​La força de l'«statu quo»

«Sense negar l'eficàcia dels factors propagandístics i policials de l'estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme»

| 05/08/2017 a les 22:00h
Per què baixen els partidaris d’un estat independent i l’autonomisme puja si el sobiranisme s’ha demostrat tant hàbil en la creació d’un discurs mobilitzador? Aquesta és la pregunta que plantejava Gemma Ubasart en el seu enraonat article d’ahir, en el que analitzava les dades del darrer baròmetre del CEO sobre el tema. La tensió nacional podria estar operant com un efecte boomerang sobre les aspiracions independentistes, venia a concloure l’autora sobre aquest desplaçament de l’opinió. 

La pèrdua de pes de l’opció independentista és objectivament indiscutible en la seqüència dels baròmetres. Les raons deuen ser múltiples, més enllà del errors i els canvis de rumb plantejats pels promotors del Procés. L’interrogant llançat per Ubasart és suficientment provocador i rellevant com per buscar-li el major número possible de respostes, compartint, d’entrada, la seva referència al boomerang, impulsat pel rebuig del catalanisme més tradicional a la radicalitat dels plantejaments predominants en el moviment independentista.

Des la perspectiva d’un independentista de pedra picada com Joan Manuel Tresserras, per exemple, caldria subratllar com a factors d’aquesta desmobilització a les campanyes d’intoxicació, desprestigi i negació sistemàtica de l’opció independentista i els seus actors desplegades per l’Estat i els seus aliats mediàtics, burjant en les pors individuals. Després, hi hauríem d’afegir l’actitud d’indefinició i retracció independentista practicada per formacions polítiques demòcrates i progressistes que prefereixen mantenir la seva confrontació amb l’Estat lluny del terreny proposat pel sobiranisme.

El Procés en si mateix podria ser la causa del fracàs en l’ampliació de la base social sobiranista reflectida pels baròmetres. Sense negar l’eficàcia dels factors propagandístics i policials de l’estat (mai polítics) en la davallada demoscòpica que ens ocupa, caldrà considerar també com a responsable al processisme. Els seus diferents fulls de ruta han volgut fer veure l’existència d’una via d’accés a l’estat independent molt complexa (estira arronsa jurídic per provocar la indignació, base de la mobilització) i a la vegada presentada reiteradament com a molt ràpida i segura; al 200 per cent, com diria un directiu del Barça. Les dificultats són tant evidents i la improvisació ha estat tant freqüent, moltes vegades per culpa de les diferències internes dels partits, que a mida que arriba la topada del dia D, hora H, els ciutadans sondejats en la intimitat han deixat fluir la seva tendència a la seguretat i la comoditat del statu quo.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Objectivament indiscutible
Joan García, 05/08/2017 a les 23:43
+27
-4
Quan parla d'objectivitat en quines dades es basa?
Quan parla de davallada, a quina es refereix?
Quan parla de baròmetres a quins es refereix?
Les dades cadascú les interpreta com vol, però són les que són.
El procés en sí mateix podria.... També podria no ser.....
Improvisació per diferències internes, segur? O per les reaccions del govern espanyol?
En la intimitat el Sr. Aznar parlava en català. Així que la intimitat (INTIMITAT en ciutadans sondejats) que vostè esmenta PODRIA ser semblant?
Finalment, dues preguntes: pretén encoratjar als independentistes? Pot ser que vulgui incidir positivament en la tendència i seguretat del statu quo de la gent?
Javier Perez andujar
Anònim, 06/08/2017 a les 00:17
+7
-28
Recomiendo leer el articulo parque temático del independentismo. Cambiar 2014 por 2017 ... Pues eso ... Se acabo el recreo
Fàcil
Anònim, 06/08/2017 a les 00:25
+39
-4
Tot és més fàcil.
No calen tans rius de tinta sobre tendències.
Tot és més fàcil:
Es vota i ens comptem.
No, Mercader ?
Ens oblidem d'un detall, no?
Quin pais!, 06/08/2017 a les 08:53
+11
-32
Com ara que no pots independitzar un país quan la majoria absoluta de la població no hi està d'acord.

El pecat capital del procesisme ha estat la supèrbia: d'entrada van ningunejar els qui dissentiem, i després quan van començar a rebre bufetades al 9N i el 27S i tothom va veure que el rei indepe anava en calces i no tenia cap mena de suport majoritari, van començar a denigrar els altres. Mai, i dic MAI, han preguntat, dialogat o s'han interessat de veure per què no convencen. Volen guanyar fent trampes, violant la llei i els principis democràtics, mentre acusen els altres de ser "unionistes", un nom denigrant associat als ultres protestants de l'Ulster.

