OPINIÓ

Endavant, crec

«Aquesta revolució que estem coent com un estofat que necessita temps ens ha obert una gana que no apaga un discurs tebi, una promesa de seny»

| 11/10/2017 a les 22:01h
L’habitació de l’hospital és gran i l’altre llit és buit. De fons se sent la televisió; el meu pare hi té posada una emissora espanyola, crec que Cuatro. Uns senyors parlen de Puigdemont. No els entenc gaire, la màquina que li extreu el líquid dels pulmons fa unes bombolles juganeres, com si la cambra fos un aquari gegant, i tapen el debat i el ronc suau de l’home que descansa.

De tant en tant miro la pantalla, llegeixo algun titular. "La independència en diferido", diuen. I demanen si Catalunya s’ha declarat o no independent. Tenen raó de dubtar; suspenem temporalment la independència, va dir ahir el president. És a dir, la independència és, però no és. Va dir-ho com si pogués aturar-la. Com si fos potestat d’un home, o d’un parlament, suspendre temporalment la vida. Com si existís un botó de pausa amb què poguéssim aturar-ho tot.

Jo el pitjaria, si existís, aquest botó, ara mateix. El pitjaria i podria pensar amb més calma què faig aquí, en aquest hospital. Per què acompanyo en la mort el pare que no m’ha acompanyat en la vida, el pare que pràcticament no he vist els darrers trenta anys. I el botó no hi és. Continuen les trucades de feina, els encàrrecs urgents. Continua la mort, inexorable, carregant l’aire de l’hospital. Continua la vida, al carrer. Fa un dia de tardor que sembla primavera, o potser és que dins el meu cap tot ressona a llibre i hi ha aquell llibre tan bell, La mort i la primavera, que fa mal de llegir, com fa mal ser aquí ara mateix.

Mentre a la tele es donen la raó entre ells, a l’hospital la metgessa fa el torn de guàrdia, la infermera torna a passar per si ens cal res. Als despatxos hi deu haver tràfecs, als tallers cotxes que es reparen, a la platja gavines que esquincen el cel. Com s’atura la vida? Com s’atura l’orgasme, l’esternut, el plor? Com hi poses la pausa? Un cop que comença només pots deixar-t’hi nedar, mirar de portar-ho cap allà on et convé, disfrutar-ho si es pot, no patir-ho si n’ets capaç.

Aquesta revolució que estem coent com un estofat que necessita temps, amb molts sabors, amb moltes mans, amb molts ingredients, ens ha obert una gana que no apaga un discurs tebi, una promesa de seny. Li falta un punt de sal, una estoneta més. Remenem una mica més, mirem el rellotge, sospirem. Sabem que no el podem treure del foc abans d’hora, que perquè sigui excel·lent hem d’esperar una mica més. Però l’estómac rugeix i decidim parar taula, fer unes llesques de pa, tenir-ho tot a punt per quan estigui llest el banquet. Queda poc. Quan tinguem el plat fet, quan haguem decidit que ara sí, que ara ja es pot servir, no permetrem que vingui ningú a llançar-lo a les escombraries. De tanta gana com tenim, ens el menjaríem viu, no en tinc cap dubte.

