la veu de nació

El «low cost» passa factura

«La mala gestió del turisme massiu és una bomba de rellotgeria que explotarà aviat si no es prenen mesures urgents»

| 12/08/2017 a les 22:00h
El turisme és un bé preuat. Els països o ciutats que no en tenen volen trobar la fórmula per aconseguir que milions de visitants gastin diners en els seus comerços i hotels. Des que Barcelona va ser mundialment coneguda pels Jocs Olímpics, el nombre de turistes interessats en la capital catalana ha anat en augment. Tot i en temps de crisi.

Catalunya va rebre l'any passat 18 milions d'estrangers, batent un nou rècord. La xifra suposa un 4% més que el 2015 i concentra el 24% de visites d'estrangers a tot l'Estat. Sis de cada deu turistes que passen per Catalunya venen per oci, tenen una edat mitjana de 42 anys, amb estudis universitaris i valoren la visita amb un 8,2 sobre 10 punts. L'estudi Caracterització dels Turistes a l'Entorn de Barcelona 2016 també destaca que la despesa per persona i dia ha crescut, superant una mitjana de 130 euros al dia.

Però d'uns anys ençà estem desbordats. Els turistes ens molesten: al carrer, a les platges, als museus i a les festes populars. Aquesta setmana ha esclatat la indignació per totes bandes. D'una part, els veïns. Estan cansats de l'especulació immobiliària, de l'incivisme i de la invasió de l'espai públic. Els de la Barceloneta s'han manifestat a peu de platja per reclamar la recuperació de la sorra que s'ha convertit en espai d'acampada per a molts estrangers que s'estalvien l'allotjament. El consistori de la ciutat ha aprovat aquests dies una ordenança per prohibir els patinets i segways, en un intent de recuperar les voreres pels vianants. I les escenes de sexe al carrer, la venda d'alcohol descontrolada o el soroll nocturn dels joves, que arriben en autocars de touroperadors fa perdre els estreps a qualsevol.

En realitat, el que molesta són els comportaments abusius d'aquells que no respecten el lloc que visiten i que, probablement, s'atreveixen a fer fora el que no farien a casa seva. A Cadaqués, i altres pobles de la costa catalana, estan farts de les baralles nocturnes, dels botellons i de la gent pixant al carrer.

Afegim a l'olla en ebullició el gran problema de fons: l'especulació amb l'habitatge i el fet que Barcelona ja sigui la ciutat de l'Estat que té els preus de lloguer més alts. A més de ser una urbs gentrificada que expulsa als residents locals cap a altres municipis perquè els pisos no baixen dels 900 euros. 

Però el turisme que estem alimentant va acompanyat de precarietat laboral perquè molts treballadors que fan possible que l'estranger gaudeixi durant les vacances, es troben en condicions contractuals miserables. La vaga dels vigilants dels controls de seguretat de l'aeroport del Prat, n'és un exemple. Les cambreres d'hotel que netegen les habitacions o el personal dels museus són dos col·lectius més que reivindiquen millors sous des de fa temps. Darrere dels conflictes sempre hi ha externalitzacions massa ajustades, subcontractació precària, i feines molt mal pagades.

A l'Informe del Sector del Turisme a Catalunya (2009) ja s'alertava sobre la popularització i expansió del turisme de baix cost, apuntant que aquest seria incompatible amb el tan reclamat "turisme de qualitat". Però en plena crisi econòmica, qui s'atrevia a menysprear un turista? Passats els anys, valorem les conseqüències d'un low cost que ja ens passa factura amb el descontentament generalitzat.

