Opinió

L'apoderament juvenil com a motor de canvi

«Cal que escoltem la seva veu i hem d’habilitar canals perquè puguin expressar, en primera persona, quines són les seves opinions, desitjos, interessos i necessitats»

| 11/08/2017 a les 22:05h
L’any 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la resolució 54/120, mitjançant la qual s’instaurava oficialment el 12 d’agost com a Dia Internacional de la Joventut. Amb aquesta declaració, es volia fer un reconeixement als i les joves d'arreu del món i al seu protagonisme en la transformació de la societat. Des d’aleshores, cada any, aquest dia l’ONU celebra una commemoració institucional centrada en algun aspecte relacionat amb la realitat juvenil. Sigui per recordar les situacions de necessitat i vulnerabilitat que pateixen moltes persones joves arreu del planeta, sigui per reivindicar el paper que joves i moviments juvenils juguen com a motor impulsor dels canvis socials, de les transformacions i avenços globals i, en definitiva, del progrés de la humanitat.

En l’edició d’aquest 2017, el Dia Internacional de la Joventut està dedicat a les aportacions dels i les joves en la construcció de la pau. Així, en la seva declaració institucional, l’ONU recorda l'existència d'un consens internacional creixent sobre el paper fonamental que la joventut pot i ha de jugar en la prevenció i la resolució de conflictes, així com en els esforços per construir i mantenir la pau a nivell global. I destaca que una de les condicions indispensables per fer-ho possible passa per incloure els i les joves en les agendes globals. A la Direcció General de Joventut (DGJ), no cal dir-ho, compartim plenament aquest plantejament. I per això considerem que és primordial continuar avançant en el camí de l'apoderament juvenil i en l’aposta per nous models de governança. D’una governança oberta i participativa, que doni més poder, autoritat i instruments a la societat −i, en particular, a la gent jove− per tal que pugui influir sobre les decisions que afecten la vida pública.

En aquest sentit, governs i institucions hem d'entendre i acceptar que ja no disposem del monopoli de les polítiques públiques i que hem de tenir molt més en compte les propostes i actuacions que sorgeixen de la pròpia ciutadania. Una ciutadania que cada cop està més formada i capacitada per prendre la iniciativa i que, gràcies a les TIC i les xarxes socials, cada cop té més i millor accés a la informació i una major facilitat (i predisposició) per autoorganitzar-se i intervenir directament en l’esfera pública per transformar tot allò que no li agrada. Si cal, al marge de les institucions. Per tant, convé que els poders públics atorguem legitimitat a les iniciatives de la societat civil i que siguem capaços de sumar-hi forces, compartint responsabilitats, coneixements i lideratges. Perquè junts, podem arribar molt més lluny.

Per això és imprescindible que les decisions institucionals (independentment del nivell en què es prenen), siguin decisions inclusives, participatives i representatives. I que donin resposta a les necessitats i demandes de la societat. I tot això, en el terreny de la joventut, implica impulsar mesures i actuacions encaminades a potenciar la participació juvenil en tots els àmbits de la societat. Les administracions −i la resta d’actors institucionals− tenim la responsabilitat d’incorporar la mirada dels i les joves a les nostres polítiques. Cal que escoltem la seva veu i hem d’habilitar canals perquè puguin expressar, en primera persona, quines són les seves opinions, desitjos, interessos i necessitats. I hem d'impulsar fórmules de governança que els garanteixin la capacitat d’actuar com a ciutadans de ple dret; com a subjectes polítics que participen en la presa de decisions. Sobretot, d'aquelles decisions que els afecten d'una manera més directa. I no tan sols perquè els joves d'avui siguin els adults de demà. No només perquè, com diu el tòpic, “la joventut sigui el futur”, o “el futur sigui (de) la joventut”. Sinó també, i sobretot, perquè els i les joves són i formen part del present. I tenen molt a dir i aportar, ara i aquí.

Així, una de les prioritats de les polítiques de joventut del Govern de la Generalitat passa per potenciar l’apoderament juvenil i reforçar tots aquells instruments que permeten que la joventut catalana pugui jugar un rol actiu en el debat públic i en els processos de decisió. I en aquest sentit, no em puc estar d’esmentar el Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), que va ser una de les primeres experiències de cogovern que es van impulsar a Catalunya i és un exemple pràctic que il·lustra a la perfecció l’aposta del Govern per apoderar els i les joves i per construir una democràcia més inclusiva i participativa.

