Tribuna oberta

A la república catalana, no hi volem ni ens cal cap exèrcit

«Que la nostra sigui una república on la gent visqui en pau, perquè té assegurat el manteniment de la vida, la dignitat per viure-la i la llibertar per projectar-la»

| 31/08/2017 a les 22:03h
El 14 de juliol del 2016, el ple del Parlament de Catalunya aprovava, per àmplia majoria, la moció 55/XI Sobre la desmilitarització de Catalunya, moció presentada per la CUP-CC amb l'objectiu de promoure activitats orientades a la progressiva retirada de la presència de l'exèrcit espanyol del nostre territori tals com: reclamar el traspàs del patrimoni militar de tipus immobiliari que es trobi en desús per destinar-ho a usos públics de caràcter civil; prohibir els actes d'exaltació militar i de legitimació de la violència i les armes; prohibir les maniobres militars en espais no estrictament militars; desautoritzar la participació i la presència d'avions de combat en exhibicions aèries; evitar la presència de l'exèrcit a qualsevol centre educatiu i de formació així com en espais educatius i promocionals com el Saló de l'Ensenyament o el Saló de la Infància, a Barcelona; no concedir ajudes i no promoure activitats per part de l'Administració a la indústria militar a Catalunya inclòs el suport a la recerca explícitament orientada al creixement de la indústria militar i armamentística.

Per a tota aquella gent que, des de fa molts d'anys, formem part del moviment per la pau i antimilitarista va ser un moment molt gratificador. Per primera vegada en la història recent del nostre Parlament, s'abordaven propostes sobre un dels principals tabús hereus de la dictadura: l'exèrcit. No exagero a l’afirmar que vam ser moltes les persones envaïdes per l'emoció. Finalment, el Parlament català acordava mesures per, d’immediat, iniciar un procés de desmilitarització del nostre territori aplanant el camí cap a la configuració de la República catalana.


República catalana que haurà de ser fidel als anhels, desitjos i lluites d'un ingent nombre d'organitzacions de la societat civil que durant dècades ha lluitat per replantejar el concepte i el model actual de seguretat i defensa, i fer-ho partint d'altres paràmetres que es fonamentin en els valors de la justícia, la pau, el respecte, la cooperació i la solidaritat. Perquè la moció aprovada pel ple del Parlament no es limitava a contenir, prohibir o desautoritzar la presència, activitat, maniobres, propietats de l'exèrcit espanyol. Anava molt més allà, posava sobre la taula el qüestionament -des de la nostra realitat concreta- del militarisme en totes les seves facetes. I sí, parlàvem d'exèrcit espanyol perquè és l'instrument militar que com que “encara” pateix la ciutadania de l'Estat espanyol, ens afecta. No es tractava de criticar per desautoritzar aquest exèrcit, sinó d'impugnar tots els exèrcits, no es pretenia limitar el seu funcionament concret sinó desestimar emfàticament la funció de tot exèrcit.

Per això, quan en ple procés cap a la cita –el Referèndum de l’1 d’octubre- que ens ha de permetre recuperar la nostra identitat com a poble per projectar-nos cap a un futur de sobirania plena, inquieten i preocupen les declaracions del president Puigdemont afirmant, sense cauteles ni matisos, que “és absolutament indispensable que una Catalunya independent tingui exèrcit”.

Catalunya compta amb una llarga tradició pacifista i antibèl·lica i aquest és un segell d'identitat que ha transcendit més enllà de les nostres fronteres: No a l’OTAN, moviment antimilitarista i campanya d'insubmissió, objecció fiscal, campanyes Aturem la Guerra, desmilitaritzem l'educació, contra el comerç d'armes… La llista seria infinita. Un dels exemples més recent és la manifestació del passat dissabte contra l'atemptat terrorista a la Rambla i a Cambrils, així com la denúncia d'aquells governants i el monarca que exhibeixen un dolor prenyat d'hipocresia i doble moral.

“Catalunya ha de poder tenir una política de defensa moderna, democràtica i sobretot molt homologable als esforços que fan les nacions aliades”. President, quines nacions aliades? Les que fabriquen, comercialitzen, usen i trafiquen armes? França, Anglaterra, Alemanya…? Els tres països amb els tres “millors” exèrcits europeus, amb una indústria militar gens menyspreable que comercialitzen instruments de mort amb governs de països avui en conflicte. Països ben armats, dos d'ells amb capacitat nuclear… I no obstant això, la seva gent ha estat víctima d'atemptats terroristes de gran escala. De què els ha servit la seva defensa “moderna i democràtica”? Què han pogut evitar els seus exèrcits corresponents si, lamentablement, com és el cas recent de França, fins i tot desplegant pels carrers membres de les forces armades, han estat objecte d'agressió?

Cal garantir la seguretat de la nostra gent, avui i en el nostre matí republicà. Però malament aniríem si optéssim per la seguretat armada, en comptes de per la seguretat humana. Perquè una mata –l'armada– i l'altra –la humana– evita, salva, preveu. Perquè una –l'armada– ha de ser competitiva per enfrontar les amenaces (irònic pretendre ser competitiu quan les amenaces no són homologables a les quals tradicionalment enfronta un exèrcit) i l'altra –la humana– ha de ser competent per afrontar les causes que generen aquestes amenaces.

