La veu de Nació

CUP i PDECat, dos flancs pel «sí»

«De cara a l'1-O seran necessaris tots els votants que tinguin idees pròpies sobre com ha de ser el seu país, encara que això sigui un focus d'agitació política»

| 10/08/2017 a les 22:04h
La CUP i diverses organitzacions de l'esquerra independentista han presentat aquest dijous la campanya de cara a l'1-O: "Escombrem-los!". Un lema directe, explícit i controvertit, ja que situa Artur Mas com un dels elements a “escombrar” del nou país, junt amb Rajoy, Aznar o Felip VI. Una part del sobiranisme s'ha sentit assenyalada, i ja hi ha hagut la resposta del PDECat, que l'ha qualificat de "miserable". Sembla un nou terrabastall en la línia de flotació del procés, però no és altra cosa que una demostració d'allò que és Catalunya.
 
La via que condueix a la independència comprèn matisos, fílies i moltes fòbies. El poble català és així, dividit i rebel en moments clau de la història. I així l'hem d'entendre: capaç d'assenyalar en un cartell la figura clau per a la realització del 9-N, o bé incapaç de ser un poble disciplinat sota un comandament central. L'objectiu, però, és i ha de ser clar: que tothom trobi un espai on es pugui moure amb convenciment i comoditat, i buscar adhesions dels espais afins a favor del "sí".

La CUP cobreix un flanc indispensable i trenca un discurs interessat en equiparar la independència a la dreta i a la corrupció i, en concret, a l'antiga CDC, el qual pot ser capaç de seduir alguns sectors dubitatius dels "comuns". I el PDECat mou fitxa amb idees que també poden sonar controvertides –exèrcit propi, adhesió a l'OTAN– per tal de convèncer uns electors que podrien espantar-se per qui ven el discurs que el procés està segrestat pels antisistema.
 
Si es creu en la votació i en el "sí", cal que tothom trobi la seva raó per votar independència amb la consciència tranquil·la i d'acord amb la seva concepció del món. Calen idees confrontades i cal sumar també la presència dels sobiranistes que no creuen en Mas, per molt que costi d'entendre des d'un ampli sector de votants. I també que, quan ha calgut, la CUP hi ha estat. Només cal recordar el suport que va oferir a Artur Mas i a la resta d'encausats pel 9-N, malgrat les evidents diferències ideològiques.
 
De cara a l'1-O seran necessaris tots aquells votants que tinguin idees pròpies sobre com ha de ser el seu país, encara que això sigui un focus –apassionant– d'agitació política. Si som realistes, un cop es proclami la independència, tota entesa entre el PDECat i la CUP serà poc més que una quimera i és en aquest dia de demà on els segons posen el focus del seu comentat cartell. Allò sorprenent –i pel que pocs apostaven un euro, sobretot quan es van tombar els pressupostos del 2016– és que la unitat hagi aguantat fins a aquestes alçades.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Plagi del comunista Lenin ??
Anònim, 11/08/2017 a les 00:47
+27
-1
Si yo tuviera una escoba,
si yo tuviera una escoba,
si yo tuviera una escoba,
si yo tuviera una escoba
cuantas cosas barreria
Los Sirex- 1965
Com es pot voler un pais plural
Anònim, 11/08/2017 a les 00:48
+20
-36
i ahora voler impedir el concurs dels qui son critics fins i tot amb gent del pais??
Justa la fusta
PPCC, 11/08/2017 a les 02:42
+17
-38
Molt ben vist i enraonat. Fa la justa mesura que ens fa ser Catalans. Visca la Terra Lliure i mori l'autonomia.
Seny,si us plau
Anònim, 11/08/2017 a les 09:20
+57
-11
La República que volem ha d,estar lluny de la violència i rauxa d,alguns de la Cup!
T'equivoques Esteve: Ningú ha dividit el sobiranisme tant com la CUP
Anònim, 11/08/2017 a les 09:45
Interessant
+62
-7
Si em he perdre no serà per culpa dels espanyols. I si, malauradament aixi es CAT, rebel i anarquica. Per això som encara regió... aixecar una nació exigeix molta unió i molta disciplina.
Correcció
Anònim, 11/08/2017 a les 12:04
+30
-5
Dir que parlar d'exèrcit propi és el missatge diferenciador de PDECat ho trobo una bajanada. Som molta la gent d'esquerres que no entenem la futura república sense un exèrcit. Com no es podria entendre sense una Hisenda pròpia o una Sanitat pròpia.
i també
Anònim, 11/08/2017 a les 12:37
+9
-24
els corruptes propis. Bé, aquests ja els tenim
Sense exèrcit?
Anònim, 11/08/2017 a les 13:12
+26
-1
S'ha de ser ingenu -per no dir una altra cosa- en plantejar que voler defensar-se és de dretes. Coneixes el que deia Gandhi sobre els que es defensen dels que els ataquen (en el seu cas l'exèrcit britànic) amic Plantada? Això sol desqualifica els teus raonaments, ho sento.
Ara resultarà que estar preparats com volem molts, la majoria, dels que ens considerem d'esquerres, per si els amics del Mariano volen tornar a entrar per la Diagonal com el seu mentor Franco i bombardejar-nos és ser de dretes. Fes-t'ho mirar noi.
Als de les 9:20 i 9:45
Anònim, 11/08/2017 a les 17:35
+8
-1
Plagi del comunista Lenin ??
Si yo tuviera una escoba,
si yo tuviera una escoba,
si yo tuviera una escoba,
cuantas cosas barreria
Los Sirex- 1965

I arreu d'España i Catalunya la cantaven i ballaven!!
Can seixanta
Anònim, 11/08/2017 a les 18:04
+7
-28
La independencia es impossible sense PACTE o sense GUERRA.

No podeu pendre el control de Catalunya sense recorrer a la violencia.

Ho sento. Però es que aquest pensament es propi de babaus!
A la CUP extremista (no tota)
Un indepe., 11/08/2017 a les 21:08
+11
-9
Si la CUP no es capaça de treballar de forma unida per el be d'Els independents no ens mereixem ser independents.
Millor quedeu-se a casa i no feu res mes fins les eleccions lliures de la republica catalana.
Sincerament després de veure com sou d'arrogants i "estúpids" penso si val la pena ser independent dels vostres iguals del govern espanyol.
CUP-PDECAT...
Anònim, 12/08/2017 a les 12:02
+5
-3
O més ben dit, entres antisistemes i desapareguts, apart parles molt poc del PDEcat, al article, que vols salva els mobles de la CUP, ja que les seves ultimes accions, no la fan gens independentista, jo crec que ja has fet tard, i molts gent d´apeu esta farta de la CUP, i les seves rabietes de canalla de pati....
Què és un exèrcit?
Anònim, 20/08/2017 a les 03:15
+0
-0
Espero que Catalunya disposi de Tècnics en Seguretat, substituint els vells soldats. La guerra es fa a la xarxa. Es anacronic veure un tanc a Europa. SÍ a un "exèrcit" propi entès com enginyers informàtics ,etc. I estar aliats amb tota europa i de europa al món....

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Esteve Plantada
Cap de Cultura de NacióDigital. A Twitter: @eplantada
Miquel Iceta i Pedro Sánchez, durant un acte de campanya | PSC
01/01/1970
Fonts de la direcció federal "respecten" l'afirmació del líder del PSC però recorden que la proposta és només la "seva opinió" i no la del partit
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 17:23 VÍDEO «Perquè torni el president, s'ha de votar el president»: nou espot electoral de JxCat. Carles Puigdemont demana el vot per la seva candidatura per restituir el govern legítim, la democràcia i la llibertat.
 17:23 El PSOE desautoritza Iceta per defensar l'indult dels presos polítics. Fonts de la direcció federal "respecten" l'afirmació del líder del PSC però recorden que la proposta és només la "seva opinió" i no la del partit.
 16:59 El síndic denuncia al Congrés que és "inadmissible" que els candidats al 21-D no tinguin igualtat de condicions. Acusa la Junta Electoral de no garantir la llibertat d'informació i critica els expedients oberts a Terribas pels editorials de Catalunya Ràdio.
 16:50 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 8 de febrer: la dreta tem que el tema de l'amnistia als presos doni vots al Front Popular. La Lliga Catalana anomena l'aliança de les esquerres com "la coalició del Sis d'Octubre". Nova entrega del diari (en blanc i negre) de la campanya del 36; per Pep Martí.
 16:37 Molt d'Iceta, autoconfiança i bon rotllo: l'estratègia del PSC per ressorgir el 21-D; Jordi Bes entra a la cuina de campanya dels socialistes. La carrera socialista a les eleccions gira entorn del candidat, que és hàbil a l'hora d'adaptar el discurs en funció de l'auditori. L'equip que l'acompanya en la campanya el pilota el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, i acumula veterania.
 15:54 Els Avis per la Llibertat de Reus mantenen la pugna amb la Junta Electoral. El col·lectiu recull signatures contra la prohibició de manifestar-se per la llibertat dels presos i, ara, també per la defensa dels Drets Humans.
 15:34 Suspès el judici per l'agressió ultra a membres d'un CDR del Bages. Els acusats s'han presentat a la vista sense advocats i asseguren que no pertanyen a cap filiació política.
 15:14 Admesa a tràmit la querella de tres ajuntaments gironins contra les càrregues de l'1-O. Els advocats preveuen que el procés serà "llarg i complex" però confien que permeti aclarir que l'acció policial va ser fruit "d'un pla consensuat".
 14:40 LA CARAVANA Fachin omple el buit de Domènech. L'exlíder de Podem ocupa titulars amb la seva aliança amb la CUP en un matí en què el líder dels "comuns" no ha fet cap convocatòria mediàtica. Contracrònica de Sara González
 14:29 LA CARAVANA. El «bon Déu» independentista del pare Manel. El sacerdot, que ocupa un lloc simbòlic en la candidatura de Junts per Catalunya, apareix en un acte social de la llista. Per Oriol March.
 14:29 Els Mossos irrompen ara a les conselleries a la recerca de cartells pels presos polítics i llaços grocs. Treballadors públics denuncien que han anat pels despatxos i han aixecat acta.
 14:09 Rajoy mostra «voluntat de diàleg» per l'endemà del 21-D però adverteix que garantirà la unitat d'Espanya; informa Isaac Meler des de Badalona.
 13:17 Iceta s'ofereix als empresaris per intentar evitar «el desastre econòmic». El socialista assegura al Cercle d'Economia que, si es escollit president, es dedicarà "fonamentalment" a que "torni la confiança a la societat". Per Jordi Bes
 12:56 Junqueras, per carta a Rajoy: «A la presó no hi ha cap intern de la indústria de la corrupció». Tardà llegeix al Congrés la missiva líder d'ERC al president espanyol: li demana que accepti els resultats del 21-D i li desitja un "bon Nadal en companyia dels seus".
 12:53 Vic substitueix la pancarta prohibida per la Junta Electoral per una de nova: «Llibertat d'expressió». Ciutadans ha denunciat un total 13 ajuntaments d'Osona.
 12:54 L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, manté el compromís per fer efectiu el dret legítim dels catalans a defensar els seus ideals. Es mostra estupefacte per rebre una denúncia per l'1-O i anuncia que l'Ajuntament ja ha recorregut la decisió de la Junta Electoral d'obligar a retirar la pancarta dels presos polítics.
 12:45 «L'exèrcit espanyol no està en condicions de controlar un país com Catalunya». El coronel retirat Amadeo Martínez Inglés dona detalls de la guerra psicològica de l'Estat, en una entrevista a TV3.
 12:42 Defensa investiga les amenaces de dos civils a Puigdemont des d'un tanc de l'exèrcit. El PDECat demana la compareixença de la ministra Cospedal al Congrés i ERC també reclama explicacions.
 12:39 Anonymous hackeja Indra, l'empresa encarregada del recompte de vots del 21-D
El grup hacktivista posa de nou en marxa l'#OpCatalunya i entra durant 20 dies a l'empresa que gestionarà el procés informàtic de les eleccions catalanes
.
 12:14 Fachin reforça la campanya d'ERC i la CUP per alimentar el vot sobiranista. L'exlíder de la CUP forja una aliança estable amb els anticapitalistes i Procés Constituent més enllà del 21-D. Ho explica Sara González
 11:54 Rajoy demana un diàleg «civilitzat» a Catalunya i pronostica que després del 21-D es recuperarà la «normalitat». El PDECat respon al president espanyol que el que seria "normal i de sentit comú" a Catalunya és "elevar a la categoria de llei la voluntat dels catalans de decidir en referèndum el seu futur polític".
 11:39 Puigdemont troba un «atracament» el dèficit fiscal i situa l'estat propi com la millor política social. El president de la Generalitat acusa Espanya de ser un estat que "torça el dret" i demana un país de "ciutadans lliures" a través de l'educació i drets democràtics. Informa Oriol March.
 11:39 Marta Rovira i Carles Mundó: els substituts de Junqueras als debats de TV3 i La Sexta. El cap de llista d'ERC, en presó preventiva des de fa un mes i mig, no participarà al cos a cos polític.
 11:36 Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona de Junts per Catalunya, aposta per un sistema "integral" de serveis socials amb cinc àmbits: sanitari, educatiu, habitatge, laboral i econòmic. Reclama desplegar la renda garantida de ciutadania i un "pla de xoc" per als joves nouvinguts a través de la inserció social i laboral.
 11:37 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, vol ser prudent sobre els presos polítics i esperar a veure si hi ha sentència condemnatòria: en cas que sigui així, és partidari de demanar indults i descarta la via de l'amnistia. "Sens dubte demanaria l'indult perquè en aquest país haurem de tancar ferides que tenen un origen polític", ha destacat Iceta en una entrevista al Món de RAC1, i ha recordat que ell sempre ha qualificat de desproporcionats els empresonaments.
 11:26 Albano Dante Fachin subratlla la "lectura compartida" que fa amb la CUP i Procés Constituent de la situació actual, anuncia que faran actes de campanya plegats, i reivindica que des de la "pluralitat" es poden fer moltes coses
 11:22 La CUP presenta la Plataforma x la República de la mà de Procés Constituent i Som Alternativa, l'espai liderat per l'exesecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin
 
 10:55 El pare Manel, un dels candidats simbòlics de Junts per Catalunya, demana al "bon Déu" que sàpiga "educar la gent senzilla que no entén això de la independència". La candidatura de Puigdemont celebra aquest dimecres un acte per presentar el programa social des de l'auditori de l'edifici ONCE.
 11:16 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral posa Mònica Terribas i Catalunya Ràdio al punt de mira i els hi obre un expedient sancionador.
 10:29 Arrimadas, sobre els consellers presos: «Ser polític no concedeix carnets d'impunitat»; informa Pep Martí. La candidata unionista també carrega contra Artur Mas: "Va dir que si buscaven responsables del 9-N, el busquessin a ell. Doncs ja l'han trobat". Ha demanat als comuns que, si es donen els números, "s'abstinguin" per facilitar un govern constitucionalista.
 10:08 
 10:00 La portaveu de Podem Irene Montero  s'embolica amb el cas Sixena: «Ara potser l'he cagat!».
 09:56 Ciutadans (Cs) «celebra» la retirada de la pancarta de Vic pels presos polítics. La formació taronja ha denunciat tretze ajuntaments d'Osona.
 09:53 Arrimadas assegura davant Nova Economía Fòrum que Catalunya "viu una fractura social sense precedents". Diu que Catalunya ha de recuperar "la veritat" i que "les empreses tornaran" si governa Ciutadans.
 09:19 Comença l'acte d'Inés Arrimadas a la Tribuna Catalunya de Nova Economía Fòrum, informa Pep Martí.
 09:06 Puigdemont: «El PSC és el masover del 155 i quan ve l'amo el deixa passar», informa Xavier Borràs. Junts per Catalunya omple el Torín d'Olot per al retorn del president en videoconferència. Artur Mas, que també ha participat en el míting de campanya, afirma que "el Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa".
 09:05 Merixell Serret defensa que el president de la Generalitat ha de ser «algú que realment pugui exercir». La consellera destituïda i cap de llista d'ERC a Lleida diu que s'ho pensarà "dues vegades" si tornar a Catalunya significa entrar a la presó.
 08:08 La Guàrdia Civil assumeix el control de la seguretat de les centrals nuclears catalanes, a partir de l'any vinent.
 07:54 DE GUSTOS I COLORS Carles Riera, de la foscor a la meravella de viure. El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D tria Julià de Jòdar, la "Vida" d'Estrella Morente i Lluís Llach, "Crash", i "Peaky Blinders"; per Esteve Plantada.
 07:36 M'HI POSO PER... Ruben Wagensberg, del «no» estricte a fer de pont entre ERC, «comuns» i CUP. El coordinador de "Casa nostra, casa vostra" va rebutjar l'oferiment dels republicans fins menys de 24 hores abans del termini límit per tancar llistes, després de consultar-ho molt amb la seva parella, el company de pis i els pares. Un nou retrat d'un dels independents del 21-D, per Roger Tugas.
 07:34 PORTADES «Un 'desastre' económico y un 'ridículo' electoral», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:21 Puigdemont i Pablo Iglesias responen l'home que els va amenaçar des d'un tanc i demanen responsabilitats.
 06:59 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Presidencialisme a l'ordre del dia. "A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies.
 23:25 Anna Gabriel: «On son els cínics que exigien garanties democràtiques per a l'1-O, i ara callen?»; informa Pere Fontanals. 
 22:26 LA CARAVANA. El vers lliure d'Albano Dante Fachin se suma a la partitura independentista. L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns". Ho explica Roger Tugas.
 22:12 ÚLTIMA HORA Ingressat el jutge de Barcelona que investiga l'1-O. El titular del jutjat número 13 va entrar a l'hospital aquest dilluns per un problema intestinal.
 21:45 ​Xavier Garcia Albiol diu que l'Estat «no permetrà» que Carles Puigdemont faci cap «espectacle» si torna a Catalunya. El candidat popular visita Sabadell i fa una trobada amb militants en un bar del nord. Assegura que el president destituït viu "Matrix".
 21:44 LA CARAVANA. Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya. La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont. Per Oriol March.
 21:37 ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista. Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de tornar de Brusse·les i ser empresonat si guanya el 21-D. Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira. Informa Joan Serra Carné.
 21:36 Xavier Domènech ataca Inés Arrimadas per captar el vot obrer: «Si guanya Ciutadans és una victòria per a Aznar». Els "comuns" adverteixen que la formació taronja és el "revers obscur" del procés independentista. 
Entrades anteriors »
Cartells de campanya de les esquerres: «Les dretes són el feixisme, el feixisme és la guerra: vota les esquerres: dona pensa en els teus fills, de Cristóbal Arteche». I un del PCE, «Para devolver a sus familias a los 30.000 presos». Autor: Manuela. | Còpia digital: CRAI Biblioteca Pavelló de la República, UB
Pep Martí
01/01/1970
La Lliga Catalana anomena l'aliança de les esquerres com "la coalició del Sis d'Octubre"
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira