Opinió

El formulari: un nou error de Rajoy

«No se'n sortiran. I no ho dic com un desafiament, sinó des de la constatació d'una realitat. No canviaran el model d'escola»

per Joan Ignasi Elena, 17 de febrer de 2018 a les 20:00 |
Méndez de Vigo diu "generalidad" quan fa referència a la Generalitat. Ho fa a consciència, amb un to altiu i vocació de menysteniment. I amb menyspreu. Tenint en compte que es tracta del Ministre d'Educació i Cultura i portaveu del Govern, és tot una declaració d'intencions.

L'anunci per part del ministre de la voluntat de canviar el formulari de la preinscripció escolar amb la intenció de 'garantir l'ús de la llengua castellana a l'escola' i així dinamitar el model d'immersió lingüística, és a més d'una nova expressió de fanatisme, una exhibició d'impotència del nacionalisme espanyol per afrontar el conflicte polític que es viu a Catalunya.


Un formulari no canvia un model d'escola que s'ha anat construint durant dècades i que ha gaudit i gaudeix d'un ampli consens social i polític. Des dels sindicats a les patronals, les entitats cíviques i socials o de la CUP al Partit dels Socialistes de Catalunya. Un ampli consens que transcendeix el debat nacional. Que va molt més enllà. És això el que encara no han entès.

No se'n sortiran. I no ho dic com un desafiament, sinó des de la constatació d'una realitat. No canviaran el model d'escola, perquè aquest no neix d'una decisió política del catalanisme com pretenen fer creure, sinó de l'íntima convicció d'una immensíssima part de la comunitat educativa i de la societat.

I en són conscients. Fins i tot el nacionalista Méndez Vigo ho sap. És plenament conscient que no assolirà cap dels objectius, que de forma impostada, ha anunciat. L'escola catalana el curs vinent no canviarà. Potser posaran les coses encara més difícils als mestres, segur que hauran de patir més pressions i veurem probablement episodis d'amenaces i persecucions judicials a mestres. Però no canviarà i en són plenament conscients.

Som davant d'una nova gesticulació propagandística d'un govern acorralat i desorientat per un conflicte a Catalunya, que lluny de resoldre's, es manté viu i el creixement del seu principal rival, C's, que les enquestes el situen per sobre del PP en intenció de vot.


L'amenaça a l'escola, és un nou error polític de Rajoy. No assolirà el efecto" i es nota extraordinàriament "el cuidado". Però especialment ho és perquè manté el debat polític a Espanya en el terreny identitari. Just allà on el vol Albert Rivera, conscient que a manca de proposta política, guanya el combat si es tracta de mesurar qui té la bandera espanyola més llarga.

Mentre el PP mantingui la tensió identitària, mentre el "a por ellos" sigui l'única música que informi el debat territorial, el Partit Popular seguirà indefectiblement el seu declivi en favor d'un partit que en el terreny de l'exaltació nacional espanyola, no té rival.

Si el debat polític preeminent a les pròximes eleccions generals és el mateix, si les banderes segueixen onejant als balcons, si l'exaltació anticatalanista és tan viva com ara, si la tensió política es manté amb la mateixa intensitat, si els presos segueixen tancats, si la defensa de la sacrosanta unitat de la nació espanyola és la principal de les preocupacions, el Partit Popular perdrà les eleccions en favor de Ciudadanos. Ben curiós, per real.

I d'això comencen a prendre'n consciència les ments més lúcides i menys fanàtiques del PP. Necessiten "desescalar" en un escenari polític que ells han creat, i que ara els resulta perniciós electoralment. Faran bé de prendre'n nota. Faran bé d'escoltar aquestes veus. I farien bé d'intentar construir respecte i entesa enfront l'odi i la visceralitat. Els va, curiosament, el seu propi futur.

I a Catalunya, prenem-ne nota. Si es té una majoria parlamentària, és per exercir-la. Per fer-la efectiva. Per respecte als ciutadans que et donen la confiança i per garantir que les institucions treballin en la direcció que han decidit la majoria dels catalans.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

 

Joan Ignasi Elena
Joan Ignasi Elena i Garcia, és llicenciat en dret. Ha estat diputat al Parlament de Catalunya i alcalde de Vilanova i la Geltrú. L'any 2017 va ser el portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum. Actualment és soci d'una firma d'advocats on exerceix la professió. A Twitter: @joanignasielena.
@joanignasielena
Fa una setmana

Herois de cada dia

Fa 3 setmanes

El groc de tots

Fa 7 setmanes

​Una sentència, i alguna cosa més

Fa 11 setmanes

​Temps de silencis. Temps de decisions

Fa 13 setmanes

Pensions públiques: lliçó de vida

Fa 15 setmanes

No ens faci por preguntar

Fa 17 setmanes

El formulari: un nou error de Rajoy

Fa 19 setmanes

Temps de decisions

Fa 26 setmanes

Camins de Castella

Participació