La mala gestió que s'està fent del turisme és una bomba de rellotgeria que explotarà aviat si no es prenen mesures urgents. Cal trobar un model capaç de revertir aquesta situació: canviar la precarietat laboral per llocs de treball decents, multar els abusos i les molèsties als veïns, diversificar l'oferta perquè l'allau d'estrangers no passi sempre pel mateix carrer i apostar per un turisme sostenible i de qualitat.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 12/08/2017 a les 23:01
+18
-3
Molt bon diagnostic, i ara, la recepta: Porra electrica, multa i patada al cul immediata. Primer als que no respecten el lloc on van i despres als que no el fan respectar quan en tenen l'autoritat.
Completament d'acord
Joan García, 12/08/2017 a les 23:35
+13
-1
Sap que em sap més greu? Què amb l'anàlisi que fa vostè, qualsevol polític amb capacitat de decisió pot utilitzar-lo per millorar clarament el problema del turisme a Barcelona o a on sigui. La pregunta clau és: volen?
Estem sentant perillosos precedents
Touristes welcome! , 13/08/2017 a les 00:27
+10
-2
Ara no, però potser d'aquí a no tant es pot passar de "la mala gestió del turisme massiu" a "la mala gestió de la immigració massiva" o "la mala gestió de l'allau de refugiats massiva". No se n'adonen? Amb l'odi al turista, sota la cobertura de crítica al turisme, al "massiu" és clar, s'obre una escletxa per l'entrada del racisme, la xenofòbia i la intolerància envers el de fora, el diferent. Qui diu i per quins motius això sí (immigració, refugiats) i això no (turisme)?. Tots són estrangers entre nosaltres i quan a la massificació, doncs els mateixos motius hi hauria, o no hi ha d'haver, per queixar-se d'uns casos i no dels altres, o no? Cal ser coherents.
Es a dir, la solucio que els turistes no passin sempre pel mateix carrer!
Anònim, 13/08/2017 a les 01:18
+2
-5
I com modifica això la especulacio immobiliaria? com es controlen inversions i preus de compra i lloguers d'habitatges??
NO ES TAN FACIL COM NO PASSAR PEL MATEIX CARRER.
PEL MATEIX CARRER ES EL QUE FA AQUESTA SOCIETAT DE FA ANYS!!
RADICALISME ES ANAR A LES ARRELS!!!!
Hem regalat Barcelona, com vem regalar la Costa
Anònim, 13/08/2017 a les 10:34
+10
-1
No hem regulat res. Barra lliure, que vingui tothom i ho compri tot. No ho dubteu, el pais ja no es nostres, sinó dels consorcis internacionals.
Al de les 10:34
Anònim, 13/08/2017 a les 10:46
+3
-0
Efectivament,
Hem passat del capitalisme nacional al capitalisme internacional o global !!
NO ES EL MATEIX, 00:27
Anònim, 13/08/2017 a les 10:50
+2
-2
El turisme temporer que la immigracio o refugiats que venen amb anim de permanencia i per tant de millor convivencia!
No ens mirem tant el melic
Anònim, 13/08/2017 a les 12:39
+2
-1
Els que vivim en pobles costaners (i imagino que a muntanya també) , a l'estiu som desbordats una invasió de gent provinent de Barcelona i rodalies. I això no sembla molestar a ningú. Be, a nosaltres si. Però no li importa a ningú.
La culpa es de Madrid :))
Jan Original, 13/08/2017 a les 14:02
+1
-0
Totalment d'acord amb el resum del missatge de les 10:34