Diu el nostre himne, "fem fora aquesta gent tan ufana i tan superba". Doncs sí: fem fora els processistes i tornem al guanyar el Govern de tots, per a tots!

Passi el que passi a l'octubre, ha de ser l'hora que els independentistes vegin que són minoria i que no pots menysprear, insultar i acallar amb trampes i delictes la majoria, per poc organitzada, desorientada i fastiguejada que estigui.

NO VOLEM LA INDEPENDÈNCIA I SOM LA MAJORIA, I ÉS PER AIXÒ QUE ELS PROCESSISTES FRACASSARAN MENTRE HI HAGI DEMOCRÀCIA A CATALUNYA.
No es votarà
Anònim, 06/08/2017 a les 10:36
+9
-26
L'Estat, mani qui mani a Madrid, mai admetrà que Catalunya té el dret a fer aquest referendum.
L'article dos de la Constitució es prou clar.
Una altra cosa és que no es vulgui entendre...

Per a l'anònim de les 10:36
Quin pais!, 06/08/2017 a les 11:35
+2
-9
Catalunya te dret a negociar per fer el referèndum, però cap llei reconeix el dret a fer-lo violant la llei. El dret català a l'autodeteminació no es ni mes ni menys important que el dret espanyol a la sobirania sobre el territori i la integritat territorial. Ni mes ni menys, son iguals i com que el dessitg d'independència planteja un conflicte, aquest conflicte s'ha de resoldre de forma legal mitjançant la negociació.

I si Espanya no vol negociar, s'ha d'insistir fins que vulguin o la pressió ciutadana i internacional els obligui. Pot trigar 1 any o 2 o 10 o 20, però no hi ha pressa: la independència es per sempre. I si algú te pressa... malament per ell.
Els il·luminats
Anònim, 06/08/2017 a les 11:39
+10
-1
Es interessant comprovar com la tergiversació manipuladora del comentari de les 08:50 (no cal tanta parrafada, es vota i ja està. Quin és el problema?) es respon del tot amb l'exabrupte falangista de les 10:36, per si les coses no havien quedat clares.
Demagogia espanyolista vs si es votara
Anònim, 06/08/2017 a les 11:56
+17
-1
Home Jordi Mercader, això es com voler vendre estufes en el desert, i dir que algún dia farà fred.
Que tu no combreguis amb el sobiranime, no vol dir que gemma Ubasart tingui raó en els seu plantejaments, vosaltres escombreu cap a casa vostra, es com si fa un article en contra de la llibertat de Catalunya Xavier Sardà, i li replica Albert Boadella ( Mas de lo mismo )
Si VOLEM LA INDEPENDÈNCIA, està clar en la majoria parlamentaria en el parlament català, federalistes i nacionalistes espanyols, teniu poca capacitat o nula de movilitzar la gent.
Recomiendo el 1 de octubre a toda la gente que cree en la democracia, i quiere que su opinión sea escuchada, ir a votar.
Comentari 08:53
Anònim, 06/08/2017 a les 11:58
+13
-1
Perdona, però no crec que l'himne que diu "endarrere aquesta gent tan ufana i tant superba" el puguis considerar com a propi. Primer, hauries aprés la lletra correctament. Segon, et dol aquest paràgraf perquè t'escau a tu perfectament. Tercer, saps que el tipus d'himne que cantes és dels que parlen d'oferir glories a Espanya des de la submissió.
Per a l'anònim de les 11:58
Quin pais!, 06/08/2017 a les 14:41
+0
-10
L'himne de Catalunya es de tots els catalans, fins i tot dels que n'escrivim malament la lletra. I?

Per altra banda, tens res a dir del fet de que totes les dades objectives diuen que el desitg de independència està en minoria a Catalunya?

Resposta a Per a l'anònim de les 10:36 Quin pais! 06/08/2017 11:35:57
Anònim, 06/08/2017 a les 17:32
+12
-1
El que faltava per sentir: que el dret d'un poble a l'autodeterminació és tan vàlid com el dret d'un estat estranger a impedir-ho i mantenir l'ocupació per la força de les armes (i de les lleis que es fan ells perquè a Espanya hi ha més espanyols que catalans, ves per on)

De dret sobre Catalunya, Espanya només té el que ostenta gràcies a franco i a la por als militars que hi havia el 1978.