El nostre poble majoritàriament ha optat per la mobilització pacífica, constant, massiva, organitzada… La nostra gent ha pres el carrer any rere any per expressar el reconeixement a exercir el nostre dret a decidir, el nostre dret a construir la República catalana a partir d'un procés constituent participatiu, democràtic, plural, ciutadà… I vinculant. I aquí serà on haurem de debatre i aprovar si la nostra seguretat depèn de les armes, la violència i l'agressió o si la nostra seguretat ha de definir-se partint de… “la promoció de la pau, la no-violència, la seguretat humana, la solidaritat, la cooperació i ajuda al desenvolupament, el desenvolupament sostenible, la sobirania alimentària, la lluita contra el canvi climàtic, el respecte mutu entre els pobles, l'eradicació de la pobresa i la protecció dels dret humans…” Tal i com s'exposa a l'apartat 6 de la llei 16/2014 dels principis rectors de l'acció exterior i de les relacions amb la Unió Europea, aprovada pel Parlament de Catalunya.

Per concloure, som davant d’un repte enorme, desconstruir un país, per construir-ne un altre de nou, millor, més just, més lliure. I en aquest procés de construcció arrosseguem una infinitat de rèmores costums, tradicions, usos que ens costarà força esforç i enginy per transformar-les. Però hi ha una rèmora, l'exèrcit, que no l'arrosseguem simplement perquè no en tenim. Llavors, per què ficar-nos en camisa d'onze vares, per què copiar estructures anacròniques i devastadores que han demostrat no tenir capacitat de solucionar les causes de les amenaces i els conflictes.

Cal buscar alternatives. N'existeixen. I cal plantejar una política de seguretat que no opti per la creació d'unes forces armades i que alhora, permeti donar resposta als diversos problemes i situacions conflictives. Que la nostra sigui una república on la gent visqui en pau, perquè té assegurat el manteniment de la vida, la dignitat per viure-la i la llibertar per projectar-la. I que vetlli, lluiti i exigeixi el mateix per a tots els Països Catalans i la resta de pobles del món.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

La decisió no només depèn de nosaltres
Anònim, 31/08/2017 a les 22:49
Interessant
+73
-10
Personalment, no em fan cap gràcia els exèrcits. Però la realitat és que vivim en un món militaritzat i on la seguretat és una de les pricipals preocupacions dels estats.

El problema de voler crear un estat sense exercit rau precisament en aconseguir el suport de la resta d'estats militaritzats. De debò pensa la CUP que els membres de l'OTAN permetran que un tros estratègic d'Europa quedi sense protecció efectiva? És evident que no: preferiran la seguretat teòrica que els brinda saber que aquest territori el controla l'exèrcit i la intel·ligència militar española.

Per tant, si no volem un exèrcit convencional, ens caldrà inventar-ne un de nou que ens convenci i que sobretot, convenci als nostres futurs aliats.

Està clar que declarant-nos pacifistes i societat oberta, no ens deixaran anar enlloc.
A ver
Anònim, 31/08/2017 a les 23:31
Interessant
+78
-21
Tu puedes opinar por ti misma, nunca en nombre de los demas, por tanto, eso de en la republica catalana no queremos... esta tan demas, como tu cobrando un sueldo con el dinero de todos.
Yo si puedo opinar solo en mi nombre y por tanto, puedo opinar que eres una lacra antisocial con sueldo mas que social
Concrecions
JRRiudoms, 31/08/2017 a les 23:45
Interessant
+72
-8
"Cal buscar alternatives [a l'exercit]. N'existeixen". Molt rebé.
Doncs les exposen i les concreten, i si la majoria ho creu bé, es legisla sota aquests parametres. I si vostès no reben el suport popular, doncs hauran d'acceptar el resultat (d'això se'n diu democracia). Però ara "no toca" parlar i debatre sobre aquests temes. Serà quan parlem sobre la constitució, però abans hem de ser independents.

