opinió

Paraula de BOE

«Que tothom ho tingui en compte de cara al referèndum perquè, si es perd, els catalans ja ens podem calçar amb la hipercentralització que vindrà»

| 11/08/2017 a les 22:01h
Som a 11 d’agost i el caos al Prat continua. El doble raser d’Aena en la inversió en seguretat a El Prat i Barajas ha tingut el seu efecte i el conflicte laboral d’Eulen resta obert davant la indiferència del govern espanyol i la impotència de la Generalitat, que ha vist com malgrat els esforços de moment no ha convençut els treballadors d’aturar el boicot la vaga. La situació ridícula tenint en compte que El Prat va tenir l’any passat beneficis per 339M d’euros, i representa un cop per a la imatge internacional de Barcelona i el nostre país. Minipunt doncs per l’Estat en la seva lluita per mantenir Barajas al centre de la vida aeroportuària espanyola i seguir xuclant recursos cap a Madrid.

El desastre però, té la seva cara positiva, i és que hem pogut tornar a veure de prop fins a quin punt l’entramat político-empresarial de l’Estat ho arriba a controlar tot. Ara sabem que a la direcció d’Eulen hi és la germana del president gallec del PP, Nuñez-Feijoo, i que l’empresa té en exclusiva el control de seguretat en tots els 27 aeroports d’Espanya gràcies al monopoli d’Aena. Coses del centralisme d’Estat: com més amic ets de qui escriu el BOE més possibilitats tens d’aconseguir contractes públics multimilionaris.

Les millors pràctiques de la llotja del Bernabéu s’intueixen en la crisi d’Eulen i el Prat, i aquests dies llegint un llibre sobre la revolució francesa de l’historiador François Furet, pensava que les pràctiques d’amiguisme del govern de Madrid no són tan diferents de les que duia a terme la cort de Lluís XVI abans de la caiguda de l’antic règim on amics i familiars del rei i de Maria Antonieta rebien tot tipus de privilegis per complementar el sou.

Actualment només deu constructores es reparteixen el 70% de la contractació pública, així que no sorprèn descobrir que la Comissió Europea hagi suspès Espanya i l’obligui a complir amb la regulació a partir de l’any que ve. Ja veurem com ho fa Rajoy, perquè Madrid és líder en incomplir regulacions europees (90) o en complir-les en la lletra però no en l’esperit, tal i com passa amb la morositat en què dóna màniga ampla a les grans de l’Ibex per pagar a més de 200 dies a les pimes, provocant-ne la insolvència en masses casos.

Arreu del món desenvolupat es pot veure un augment de monopolis i oligopolis que estan laminant la lliure competència, perjudicant els consumidors i reduint la inversió i la productivitat com explicava recentment The Economist. Una mica en la línia del què us explicava fa unes setmanes en l’article "Més bancs, més democràcia" o en Ramon Tremosa sobre el perquè de la multa milionària a Google.

A Espanya, el centralisme de Madrid agreuja la pitjor vessant dels monopolis i incentiva els oligopolis com veiem amb casos com el d’Eulen, Aena o Renfa. El diari Ara va fer un magnífic reportatge sobre el centralisme de Madrid fa un mes, on s’hi podia trobar una dada clarificadora: fins al 44% de les empreses amb més de 1.000 treballadors tenen seu a Madrid, el BOE mana i qui hi està més pròxim té més beneficis. En un camp tant dependent del butlletí oficial de l’Estat com ho és la indústria de defensa es pot veure amb claredat com es beneficia a Madrid conscientment: fins a un 47% de la indústria se situa a la capital malgrat que allà només s’hi genera el 7% de la producció industrial a l’Estat (dada extreta del llibre Política de defensa i Estat propi, de lectura recomanada).

Per últim, tal i com revelava el jurista Josep Costa, el TC acaba de publicar una sentència que de facto posa punt i final a l’estat autonòmic: a partir d’ara les lleis del Congreso tindran prevalença sobre les lleis autonòmiques, sense importar de qui siguin les competències. Qualsevol jutge podrà no-aplicar una llei catalana si en troba una d’espanyola posterior que en negui el contingut: l’autonomia s’ha convertit definitivament en una farsa.

Que tothom ho tingui en compte de cara al referèndum perquè, si es perd, els catalans ja ens podem calçar amb la hipercentralització que vindrà mani qui mani. Diguin el què diguin les nostres lleis, a l’Espanya que ve només hi comptarà una cosa: la paraula de BOE.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Sustituto de vacaciones
Anònim, 12/08/2017 a les 00:27
+4
-19
En muchas empresas se colocan sustitutos para cubrir a trabajadores en vacaciones, incluso los "periodistas" por la independencia dejan de serlo en este periodo y tienen que buscar a quien sea, aunque acabe de hacer la comunion con traje u corbata del siglo pasado
Vamos bajando el nivel y al igual que nuestros politicos indepes, los peridistas oficiales, prefieren la playa a la independencia, al final, esta no es mas que su trabajo
El DOGC
Anònim, 12/08/2017 a les 10:13
+3
-22
Doncs això Aleix, lo mateix però aquí a caseta i en la línia neocon del que t'ha posat a dit al Parlament Europeu. Per cert, ja que en parlem, diga-li al Ramonet que s'ho pensi millor abans d'inventar-se fantasies, com ara un inexistent consell d'administració del Prat, per atacar als adversaris. No sé, m'ensumo que només voleu la independència per copiar i intensificar el model corrupte de l'altra banda de l'Ebre. Per cert, aquí a caseta, CiU ja hi té molta experiència en aquests temes. Ah, i el PetDeCat també, sinó ja em diràs què hi fa l'Astut, el soci de Gordó-el-Conseguidó, de Presi.
Hipercentralització
Jan Original, 12/08/2017 a les 11:57
+2
-17
Resumit: Catalans, l'hipercentralització de Barcelona i la paraula del Botlletí Oficial de la Generalitat seria molt millor, sobretot per alguns, está be :))
Que Déu ens cuidi d'amics com vosaltres
Anem per feina, 12/08/2017 a les 16:48
+23
-1
Només opinen cupaires i espanyols per aquí? Tots son iguals, o roja o rota... Quina gent, ja de tots és sabut que pot més l'enveja que la fam...
L'amenaça de sempre
Anònim, 13/08/2017 a les 17:33
+0
-3
La recentralització es el mantra habitual del nacionalisme. Per tenir a la seva tropa en guardia. Però la tendencia dels 40 darrers anys ha anat sempre en una única direcció.