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Karma Peiró
Directora de NacióDigital
A Twitter: @kpeiro.
Carles Puigdemont intervé als mítings per videoconferència | Junts per Catalunya
Oriol March | 4 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat està disposat a assumir el "risc" de ser detingut si guanya les eleccions o bé si pacta prèviament amb ERC una hipotètica investidura | Malgrat això, dirigents de Junts per Catalunya assenyalen que calen "garanties" i que el bloc del 155 accepti el resultat de les eleccions
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 14:58 LA CARAVANA Inés Arrimadas parla davant d'un empresariat que majoritàriament "vota" Miquel Iceta. la contracrònica de Pep Martí de la campanya de Cs.
 14:49 TVE haurà de compensar la CUP pel veto de propaganda electoral en favor dels presos. La Junta Electoral provincial dicta una resolució positiva per al partit de l'esquerra independentista.
 14:46 De denunciar amenaces d'independentistes a «Espejo Público» a participar en mítings de Ciutadans. Les noies que van obrir la polèmica sobre amenaces a la UAB ja no s'amaguen rere les càmeres del programa de Susanna Griso.
 14:30 Així planeja Puigdemont tornar a Catalunya: tots els condicionants del seu full de ruta; ho explica Oriol March. El president de la Generalitat està disposat a assumir el "risc" de ser detingut si guanya les eleccions o bé si pacta prèviament amb ERC una hipotètica investidura. Malgrat això, dirigents de Junts per Catalunya assenyalen que calen "garanties" i que el bloc del 155 accepti el resultat de les eleccions.
 14:10 Miquel Iceta exhibeix el múscul municipalista del PSC i reclama no dividir el país «en dos blocs». El candidat diu que no es «resigna» davant d'uns comicis polaritzats en un acte amb els principals dirigents socialistes del món local. Informa Esteve Plantada.
 14:06 VÍDEO L'emotiva rebuda dels treballadors de Territori a Josep Rull. El conseller es retroba amb els companys, una setmana després del seu alliberament.
 13:56 Arrimadas, al Cercle d'Economia: «L'única manera de mantenir Espanya unida és reformar-la»; informa Pep Martí. La candidata unionista eleva el to contra l'executiu del PP, al qual acusa de no haver comunicat "un projecte il·lusionant per a Espanya.
 13:47 La CUP denunciarà a Europa la «violència institucional» de l'Estat contra el procés. Informa Aida Morales. L'exdiputada cupaire Mireia Vehí anuncia que la formació presentarà a Ginebra l'Informe Minotaure del 78, per relatar la repressió de l'Estat davant de les principals organitzacions de drets humans. 
 13:42 LA CARAVANA Albiol no podrà portar Rajoy a passejar per Badalona (de moment). El partit envia per error l'agenda del candidat a la premsa i La Moncloa suspèn la visita del president espanyol al mercat de Llefià per motius de seguretat.
 13:37 ​Jordi Turull, molt contundent amb Miquel Iceta: «Mentre ell ballava, nosaltres érem emmanillats», informa Albert Segura. El conseller ha participat en un acte de campanya aquest dimarts a Sabadell.
 13:36 Sáenz de Santamaría: "Som el partit el qual confia la gent quan les coses estan difícils i ara, a Catalunya, les coses estan difícils. Aquesta és la nostra èpica". I afegeix: "És inadmissible, el programa més anticatalà de la història de Catalunya és el procés, la independència".
 13:28 Santiago Espot es declara innocent i defensa la xiulada com a llibertat d'expressió. El president de Catalunya Acció declara en català a l'Audiència Nacional en el judici per la xiulada de l'himne espanyol a la final de Copa.
 13:20 Aragó es planteja demanar a Catalunya que pagui pel «maltractament» de les obres de Sixena. El president aragonès, Javier Lambán, considera "indigne" que des de Catalunya es qüestioni la capacitat dels aragonesos de gestionar el seu patrimoni.
 13:09 El Museu de Lleida va entregar una peça més de les que demanava Aragó, informa Àlvar Llobet. Era un fragment d'una de les obres del trasllat, i des de l'equipament s'ha considerat que no tenia sentit quedar-se amb l'obra si la resta era a Aragó. Sobre l'obra extraviada, s'explica que s'està buscant.
