Opinió

La trista campanya

«La Catalunya i l’Espanya d’avui és la mateixa que el 1978, però les normes estan una mica més clares»

| 06/12/2017 a les 22:03h
No són eleccions normals perquè el número 1 de la llista favorita és a la presó. No són eleccions normals perquè el candidat a la reelecció no pot tornar de l’estranger ni per votar. No són eleccions normals perquè un mitjà públic pot vetar l’anunci d’un dels partits. No són eleccions normals perquè una Junta Electoral pot vetar el que diuen els professionals d’un altre mitjà públic. No són eleccions normals perquè les ha convocat un govern que no és el que s’escull. No són eleccions normals perquè el darrer partit de les enquestes avisa al primer que depèn de què faci amb la victòria el cessarà i tornarà a convocar eleccions. No són eleccions normals perquè els votants no saben si el dia de votar hauran de vigilar amb el color de la roba que vesteixin. No són eleccions normals perquè ningú fa cap proposta. No són eleccions normals perquè l’únic que es debat és l’anormalitat de la situació. I en un escenari així només en surt un Parlament que no podrà legislar amb normalitat i un govern que no tindrà normalitat per governar. Difícilment es pot fer una campanya més trista.

La Catalunya que ve, aparentment, és la Catalunya de l’excepcionalitat permanent. El sistema on vivim ha demostrat que no és capaç d’assumir que qui guanya unes eleccions apliqui les idees per les quals se l’escull. I això ha posat al descobert la mentida autonòmica que fa 40 anys que arrosseguem. El límit de l’autonomia és voler ser autònom, igual que el límit de l’autogovern és donar sentit al prefix “auto”. Per tant, l’autonomia i l’autogovern només es podran desenvolupar en funció de la simpatia que despertin cara al govern central i les forces majoritàries de l’estat. I sabent, per cert, que encara s’aconsegueixin passos endavant podran ser revocats en qualsevol moment. 

Aquesta és la Catalunya i l’Espanya d’avui. És la mateixa que el 1978, però les normes estan una mica més clares. Per això, la Catalunya que ve és la de l’excepcionalitat. Perquè ni les forces independentistes ni les unionistes podran aplicar mai el seu programa. No almenys sense el consentiment explícit de Madrid. És a dir, sense autonomia.

Paral·lelament, l’aplicació del 155 viurà una rèplica de durada prolongada. En realitat, encara que formalment l’article es deixi d’aplicar en el moment que hi hagi un nou govern a la Generalitat, l’estat ha plantat cara a l’independentisme i està decidit a evitar que mai més es repeteixi una tardor com aquesta. I ha deixat clara la seva estratègia. Passa per l’ofec econòmic de tot allò que consideri perillós. Això ho hem vist en el cas dels responsables del 9N, però també amb les amenaces prèvies a l’1-O. Tothom sap que el següent serà TV3 i la Corporació a través de la reclamació de l’IVA. Amb la mateixa estratègia i en paral·lel, el teixit cultural del país. I si cal, entitats com Òmnium, ANC i les que convinguin. El 155 de debò serà aquest.

I mentrestant, els probables guanyadors de les eleccions seguiran rebaixant el llistó de les seves promeses. El bloc independentista apunta la llibertat dels presos i la recuperació de l’autogovern com el més important. Dos punts que no pot aconseguir per si mateix. I per contra el bloc unionista reclama tornar a la “normalitat”. És a dir, fer veure que no sabem que el sistema autonòmic en realitat no ho és. 

I a tot això, el carrer. El crit “Independència” va ser substituït a l’entorn de l’1-O pel de “Democràcia” i les variants de “votarem”. Després va caure a “Llibertat presos polítics”. A continuació, “Llibertat” a seques. Abans d’ahir, uns avis de Reus van rebre el veto a manifestar-se als carrers durant la campanya electoral. Ara ja saben com sortejar la prohibició. En comptes de Llibertat exigiran Drets Humans. Així ens trobem. Any 2017: a uns manifestants l’únic que els queda per reivindicar als carrers és una Carta de mínims escrita poc després de la Segona Guerra Mundial.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sieg hiel spanien demokratie
Miguel Izeta Lorenzo , 07/12/2017 a les 23:41
+0
-0
Bienvenidos al país donde el dictador murió en la cama, donde las cunetas son cementerios secretos de héroes de la democracia, donde se le ponen velas a Los Santos para que se creen puestos de trabajo y donde el Estado se pule las pensiones de la gente y los abuelos se preocupan del futuro de la Pantoja un país de pandereta del que nos querríamos ir todos los que tenemos una mínima formación para no seguir viviendo tanta vergüenza