Atentament
Xerrameca infantil
Anònim, 01/09/2017 a les 00:13
Interessant
+94
-14
El que hauria de fer aquesta senyora és proposar com ho hem de fer per poder-nos defensar. No crec que el president Puigdemont pretengui un exèrcit clàssic, no ho ha dit pas, però sí que hem de tenir ben clar que no podem fer el préssec i no preveure un sistema de defensa . Els de la CUP, a part de fer el vostre numeret diari per tal de sortir als mitjans, perquè no feu propostes clares i concretes? Ningú parla d'estructures anacròniques i dóna tota la sensació que aquí el més anacrònic sou vosaltres que encara viviu a l'edat mitja.
Exèrcit SI
Anònim, 01/09/2017 a les 00:50
Interessant
+78
-13
La Gabriela ens diu que cal buscar alternativa, doncs mentre no trobem alternativa cal l'exèrcit i quan es plantegin i coneguem aquestes alteratives, la societat ja debatrà i votarà, perquè amb això feu com els socialistes que s'omplen la boca de federalisme, però encara no sabem quin es i vosaltres igual, molt dir no, però encara no sabem quines mesures concretes son les que proposen per garantir la seguretat
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 01/09/2017 a les 02:47
Interessant
+76
-17
Voste parli per voste. A la republica catalana necessitem un exercit i un exercit que pugui donar una resposta contundent a qualsevol que gosi posar en perill la independencia i per treure del cap a segons qui segons quines idees brillants. La resposta la te mes clara a Franca i es diu "Force de frappe". Defensiva, aixo si. Perque s'ha acabat allo de bombardejar Barcelona cada 50 anys, i si es fa, de la capital de l'enemic no n'ha de quedar pedra sobre pedra.
Calen moltes coses
XX, 01/09/2017 a les 03:47
+39
-7
Cal somiar truites i també cal tocar de peus a terra. Totes dues coses són importants.
Ni un de bolivarià?
Anònim, 01/09/2017 a les 05:53
+50
-18
Vinga dona, no sigui així!
Estratègia CUP
Anònim, 01/09/2017 a les 07:47
+56
-13
Sense exèrcit, la revolució seria més fàcil. Si un dia tinguessin el poder, no dubteu que n'instaurarien un i de potent per "preservar" la revolució i defensar-se dels "contrarevolucionaris".
Cal buscar alternatives? Es a dir, que no teniu ni idea
Anònim, 01/09/2017 a les 08:36
Interessant
+60
-8
No teniu un Pla B al exercit. Escolta, amiga, si no tens defensa té la fan, si no tens exercit, te'n fan un a mida, els altres, es clar, el seu. CAT va perdre sa llibertat precisament per manca d'un exercit com cal. Vem deixar la defensa als altres. Desperteu d'una vegada.
esperit de contradicció malaltís.
Anònim, 01/09/2017 a les 08:44
+49
-13
tenen les dones de la cup. n,estem farts d,aquestes il.luminades paràsites. Visca la República Catalana !!! .... sense la cup, és clar !!
ara el que cal...
Anònim, 01/09/2017 a les 09:31
+13
-23
Es desenvolupar l'alternativa a l'exèrcit que garanteixi la seguretat de les persones i de la República. El Govern coneix possibilitats de fer-ho.
De res serveixen proclames militaristes ni proclames pacifistes, cal baixar al nivell de l'aplicació pràctica i veure si existeix voluntat política o només es tracta de paraules buides.
Hi ha exèrcits i exèrcits
Anònim, 01/09/2017 a les 10:00
+40
-4
Si en aquest tema mirem cap un altre costat o no aportem solucions vàlides, no serem creïbles. Per ningú. A nivell acadèmic o de secta pot ser força motivador això de societat sense exèrcit, però el món no és així. L'argument de que no serveix per a prevenir el terror és una bajanada. El problema és que s'estan utilitzant malament els exèrcits, perquè als polítics que tenim ja els va bé segons què, o no saben fer la seva feina. Son uns aprofitats.
L'exèrcit està molt desprestigiat per motius obvis i merescuts. Però també ho està la judicatura, i no diguem el periodisme, o la banca, o el professorat...però son institucions que, reformades i posades al servei del poble, calen. Voler un exèrcit no vol dir ser militarista o feixista. Per exemple, recordem el cas del vaixell feixista que es dedica a estorbar el rescat d'immigrants i ple de criminals a qui agradaria que els immigrants s'ofeguessin... oi que fan oposicions a que algú els envii al fons del mar? Oi que ens ompliria d'orgull que qui ho fes sigués un senzill i petit vaixell de guerra català? Però utilitzar el vaixell i tirar-li el míssil mar-mar necessari no sap com fer-ho cap de nosaltres. Cal que algú ho sàpiga fer.
La solució de tenir mercenaris (això de pagar per la nostra seguretat a francesos o espanyols) és pornogràfica. A més, segur que els militars espanyols o francesos mai tirarien el míssil al vaixell feixista. Però segur que hi ha gent honesta, compromesa, generosa, valenta i de cap manera militarista, que pot integrar un exèrcit català. Com una policia democràtica, o com un cos de professors, o com un cos d'escombriaires.
Hi ha models de mestres i mestres, hi ha models de jutges i jutges, hi ha models de polítics i polítics...hi ha models de periodistes i periodistes...i ha exèrcits i exèrcits. També.
Dret a la defensa
Miquel Soler, 01/09/2017 a les 10:01
+55
-8
Jo respecto el dret dels pacifistes a no voler defensar-se, però els exigeixo que respectin el meu dret i el del meu país a defensar-nos.
Funció de defensa
Miquel Soler, 01/09/2017 a les 10:02
+42
-5
La defensa és una de les funcions de tot estat independent. Consisteix en tenir i utilitzar els mitjans necessaris per a garantir: 1/ la independència del país, 2/ la inviolabilitat de les seves fronteres i la seva integritat territorial, 3/ la salvaguarda del seu sistema polític i del seus òrgans de poder (govern i parlament), 4/ l’execució de les accions armades necessàries per a la consecució dels interessos polítics del país.
Gabriela:
Carles Viñals Casado, 01/09/2017 a les 10:06
+56
-9

Quan dius que "no volem ni ens cal cap exèrcit", no sé si t'adones que t'estàs arrogant l'oinió de TOTS nosaltres. Sigues més modesta i admet que parles per tú. Si volem o ens cal exèrcit o cosa que se li assembli, toca decidir-ho a TOTS els catalans i no pas ara; no només a tú sola.

Que els exèrcits més grans del món no han pogut evitar atacs terroristes és una obvietat, perquè no estan fets per a una tasca reservada a les forces policials i els serveis d'intel.ligència; tots sabem que és estúpid tractar de matar mosques a canonades, però és molt assenyat dispossar de la força mínimament necessària per fer que un veí poc de fiar s'ho pensi dues vegades abans de posar-te la mà al damunt.

A no ser. és clar, que no t'importi gaire que aquesta possibilitat, altament probable, acabi esdevenint realitat.
Ineficàcia del pacifisme.
Miquel Soler, 01/09/2017 a les 10:07
+52
-10
El que diu aquesta dona no són res més que "palles mentals" que demostren la seva ignorància i immaduresa. Els pacifistes no han aturat cap conflicte bèl•lic mai. No han impedit cap invasió, no han frenat a cap exèrcit, a cap grup terrorista o revolucionari armat. Que no ens surti amb collonades. I que no vulgui parlar pel conjunt dels catalans. Les enquestes no li donen la raó. La gent vol viure en un país normal, no en un país de teletubbis.
Alternatives?
Miau, 01/09/2017 a les 10:07
+37
-4
Jo li compro el seu article si em desenvolupa i em demostra l'ultim punt, parla d'alternatives, d'acord però expliqui quines són i si ens convencen a la majoria segur que li donarem suport.
Malauradament no tothom pensa com vostè i només que uns quants decideixin optar per la violència els demés ens haurem de defensar d'alguna forma, com pensa fer-ho?. Les forces policials també duen armes, també cal eradicar-les?
Al principi la CUP tenia el lema: "Poble armat, poble respectat".
Anònim, 01/09/2017 a les 10:13
+48
-4
A sant de què aquest canvi? Doncs que cada cop són més els anarquistes, políticament correctes, immigracionistes, homofílics, malthusians, filoislamistes i progres en general que pul·lulen per la CUP i cada cop hi pinten més i més, en detriment dels nacionalistes (Musté, Poble Lliure).
Funció de defensa
Miquel Soler, 01/09/2017 a les 10:20
+31
-7
La defensa és una de les funcions de tot estat independent. Consisteix en tenir i utilitzar els mitjans necessaris per a garantir: 1/ la independència del país, 2/ la inviolabilitat de les seves fronteres i la seva integritat territorial, 3/ la salvaguarda del seu sistema polític i del seus òrgans de poder (govern i parlament), 4/ l’execució de les accions armades necessàries per a la consecució dels interessos polítics del país. Això es fa amb els exèrcits. Expliquins les alternatives... si és que de debò en té.
L'esquerra catalana s'ha fet seves unes ideologies granment dissolvents, deixatadores i rebentistes; a partir de la Revolució industrial.
Anònim, 01/09/2017 a les 10:25
+38
-9
En el fons qui no vol que la Catalunya lliure no tingui defensa militar pròpia, és que en veritat no vol la independència de Catalunya.
Puigdemont-PDECAT
Anònim, 01/09/2017 a les 12:01
+10
-31
"Qui vol la PAU no trafica amb armes"
PDECAT
Anònim, 01/09/2017 a les 12:02
+6
-32
Oportunisme, després del terrorisme!



RITORNA VINCITOR !!
Anònim, 01/09/2017 a les 12:04
+7
-36
President del govern, president de Catalunya, i cap suprem dels exercits catalans de Terra, Mar i Aire!
Que més vols Puigdemont, seras més que el Rei d'España!!





Puigdemont, amb un exercit català
Anònim, 01/09/2017 a les 12:08
+7
-34
diu que podriem votar
Es a dir que la independencia no s'obté per democracia, sino per tretscracia i bombescracia !!
Adeu somriures!







O sigui...
Anònim, 01/09/2017 a les 12:15
+39
-2
... que amb els veins que tindrem si tot va bé (que ja es veurà perquè la cosa es extremadament dificil) doncs no... no s'ha de tindre cap excercit...

Premi a l'estrategia!

Em pot explicar quan temps duraria una república catalana sense exercit amb el veinatge que tenim?

Però encara queden incauts que els vulguin votar a vostés?
Amb el lliri a la ma
Anònim, 01/09/2017 a les 12:18
+33
-2
No podem anar amb el lliri a la ma. Si ens independitzem no ho pairan i em de ser conscients-parlant clar i català- que durant molts anys el pitjor enemic el tindrem a ponent: d'ells ens haurem de defensar.
Com apagar em el foc?
Peix menut, 01/09/2017 a les 12:21
+44
-1
Com que serem molt bons: no caldran presons.
Com que estarem molt sans: no caldran hospitals.
Com que la robotització ho farà tot: no caldrà que treballem.
Com que els cervells artificials pensaran per nosaltres: no caldrà que ho fem.
Evidentment que m'agradaria no haver de pagar cap exercit, ni un cos de bombers, però, si hi ha foc amb que l'haurem d'apagar? ...bufant, ho dubto.
Dinamarca
LoPep, 01/09/2017 a les 12:45
+32
-1
No volem ser la Dinamarca del Sud?
Doncs em sembla que allà tenen exèrcit. No tinc ni idea, però, de si s'assembla gaire o no a l'espanyol...
2/ la inviolabilitat de les seves fronteres i la seva integritat territorial
independència per mi i ningú mes, 01/09/2017 a les 12:46
+6
-25
o sigui que el dret a decidir s'acaba al minut 1, oi? democràcia a tope fiuuuuu
El meu vot no legitimarà cap exèrcit
Kumbaià , 01/09/2017 a les 13:07
+9
-41
Ara se us veu el llautó.Anàveu de pacifistes i ara voleu un exèrcit.Anàveu de demòcrates i ara parleu de república presidencialista (!!!) Sou iguals o pitjors que espanya, almenys espanya no se n'amaga del que és.Per culpa de gent com valtros l'1-O no votaré.
Jo vaig votar la CUP
Anònim, 01/09/2017 a les 13:57
+31
-4
I no estic gens d'acord amb el que diu la gabriela Serra en un article excessivament llarg i feixuc. Jo sí vull unes forces armades per a Catalunya. es més sóc partidari de fer un servei militar per a tota la població (això sí tipus Suïssa). Això de no exèrcit es tan naif.
A l'espanyolista que es fa passar per independentista (sí, home el Kumbaià de les 13:07)
Faves comptades, 01/09/2017 a les 14:18
+37
-3
No cola, noi. Un independentista pot pensar i tenir la seva pròpia opinió sobre tots i cadascún dels temes, però a l'hora de la veritat, mentre no assolim la independència; aquesta és l'objectiu principal, prioritari. I com jo mateix, que penso que potser si val la pena assajar una Catalunya lliure i sense exèrcit....si això ha d'impedir la seva independència, jo voto per una república amb forces armades i amb servei militar obligatori inclós, si fes falta. L'1-O tots a votar!!! Fer el contrari és afavorir els interessos de l'estat espanyol, que no són altres que la nostra liquidació com a nació. i això MAI! És clar que el Kumbaià se li veu elplumero d'espanyol ranci. Cap independentista, pensi com pensi, pot faltar a votar d'aquí a un mes.
un punt intermitg
dàbit, 01/09/2017 a les 14:18
+20
-1
Si disposar d'un exèrcit i una indústria militars potents no es incompatible amb declarar-se una nació neutral i contrària a les ingerències militars en països en conflicte;
I si hi ha estats que no exporten armes a zones en conflicte,
quin problema hi ha en que Catalunya no pugui fer el mateix?.
Plumero
Anònim, 01/09/2017 a les 14:26
+18
-3
Se is ve el plumero. Ni enercitos ni policias. Ni en Catalunya ni en España. No interesa que haya ninguna fuerza que pueda reprimir las andias de destrozarlo todo que teneis
Lo otro son cuentos chinos disfrazados con argumentos politicos y por cierto malos
Los delincuentes no tendrian que cobrar por ello y menos darnos lecciones de legalidades inverosimiles
Ilegalizacion de la CUP ya!, solo existen por dos putos votos y encima ningunean a todos los catalanes
Sembla mentida
Anònim, 01/09/2017 a les 15:06
+6
-27
Esteu caient en els mateixos paranys i les mateixes argumentacions que té l'exèrcit del poble del costat contra nosaltres (unitat de la pàtria, inviolabilitat de fronteres...). Aneu, home, aneu.
Els pacifistes són els aliats objectius d'Espanya i contra la independència de Catalunya.
Anònim, 01/09/2017 a les 15:12
+24
-5
Per Catalunya hi corren idees "canalla", rebentistes amb una innocència falsa i calculada. L'antimilitarisme i el pacifisme, en són dues. Fixeu-vos que el misatge subliminal que ens dóna el pacifisme és que s'estima més romandre en l'Estat espanyol amb exèrcit i tot; abans que una Catalunya lliure amb exèrcit propi. El seu espanyolisme és manifest; el pacifisme no és més que una cortina de fum per perpetuar-ne l'statu quo.

Si el president Puigdemont s'oposés a tenir un exèrcit català, la CUP brandaria l'eslògan "Poble armat, poble respectat".
Anònim, 01/09/2017 a les 15:37
+30
-4
L'important és dur la contrària. El que compta és no fer costat a la Generalitat separatista, en cap domini, en cap; i això amb el benentès que la CUP teòricament és separatista. Hom es pregunta en mans de que està la CUP?
En nom de qui parles?
Jma, 01/09/2017 a les 15:44
+16
-0
Si us plau, parla en nom teu. A Catalunya n'hi ha gent que pensa diferent.
Gabriela Serra acaba de fer una proclama anarquista, pura i dura; és la neoFAI. On és el seu separatisme?
Anònim, 01/09/2017 a les 15:45
+10
-4
L'anarquia només tolera els estats que ja existeixen, no els projectes d'estat fruit de secessió; aquests els abomina terminantment.
L'ultraesquerra espanyola mai no ha qüestionat que Espanya tingui exèrcit regular i permanent.
Anònim, 01/09/2017 a les 15:48
+12
-0
-
Enyoro el marxisme que sempre ha trobat necessari l'estat nacional independent, amb exèrcit i tot.
Anònim, 01/09/2017 a les 15:50
+11
-2
A la CUP el marxisme hi és minoritari, cada dia més i més. Acabarà sent la nova FAI.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 01/09/2017 a les 17:00
+9
-1
Per la seva informacio: In his book La paix nucléaire (1975), French Navy Admiral Marc de Joybert explained deterrence as:

Sir, I have no quarrel with you, but I warn you in advance and with all possible clarity that if you invade me, I shall answer at the only credible level for my scale, which is the nuclear level. Whatever your defenses, you shan't prevent at least some of my missiles from reaching your home and causing the devastation that you are familiar with. So, renounce your endeavour and let us remain good friends.[
Altres propostes
Anònim, 01/09/2017 a les 17:59
+2
-14
Per a mi la solució és un exercit privat. Hi ha empreses privades que venen protecció militar (mercenaris per entendre’ns). Només els contractes quan facin falta, així redueixes el cost molt significativament.
Ja sé que la majoria estarà en contra, però teniu en compte que en les guerres que s’han fet servir, solucionen els conflictes amb menys morts i el cost es molt inferior. És a dir, fan la mateixa feina però són molt més eficients.
També estic a favor del dret a portar armes dels ciutadans. Un poble armat (individualment) és la forma més efectiva de dissuadir invasions o guerres. Països molt segurs com Finlàndia i Suïssa tenen aquest dret.
No podem anar amb el lliri a la mà
Josep BR, 01/09/2017 a les 18:30
+13
-2
Sra. Serra, crec que el que es va votar al parlament era pensant en l'exercit espanyol, la mà executora de totes les desgràcies de la disortada història de Catalunya contemporània.
Evidentment no m'agraden les guerres ni la violència, pero tots els estats plenament democràtics d'europa en tenen.
Pensem que en temps de pau han intervingut eficaçment en situacions de catàstrofes de tota mena, no mirem només la part negativa de les invasions d'altres territoris, etc.
A Catalunya li cal un exèrcit proporcional al seu territori i població, modern i eficaç.
No podem anar amb el lliri a la mà en un món com l'actual i cal estar preparats per defensar la nostra Pàtria.
I quan Espanya, arruinada sense Catalunya, ens envaeixi...
Anònim, 01/09/2017 a les 19:19
+20
-3
... llavors direm "Eh que nosotros somos un pais de paz!", i les tropes espanyoles diran "Ah, entonces vale", i donaran mitja volta. Oi que sí?

Ah, què maco és somniar! Per desgràcia, la realitat és una altra, i Espanya està suplicant de genolls que no tinguem exercit per a que sigui facilíssim "recuperar" Catalunya si veuen que sense nosaltres no s'en surten.

Per cert, aixó de "exercits no" tindria vosté l'amabilitat de dir-ho als paisos de dictadura comunista? Es que em sembla que en aquests paisos negar-se a fer la mili és o pena de mort o uns 20 anys de presó (és clar, que segur que aixó són mentides de la premsa capitalista...).
"Les armes, intruments de la mort" diu...
Bangbang, 01/09/2017 a les 19:46
+17
-0


CORRECTE! Que li preguntin als terroristes de la Rambla!

COMUNISTES, sempre la mateixa història.
Anònim, 01/09/2017 a les 19:56
+13
-0

Veuen l´Estat Català a tocar i ja l´estan desarmant per a posar-s´hi ells armats!

Què pensava i va fer el comunista STALIN?
Anònim, 01/09/2017 a les 20:03
+9
-0

Minut 5´






Qui no coneix la història està condemnat a repetir-la.


Cita de Starship Troopers.
retrolluis, 01/09/2017 a les 20:15
+11
-1
"La violència i la força bruta es el mitjà mes utilitzat per la humanitat per resoldre conflictes".

Només cal mirar un TN. No podem anar amb in lliri a la mà pel món.
La matajari de la CUP...
Anònim, 01/09/2017 a les 20:35
+4
-7
Puigdemón, diu si, amb un ejercit per terra, mar, i aire, i els de la CUP, més la ERC radical diuen que no, doncs la veritat les mostres de desconexió dins del procès soberanista entre els seus socis, son a l´ordre del dia, i els confrontaments entre ells, son al minut...
¡Quina vergonya, quin nivell! ¡Pobres de nosaltres si caiguéssim en mans de gent així!
Anònim, 01/09/2017 a les 21:27
+21
-2
Quina col·lecció de bajanades! Dites -això sí- amb l'aplom i la contundència que calen quan no hi ha res que doni suport al que es diu, tret de la pretensiositat de qui parla. Es nota que la senyora és una il·luminada acostumada a parlar per a gent convençuda previament, per a gent de la seva corda. Però el cas és que aquesta senyora no és una adolescent a qui pots disculpar certes coses (Jo tampoc sóc cap adolescent; segur que sóc més gran que ella).

1. Diu que no vol cap exèrcit, però que vol una defensa.

«...replantejar el concepte i el model actual de seguretat i defensa, i fer-ho partint d'altres paràmetres que es fonamentin en els valors de la justícia, la pau, el respecte, la cooperació i la solidaritat.»
«No es tractava de criticar per desautoritzar aquest exèrcit [l'espanyol], sinó d'impugnar tots els exèrcits, no es pretenia limitar el seu funcionament concret sinó desestimar emfàticament la funció de tot exèrcit.»

Entesos, però, si us plau, ¿com és la defensa alternativa que ella proposa? No hi ha manera de saber-ho; tots són principis generals, això sí, i vaguetat. Cap al final sembla que ens dona una pista important: contrasta els conceptes «seguretat armada» i «seguretat humana». Però, ¿com es concretarà aquesta «seguretat humana» en el cas que ens ataqui algú partidari de la «seguretat armada»? Es veu que com que gràcies a la seguretat humana hauran desaparegut les causes de les injustícies (dins dels estats i entre els estats, és clar), doncs ja no hi haurà guerres. Ella ens ho diu i, mira, si ens ho empassem, doncs «s'ho han empassat».


2. «Catalunya compta amb una llarga tradició pacifista i antibèl·lica i aquest és un segell d'identitat que ha transcendit més enllà de les nostres fronteres»

¡I tant! Pacifista i antibèlica: els almogàvers, la conquesta de Mallorca i de València, la intervenció a Sicília i a Grècia, la guerra civil amb els Trastamara, la Guerra dels Segadors, els voluntaris catalans de Prim, els voluntaris catalans a la 1a G. M... Ara, és clar; ¿què és tot això comparat amb els moviments pacifistes que hi ha hagut i hi ha certament? No res, una gota en un oceà

3. De què els ha servit la seva defensa “moderna i democràtica” [entenc que parla de països del nostre entorn europeu immediat]?

Doncs no els ha servit per a evitar certes coses, com ara els atemptats; però els ha servit per a evitar-ne altres que precisament perquè no s'han produït no les podem comptar ni enumerar (p. ex., no es va produir la invasió de França o d'Itàlia per part de tropes líbies de El Gadafi). Com en el cas de la ONU, podem comptar i enumerar les guerres que no ha evitat, però no les que ha evitat.

Militars no gràcies
Gualbert, 01/09/2017 a les 21:39
+4
-15
Per una vegada, en desacord amb puigdemont. Des del meu contacte amb els militars espanyols al maleït servei militar, tinc mala opinió d'aquesta professió. Si ens els podem estalviar, molt millor. Per combatre el terrorisme, policia amb mitjans suficients. Suissa no té exercit, oi?
Doncs jo sí
Anònim, 01/09/2017 a les 21:51
+16
-3
Doncs jo sí que vull un exèrcit. I perquè? Per tocar-vos els nassos a vosaltres. Ja n'estic més que fart de les vostres sortides de to i l'amiguisme amb els ecopastanagues que només fan que posar pals a les rodes.
Com a Suïssa, poble armat, poble respectat
Anònim, 01/09/2017 a les 22:24
+25
-1
Exèrcit petit, poble entrenat 15 dies cada dos anys fins els 40, fusells a casa qui vulgui inclús després dels 40 anys, simulacres nacionals, aquesta és en resum l'estructura de defensa suïssa. Poble neutral constitucionalment, no pot fer la guerra fora del país, només es pot defendre. Com les antigues forces de defensa catalanes, miquelets i somatens. Tothom i totdona té el dret i la obligació de participar en la defensa, amb armes o sense, que això el tenen opcional.

Gabriela, que jo t'he escoltat dir en públic no fa gaire que caldria tenir unitats especials, a què juguem?

Per què no li vas a qualsevulla companya de la YPJ kurda i l'hi expliques? No crec que et compri el discurs actual.

Una cosa més. Aquesta discussió la tindrem en el procés constituent. Ara el que toca es guanyar el referèndum.

Per acabar, sóc militant de la CUP.

No os preocupeis
Anònim, 01/09/2017 a les 22:45
+5
-21
No habra, ninguna Republica Catalana.
Además en España 🇪🇸 tenemos ejército.
al "llest" de les 15:45
Anònim, 02/09/2017 a les 02:31
+4
-0
I que me'n dius de la Confederacio NACIONAL del Treball??
Exèrcit SI. OTAN NO
De l'Alt Berguedà, 02/09/2017 a les 04:23
+9
-1
La llibertat del nostre país passa per tenir un exèrcit modern i funcional -com a Dinamarca, Suïssa o Eslovènia- que garanteixi la seguretat dels seus habitants en cas d'agressions externes. Un exèrcit neutral, no alineat, ergo, fora de l'OTAN.
Rebutjar l'autodefensa ens convertiria en un caramel per a qualsevol país imperialista. Siguem seriosos!

100% d'acord amb les referències a l'YPG kurda que fa l'anònim de les 22.24h i amb que aquests temes s'han de dirimir en el procés constituent. Ara no.

Per cert, jo també milito a la CUP.
La pau...
Quin pais!, 02/09/2017 a les 08:11
+9
-1
La pau és com el silenci: n'hi ha prou amb una sola persona per què es trenqui.

S'ha de tenir el cap a pardals per parlar de desmilitarització mentre tenim recents a la memoria els fets del 17 d'agost. Que ens expliqui com, exactament, aturaria un pacifista als 5 de Cambrils.
L'exèrcit ja hi hauria de ser
Anònim, 02/09/2017 a les 11:26
+1
-0
Encara que tinguem molta sort i ens acceptin l'independència d'entrada és qüestió de temps que els pacífics veïns de ponent vinguin amb els tancs que ens coneixem.
1936, primer la CNT-FAI i després la Generalitat van muntar una indústria de guerra puixant i en un temps brevíssim.
Anònim, 02/09/2017 a les 12:15
+0
-0
Els anarquistes de la CUP són uns àcrates de pacotilla. En general, la CUP té una trajectòria ideològica granment erràtica.
Escolteu, Gabriela, Salellas i companyia
El Maqui , 02/09/2017 a les 12:38
+3
-1
Suposo que no arribareu pas a llegir el meu comentari. Em sap greu tot el que dieu sobre la conveniència o no de tenir un exèrcit català, encara que ho digueu de bona fe.
Es pot ser anarquista català i independentista. No és cap contradicció.
El gran error de la majoria d'anarquistes de Catalunya és que actuaven com espanyols.

Però sí que és una contradicció voler fiar la seguretat i convivència dels catalans només als moviments pacifistes, que em mereixen tot el respecte. Com podeu comprovar la majoria de comentaris us engalten el "lliri a la mà". I amb raó. Ja no sou tan jovenets...La història serveix per aprendre dels errors!

Quan la ideologia s'imposa a l'alliberament nacional, no hi ha revolució ni alliberament.

Tenim uns quants mestres a Catalunya que això ens ho van ensenyar molt bé. No entenc com la Cup, on hi militen molts patriotes que varen beure d'aquesta font nacionalista, que no siguin els líders d'aquest moviment que podria esdevenir l'esquerra catalana per frenar injustícies i atropells.

Cal que tingueu clar que Catalunya i la resta de Països Catalans no es deixaran arrossegar altra vegada pel comunisme, encara que es disfressi de sant Miquel. Us reconamo que llegiu el llibre "CREMEU BARCELONA", un dels desitjos més funestos de Stalin. Més tard s'ho va copiar Hitler volent cremar París!

Gent de la CUP....M'atreveixo a recomanar-vos que prengueu guia i exemple de destacats lluitadors que ens han precedit i que avui malauradament no poden veure la independència tan aprop.
Si no els heu arribat a conèixer en vida, segur que n'heu sentit a parlar: Daniel Cardona, Jaume Martínez Vendrell, Manuel Viusà, Josep Mª Batista i Roca, Mossèn Josep Armengou (el capellà de Berga), Jaume Cornudella (de Perpinyà), Gilbert Grau (d'Elna), Ramon Arrufat, (de les Borges Blanques), Joan Ballester i Canals (l'editor), Antoní Massaguer i Mas, Joan Mateu, Antoni Ribas (mort recentment)....,i un llarguíssim llistat. Tots foren impulsors de la idea de tenir un Exèrcit Català d'Alliberament. Es van jugar la vida, la família i el benestar per la causa catalana.

Els hi hauríeu de fer honor! Llavors potser davant del poble tindríeu més credibilitat. Poseu-hi seny, força i astúcia per ser lliures, en principi, dels espanyols. Altrament les proclames que heu fet fins ara sonen, com diria el lluitador Antoní Massaguer, a "revolucionaris d'opereta"

Amb tots els meus respectes!







@ Quin país!
Anònim, 02/09/2017 a les 12:56
+0
-0
«S'ha de tenir el cap a pardals per parlar...»

La frase feta catalana és «tenir el cap ple de/pardals/fum/vent...» (Diccionari de sinònims de frases fetes, de M. Teresa Espinal)
La pau...
Quin pais!, 02/09/2017 a les 14:48
+0
-1
La pau és com el silenci: n'hi ha prou amb una sola persona per què es trenqui.

S'ha de tenir el cap a pardals per parlar de desmilitarització mentre tenim recents a la memoria els fets del 17 d'agost. Que ens expliqui com, exactament, aturaria un pacifista als 5 de Cambrils.
Colau, Domènech, Franco i Coscubiela juguen molt brut.
Blai, nacionalista català., 02/09/2017 a les 15:55
+1
-0
“Catalunya Sí Que Es Pot-Catalunya En Comú”, pretén que la sobirania no és la independència, aplicades a Catalunya. Mentida podrida! És a dir, com si la sobirania fos una hiperautonomia, la modalitat més elevada d’autonomia; quelcom semblant a la confederació; però com a barrera a la secessió, a la independència. Colau, Domènech, Franco i Iglesia són els reis de la intoxicació.
Exèrcit català
Manresà, 02/09/2017 a les 16:52
+1
-0
Val...farem uns elements de dissuasió a base de Gegants...nans.. tabalers.i altres elements de correfoc i de la patum.. ah! i també de trabucaires !!! va bé així ? o també es excessivament militarista??
Jo soc ateu ,deu meu deu meu,no endevineu ni una.
Anònim, 02/09/2017 a les 17:07
+0
-0
Els animals no tenen deus ,pero si que tenen un dimoni, aquet som nosaltres els humans.
El dia que la humanitat deixi de creura amb cap deu ,esperant poders ser feliça l'atra banda,els uns seient ala dreta de no se qui ,els altres amb set dones verges,totes elles a la seva plena disposicio ,cuan aqui amb vida segons ells han d'anar ben tapades,sense estudis sensa cap dret .
deu meu deu meu ,hus ho diu un ateu,
el dia que els homes deixem de creura amb cap cap cap religio ,llavors començarem a ser humans i estimar la vida nostra i la de tots els esers vius,llavors no faran falta cap exercit.
Atacs a la CUP...
Anònim, 02/09/2017 a les 20:44
+0
-0
Aquesta formació politica, demanara l´hora a les propreres eleccions, no els votara ni el Putin, quin fracàs més gros aixó de la CUP...
Llegar al Siglo XXII
Pepe Beunza, 04/09/2017 a les 01:45
+1
-0
Si estudiamos la historia de los últimos doscientos años de Italia y Francia, países parecidos a nosotros, veremos que en muy contadas ocasiones o tal vez ninguna, el ejército defendió al pueblo. Si es la del ejército español, mejor salir corriendo cada vez que veamos un soldado. Por eso no entiendo la mitificación del ejército como defensor del pueblo. Los ejércitos de los países nórdicos o Suiza, son mucho menos peligrosos pero son países con siglos de democracia. De todas formas poco podrían defender a su pueblo de un ataque con armas ABQ. El pentágono predica la disuasión (suicidio colectivo) como forma de defensa, lo cual no anima mucho.
Si queremos sobrevivir como pueblo y como especie humana debemos tomarnos muy en serio la lucha por el desarme. Todos tenemos quince condenas a muerte que son las veces que se puede destruir la tierra con las armas acumuladas. Los actuales jefes de gobierno con armas atómicas no dan muchas garantías de que lleguemos al siglo XXII.
Nadie habla de suprimir la policía, ni los guardas rurales, ni una justicia mejor dotada. Un ejército catalán solo beneficiaría a los comisionistas del negocio de la venta de armas y la guerra.
Som-hi
Pep Vila, 05/09/2017 a les 10:35
+0
-0
Gràcies Gabriela per dir coses sensates que, ara, encara massa gent menysprea i ignora però que tard o d'hora, com en tantes altres coses, acabaran esdevenint realitat.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Gabriela Serra
Pancarta reclamant la llibertat dels presos polítics a la plaça Major de Vic | Adrià Costa
Joan Serra Carné
01/01/1970
Els diferents criteris utilitzats per executar o descartar la presó preventiva generen "perplexitat" també entre els experts consultats per NacióDigital, que hi veuen massa marge per a l'"abús poder" | "L'aplicació de la norma pot ser arbitrària i, fins i tot, surrealista", exposa Josep Maria Tamarit, catedràtic de dret penal de la UOC
Gerard Quintana amb Carles Puigdemont | @gerardquintana
01/01/1970
El cantant de Sopa de Cabra es reuneix durant quatre hores amb el president i explica que "hi haurà un govern tècnic a Catalunya i un govern de la República a Brussel·les presidit per Puigdemont"
01/01/1970
Els populars fan marxa enrere i aclareixen que, ara per ara, no volen que Hisenda investigui la comptabilitat de la formació taronja
Publicitat electoral a Barcelona amb la presència de Carles Puigdemont i Jordi Sànchez | Adrià Costa
Oriol March | 6 comentaris
01/01/1970
Els lletrats del Parlament estudiaran la reforma de la llei de Presidència per triar Puigdemont des de Bèlgica, país des del qual aspira a un rol executiu | Jordi Sànchez apareix com a primera alternativa al líder de Junts per Catalunya, que prendrà una decisió definitiva en els propers dies
Narcís Serra i Adolf Todó quan dirigien Catalunya Caixa. Eren altres temps. | ACN
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
Fill d'una nissaga de la burgesia catalana, ell i catorze exdirectius de Catalunya Caixa han començat a declarar a l'Audiència Nacional, acusats de diverses irregularitats que haurien generat un forat de 721 milions d'euros
Anna Gabriel al debat nacional de la CUP a Manresa | Adrià Costa
Roger Tugas | 5 comentaris
01/01/1970
L'exportaveu parlamentària dels anticapitalistes va mamar política i esquerra des del bressol, i ha aconseguit seduir més enllà del seu espai estricte, crític amb el sobiranisme transversal
El programa sobre odi a les xarxes de Jordi Évole | La Sexta
Toni Vall | 4 comentaris
01/01/1970
«Twitter és un cau d’adrenalina desfermada i d'infantilisme a tot drap al qual qui més qui menys s'aboca amb fruïció»