 13:07 Una enquesta de Segre dona per primera vegada la victòria a Cs en escons. La suma de les formacions independentistes es quedaria a les portes de la majoria absoluta.
 13:06 Soraya Sáenz de Santamaría diu ara que el boicot a productes catalans és «irracional». La vicepresidenta espanyola aposta per donar un "nou impuls a la inversió pública a Catalunya amb els nous plans d'infraestructures".
 13:04 Miquel Iceta afirma que els socialistes catalans tenen una idea de Catalunya «rica i plena, però sencera». El candidat ha afegit que «a partir d'ara, no enganyarem més a la gent. Prou frustracions».
 13:04 Miquel Iceta afirma que els socialistes catalans tenen una idea de Catalunya «rica i plena, però sencera». El candidat ha afegit que «a partir d'ara, no enganyarem més a la gent. Prou frustracions».
 13:02 Marta Rovira (ERC) defensa "un Govern molt fort, divers i ampli" després del 21-D que "haurà d'exercir la sobirania i ho farà", fins i tot "si no s'obre una etapa de diàleg i negociació". Igualment, defensa retornar el reconeixement als Mossos i tornar a nomenar Josep Lluís Trapero com a major del cos.
 13:03 Arrimadas defineix la situació actual com "la pitjor crisi institucional, política, econòmica i social que ha patit Catalunya". Per primera vegada en campanya també critica el govern espanyol per "no haver fet reformes ni comunicar un projecte il·lusionant".
 13:04 Mireia Vehí, exdiputada de la CUP, afirma que es presentarà l'Informe Minotaure del 78 a Ginebra, davant de l'Organització Mundial contra la Tortura, i el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. 
 12:58 Miquel Iceta afirma que cal «deslliurar aquest país d'una sobredosi de mala llet». Afegeix, de manera irònica, que si és investit president de la Generalitat «tothom saludarà els altres dient 'bon dia' sense pensar si pensa diferent».
 13:00 
 12:57 
 12:45 Xavier Vilamala, exalcalde del PSC a Sant Hipòlit de Voltregà, ha demanat a Miquel Iceta que «alliberi» els ciutadans «de Puigdemont i de Junqueras». Ha afegit que «aquestes darreres setmanes he vist cares d'odi, les mateixes cares que el meu pare va veure a la postguerra».
 12:44 ERC presenta les mesures socials i econòmiques del seu programa electoral i promet, entre altres qüestions, abaixar els tipus de l'IRPF a les rendes més baixes i, per contra, gravar les transmissions patrimonials especulatives vinculades a l'habitatge.
 12:37 Nuria Marín afirma que «la Catalunya que somiem només la pot construir Miquel Iceta». L'alcaldessa de l'Hospitalet defensa «el Sí a un acord entre els catalans, a la negociació i el pacte, a l'economia productiva, i a la Catalunya social i sensible amb els territoris»
 12:44 Expectació al Cercle d'Economia per escoltar Inés Arrimadas. Sala plena a la seu de l'entitat econòmica.
 12:30 Jaume Collboni es refereix a Catalunya en Comú - Podem com «els qui volen tenir la clau, però que quan l'han fet servir ha estat per trencar ponts i el govern d'esquerres de Barcelona. Per això la volen?».
 12:29 Jaume Collboni, en l'acte municipalista del PSC a l'Espai Francesca Bonnemaison, recalca que Ciutadans és «la marca blanca de la dreta del PP feta des dels laboratoris» i que «no tenen ni la més remota idea del que és gestionar el dia a dia de la ciutadania catalana».
 12:29 Xavier Amor presenta Miquel Iceta com «l'home que pot tornar l'esperança a la ciutadania catalana». L'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona és ple de gom a gom en l'acte municipalista, que compta amb la participació de Jaume Collboni i Nuria Marín.
 12:12 DIARI DE CAMPANYA DEL 36 '7 de febrer: Unió Democràtica no participarà a les eleccions'. Nova entrega del diari de campanya (en blanc i negre) del 36; per Pep Martí.
 11:50 El candidat de Junts per Catalunya admet que la investidura "no es pot fer des de la presó ni des de l'exili". Malgrat això, desafia el bloc del 155 a acceptar els resultats i la voluntat dels catalans el 21-D.
 11:50 El candidat de Junts per Catalunya admet que la investidura "no es pot fer des de la presó ni des de l'exili". Malgrat això, desafia el bloc del 155 a acceptar els resultats i la voluntat dels catalans el 21-D.
 11:31 Puigdemont nega discrepàncies amb ERC de cara a la restitució del Govern, manté la porta oberta al diàleg amb l'Estat i assenyala que cal passar a la fase de la "República dels fets".
 11:48 L'amor extraoficial... de Domènech i Tardà; la contracrònica de Sara González. No hi ha dia que el líder dels "comuns" no mencioni als seus mítings el nom del dirigent republicà, amb qui coincideix al Congrés.
 11:24 Els operaris de Sixena que no han vist mai «Barrio Sésamo». La patinada d'uns treballadors no passa inadvertida a la xarxa.
 11:19 Puigdemont assegura que si l'independentisme guanya les eleccions tornarà al Palau de la Generalitat acompanyat del Govern "en bloc". Reclama al bloc del 155 que accepti el resultat dels comicis del 21-D.
 11:15 Tot a punt a l’ACN per la roda de premsa de Carles Puigdemont oferta per l’agència nacional catalana, informa Oriol March. Presenta l’acte el director de l’ACN, Marc Colomer.
 11:00 Xavier García Albiol: "Si a Catalunya torna a guanyar l'independentisme, el problema el té una part de la societat que no ha escarmentat". El candidat del PP considera que el govern espanyol estaria "legitimat" per tornar a aplicar el 155 si el Govern segueix amb el procés.
 10:57 Puigdemont promet que tornarà a Palau si l'independentisme guanya el 21-D. El president de la Generalitat, en una roda de premsa a l'ACN, assegura que no hi ha cap "pla B" en cas que el Parlament el vulgui investir. Per Oriol March.
 10:59 Albiol considera que la «radicalitat» de l'independentisme impulsa l'unionisme. El candidat del PP declara que ERC s'ha "tret la careta" defensant la "via unilateral".
 10:49 FILIPRIM Confessar la bisexualitat i ignorar l'atur. «El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?». Per Toni Vall
 10:23 Xavier Domènech, a RAC 1: "M'agradaria poder construir un govern on hi hagi representades les sensibilitats del bo i millor del país: des de Núria Parlon a David Fernàndez i Joan Tardà".
 10:13 ​Comença el judici contra Santiago Espot per la xiulada a l'himne espanyol durant la final de Copa. La Fiscalia demana una multa de 14.600 euros per al president de l'entitat sobiranista Catalunya Acció.
 09:54 La Junta Electoral prohibeix il·luminar de groc l'Ajuntament de Terrassa. No es podrà aplicar l'acord de junta de portaveus en solidaritat amb els presos polítics. Informa Albert Prieto.
 09:48 El PP porta ara al Congrés una iniciativa contra els boicots als productes catalans. Rafael Hernando defensa que són "una part essencial" dels productes "Marca Espanya".
 09:10 Elsa Artadi, el secret més ben guardat de JxCat; perfil de la directora de campanya de la candidatura, per Oriol March. Amb una trajectòria acadèmica impecable, doctorat a Harvard inclòs, va créixer a l'ombra de Mas-Colell dins l'administració. En l'última legislatura ha estat una peça clau de l'engranatge de Puigdemont a Palau. Tot i haver format part de la direcció, fa unes setmanes va donar-se de baixa del PDECat per "raons personals".
 08:22 DE GUSTOS I COLORS El film, la sèrie, el llibre i la cançó preferits de Miquel Iceta, a la secció cultural d'Esteve Plantada.
 07:33 PORTADES «El último esperpento del independentismo», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
Entrades anteriors »
Miquel Iceta | PSC
Esteve Plantada
01/01/1970
El candidat diu que no es "resigna" davant d'uns comicis polaritzats en un acte amb els principals dirigents socialistes del món local
Ada Colau, a «Sábado Deluxe» | Telecinco
01/01/1970
«El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?»
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Junts per Catalunya
01/01/1970
El conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura | Junts per Catalunya recorda la data en el míting a Tortosa, abans del qual ha sonat Mariano Rajoy enumerant les mesures del 155