Opinió

I el major va dir que «sí»

«La maquinària de l’Estat s’ha posat en marxa per vèncer una batalla que el pot abocar a perdre definitivament la guerra»

| 13/09/2017 a les 22:02h
Com no podia ser d’altra manera, el major dels Mossos ha ordenat a la policia catalana investigar la infraestructura del 1-O, d’acord amb les instruccions rebudes de la Fiscalia. Ja en el seu moment el més alt càrrec organitzatiu del cos de Mossos d’Esquadra havia manifestat que compliria la llei i ara ha deixat ben clar que actuant com policia judicial i obeint les ordres de qui constitucionalment defensa la legalitat, el que queda fora d’ella és la llei que convoca el referèndum i els convocants. D’una sola tacada, amb l’ordre donada als Mossos, es col·loca la llei fora de la llei, és a dir, de la banda de l’il·lícit. Ja no es podrà dir que no és cap delicte posar urnes: els Mossos perseguiran a qui les posi o col·labori en la seva col·locació.

Una institució catalana que ha estat recentment aclamada, petonejada, i enaltida, ens ha aclarit d’una vegada per totes la part legal; de fet és una més, perquè ja ho havien fet els lletrats del Parlament o el Consell de Garanties Estatutàries. Però ara queda per resoldre la resta; queda per resoldre el conflicte polític més important que ha tingut mai l’Espanya constitucional, perquè queda per resoldre la cada cop més constatable divisió de Catalunya en dues parts diferenciades, d’una banda els que no poden veure ni en pintura un DNI espanyol, als quals s’han afegit els que tenen altres i variades raons més o menys conjunturals; de l’altra banda es troben els que mai han sentit aquest neguit i ja els hi està bé pertànyer a un país gran, potser una mica massa divers, que té, en raó de la seva mida, alguna cosa a dir a Europa, i potser se’ls hi ha afegit alguns indecisos després de veure l’espectacle amb aparença de procediment que es va viure al Parlament fa pocs dies.

La divisió és important i ho ha de ser per als governants d’aquí i per als d’allà. Per suposat no la senten els diputats, periodistes, empresaris o intel·lectuals que ens donem amicals copets a l’esquena malgrat les diferències. La divisió és de tipus territorial i camina entre persones anònimes que viuen de forma visceral el que altres parlen però contradiuen amb la seva activitat social i empresarial (l’exemple del diari Ara és fàcil d’entendre hi ha una profunda divisió entre la direcció empresarial i els treballadors).

Aquesta divisió ja existia en el passat fins poder-se dir que grans extensions territorials de la Catalunya endins ja fa temps que han desconnectat emocionalment d’Espanya (potser no van estar mai connectades), mentre en altres zones, sobre tot de la Catalunya més urbana, les raons de l’independentisme (encara) no arriben gaire per molts Rufián que s’inventin. Els inventors ho saben, com Madrid hauria de reconèixer que té estructuralment perduda una part de Catalunya.

El major ha dit que "sí", i malgrat el que la CUP pensi, no té altre remei; la maquinària de l’Estat s’ha posat en marxa per vèncer una batalla que el pot abocar a perdre definitivament la guerra.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Estar x veure
Anònim, 13/09/2017 a les 23:44
Interessant
+83
-8
Ens sembla increíble q la sra. Nebrera faci un comentari tan lineal i poc imaginatiu. Crec que el major dels Mossos, de moment, ha cursat ordre del missatge rebut als seus subordinats. Res mes. S'ha donat x informat. Això no significa que estigui d'acord. Es dóna x assabentat. El dia 1 ens trobarem [email protected]
Que esperabas?
Anònim, 13/09/2017 a les 23:54
+12
-55
Acaso crees que iba a decir que no?
Ahora que llego a este cargo, en el que no se le puede cesar, ya que solo puede renunciar al mismo.
Solo puede hacerse desde el ministerio del interior y no se hara porque no hara falta
Entra a Moscú; Napoleó! Veurem com en surts.
Anònim, 14/09/2017 a les 00:31
+51
-4
Si en un escat deixes veure massa aviat el teu dispositiu de peces; el mat es pot fer fonedís. El mosso diu que sí. I no em sembla pas que això digui res de nou sobre la legalitat. Només ens parla dels mecamismes de l'estat. Veurem que passa. Jo també penso que la aparent victòria, és com Moscú per Napoleó, just alló que li farà perdre la guerra.
Penosa deriva constitucional
Anònim, 14/09/2017 a les 00:41
Interessant
+62
-6
Vostè, com a jutjesa, s'ha reprovat a vostè mateixa. Per molt que ho condemni la seva sacrosanta constitució (un article imposat amb la pistola al clatell dels redactors), la independència té tanta entitat moral com l'unionisme. No solament això, la constitució assenyala com a delicte el fet de la independència i a la vegada la celebra cada any el 2 de maig. Ignorància o hipocresia?. La seva justícia cega i miop la porta a voler que els catalans que no ens sentim espanyols no tinguem cap dret ni opció democràtica més enllà de la sotmetre'ns a la seva unidad de destino i tinguem que suportar com una condemna aquesta mena de salconduit de refugiat etern (DNI espanyol) per a viure a casa nostra. No hi parteixi. Quan Catalunya sigui independent vostè no tindrà cap problema en mantenir el seu document plastificat multicolor que tant venera. Podrà viatjar tantes vegades com vulgui a Madrid per a rendir pleitesia als seus superiors i sentir-se realitzada en lo universal.
Lleialtat a la llei i els mossos
magrab, 14/09/2017 a les 01:05
+43
-5
Sra Nebrera, no estic d'acord. Ha dit "sí" als fiscals amb les lleis d'Espanya actuals, vale, però també dirà "sí" als fiscals i les lleis de Catalunya, en el cas d'esdevenir independent. La lleialtat a la llei en tot moment honra els mossos.
La Sra Nebrera ja s'ha descalçat del tot
Âvia, 14/09/2017 a les 07:50
+55
-7
En tots els seus comentaris sempre infiltrant la goteta per descoratjar. Amb aquest, ja se li ha descobert del tot, el joc. Més val que torni obertament al seu antic partit i deixi d'intentar de fer de Cavall de Troia

Encara em sorpren Sra. Nebrera
Pere OliveAnònim, 14/09/2017 a les 08:35
+50
-5
Veig que torneu a origen despres d'haver fet tots els papers de l'auca. El nostre castig , car no us vam votar, es haver d'aguantar-vos a massa tertulies. Resignacio.2017
Hay que servir para ser servido. Y el estado ya no nos sirve
Anònim, 14/09/2017 a les 09:29
+54
-6
DESDE EL 2010 HAN CAÍDO TAN BAJO TODAS LAS INSTITUCIONES ESPAÑOLAS!
La monarquía. Caso Urdangarín y la infanta ABSUELTA.
El Tribunal Constitucional obtiene nuevos poderes en 2015 de la mano de Xavier Albiol!
La Fiscalia española afinaba (y afina) documentos falsos para implicar a políticos catalanes!
El Banco de España desahucia a los ciudadanos españoles y les priva del derecho de disponer de los más de 60.000 millones que le dio Rajoy a la banca privada para rescatarla!
Rajoy se "pule" literalmente los 68.000 millones que había en la hucha de las pensiones en 2011 y deja a 8,5 millones de pensionistas "con el culo al aire".
Durante el mandato de Fernández Díaz se crea una policía patriota que actúa del mismo modo que actuaba impunemente en época franquista!
Durante el mandato de Fernández Díaz y con la colaboración de De Alfonso, destrozaron el sistema sanitario catalán, y afectaron la sanidad de 7,5 millones de personas con el objetivo de hacer dependiente a Cataluña de las ayudas del estado!

UN REFERENDUM EN CATALUÑA ES LO MÁS DEMOCRÁTICO QUE OCURRE EN EL ESTADO ESPAÑOL DESDE QUE CATALUÑA APROBÓ EL ESTATUTO EN EL PARLAMENTO CON UN 81% DE CONSENSO!
Pero como usted sabe, señora Nebrera, luego el TC NOS DESTROZÓ EL ESTATUTO EN 2010.
CON ÉL EMPEZÓ TODO!!!!
50-50
Anònim, 14/09/2017 a les 10:13
+28
-2
Nebrera tiene razón a grandes rasgos pero creo que olvida detalles y los detalles son, en este caso, fundamentales.

En el conflicto Cataluña-España que, salvo Alberto "Dimensió desconeguda" Rivera, nadie niega, hay 2 elementos clave:

El instrumental o práctico. Buena parte de la población de Cataluña no quiere pertenecer a un país donde un partido de matriz fascista y corrupto hasta las trancas no sólo es legal, sino que gana con mayoría absoluta... o con el apoyo del partido grande de la teórica izquierda.

El nacional: hay muchas personas en Cataluña que NO se sienten españolas, que creen que su nación es Cataluña y no España y que esta nación tiene derecho a ser independiente. Es cierto que este sentimiento es mayoritario entre la población catalana original. Pero conviene no olvidar que también hay muchos "botiflers" y muchos españoles que han decidido hacer de Catalunya su país y que, en cierto modo, renuncian a España. Recordemos que fueron padres andaluces los que iniciaron la inmersión lingûística.

Y, el día 1-O, ese eje nacional tendrá más peso que el instrumental a la hora de ir a votar y de orientar el sentido del voto.

¿La clave? Cuántos Jordi Recasen i Montse Subirats no votan o votan "no" y cuántos Paco Péres y María García votan "sí".

Espero que los segundos sean muchos más.
a Anònim, 14/09/2017 a les 09:29
Anònim, 14/09/2017 a les 10:19
+4
-19
Tranquil que a la catalunya indepe ja trobareu periodistes que us donguin raons per queixarvos de l'autoritarisme i les bajanades que fan l'executiu CIU/ERC
Bueno pues..
Bagenc, 14/09/2017 a les 12:41
+7
-4
La senyora Nebrera em mereix tot el respecte del mon, altra cosa es que el que diu no agradi..a veure que els mossos faràn el que diguin els jutges jo no en tinc cap dubte, altra cosa es de quina manera ho faran..altrament son funcionaris no ho oblidem, sigui el que sigui el que passi, està clar que hi haurà un abans i un desprès
El que de veritat faria mal a Madrid seria una vaga fiscal, atès que es per l'únic que ens volen, però a la pràctica i tal com funciona el nostre model de societat es gaire bé utòpica, massa gent te masses coses a perdre..si tothom fos autònom..
Lío
Anònim, 14/09/2017 a les 13:30
+17
-1
Ja fa dies que veig un argument curiós que es el del "lío": "vaya lío esto de la independencia..." o "esta movida no va conmigo". D'això se'n diu resistència al canvi o en altres paraules mandra. Seguir a Espanya és l'opció còmoda (mandrosa en realitat) per tant la divisió real és entre els que intenten fer quelcom per canviar les coses i els mandrosos. Els mandrosos no es que estiguin a favor de l'estat actual si no que pensen que no paga la pena moure's. Com sempre la divisió és entre els que fan i els que miren. No s'equivoqui Sra Nebreda, els mandrosos no són unionistes, a aquests ja els anirà bé allò que surti del 1-O i a vostè en definitiva també.
Plumero
Picassoques, 14/09/2017 a les 15:08
+14
-2
Montse. S'et veu el plomero. No creus que molts indecisos hauran tirat cap el sí en veure la vergonyosa actuació del Govierno?
a Anònim, 14/09/2017 a les 13:30
Anònim, 14/09/2017 a les 15:21
+2
-3
en altres paraules, la divisió es entre bons i dolents oi?
Espanya de veritat
Antoni Ferret, 14/09/2017 a les 16:04
+3
-0
La guerra del PP és clar que l'han de perdre, perquè puguem viure. I perquè quan es parli d'Espanya sigui Espanya, no una altra cosa.
n'estas segura?
anomin, 14/09/2017 a les 16:33
+5
-0
Montse, reina...de veritat no has vist la jugada magistral del Trapero?...
No em puc creure que no te'n hagis adonat...
Desmemòria de la Señora Nebreda
Anònim, 14/09/2017 a les 18:32
+4
-0
Em sembla fort que la Sra. Nebreda parli d,espectacle del parlaments català i s,oblidi de l,espectacle del Gobierno de España, fiscalia, .....però clar en les seves intervencions sempre s,oblida d,una part. Quina mandra de voler ser justa, Ai menys romanćos Señora Nebreda
Quin disbarat!!!!!!
partida 2014, 14/09/2017 a les 19:27
+0
-0
Sra Nebrera

Llegeixi la Constitució i veurà que el TC i les seves funcions no s'justen a dret internacional ni a la mateixa Constitució. Poden condemnar sense judici i tots tenim dret a ser jutjats. Ni amb Franco passava això!!!!!!!
Això és el Tribunal de la Inquisición de España del segle XXI
massa divers?
Anònim, 15/09/2017 a les 11:32
+1
-0
La frase "ja els hi està bé pertànyer a un país gran, potser una mica massa divers, que té, en raó de la seva mida, alguna cosa a dir a Europa" és realment digna d'anàlisi.
Pais gran Espanya?, mitjanet diria jo i sense gaire pes. Que té alguna cosa a dir a Europa?, doncs és clar com qualsevol altre membre del Sud, és a dir alguna cosa però poca.
Ara bé, això de "potser una mica massa divers", em sembla una autèntica ofensa digna d'un totalitarisme impropi de la Sra Nebreda.

Ah, i per cert, quan vagi amb el DNI espanyol a un país del centre o nord d'Europa observi la cara del policia de fronteres, hi veurà una mitja rialla que ho diu tot sense dir res. No es faci tantes il·lusions, ser Espanyol no és millor que ser Portuguès quan viatges pel món.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Montserrat Nebrera
Advocada, jutge, diputada i sempre "profe" a la universitat (des de fa 13 anys a la UIC), va fer tres carreres per una barreja de curiositat i avorriment. Candidata a mestre de res, aprenent de tot (menys de bruixa!), ha fundat Alternativa de Govern. Creu en la unió però sols des de la llibertat.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Carles Puigdemont, abans del discurs on va renunciar a convocar eleccions | Adrià Costa
Roger Tugas | 7 comentaris
01/01/1970
Diverses fonts recorden que el president va justificar en una reunió a l'Auditori del Palau de la Generalitat que convocaria eleccions perquè tenia certeses que l'Estat provocaria violència | Segons va explicar, l'objectiu seria provocar incidents dels que culparia la CUP i Arran i, a partir d'això, intervenir amb l'exèrcit, si calia
01/01/1970
El suplement "Russia Beyond The Headlines" finançat pel Kremlin es va imprimir i distribuir fins l'any passat, tal com informa "eldiario.es"
Els assistents reclamant la llibertat dels presos polítics a l'acte a la presó Model. | ACN
01/01/1970
“42 anys després de la mort del dictador l’Estat té deu presos polítics", recorda el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un cartell a la conselleria de Justícia, demanant l'alliberament de Mundó | Twitter @oburgada
01/01/1970
El conseller de Justícia reclama una "victòria inapel·lable" el 21-D
L'hotel Iberostar que obrirà el gener a la plaça Catalunya | Adrià Costa
01/01/1970
En els pròxims mesos es multiplicaran les inauguracions d'establiments turístics que es van salvar de la moratòria del govern d'Ada Colau
Robert Muggah | Adrià Costa
01/01/1970
El politòleg i urbanista opina que "les nacions no poden reduir-se a fronteres rígides, són una expressió diària de «consentiment»|El fundador de l'Institut Igarapé i un dels principals ponents de l'Smart City Expo explica que els grans reptes de les ciutats del futur seran les migracions i l'ús de la tecnologia en temps real
Vladimir Putin i Mariano Rajoy | Europa Press
01/01/1970
Els interrogants creixen per la magnitud de les afirmacions i per la manca de concrecions | El govern espanyol haurà d’acabar fonamentant la denúncia de la ingerència russa si no vol caure en el descrèdit a Europa i a Catalunya
Manifestació per la llibertat dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
Puigdemont, Junqueras i la resta del Govern poden formar part de les llistes i ser escollits sense problemes | L’assistència als plens dependria de permisos penitenciaris i només perdrien l’acta en cas de ser inhabilitats
Pep Palau | Adrià Costa
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona