laura, no et sumes a la crítica perquè no ets una feminista de veritat, només t'ho dius quan està de moda.
MOLT BÉ UN -10 PEL TEU ARTICLE
Anònim, 12/03/2018 a les 18:14
+0
-0
No entenc, les voltes que dones per intentar justificar l'actitud d'un senyor totalment deplorable. A la intimitat és precissament quan es diuen les veritats. No sé si l'articulista també defensa amb tanta behemècia al sr. Trump quan deia que ell podia agafar a les dones pel c*** quan lhi dongés la gana. Entenc que aquesta diferència de visió és deu donar, perque jo he nascut a Finlandia i això mai es toleraria d'un politic ni en privat, ni en public, ni sota la pluja, ni sota de l'aigua, ...ara si tot això és per justificar una conspiració, endavant, deixem correr (abans tinta) ....ara 010101010 FELICITATS LAURA PINYOL
Realisme....
Jcm, 12/03/2018 a les 22:40
+0
-0
Article valent , d'argumentacio solida , realista , aclaridora .
Si , si repassem totes les nostres converses privades , el llenguatge coloquial , desenfadat , sense elaborar els termes empleats , en plena confiança amb l'interlocutor , quantes expresions malsonants , amb puntes de ironia , burlescas , no trobariem?
Allo de que el que estigui lliure de culpa que llençi la primera pedra...
Felicitats perque en nom de un excess de feminisme , podies haver intentat " fer sang", i no ho has fet .
Son expresions desafortunades si , pero no tenen perque ser sinonimes de un masclisme en la vida real i en el tracte del dia a dia .
Si el nostre politic decideix dimitir , dons que ho faci , pero no fa el cas que nosaltres l'hi exigim la seva dimisio perque en una converse privada va fer servir expresions poc feministes .
Per ultim , no crec que la admiracio i la atraccio que generen uns pits de dona
a molts homes , sigui quelcom extrany , mes aviat diria que es part de la atraccio mental entre sexes . Res a veura amb masclisme o feminisme !
Atac discriminació positiva
Anònim, 13/03/2018 a les 08:30
+0
-0
Jo ho interpreto com una crítica a la discriminació positiva, paritat de gènere, en el govern.

A les víctimes, els homes, no ens agrada que ens passin devant amb menys mèrits per una qüestió de gènere. Per això en parlem despectivament en la nostra suposada intimitat
Hipocresia
Anònim, 13/03/2018 a les 11:18
+0
-0
Si Salvadó fos de PP, Cs o PSC suposo que aquest article seria molt dieferent. Sembla que ser independentista fa que et perdonin el masclisme en aquest cas o la corrupció en altres. La doble moral i la impunitat d'unes elits no són un bon punt de partida per a la construcció d'un pais que ens vénen com a democràtic i modèlic.
Correcte
Apalancat, 13/03/2018 a les 13:51
+0
-0
Les reflexions de Laura Pinyol son correctes. No hi ha cap defensa del masclisme, tot el contrari: contribueix a aprofundir en el què ha de ser el feminisme.
EM SUMARÉ?
Anònim, 13/03/2018 a les 16:35
+0
-0
PERQUÈ "SUMAR-SE" ÉS CASTELLÀ I EN CATALÀ NO VOL DIR RES. VET ACÍ PER QUÈ, NOIA!
Escriure pero justificar
Anònim, 13/03/2018 a les 18:33
+0
-0
Aquest es el nou país que volem construir de respecte, igualtat i germanor. Pitjor encara que sigui una dona que ho justifiqui. Això vol dir que no tens Cap consideració Cap les aptituts i méritos de les revés companyes que han de lluitar en un món mascliste. I si tu fas reflexions com la d'aquest senyor o pitjors millor que ets plantegis ens quina valors t'han educat
Dret a la intimitat
Anònim, 13/03/2018 a les 21:25
+0
-0
Existeix aquest dret i cal respectar-lo
Curiós que la majoria dels que disculpen en Salvadò
Anònim, 13/03/2018 a les 22:33
+0
-0
no atenguin les demandes de les propies Dones d'ERC!!!!!!
Quina merda de partit!
Cóm pot fer el sorpasso al PDECAT si son el mateix?
Cada cosa al seu lloc
Anònim, 15/03/2018 a les 17:06
+0
-0
La vida privada no és la vida pública ni al l'inrevés. Cada àmbit té característiques pròpies i en el privat és normal i correcte fer broma i fins esbravar-se de tanta correcció política amb alguna boutade. No respectar-ho és un totalitarisme ideològic, que voldria entrar en les converses entre particulars i més endavant potser pretendria fiscalitzar en els pensaments, sentiments, imaginacions, emocions, etc.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Laura Pinyol
Laura Pinyol (Terrassa, 1979), periodista. Col·labora en diversos mitjans, com la revista Vallesos, l'Ara Criatures o el Descobrir, i dirigeix una agència de comunicació. A can Twitter piula des de @laurapinyol.
Albert Botran a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona amb les ferides del bombardeig de gener del 38 | Adrià Costa Rifà
Ferran Casas | 3 comentaris
01/01/1970
El dirigent de la CUP afirma que el focus ara no cal posar-lo tant sobre la força que és té sinó en "com s'usa" la que es té | Admet que la unilateralitat pot "no agradar en abstracte" però ha fet avançar el republicanisme i per això "no es qüestiona l'1-O" | L'exdiputat creu que per avançar "cal el conflicte obert" i que la negociació només arribarà "després de donar molts maldecaps" a l'Estat
Xavier Domènech i Ada Colau amb Joan Josep Nuet i altres dirigents de Catalunya en Comú | Flickr Catalunya en Comú
Sara González
01/01/1970
El partit liderat per Nuet presenta un "punt de trobada" per consensuar l'esquelet definitiu, el model de militància o el sistema per escollir els representants dels òrgans de Catalunya en Comú
Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
Us proposem una tria diversa d'obres escrites fa menys de 100 anys
L'exdiputada i dirigent de MES Magda Casamitjana. | Adrià Costa
Roger Tugas | 24 comentaris
01/01/1970
L'exdiputada de MES defensa que no es pot abandonar el president i el conseller, però demana investir un candidat alternatiu a Sànchez sense dependre de la CUP | La membre de la candidatura d'ERC reclama ampliar la base social i avisa que desobeint només es fa "mal als presos, els exiliats i la mateixa gent de Catalunya"
Alguns personatges del Museu de la Cera de Barcelona | Joan Vall Karsunke
Toni Vall
01/01/1970
«És una atracció turística però que per sobre de tot i en essència és un tresor ciutadà. Un tresor 100% privat, per cert»
Pere Aragonès davant la façana multicolor de l'escola els Llorers de Barcelona | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 31 comentaris
01/01/1970
El secretari d'Economia de l'anterior Govern defensa que l'independentisme encara és "massa feble davant la repressió": "Hem tingut prou força per guanyar, però no per aplicar el resultat" | El dirigent d'ERC, una de les veus implicades en les negociacions, anima el sobiranisme a "tenir majories inapel·lables i molt més fortes" | Aragonès insta els socis a ser "efectius" per recuperar les institucions i treballar per al reconeixement exterior de l'estat propi
La manifestació feminista del 8-M al passeig de Gràcia de Barcelona. | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
Els periodistes José Antonio Zarzalejos, Javier Aroca i Esther Vivas, l'escriptor Toni Mollà i la sindicalista Eva Gajardo analitzen per a Nació Digital l'impacte de l'onada de mobilitzacions socials en la política espanyola, que també viu pendent de Catalunya