Sabem que si no ens mateu és perquè no podeu, per ara

Sense pistoles, no sou ningú, només sou un vulgars colpistes que vau necessitar Hitler i Mussolini per derrotar el poble, sou això, res més que això,
Trampes
Anònim, 06/08/2017 a les 17:46
+7
-0
Sempre que algú -en aquesta mena d'assumptes- comença amb expressions del tipus d' «és evident que», «és objectivament indiscutible que»..., pots estar ben segur que d'evident i indiscutible res de res. I prou sabem, d' altra banda, que les enquestes posen ser un mitjà de manipulació de l'opinió pública.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 18:10
+7
-0
Wishful thinking, bro. Que et tornin els diners de la bola de vidre que la garantia s'acaba el proper 2 d'octubre, Madame Mercader.
Per a l'anònim de les 17:32
Quin pais!, 06/08/2017 a les 20:37
+1
-9
Segons totes les lleis nacionals i internacionals, Catalunya es part d'Espanya i els catalans som espanyols. Cap de les dues coses es pot canviar legalment sense una negociació i un referèndum pactat on la majoria de catalans decideixin canviar la situació.

Ara com ara aquesta majoria no existeix ni ha existit mai. I això es la veritat a la qual hi podue donar totes les voltes que vulgeu: un 50%+1 de catalans que facin o diguin "volem ser independents" no existeix ni ha existit mai.