El PNJCat és el marc de referència que ordena i coordina totes les polítiques i actuacions que es duen a terme a Catalunya en matèria de joventut. Tant les que fem des del Govern, com les que fan les administracions locals com, també, les que du a terme el moviment associatiu juvenil. Pretén ser una eina capaç d’adaptar-se als canvis i de donar resposta a les noves necessitats i demandes de les persones joves i del seu entorn. I per això busca, en totes les seves fases (disseny, desplegament i avaluació), la coresponsabilització de tots els actors, i atorga un paper protagonista al Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC): la plataforma juvenil de coordinació interassociativa, que integra prop d’un centenar d’associacions i federacions juvenils que representen, en conjunt, més de 175.000 joves associats.

Tanmateix, no podem perdre de vista que aquest apoderament dels i les joves com a col·lectiu també ha d’anar acompanyat d’un apoderament a nivell personal, individual. Un apoderament que garanteixi a cada jove l’oportunitat de ser protagonista de la seva pròpia vida; de triar i desenvolupar lliurament el seu propi projecte vital (i no d’haver-se de resignar a acceptar allò que les circumstàncies li imposin). I no ens enganyem: això només serà possible si prèviament som capaços d’assegurar als i les joves que viuen al nostre país –a tots, sense excepcions– el ple reconeixement i l’exercici real i efectiu dels drets que els són inherents. I si, alhora, els garantim la capacitació, en termes de competències i recursos personals, per tal que puguin esdevenir, veritablement, amos del seu propi destí.

Per tot això, un segon pilar fonamental de les polítiques de joventut del nostre país passa per prioritzar el suport a l’emancipació juvenil i lluitar contra l’exclusió social. I aquí no vull deixar de ressaltar que el Pla d’Actuacions de Joventut del Govern 2017-2020 i el Pla Anual de Polítiques de Joventut 2017 (tots dos aprovats el proppassat 14 de juliol a la Comissió Interdepartamental de Polítiques de Joventut) posen un èmfasi especial en aquests dos eixos i inclouen una dotació pressupostària –només per aquest 2017– de més de 284 milions d’euros, dels quals, 163 milions són per a polítiques treball i ocupació i més de 48 milions per a polítiques de cohesió social, d’inclusió i de lluita contra les desigualtats.

Tot plegat, amb l’objectiu de garantir l’accés de la joventut catalana a la plena ciutadania i de treballar per potenciar la igualtat d’oportunitats, la convivència i la cohesió. Perquè les grans utopies s’han de treballar des de la proximitat i en el dia a dia. I només podrem aportar el nostre modest gra de sorra a la construcció de la pau global si, prèviament, som capaços de construir la convivència, la cohesió i la pau social a casa nostra. I de la mateixa manera, així com el consens internacional ens indica que els i les joves han de ser protagonistes en la construcció global de la pau, a la DGJ i al Govern català estem convençuts que només podrem construir el país que mereixem si comptem amb la plena participació i amb una implicació forta i activa del nostre jovent.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Bien
Anònim, 12/08/2017 a les 00:42
+1
-3
Que pregunten lo que opina la juventud de Arran sobre la paz y los metodos de expresion para conseguirla
Burro/burra
Anònim, 12/08/2017 a les 11:53
+5
-0
Pregunta a les joventuts del pp i companyia que pensen dels seus miserables partits i la criminalització d'un acte de protesta
TOT COMENÇA PER L'"APODERAMENT"
Anònim, 13/08/2017 a les 10:58
+5
-0
En català l'a abans d'un nom o verb significa sense.
Aixi amoblat es sense mobles, acondicionat sense condicions, areligios sense religios,...
Voler apoderar és NO DONAR PODER!!!!
I així anem...
@burro/burra
Anònim, 13/08/2017 a les 11:19
+2
-0
Sí que eres burro/burra, sí.
Te viene como anillo al dedo, el nombre.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marta Vilalta
Directora general de Joventut. A Twitter: @martavilaltat.
Carles Puigdemont aplaudeix els candidats de Junts per Catalunya després d'un míting a Girona | Junts per Catalunya
Oriol March | 1 comentari
01/01/1970
El president i candidat de Junts per Catalunya optarà per seguir a Bèlgica i reapareixerà si guanya els comicis, tot i que veus de l'equip de campanya defensen un retorn en la recta final | Si Puigdemont venç el 21 desembre, la seva defensa explorarà un acord amb la Fiscalia per tal que retiri la demanda de mesures cautelars que el podrien dur a la presó
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 00:42 La majoria absoluta independentista perilla, segons dues enquestes d'«El Mundo» i l'«ABC». Els dos diaris apunten a una victòria de Ciutadans en vots o en vots i escons mentre que les formacions unionistes retallarien distàncies amb l'independentisme.
 22:27 PÒQUER DE CAMPANYA 14 de desembre: Sànchez tancat, Domènech universitari, Fachin «unchained» i estelada a la brossa; per Arnau Urgell.
 21:33 VÍDEO L’emotiu homenatge de Josep Rull als familiars dels dirigents empresonats i exiliats: «gràcies per la vostra dignitat i patriotisme». El conseller ha pujat a l'escenari visiblement emocionat en el míting de Junts per Catalunya a Terrassa, la seva ciutat natal.
 21:21 
 21:21 
 21:09 La número dos de Podem, Irene Montero, reclama el vot per a Xavier Domènech perquè «ni mentirà ni robarà». El cap de llista dels "comuns" acusa Inés Arrimadas de ser "la candidata d'Aznar" i promet no fer-la presidenta. Ho explica Sara González des del Prat de Llobregat
 