I al del 16:48, si hi ha diversitat al foro ha de ser perquè hi ha més catalans que aquells que penseu monolítica ment.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Aleix Sarri
Aleix Sarri i Camargo (1985) llicenciat en Biotecnologia i Màster en Relacions Internacionals, porto des de 2011 passant mitja vida a Brussel·les treballant com a assessor de l’eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa al Parlament Europeu des de 2011. D’Europa ho segueixo tot el què puc, però estic especialitzat en governança de l’euro i política monetària i l’any 2014 vaig publicar el llibre La Unió Europea en perill (Pòrtic): una crònica de la crisi de l’euro i dels dos primers rescats de Grècia des d’una perspectiva catalana. A Twitter: @aleixsarri.
Carles Puigdemont intervé al míting central de Junts per Catalunya a Barcelona | Junts per Catalunya
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21-D | El número dos de la llista, Jordi Sànchez, reclama "no donar l'esquena al president" en un míting marcat pel suport total a Puigdemont: "No tenim cap pla B"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:18 Ponsatí veu «impossible» la República sense aturar la repressió, Serret demana «persistir» i Boya «avançar». El desplegament d'una Catalunya independent centra el debat organitzat pel casal català de Brussel·les entre ERC, CUP i JxCat a Brussel.les.
 22:48 LA CARAVANA La caritat d'Albiol. El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona.
 22:36 OPINIÓ Camins de Castella. L'article de Joan Ignasi Elena.
 22:32 ENTREVISTA Lorena Roldán: «Puigdemont no està a l'exili, està fugit de la justícia»; per Jonathan Oca. La número dos de la llista de Ciutadans per Tarragona apunta que la formació taronja té una oportunitat històrica de poder aconseguir un canvi de Govern a les urnes. Afirma que cal deixar enrere "el malson" del procés i carrega contra Puigdemont i Junqueras per la fugida d'empreses. 
 22:05 La CUP avisa JxCat i ERC: «Si cal tornarem a anar a eleccions perquè es compleixi el mandat popular». El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, assegura que l'esquerra independentista és "garantia de no retrocedir". Informa Aida Morales.
 21:38 Puigdemont s'erigeix com a únic garant del retorn de tot el Govern legítim. El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21. Informa Oriol March des del míting central de Junts per Catalunya.
 21:31 El número 1 per Tarragona, Xavier Milian, afirma que el "millor" que poden fer els catalans és "construir la República per fer trontollar el règim del 78" a tot l'estat espanyol. "Per tant, ni equidistància, ni unicornis, ni follets del federalisme", ha sentenciat.
 21:26 PÒQUER DE CAMPANYA 15 de desembre: gol a Méndez de Vigo, la República de Puigdemont, el follet del federalisme i el fill de Suárez; el resum d'Arnau Urgell d'aquest divendres de campanya. 
 21:14 Nines Maestro, activista comunista madrilenya, afirma a l'acte central de la CUP a Tarragona que els catalans "han contribuït com ningú" a "col·locar cadascú al seu lloc" i "trencar el mur comú del règim del 78", que afecta els diversos pobles de l'estat espanyol. Ho explica Aida Morales.
 20:59 ERC apel·la a la memòria històrica per derrotar «la bèstia del franquisme actual». Raül Romeva insta a no tenir por a construir una República que faci possible el retorn a la convivencia "que ha trencat el 155". Informa Àlvar Llobet.
 20:53 Mélenchon avisa el govern espanyol que la nació «no pot ser una camisa de força». El líder de la França Insubmisa assegura, en un míting amb els "comuns", que hi ha consellers empresonats per la seva "opinió política". Domènech es reivindica com la veu de la "Catalunya insubmisa" i demana a ERC que decideixi si vol construir un país "amb la gent o en contra de la gent". Colau subratlla que la seva gestió a Barcelona avala els "comuns" com l'opció "més creïble" el 21-D. Informa Sara González.
 20:50 
 20:50 El número 3 de la CUP a Barcelona, Vidal Aragonés, contesta Xavier Garcia Albiol: "A nosaltres no ens preocupa massa si quedem per davant o per darrere del Partit Popular. El que ens preocupa és que el poble de Catalunya sigui capaç d'acabar amb allò que significa l'article 155". Informa Aida Morales.
 20:46 Els condemnats pel Cas Bershka demanen, des de l'acte central de la CUP a Tarragona, que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", i avisen que, tant ho són els Jordis, com "mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons". Ho explica Aida Morales.
 20:46 El pla de xoc de Borrell per Catalunya: «desprocessar» TV3 i «desinfectar» per després cosir. El socialista desacredita la proposta d'Iceta dels indults als presos polítics: "L'han fotut molt grossa". Informa Jordi Bes.
 20:44 Puigdemont confirma que no tornarà a Catalunya abans del 21-D, tal com va avançar ahir NacióDigital. El president i candidat de Junts per Catalunya descarta donar "un cop d'efecte" amb la seva tornada i opta per seguir a Bèlgica, tal com va avançar aquest dijous NacióDigital
 20:37 Ciutadans busca foradar vot socialista en la Santa Coloma de Núria Parlon, iinforma Pep Martí.
 20:34 Sànchez irromp en campanya des de la presó: «No podem donar l'esquena a Puigdemont». El número dos de la llista, en un vídeo des de la presó de Soto del Real, assenyala Arrimadas, Iceta i Albiol com a "tontos útils" del 155. Informa Oriol March.
 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:32 Xavier Domènech es reivindica com la "Catalunya insubmisa" en un míting amb Mélenchon i avisa ERC que els "comuns" "mai es doblegaran davant la dreta"
 20:29 
 20:30 Albiol admet que quedar per darrera la CUP seria un «descrèdit» per a Rajoy. El candidat de PP afirma que "no pot permetre" que "el govern que ha aplicat el 155" obtingui pitjors resultats que els anticapitalistes.
 20:29 Pilarín Bayés puja a l’escenari per ensenyar un dibuix dels consellers a l’exili o empresonats. "Hem d’intentar que tornin aviat", remarca.
 20:24 Què passaria el 21-D si només votés Twitter?. Si en unes eleccions els vots fossin mencions a les xarxes socials l'escenari que dibuixen les enquestes canviaria radicalment
 20:19 Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, al míting de Catalunya en Comú-Podem: "Es parla  molt de pàtria. La meva l'estimo, però la pàtria, la nació, no pot ser una camisa de força" 

Mélenchon, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:09 "Tenim clar que derrotarem la humiliació, la repressió i la por. Si volem exercir la dignitat, la millor manera és restituir el president Puigdemont", ha apuntat Josep Maria Forné, candidat de Junts per Catalunya a Lleida. Eusebi Campdepadrós, cap de cartell per Lleida, dóna les gràcies a Artur Mas, assegut a primera fila.
 20:13 Arrimadas acusa Núria Parlon de "copiar els nacionalistes" i crítica l'indult que Iceta defensa perquè "ningú indulta els autònomes i les famílies de pagar les factures". Ciutadans celebra aquest vespre un míting a Santa Coloma de Gramanet. 
 20:07 Jéssica Albiach, número 3 de Catalunya en Comú-Podem: "Alliberarem Catalunya d'aquells que es diuen sobiranistes però que estan d'acord amb el TTIP i el CETA" 
 20:07 Josep Lluís Bozzo i Pilar Calvo són els encarregats de presentar tots els membres de la candidatura de Junts per Catalunya en el míting central. Els primers en intervenir seran els candidats territorials: Eduard Campdepadrós (Tarragona), Gemma Geis (Girona) i Josep Maria Forné (Lleida).
 19:58 La regidora de la CUP Núria Gibert enceta l'acte de Tarragona parlant de feminisme i es pregunta: "Què passaria si en comptes de 45 dones mortes aquest 2017 per violència masclista fossin 45 banquers?". Ho explica Aida Morales.
 19:57 
 19:57 Una trentena de persones es concentren a pocs metres del míting de Miquel Iceta i Borrell a l'Hospitalet en suport als presos polítics. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han impedit que estiguin al davant.
 19:57 Owen Jones, des del míting de Catalunya en Comú-Podem, a Badalona: "Si no guanyem, els feixistes, els populistes i els racistes estan esperant" 
 19:53 Josep Borrell s'incorpora a la campanya de Miquel Iceta: l'exministre estarà present en tot el tram final de la carrera al 21-D.
 19:48 Javier Nart, en el míting de Ciutadans, recorda des de la ciutat governada per Núria Parlon que va militar en el socialisme fins que va veure que s'havia convertit en "l'ala esquerra del pujolisme". Informa Pep Martí.
 19:44 
 19:40 
 19:39 Owen Jones reivindica, des del míting dels "comuns" a Badalona, el dret a decidir de Catalunya i titlla de "vergonya" el comportament del govern espanyol amb Catalunya: "La història els condemnarà pel que han fet"  
 

Owen Jones, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:39 En el míting de Ciutadans a Santa Coloma, Javier Nart diu que ell és "de la gent, no de les pedres, ni de 1714, ni de totes les mamarratxades de les que viu el nacionalisme".
 19:38 Ada Colau, des de Badalona, reivindica que l'experiència de govern a Barcelona fa que Catalunya en Comú-Podem sigui la candidatura "més creïble"
 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al míting de Catalunya en Comú-Podem a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Victòria d'ERC i majoria absoluta independentista, segons una enquesta de la SER. L'emissora de ràdio líder a Espanya apunta que la candidatura d'Oriol Junqueras guanyaria amb claredat per davant de Ciutadans i Junts per Catalunya.
 19:31 Xavier García Albiol, sobre les enquestes: "No podem permetre que el govern que ha aplicat el 155 quedi per darrere de la CUP". Informa Isaac Meler.
 19:30 Ernest Maragall, des de Lleida, on participa al míting d'ERC: "He vingut per demanar perdó en nom dels socialistes. Els que ho havien de fer no ho han fet". Informa Àlvar Llobet.
 19:08 
 18:42 
 18:40 LA CARAVANA. Un mapa i molta sort: els tresors amagats del local de la CUP. Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin massa els resultats de les enquestes; la contracrònica d'Aida Morales
 18:37 LA CARAVANA L'esperit de Dalí, el test d'Inés i un bus de campanya; contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans. 
 18:07 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 10 de febrer: Esquerra Republicana crida a recuperar l'esperit fundacional de la República; Pep Martí repassa en blanc i negre la campanya de 1936. 
 17:58 

Les nines russes de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya

 
Junts per Catalunya comença a distribuir material de campanya que compara Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Mariano Rajoy amb nines russes: la conclusió és que votar qualsevol dels dos primers equival a posicionar-se a favor del president del govern espanyol. La metàfora de les nines russes la va encetar Eduard Pujol, número vuit de la candidatura, aquest dilluns en un míting a Tortosa, i la va repetir l'endemà a Vic.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
Les fires de Nadal, tot un clàssic de les festes | Mariona Batllés
01/01/1970
NacióDigital recomana el mercat "De Prop", "El perro del hortelano" al TNC, Fira de Nadal i del Torró artesà, "Dinosaures de Catalunya", i la Fira Avícola del Prat
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»