La veu de Nació

«Deixeu tranquils els alcaldes»

«És necessari donar el màxim suport als alcaldes i alcaldesses que s'han compromès amb el referèndum»

| 13/09/2017 a les 22:04h
La Fiscalia ha posat al punt de mira més de 700 alcaldes i alcaldesses d'arreu de Catalunya. És el penúltim episodi de la reacció judicial d'un Estat que no es pot permetre ni una sola urna ni una sola papereta el proper 1 d'octubre. S'han querellat contra el Govern en ple i la mesa del Parlament, han advertit el cap dels Mossos i els directors dels mitjans públics, i han imputat tres delictes a un director d'un setmanari per, presumptament, col·laborar a imprimir documents relacionats amb el referèndum.

L'ordre de la Fiscalia és duríssima. Demana que se citin a declarar 712 alcaldes –i això que la llista de l'AMI no inclou alguns dels ajuntaments que s'han compromès amb el referèndum- i que en cas de no fer-ho se'ls detingui. De nou, l'Estat intenta que la repressió l'executin els Mossos d'Esquadra i tota la pressió recaurà davant dels seus responsables polítics i policials. Segurament, des de la Moncloa són conscients que imatges com la de la Guàrdia Civil a Valls, lluny d'atemorir, reforcen el procés.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, va voler tenir el seu moment de glòria a la Diada encarant-se amb Carles Puigdemont: li va reclamar que “deixés tranquils els alcaldes”. Qualsevol batlle o batllessa té dret a no col·laborar amb el referèndum i, de fet, n'hi ha molts que estan buscant fórmules per facilitar que l'1 d'octubre es voti sense haver-s'hi d'involucrar. Tanmateix, resulta quasi insultant que el problema sigui reclamar al teu alcalde que es pugui votar hores abans que la Fiscalia ordeni investigar-los i amenaci amb detencions.

Les respostes dels alcaldes seran diverses des de la unitat. Quan siguin citats, tal i com han acordat l'AMI i l'ACM, explicaran a la Fiscalia que continuaran treballant pel referèndum. Alguns hi aniran voluntàriament i altres –com ja ha anunciat la CUP- no ho faran si no són detinguts. Les dues postures són legítimes i serà necessari donar el màxim suport als alcaldes i alcaldesses que s'han compromès amb el referèndum. Quan ho van fer, eren conscients que és un posicionament que els pot comportar la fi de la seva carrera política.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Añlicatell al cuento
Anònim, 13/09/2017 a les 23:47
+5
-11
Ayer te decian lo mismo los alcaldes que no querian ponerlas
Eso era mal visto y habia que coaccionarlos, ahora hay que dejar tranquilos a los que si quieren
Diferentes varas de medir
No és certa la xifra de 700 alcaldes.
Anònim, 14/09/2017 a les 08:54
+3
-9
Quan hagin passat pels jutjats sabrem exactament quina és la xifra. Ara podem dir que la de 700 no és certa, després es podrà demostrat.
Però..que us importa la Fiscalia?
Anònim, 14/09/2017 a les 09:27
+5
-15
No heu desconectat, ja?
Ai, quina caqueta!!
Volen ficar a la presó els nostres alcaldes?
Anònim, 14/09/2017 a les 10:10
+15
-1
S'emporten 15.000 milions cada any dels impostos carregats de forma indecent a Catalunya (de aquí surt la famosa frase de Rajoy: "Me gustan los catalanes porque hacen cosas".
Ens destrossen el sistema sanitari amb la connivència e impunitat de tribunals i fiscalies.
Ens inhabiliten els polítics que estan al costat dels ciutadans, als polítics que només volen posar urnes al carrer perquè la majoria del poble català li vam fer aquest encàrrec el 27S.

I com que tot això els sembla poc, ens volen atemorir i empresonar els nostres alcaldes, alcaldes que com milions de catalans, JA FA 7 ANYS QUE VAM DIR PROU!

Els alcaldes i els ajuntaments són les institucions més properes al poble català.
Ficar a la presó un alcalde elegit democràticament pels ciutadans, és molt greu, és ficar a la presó la democràcia.
És ficar a la presó als ciutadans que van ser elegits amb llibertat pel poble com servidors del poble!!
És això el que ens volen fer ara?
papistes
Anònim, 14/09/2017 a les 10:21
+2
-14
Més papistes que el papa. No volent quedar malament, han assumit una responsabilitat que no els hi pertoca. Puigdemont, l'altre astut, els hi passat la patata calenta i els altres, babaus, se la menjaran
Exacte!
Butifler, 14/09/2017 a les 10:34
+1
-17
Deixeu en pau als alcaldes. Però també als alcaldes socialistes que han estat increpats pel carrer, als funcionaris que estan assenyalats si desobeeixen a la Generalitat, als secretaris dels Ajuntaments dels pobles petits.

Aquests també deixeu-los en pau. La repressió és pot fer per la via judicial o per la via social, que és la que el Govern de la Generalitat i els seus talibans han escollit des de fa anys.
Quina quantitat de trolls tenim per aquí!
Anònim, 14/09/2017 a les 19:10
+2
-0
O són masoquistes que llegeixen diaris amb linees editorials que detesten, o són gent que gaudeix insultant o són pagats per fer merder.

Per cert, sembla un mena de broma (però és una estupidesa) gesticular tant i queixar-se pels alcaldes socialistes que -pobrets!- han hagut de patir que algun ciutadà els hagi demanat explicacions perquè no els deixen votar, quan els altres s'arrisquen a ser detinguts, perdre les seves carreres polítiques i fins i tot la presó. I el PSC apladueix aquesta iniciativa del PP! Fins i tot ha amenaçat a un alcalde socialista que vol col·laborar amb l'expulsió del partit. S'ha de ser burro per no veure la ironia.

Què passa, que la pobre alcaldessa ha de donar explicacions a un ciutadà? Doncs que ho faci, que ja n'hi ha prou de tenir la pell tan fina i creure que dedicar-se a la política és un xollo i prou. Òbviament també suposa acceptar responsabilitats i moments difícls.



els euros
fortuny, 14/09/2017 a les 19:15
+0
-2
I jo pregunto qui es fara carrec de la despesa dels 712 batlles que es desplaçaran als jutjats de Barcelona per declarar, suposo que tindran de pagar el transport i les dietes. (Que costaria tot aixo , segur que mes car que lo referèndum,)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arnau Urgell i Vidal
Cap de redacció de NacióDigital. A Twitter: @arnauurgell.
Ramon Espadaler | Adrià Costa
Pep Martí | 7 comentaris
01/01/1970
El dirigent democristià afirma que "una campanya electoral amb consellers a la presó seria una situació dramàtica" | "Vaig nomenar Trapero perquè sabia que si m'havia de venir a detenir ho faria amb cura i elegància", assegura l'exconseller d'Interior
01/01/1970
El Ministeri de l'Interior ofereix la possibilitat al seu web de presentar denúncies per aquest delicte
01/01/1970
El periodista de l'"Ara" es farà càrrec del programa a partir de l'any vinent
Imatge del Concurs de gossos d'atura de Torroella | Torroella de Montgrí
Esteve Plantada
01/01/1970
NacióDigital recomana el concert Folk per la llibertat, l'Orígens d'Olor, la Fira del Bosc i la Pagesia, el Festival Panoramic, la Fira de Santa Llúcia, i el Concurs de Gossos d'Atura de Torroella
Turull, Junqueras i Puigdemont, l'endemà de l'1-O | Martí Albesa
01/01/1970
La proposta de nou punts programàtics compartits deixa de nou en suspens el desplegament de la República però manté aquest horitzó | Les dues candidatures pretenen centrar-se en el procés constituent per ampliar les adhesions socials a la independència i en sumar suports internacionals per forçar l'Estat a negociar
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a la manifestació per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
01/01/1970
Les candidatures de Puigdemont i Junqueras acorden uns compromisos compartits en els programes del 21-D que ara han de negociar amb la CUP | Les llistes també reclamarien la llibertat dels presos, la fi del 155, la retirada dels "piolins" i un compromís de Rajoy davant la comunitat internacional de respectar els resultats
L'ICAB ha acollit avui un acte per la llibertat dels presos polítics. | @omnium
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
Òmnium i l'ANC omplen el Col·legi d'Advocats al crit de «llibertat presos polítics!»