Els senyors de Cuatro no ho saben, o no ho volen saber. Es pensen que ens tiraran quatre molles i callarem. Al meu costat, el pare es mou al llit, inquiet. L’ajudo a posar-se còmode, li acosto un got d’aigua, li acarono una galta, tan prima, sense afaitar. A la taula hi ha al safata del dinar, sense tocar; ell no té gana, ja. "Oye, tú que sabes, ¿cómo va lo de la independencia?", em demana amb un fil de veu, mig ofegat. I jo somric i sospiro i respiro totes les contradiccions de l’escena, tota l’esperança i tot el pessimisme i tot l’amor i tot el dolor i tota l’energia i tota la ràbia del moment. «Ai, pare, no ho sé. Endavant, crec.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ànims i endavant
Anònim, 11/10/2017 a les 22:59
+37
-1
Salut i República.
Una abraçada.
Continuem i persistim
Anònim, 12/10/2017 a les 08:28
+21
-0
Sí, endavant amb convicció. Un bell article i abraçada gran.
Desconegut
Desconegut, 12/10/2017 a les 10:27
+22
-0
Bel, t'ha sortit un escrit que transmet una força vital d'una gran bellesa. Una abraçada sincera d'un desconegut.
Mentre el cor em bategui,
Anònim, 12/10/2017 a les 11:21
+19
-0
Serà un cor català.
Davant totes les pors, un estat nou és possible.
Som forts malgrat tot.
Anònim, 12/10/2017 a les 11:33
+22
-0
Resaré per tu, el teu pare i la República.
Fem i farem el que calgui.
Molt d'amor.
Humanitat
terrassenc, 12/10/2017 a les 12:30
+15
-0
Una abraçada.
Ànims.
Anònim, 12/10/2017 a les 12:41
+16
-0
Molts ànims!
M'agradat l'article
Anònim, 12/10/2017 a les 13:57
+0
-5
L'article i la reflexió m'han agradat però Cuatro no reflexa una informació veraç i plural, Potser tinguis que anar-te'n cap a la Sexta, que es l'únic canal de televisió espanyola que no tergiversa informació relacionada amb la independència. Amb això et vull dir que Cuatro (i Mediaset al complet) no representa Espanya, ni a una majoria ni a ningú, solament serveix als seus propis interessos, que res tenen que veure amb el placi de la ciutadania. D'altra banda, hem d'aconseguir entre tots un referèndum vàlid per a tots i que sobretot defensi la cohesió de les nostres gents, perquè si algú que es consideri català avui parla de cohesió, es que està interposant la mentida a la veritat. Hi ha una majoria silenciosa a la que no podem donar l'espatlla, ja que molts d'ells són familiars i crec que no seria just imposar-li's una independència sense poder haver-hi votat. Les coses es fan bé i no així, aixi solament se crea una divisió que podria arribar a ser irreversible.
ànims Bel
Menii, 12/10/2017 a les 14:17
+5
-0
M'ha trasbalsat el teu article, la sinceritat que hi has expressat pel que fa a la situació del teu pare.

Ets una persona molt forta, ànims per tu i el teu pare.

Esperem poder regalar-te la República
Ple d'esperança i a l'hora....
Anònim, 12/10/2017 a les 14:23
+3
-0
Són dies difícils però ens ensortirem,
Una forta abraçada
Entre l’abraçada i l'enyorança.
Antoni Cuadrench, 12/10/2017 a les 15:32
+3
-0
Bel Olid,
A casa t'hem anat coneixent a través del Més 3/24. Quan et veiem en el plató els nostres pulmons s'eixamplen.
Primer ens semblaves esquerpa. Després vam notar que sabies enviar dards potents i ben dirigits. Després intentàvem recordar com era el teu darrer pentinat, per saber que era nou...el dia que no es faci més el programa et trobarem a faltar. T'estimem.
Ens agrades perquè ens fas pensar.
Sempre hi haurà un instant entre l'abraçada i l’enyorança.

El nostre sommi
Maps51, 12/10/2017 a les 15:50
+3
-0
l'partida d'escacs està a punt de Escac i mat.

El estofat estarà molt ben cuit i molt bó.

Una forta abraçada per tot dos!!
No defallim
An, 12/10/2017 a les 18:15
+4
-0
Força, coratge, fermesa, persistència, confiança, ......... ara més que mai.
No ens barallem, no ens dividim....
Si volem ...podem fer-ho.
Via fora !!!!!!
La vida
Anònim, 12/10/2017 a les 21:21
+0
-0
Meravellos, real, trist i amb esperança.
Gracies.
Descoberta
Carles P, 13/10/2017 a les 02:17
+0
-0
2on article. M'has pres ja. N'espero molts més

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Bel Olid
Traductora, narradora i presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. A Twitter: @belolid.
Carles Puigdemont intervé al míting central de Junts per Catalunya a Barcelona | Junts per Catalunya
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21-D | El número dos de la llista, Jordi Sànchez, reclama "no donar l'esquena al president" en un míting marcat pel suport total a Puigdemont: "No tenim cap pla B"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:18 Ponsatí veu «impossible» la República sense aturar la repressió, Serret demana «persistir» i Boya «avançar». El desplegament d'una Catalunya independent centra el debat organitzat pel casal català de Brussel·les entre ERC, CUP i JxCat a Brussel.les.
 22:48 LA CARAVANA La caritat d'Albiol. El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona.
 22:36 OPINIÓ Camins de Castella. L'article de Joan Ignasi Elena.
 22:32 ENTREVISTA Lorena Roldán: «Puigdemont no està a l'exili, està fugit de la justícia»; per Jonathan Oca. La número dos de la llista de Ciutadans per Tarragona apunta que la formació taronja té una oportunitat històrica de poder aconseguir un canvi de Govern a les urnes. Afirma que cal deixar enrere "el malson" del procés i carrega contra Puigdemont i Junqueras per la fugida d'empreses. 
 22:05 La CUP avisa JxCat i ERC: «Si cal tornarem a anar a eleccions perquè es compleixi el mandat popular». El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, assegura que l'esquerra independentista és "garantia de no retrocedir". Informa Aida Morales.
 21:38 Puigdemont s'erigeix com a únic garant del retorn de tot el Govern legítim. El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21. Informa Oriol March des del míting central de Junts per Catalunya.
 21:31 El número 1 per Tarragona, Xavier Milian, afirma que el "millor" que poden fer els catalans és "construir la República per fer trontollar el règim del 78" a tot l'estat espanyol. "Per tant, ni equidistància, ni unicornis, ni follets del federalisme", ha sentenciat.
 21:26 PÒQUER DE CAMPANYA 15 de desembre: gol a Méndez de Vigo, la República de Puigdemont, el follet del federalisme i el fill de Suárez; el resum d'Arnau Urgell d'aquest divendres de campanya. 
 21:14 Nines Maestro, activista comunista madrilenya, afirma a l'acte central de la CUP a Tarragona que els catalans "han contribuït com ningú" a "col·locar cadascú al seu lloc" i "trencar el mur comú del règim del 78", que afecta els diversos pobles de l'estat espanyol. Ho explica Aida Morales.
 20:59 ERC apel·la a la memòria històrica per derrotar «la bèstia del franquisme actual». Raül Romeva insta a no tenir por a construir una República que faci possible el retorn a la convivencia "que ha trencat el 155". Informa Àlvar Llobet.
 20:53 Mélenchon avisa el govern espanyol que la nació «no pot ser una camisa de força». El líder de la França Insubmisa assegura, en un míting amb els "comuns", que hi ha consellers empresonats per la seva "opinió política". Domènech es reivindica com la veu de la "Catalunya insubmisa" i demana a ERC que decideixi si vol construir un país "amb la gent o en contra de la gent". Colau subratlla que la seva gestió a Barcelona avala els "comuns" com l'opció "més creïble" el 21-D. Informa Sara González.
 20:50 
 20:50 El número 3 de la CUP a Barcelona, Vidal Aragonés, contesta Xavier Garcia Albiol: "A nosaltres no ens preocupa massa si quedem per davant o per darrere del Partit Popular. El que ens preocupa és que el poble de Catalunya sigui capaç d'acabar amb allò que significa l'article 155". Informa Aida Morales.
 20:46 Els condemnats pel Cas Bershka demanen, des de l'acte central de la CUP a Tarragona, que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", i avisen que, tant ho són els Jordis, com "mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons". Ho explica Aida Morales.
 20:46 El pla de xoc de Borrell per Catalunya: «desprocessar» TV3 i «desinfectar» per després cosir. El socialista desacredita la proposta d'Iceta dels indults als presos polítics: "L'han fotut molt grossa". Informa Jordi Bes.
 20:44 Puigdemont confirma que no tornarà a Catalunya abans del 21-D, tal com va avançar ahir NacióDigital. El president i candidat de Junts per Catalunya descarta donar "un cop d'efecte" amb la seva tornada i opta per seguir a Bèlgica, tal com va avançar aquest dijous NacióDigital
 20:37 Ciutadans busca foradar vot socialista en la Santa Coloma de Núria Parlon, iinforma Pep Martí.
 20:34 Sànchez irromp en campanya des de la presó: «No podem donar l'esquena a Puigdemont». El número dos de la llista, en un vídeo des de la presó de Soto del Real, assenyala Arrimadas, Iceta i Albiol com a "tontos útils" del 155. Informa Oriol March.
 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:32 Xavier Domènech es reivindica com la "Catalunya insubmisa" en un míting amb Mélenchon i avisa ERC que els "comuns" "mai es doblegaran davant la dreta"
 20:29 
 20:30 Albiol admet que quedar per darrera la CUP seria un «descrèdit» per a Rajoy. El candidat de PP afirma que "no pot permetre" que "el govern que ha aplicat el 155" obtingui pitjors resultats que els anticapitalistes.
 20:29 Pilarín Bayés puja a l’escenari per ensenyar un dibuix dels consellers a l’exili o empresonats. "Hem d’intentar que tornin aviat", remarca.
 20:24 Què passaria el 21-D si només votés Twitter?. Si en unes eleccions els vots fossin mencions a les xarxes socials l'escenari que dibuixen les enquestes canviaria radicalment
 20:19 Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, al míting de Catalunya en Comú-Podem: "Es parla  molt de pàtria. La meva l'estimo, però la pàtria, la nació, no pot ser una camisa de força" 

Mélenchon, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:09 "Tenim clar que derrotarem la humiliació, la repressió i la por. Si volem exercir la dignitat, la millor manera és restituir el president Puigdemont", ha apuntat Josep Maria Forné, candidat de Junts per Catalunya a Lleida. Eusebi Campdepadrós, cap de cartell per Lleida, dóna les gràcies a Artur Mas, assegut a primera fila.
 20:13 Arrimadas acusa Núria Parlon de "copiar els nacionalistes" i crítica l'indult que Iceta defensa perquè "ningú indulta els autònomes i les famílies de pagar les factures". Ciutadans celebra aquest vespre un míting a Santa Coloma de Gramanet. 
 20:07 Jéssica Albiach, número 3 de Catalunya en Comú-Podem: "Alliberarem Catalunya d'aquells que es diuen sobiranistes però que estan d'acord amb el TTIP i el CETA" 
 20:07 Josep Lluís Bozzo i Pilar Calvo són els encarregats de presentar tots els membres de la candidatura de Junts per Catalunya en el míting central. Els primers en intervenir seran els candidats territorials: Eduard Campdepadrós (Tarragona), Gemma Geis (Girona) i Josep Maria Forné (Lleida).
 19:58 La regidora de la CUP Núria Gibert enceta l'acte de Tarragona parlant de feminisme i es pregunta: "Què passaria si en comptes de 45 dones mortes aquest 2017 per violència masclista fossin 45 banquers?". Ho explica Aida Morales.
 19:57 
 19:57 Una trentena de persones es concentren a pocs metres del míting de Miquel Iceta i Borrell a l'Hospitalet en suport als presos polítics. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han impedit que estiguin al davant.
 19:57 Owen Jones, des del míting de Catalunya en Comú-Podem, a Badalona: "Si no guanyem, els feixistes, els populistes i els racistes estan esperant" 
 19:53 Josep Borrell s'incorpora a la campanya de Miquel Iceta: l'exministre estarà present en tot el tram final de la carrera al 21-D.
 19:48 Javier Nart, en el míting de Ciutadans, recorda des de la ciutat governada per Núria Parlon que va militar en el socialisme fins que va veure que s'havia convertit en "l'ala esquerra del pujolisme". Informa Pep Martí.
 19:44 
 19:40 
 19:39 Owen Jones reivindica, des del míting dels "comuns" a Badalona, el dret a decidir de Catalunya i titlla de "vergonya" el comportament del govern espanyol amb Catalunya: "La història els condemnarà pel que han fet"  
 

Owen Jones, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:39 En el míting de Ciutadans a Santa Coloma, Javier Nart diu que ell és "de la gent, no de les pedres, ni de 1714, ni de totes les mamarratxades de les que viu el nacionalisme".
 19:38 Ada Colau, des de Badalona, reivindica que l'experiència de govern a Barcelona fa que Catalunya en Comú-Podem sigui la candidatura "més creïble"
 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al míting de Catalunya en Comú-Podem a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Victòria d'ERC i majoria absoluta independentista, segons una enquesta de la SER. L'emissora de ràdio líder a Espanya apunta que la candidatura d'Oriol Junqueras guanyaria amb claredat per davant de Ciutadans i Junts per Catalunya.
 19:31 Xavier García Albiol, sobre les enquestes: "No podem permetre que el govern que ha aplicat el 155 quedi per darrere de la CUP". Informa Isaac Meler.
 19:30 Ernest Maragall, des de Lleida, on participa al míting d'ERC: "He vingut per demanar perdó en nom dels socialistes. Els que ho havien de fer no ho han fet". Informa Àlvar Llobet.
 19:08 
 18:42 
 18:40 LA CARAVANA. Un mapa i molta sort: els tresors amagats del local de la CUP. Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin massa els resultats de les enquestes; la contracrònica d'Aida Morales
 18:37 LA CARAVANA L'esperit de Dalí, el test d'Inés i un bus de campanya; contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans. 
 18:07 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 10 de febrer: Esquerra Republicana crida a recuperar l'esperit fundacional de la República; Pep Martí repassa en blanc i negre la campanya de 1936. 
 17:58 

Les nines russes de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya

 
Junts per Catalunya comença a distribuir material de campanya que compara Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Mariano Rajoy amb nines russes: la conclusió és que votar qualsevol dels dos primers equival a posicionar-se a favor del president del govern espanyol. La metàfora de les nines russes la va encetar Eduard Pujol, número vuit de la candidatura, aquest dilluns en un míting a Tortosa, i la va repetir l'endemà a Vic.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
Les fires de Nadal, tot un clàssic de les festes | Mariona Batllés
01/01/1970
NacióDigital recomana el mercat "De Prop", "El perro del hortelano" al TNC, Fira de Nadal i del Torró artesà, "Dinosaures de Catalunya", i la Fira Avícola del Prat
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»