Pel que fa als mitjans ilegals, tenen poc recorregut, i si no ho creus, ves a preguntar-los als rusófons de l'est de Ucraïna, a veure com els va l'exerciment del seu dret d'autoderminació defensat per les armes. Evidentment segons tu tenen tot el dret de deslliurar-se dels invasors ucraïnesos, a base d'anar matant soldats i civils ucranïnians i derribant amb míssils avions de passatgers. Però, jo diria que no se n'estan ensortint gaire...
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 06/08/2017 a les 22:12
+0
-0
A quin pais. Si, passa com amb Gibraltar, que tambe es Espanya i els gibraltarenys, espanyols.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jordi Mercader
He treballat al Punt Diari, l'Avui i El País; a la Diputació de Barcelona, Ediciones Primera Plana, Presidència de la Generalitat i RBA. Vaig ser conseller del CAC, he escrit Mil dies amb PM i Un blanc a la nació culer. Col·laboro a El Periódico, BTV, 8TV, La Xarxa, Catalunya Ràdio i ara també aquí, entre estelades.
Carles Puigdemont intervé en l'acte de democristians a favor de Junts per Catalunya | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
El president de la Generalitat s'erigeix com a "vot útil" en la recta final de la campanya en un acte amb democristians a favor de Junts per Catalunya | El candidat suma els suports de Joana Ortega i Josep Maria Vila d'Abadal, que signen un manifest a favor seu
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 13:42 Iceta: «Junqueras és l'osset que tots hem volgut tenir en un moment». Desafortunades declaracions del socialista a Onda Cero, que recorden les mofes dels policies espanyols.
 13:31 Puigdemont avisa ERC que «alterar» el Govern legítim serà donar la raó a Rajoy. El president de la Generalitat s'erigeix com a "vot útil" en la recta final de la campanya en un acte amb democristians a favor de Junts per Catalunya. Per Oriol March.
 13:21 Tercera enquesta prohibida de les eleccions del 21-D des d'Escòcia: l'escenari es manté molt estable respecte les entregues anteriors.
 13:07 Joana Ortega i Vila d'Abadal fan costat a Puigdemont en la recta final del 21-D. L'exvicepresidenta del Govern i l'expresident de l'AMI se sumen a un acte de campanya de Junts per Catalunya i signen un manifest de democristians a favor del president. Informa Oriol March.
 13:00 
 12:57 Puigdemont tancarà dimarts la campanya amb un «megamíting». Es podrà seguir arreu del país a través d'una pàgina web específica.
 12:50 El vídeo sobre l'1-O, un dels més vistos de l'any a Human Rights Watch. La brutalitat policial durant el referèndum comparteix llista amb reportatges sobre l'Estat Islàmic, la guerra de Síria o la tortura a Egipte.
 12:48 Josep Borrell torna a carregar contra el sobiranisme: "Té un nivell de comprensió extraordinàriament baix". L'exministre espanyol i expresident del Parlament Europeu avisa que una Catalunya independent quedaria fora de la UE, cosa que seria "una condemna a mort" per a l'economia del país; informa Jordi Bes.
 12:32 Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic i president del consell nacional de Demòcrates (partit integrat a la llista d’ERC), participa en l’acte de suport de personalitats democristianes a Carles Puigdemont.
 12:34 DE GUSTOS I COLORS Puigdemont, en el bucle infinit de la història; el perfil cultural del candidat de Junts per Catalunya, a càrrec d'Esteve Plantada. Puigdemont tria Roger Mas, la pel·lícula alemanya "El caso Fritz Bauer", el llibre "El sentido del rumor", i el catàleg de Filmin.
 12:21 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta: "Si arribo a president, comptaré amb el bo i millor de la nostra experiència europea i internacional, amb independència dels colors polítics". Iceta cita Ignasi Guardans, Javier Solana i Josep Antoni Duran i Lleida, entre altres 
 12:16 La Policia Municipal de Sabadell impedeix acabar una pintada per la llibertat dels presos polítics, a l'entrada sud de la ciutat. S'han identificat diverses persones que estaven duent a terme l'acte reivindicatiu.
 12:01 
 11:58 Josep Borrell: "Això que declarem la independència i negociem amb Europa una permanència ràpida ja s'ha acabat. Aquest fantasma l'hem mort. Ja sabem que les independències porten a l'exclusió de la UE".
 11:57 M'HI POSO PER... Rosa Cañadell i l'aposta pels que «mai han guanyat». L'exportaveu d'USTEC va al número 79 de la llista de Catalunya en Comú-Podem. Ho explica Sara González
 11:58 En un acte de campanya del PSC sobre polítiques europees, l'exministre i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, afirma que el discurs independentista a Europa "provoca un rebuig estructural i lògic perquè va en contra de la raó de ser de la UE", i responsabilitza a Carles Puigdemont del fet que hagi perdut el suport de la comunitat internacional 
 11:43 Marta Rovira insta JxCat a aparcar el debat sobre el president i «concentrar l'energia en el 21-D». La dirigent d'ERC no renunciarà a intentar el diàleg amb l'Estat i confia que la CUP ho respecti i això no freni acords, ho explica Roger Tugas.
 11:29 Puigdemont: «El 21-D està en joc legitimar o no el 155». L'entrevista a RAC1 del president de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya, en deu frases.
 11:18 Raül Romeva assisteix per sorpresa a un acte d'ERC a Caldes de Montbui, on va viure durant més d'una dècada. El conseller d'Exteriors alerta que molts ciutadans espanyols veuen la situació que es viu a Catalunya tal i com els informen els mitjans de Madrid.
 11:18 Soraya Sáenz de Santamaría, al Senat sobre el 155: «Els objectius dels independentistes eren un engany massiu». La vicepresidenta del govern espanyol assegura  que ha estat un encert l'aplicació de l'article 155.
 11:10 VÍDEO Arrimadas demana el vot per Ciutadans a La Sexta amb un to marcadament televisiu: "A la vida hi ha oportunitats que no es poden deixar escapar".
 11:01 Marta Rovira reclama a les forces independentistes aparcar el debat sobre qui s'ha d'investir després de les eleccions i reclama "concentrar les energies en el 21-D" per convertir els comicis "en una oportunitat", ja que "el govern espanyol no podrà no assumir el resultat d'aquestes eleccions que ell ha convocat i de què mig món està fent un seguiment".
 10:51 Més represàlies a Jordi Sànchez a la presó: ara no pot parlar ni amb la seva família.
 10:30 Carles Puigdemont, sobre l'endemà de les eleccions: "Això no va de noms, està en joc legitimar o no el 155".
 10:18 Carles Puigdemont explica a RAC1 que, en les hores posteriors a l'aplicació del 155, l'executiu  va arribar a un acord clar: "Aquest govern havia de mantenir la legitimitat en un lloc segur". "També vam deixar clar que havíem de respectar les decisions personals de cadascú", assenyala.
 10:11 Carles Puigdemont: "A l'estat espanyol no hi ha separació de poders i la mateixa vicepresidenta Santamaría ho ha reconegut". El president de la Generalitat, cessat pel 155, considera que les declaracions de la mà dreta de Rajoy són un nou senyal que "calia anar a Brussel·les a defensar-nos".
 10:07 Carles Puigdemont, sobre les llistes separades: "Jo vaig apostar per anar junts perquè el moment és tan greu que demana una resposta de país". El candidat de JuntsxCat subratlla que "anem separats, però no s'ha de culpar a ningú". "No ens confonem d'adversaris", remarca. 
 10:06 Puigdemont, president de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya, continua apostant per dialogar amb Moncloa: "Sempre cal estar obert a pacte amb l'Estat". 
 10:02 Carles Puigdemont: "No tinc previst demanar asil polític a Bèlgica".
 09:58 Carles Puigdemont: "L'única via per restablir les institucions és un compromís explícit de l'estat espanyol per respectar el resultat de les urnes a partir del 21-D". 
 09:53 El president de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, assegura en una entrevista a RAC1 que l'objectiu de l'independentisme el 21-D és denunciar amb els vots un "cop il·legítim" per part de l'Estat, el qual "ha liquidat el Parlament".
 09:28 VÍDEO Els candidats independentistes responen el menyspreu d'Albiol a l'escola catalana. Xoc del candidat del PP amb Josep Rull i Carles Mundó per afirmar que l'adoctrinament és una realitat a l'educació catalana.
 08:41 VÍDEO Mundó a Arrimadas: «Li he de dir senyora o senyoria?». El representant de la candidatura d'ERC al debat de La Sexta i la presidenciable de Ciutadans van protagonitzar intensos cara a cara.
 08:33 ÁUDIO Junqueras assegura, en la seva primera entrevista telefònica, que vol presidir un govern de «màxima unitat». El vicepresident diu que la seva estada a presó és "per coherència" i "donar la cara".
 08:13 Oriol Junqueras diu, en una entrevista amb àudio a RAC1, que espera presidir un govern de "màxima unitat" i que espera ser al Parlament a la sessió d'investidura.
 07:35 PORTADES La premsa espanyola, nerviosa per una possible patacada del PP a Catalunya. Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 06:42 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: La desesperació de Rajoy. "El PP és víctima del vot útil a Ciutadans i els seus dirigents opten per l'estirabot constant en l'intent de frenar Arrimadas. Si fracassen, el president espanyol haurà d'assumir responsabilitats", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Junqueras, el debat de TV3, Domènech i Albiol, la Mancomunitat i Stalin.
 00:18 ENQUESTA Qui ha guanyat el debat de la Sexta? Participeu a l'enquesta de NacióDigital. 
 00:18 Els principals xocs i l'1x1: així ha estat el debat a La Sexta; per Sara González i Roger Tugas.
 23:49 Xavier Domènech: "No estimes la teva terra ni estimes la seva gent quan la fas més desigual, tampoc quan la divideixes".
 23:46 Miquel Iceta demana el vot dels que volen que "el sentit comú torni a Catalunya".
 23:45 Carles Mundó: "Voteu pensant en els de l''a por ellos'. Voteu pensant en l'excés del 155".
 23:45 Josep Rull defensa una Catalunya on l'"únic límit al seu desenvolupament" sigui "la voluntat del poble.
 23:44 Xavier García Albiol reclama un PP "fort" al Parlament per fer un "canvi" que deixi l'independentisme fora del Govern.
 23:44 Vidal Aragonés assegura que la CUP és garantia, tal com s'ha demostrat des que va entrar al Parlament i fins al referèndum: "Amb la CUP passen coses".
 23:28 Inés Arrimadas promet "seny, tranquil·litat i reconciliació" i ser la "presidenta de tots els catalans".
 23:10 Xavier García Albiol afirma que "en una part de l'escola catalana s'està adoctrinant els nens" i demana a PSC i Cs si estan disposats a fer "canvis".
 23:18 ENQUESTA Qui està guanyant el debat de la Sexta? Respon l'enquesta de NacióDigital. 
 23:07 Xavier García Albiol, com va fer al debat de TVE, torna a recomanar parlar amb els taxistes.
 22:47 Carles Mundó (ERC) i Vidal Aragonès (CUP) recorden a PP i Cs que 3.000 empreses van iniciar els tràmits per traslladar el domicili social però només els han completat unes 300.
Entrades anteriors »
Carles Puigdemont, a Brussel·les | Delmi Álvarez
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de JxCat a les eleccions del 21-D tria Roger Mas, l'alemanya "El caso Fritz Bauer", "El sentido del rumor" i el catàleg de Filmin
El Palau de la Generalitat, tancat i barrat | Adrià Costa
01/01/1970
«El debat nacional intens dels darrers anys ha desdibuixat o ha deixat en segon terme d’altres prioritats polítiques igualment necessàries si volem consolidar un país de major progrés social i econòmic»
01/01/1970
Els politòlegs Marc Sanjaume i Joan Botella descarten una alteració substancial dels resultats, malgrat els dubtes "raonables" de frau | La població pot comprovar el registre censal i aclarir dubtes als seus ajuntaments
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona