Opinió

No hi ha presos polítics?

«'En la mesura que les qüestions abordades en el transcurs de les negociacions són polítiques, els tribunals, conscients del paper que se'ls dóna en el règim constitucional, no tindrien cap paper de supervisió a complir'»

per Jaume López, 6 de desembre de 2017 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
No hi ha presos polítics? "Todos los investigados (...) comparten -y reconocen que todavía mantienen-, la misma aspiración (...), esto es, la voluntad de que el territorio de la Comunidad Autónoma en la que residen, constituya la base territorial de una nueva República" (p. 15) diu el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, a l'auto sobre la presó provisional dels consellers i els Jordis.

No hi ha presos polítics? "Diseñan para ello [aconseguir la República] una estrategia de manipulación social" (p. 16) diu el jutge. Milions donem suport al referèndum. Milions a la presó?


No hi ha presos polítics? "Se particulariza que hay que buscar la complicidad y la intervención internacional, para el caso de que el proceso desemboque en un conflicto político con España, definiéndose distintas herramientas para lograrlo, como son: la diplomacia, los diferentes organismos liderados por catalanes, las redes internacionales en las que ya se estaba participando (se habla de universidades, foros científicos o económicos) o, incluso, recurriendo a personas de prestigio." (p. 16). Violència?

No hi ha presos polítics? Diu el jutge: "El documento muestra -por último- que, para la creación de un nuevo país, tanto se precisan las leyes de desconexión, como la tenencia de estructuras que garanticen el funcionamiento del nuevo Estado." Això era un programa electoral, no?


No hi ha presos polítics? "Lo que se planificó es generar un conflicto que girara alrededor del Referéndum Unilateral de Independencia y de la Declaración Unilateral de Independencia." (p. 17) Que fa un jutge parlant d'això?!

No hi ha presos polítics? "En todos estos supuestos, se contemplaba persistir en el conflicto hasta que al Estado no le quedara más alternativa que la autorización de la independencia (...) el riesgo de permanencia en el delito existe" (p. 18) La permanència del conflicte (no del delicte)!


No hi ha presos polítics? "Unos hechos violentos a los que acudió el propio D. Oriol Junqueras i Vias y que se vieron propiciados porque las fuerzas encargadas del orden público -que estaban bajo la responsabilidad de D. Joaquim Forn i Chiariello- favorecieran o no desplegaran ninguna actuación que pudiera ponerles término." El vicepresident va anar a la seu del seu departament! Ho van fer els "Jordis"! La gent va marxar!

No hi ha presos polítics?!

Recordem-ho un cop més. Quan el Tribunal Suprem del Canadà va jutjar la legalitat del referèndum d’independència del Quebec (1995) va afirmar –literalment- que la tasca del Tribunal "ha estat la de clarificar el marc legal en què s'han de prendre les decisions 'en virtut de la Constitució' i no usurpar les prerrogatives de les forces polítiques que operen dins d'aquest marc". Per exemple, li correspon "als actors polítics determinar què significa una clara majoria sobre una qüestió clara", així com "establir el contingut i el procés de negociació". "En la mesura que les qüestions abordades en el transcurs de les negociacions són polítiques, els tribunals, conscients del paper que se'ls dóna en el règim constitucional, no tindrien cap paper de supervisió a complir". "La Constitució no és una camisa de força".
La comparació fa tan mal com que encara hi hagi presos polítics.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Jaume López
Professor de Ciència Política (UPF, IBEI, UOC). Els meus darrers llibres són Cosmovisions socials. La peça que faltava, Referéndums. Una inmersión rápida El derecho a decidir. La vía catalana. A Twitter: @LopezJaume.
11/07/2021

El Diplocat i la força dels fets

12/02/2021

Quan siguem més i la catalanitat

29/07/2020

Un independentisme de dretes?

15/04/2018

Primàries a Barcelona

02/01/2018

Ciutadans i la llei electoral

06/12/2017

No hi ha presos polítics?

22/11/2017

Procés (pre)constituent

18/11/2014

Llistes separades i unides per la societat civil

06/11/2014

Podemos: el mirall català

Participació