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Xavi Bundó
Xavi Bundó (Sabadell, 1984). Periodista, llicenciat en Comunicació Audiovisual a la UAB i amant desmesurat de la ràdio. A RAC1 des de l'any 2007. Abans, a Catalunya Ràdio. Dirigeix el programa Via Lliure cada dissabte i diumenge. A Twitter: @xbundo.
Míting central del PSC al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum | ACN
01/01/1970
El líder del PSOE anima els catalans a renovar el contracte de "convivència" entre Catalunya i Espanya davant del frontisme de Cs i PP | Miquel Iceta reclama "no prolongar" el contracte a l'independentisme i proposa un govern que sigui capaç de "tancar ferides" | "Ningú ha considerat seriosa i admissible la declaració d'independència", afirma Zapatero en el míting central del PSC
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
 12:53 Gabriel Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els expert".
 12:51 Alberto Garzón: "No comprenc l'interès per un projecte independentista. Buscar la independència davant dels pobles germans és un error" 
 

El líder d'IU, Alberto Garzón, al míting de Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 12:45 Alejandro Fernández etziba que "Catalunya no té res a veure amb el retorn a la tribu que demana la CUP" i reclama que s'ha de retornar a la Catalunya que genera enveja i a la de la feia ben feta.
 12:43 Alejandro Fernández, cap de llista del PP per Tarragona, destaca que mentre altres grans ciutats catalane es "dessagnen dividides", Tarragona és "exemple d'estabilitat", gràcies al pacte dels populars amb els socialistes.
 12:41 La número 2 del PSC per Barcelona Eva Granados critica que l'independentisme ha fet mal a tothom que forma "la Catalunya real", i defensa: "A aquests patriotes d'estelades, els diem que la pàtria són les persones". Segons Granados, han estat "els pitjors sinc anys per a la pàtria i les persones", i afegeix: "Si ets d'esquerres i no independentista només pots votar socialista".
 12:37 El líder d'IU, Alberto Garzón: "L'independentisme va fer la DUI de forma irresponsable i hipòcrita perquè estava enganyant el poble català" 
 12:39 Antoni Castellà etziba que l'avi de Manel Valls, un dels impulsors d'Unió en la Segona República, ara estaria a la presó, i afirma que Borrell és un "miserable" per riure's de Junqueras i que cridar a "desinfectar" és "feixisme".
 12:40 L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, diu que faran la volta a Catalunya, i faran que "no estigui només preocupada per les ambaixades a l'estranger o donar subvencions a l'ANC o Òmnium".
 12:33 
 12:33 Marta Ribas: "De veritat, Miquel Iceta, creus que tindrem polítiques socials pactant amb la dreta més rància de Catalunya i de l'Estat i que només responen als interessos de l'Ibex 35? 
 12:32 
 12:27 "Este partido lo vamos a ganar", coreja el públic assistent al míting de Ciutadans. Hi ha moral de victòria en l'ambient. Arrimadas veu factible la presidència i crida tothom a votar: "Això pot anar d'un grapat de vots!".
 12:29 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, al míting de Blanes: "No hi ha República ni cap avenç en els vertibles valors republicans. Catalunya no és més lliure, ni més fraterna, ni hi ha més igualtat" 
 

Xavier Domènech, amb Alberto Garzón, Marta Ribas i Llorenç Planagumà, al míting de Blanes Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

Entrades anteriors »
01/01/1970
El cap de llista de Junts per Catalunya diu que la "solidaritat és una manera de fer uns país millor" i alerta dels perills del 155
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes
Les fires de Nadal, tot un clàssic de les festes | Mariona Batllés
01/01/1970
NacióDigital recomana el mercat "De Prop", "El perro del hortelano" al TNC, Fira de Nadal i del Torró artesà, "Dinosaures de Catalunya", i la Fira Avícola del Prat