Xavier Domènech i Irene Montero, al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 21:03 Iceta s'alinea amb Cs i PP i retreu a l'independentisme que adoctrini els nens. "Els nens no han d'anar a fer gruix a les manifestacions, no se'ls ha de posar asseguts en una carretera per tallar-la", afirma el candidat del PSC. Iceta exigeix, però, a les forces unionistes que "treguin les mans" de l'escola catalana. Informa Jordi Bes.
 20:53 
 20:50 ENTREVISTA Òscar Peris (ERC): «M'imagino un resultat sobiranista aclaparador perquè o guanyem o ens arrasen». El cap de llista dels republicans per Tarragona està convençut que l'Estat manté empresonat Junqueras perquè "és líder més ben preparat per fer front al repte que té el país" i destaca que es presenten a les eleccions perquè no podien deixar Catalunya en mans del bloc del 155. Per Jonathan Oca. 
 20:49 Rovira s'envolta d'ex del PSC i acusa Iceta de supeditar Catalunya «als interessos del PSOE». La dirigent d'ERC rebutja acords amb el PSC, com vol Domènech: "Amb aquells socialistes amb què volíem pactar hem decidit fer una llista conjunta i concórrer conjuntament". Per Roger Tugas.
 20:46 La Guàrdia Civil deixa en llibertat el director general d'Unipost. El cos de seguretat continua registrant la seu de l'empresa de l'Hospitalet de Llobregat, que ha començat cap a les vuit del matí.
 20:34 El bloc unionista estalona en escons l'independentisme, segons El País. Els partits independentistes quedarien a cinc escons de la majoria absoluta, segons el sondeig.
 20:29 Albiol desinfla l'acusació d'espionatge contra els Mossos: «No em consta que sigui cert». El candidat popular demana que el 21-D es confirmi "el pas que va donar Rajoy" amb el 155.
 20:22 Puigdemont alerta del 155 «irreversible» que s'aplicarà a Catalunya si governa C's. El president de la Generalitat, en un míting a Terrassa, eleva el to contra els d'Inés Arrimadas i reclama votar "pensant en les futures generacions. Informa Oriol March des de Terrassa. 
 20:21 Xavier Domènech, a José María Aznar: "Ho sentim, la seva candidata, Inés Arrimadas, no serà presidenta de Catalunya. No donarem el govern a la precarietat, a l'Ibex 35 i a Aznar" 
 20:20 LA CARAVANA. Elsa Artadi i la gestió d'una remuntada. Crònica de la visita de la directora de campanya de Junts per Catallunya a l'autobús dels periodistes que segueixen la candidatura de Carles Puigdemont. Per Oriol March.
 20:19 Xavier Domènech reivindica que els "comuns" han aconseguit posar l'agenda social en el centre de la campanya electoral perquè la resta dels partits també en parlen
 
 
 
 20:13 VÍDEO Comín: «El PSC hauria de renunciar a les sigles i dir-se Partit Unionista Sobretot (PUS)». Exdirigents i exmilitants dels socialistes intervenen en un acte a Sant Andreu de la Barca per ratificar el seu suport a ERC com a pal de paller del socialisme sobiranista i carreguen contra el partit de Miquel Iceta. Ho explica Roger Tugas.
 20:06 
 20:05 Miquel Iceta reclama "treure les mans de la política" de l'escola. "Els nens no han d'anar a engruixir les manifestacions", defensa.
 20:00 Irene Montero, número dos de Podem: "Xavier Domènech és l'únic candidat que pot governar sense mentir i sense robar".
 19:52 Margallo exigeix suport als Bàltics en el cas català com a «contrapartida» als favors d'Espanya. L'exministre d'Afers exteriors revela que va demanar col·laboració a canvi dels "esforços" de l'executiu espanyol davant la crisi a l'est d'Europa amb Rússia. L'excap de la diplomàcia espanyola confessa que va voler combatre les simpaties de certs sectors bàltics amb el moviment independentista.
 19:46 La número dos de Podem, Irene Montero, acusa el PSOE i el PSC de ser capaç d'aliar-se amb "el partit més corrupte d'Europa", el PP, "per no reconèixer que els catalans tenen sobirania per decidir" 
 

Irene Montero, número dos de Podem, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú



 
 19:41 
 19:48 La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, demana als "catalans que van votar Mariano Rajoy que tornin a votar el projecte del PP". "Gràcies a Rajoy hem aconseguit que no hi hagi independència", insisteix. 
 19:38 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, des del Prat de Llobregat: "Què ha fet aquest govern per garantir els nostres drets? Retallar, retallar, retallar, mantenir les retallades d'Artur Mas i incomplir amb la ciutadania la garantia dels seus drets" 
 

Marta Ribas, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:40 Ramon Espadaler, número 3 de la llista de Miquel Iceta, demana votar la llista del PSC a aquells que han vist que el suport a Junts pel Sí s'ha saldat amb ballar "el mambo pervers" de la CUP.
 19:34 L'economista Vicenç Navarro acusa el PP i Convergència de ser "partits clientelars, corruptes fins a la medul·la i neoliberals". També ha assegurat que durant la dictadura "Artur Mas estava estudiant oposicions, com José María Aznar"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:28 
 19:24 
 19:17 Indra reconeix a NacióDigital l'atac d'Anonymous; ho explica Mercè Molist. Segons la multinacional espanyola dedicada a la difusió dels resultats provisionals, "no hi ha constància que els sistemes hagin estat afectats, ni que cap dada sensible hagi estat compromesa". Els hackers van assaltar una màquina virtual que estava desconnectada de les plataformes corporatives.
 19:00 El govern espanyol controlarà les xarxes socials per evitar «fake news». La Moncloa assegura que ja està actuant davant la "preocupació" d'alguns partits espanyols per diverses campanyes de "desprestigi" contra ells amb el 21-D a l'horitzó.
 18:53 Comença el míting d'ERC a Sant Andreu de la Barca amb representants provinents del PSC que han fet el salt a l'independentisme, com Ernest Maragall, Fabian Mohedano, Carme Labòria, Jose Rodríguez "Trinitro" o Maite Arqué i en que participarà Toni Comín a través d'un vídeo. Presenta l'acte Josep Maria Mainat.
 
 18:49 ANÀLISI A qui beneficien unes eleccions tan polaritzades?; l'anàlisi del politòleg Toni Rodon. Els estudis indiquen que, amb matisos, la polarització afavoreix a les opcions més "extremistes". El debat territorial, la crisi econòmica i la corrupció ha canviat el panorama de partits i ha provocat que l’elector hagi perdut el lligam emocional amb determinades sigles.
 18:31 LA CARAVANA El Domenèch bomber, astronauta i historiador. Contracrònica de Sara González de la campanya de Catalunya en Comú-Podem  
 17:48 LA CARAVANA Fachin sense filtres: Triple «hit combo» contra els «comuns»; contracrònica de Roger Tugas. 
 17:43 Albiol no pot confirmar el presumpte espionatge i demana explicacions a Puigdemont. El candidat del PP acusa Puigdemont d'haver actuat com un "règim totalitari" i la "Gestapo". Demana explicacions al president de la Generalitat: "Quant ha costat l'espionatge, per què, des de quan, què es pretenia descobrir, quina era la finalitat última?".
 16:12 LA CARAVANA Tots els balls de Miquel Iceta. ​El socialista duu esmorzar a l'autobús que el PSC ha posat als periodistes per cobrir la campanya del 21-D i aprofiten per posar el candidat a prova; contracrònica de Jordi Bes.
 16:00 El PP de Berga demana que es prohibeixin pancartes i símbols en favor dels presos polítics en edificis públics.
 15:32 La diputació permanent del Parlament es reunirà el 27 de desembre per decidir si porta el 155 al TC. Només Junts pel Sí ha sol·licitat convocar la sessió, que aquest dijous ha estat acordada per la Mesa i els portaveus dels grups.
 15:30 Trobada solidària de cristians per la llibertat dels presos polítics. D'onze del matí a cinc de la tarda a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona es llegiran textos, poemes i es crearan espais d'oració i pregària.
 15:23 Junqueras, des d'Estremera: «Si el preu de la llibertat és la presó, l'hem d'assumir, per molt dolorós que sigui». El cap de llista d'ERC defensa que ningú podrà assenyalar els republicans com a "còmplices" del 155 quan ell és a presó.
 14:50 LA CARAVANA Lorena Roldán, «el bec d'or» que va embadalir Rivera. La número dos per Tarragona és una de les figures en alça a Ciutadans i molts la consideren "una Arrimadas en potència". La contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans.
 14:29 Manifestacions ultres i articles contra el procés: l'historial del nou jutge que investiga l'1-O. El magistrat Jaime Conejo substitueix el titular del jutjat d'instrucció número 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, que està ingressat per una afectació intestinal.
 14:27 LA CARAVANA. Riera i Sànchez: de la Crida al Parlament (i les visites al calabós). El número 1 de la CUP i el número 2 de Junts per Catalunya tornen a compartir front després de tastar la "repressió" fa gairebé 40 anys; la crontracrònica d'Aida Morales
 14:25 VÍDEOS Cospedal treu pit d'unes forces armades preparades per «respondre a qualsevol possible atac a la democràcia». La ministra de Defensa del govern espanyol ha presenciat de primera mà les maniobres militars que s'estan portant a terme al Camp de Tarragona en el marc de l'operació "Eagle Eye". Informa Jonathan Oca.
 14:23 VÍDEO El sergent dels Bombers de Vic replica de nou les acusacions d'Albiol. El cap de llista del PP va carregar contra el cos per "posar" una pancarta dels presos polítics a la plaça de la capital osonenca.
 14:02 ÚLTIMA HORA El Tribunal Suprem cita a declarar Forn, Sànchez i Cuixart l'11 de gener. És una mesura que tots tres havien sol·licitat en els recursos interposats contra l'ordre d'empresonament.
 13:55 Els «comuns» retreuen a Junts pel Sí haver mantingut les retallades d'Artur Mas. Xavier Domènech aposta per una universitat "pública i gratuïta" i acusa el governs d'Artur Mas d'haver estat "matant la joventut" del país i d'haver "expulsat" 50.000 joves de la universitat. Ho explica Sara González
 13:43 
Entrades anteriors »
Sergi Ambudio
01/01/1970
L'Ajuntament ha obert un procés participatiu que abarcarà la gestió del servei d'aigua, la gentrificació i la memòria històrica
Horacio Seguí, a casa seva | Mariona Batllés
Esteve Plantada
01/01/1970
El llibre "La meva vida en un 'clic'", amb textos de Toni Vall, repassa la trajectòria d'una de les figures més impressionants del fotoperiodisme català | L'obra es presenta aquest dijous a les 18:30h a la Sala Berlín del Camp Nou
Lorena Roldán en un míting de C's a Tarragona diumenge passat | Ciutadans
Pep Martí | 3 comentaris
01/01/1970
La número dos per Tarragona és una de les figures en alça a Ciutadans i molts la consideren "una Arrimadas en potència"
Joan Brossa | MACBA/ACN
Toni Vall | 1 comentari
01/01/1970
«És bonic quan perceps que un artista és estimat. Quan en un museu costa donar dues passes seguides perquè està ple a rebentar vol dir que queda un bri d'esperança entre tanta foscor»
Acte central de la CUP a Barcelona. | Adrià Costa
Aida Morales
01/01/1970
Els cupaires també són diferents en campanya: no tenen director d'orquestra, les decisions es gesten en equip i preparen espots que ni tan sols demanen el vot