Opinió

El procés i l'agenda catalanista

«El “full de ruta” unilateral emprès a partir del 27S no només no hauria eixamplat les bases independentistes sinó podria haver allunyats els sectors menys identitaris»

| 04/08/2017 a les 22:05h
El moviment sobiranista/independentista ha mostrat una destacada habilitat en llegir bé els estats ànims de la ciutadania. Ha construït els seus relats de manera força exitosa amb un bon emmarcament del discurs. I s’han creat potents escenaris mobilitzadors amb una important component de transversalitat. Segurament d’aquí un temps el cas català serà present en la literatura internacional sobre moviments socials. 

Des de l’inici d’aquell moviment el 2010 fins als nostres dies importants canvis s’han experimentat al seu si: d'un primer desafiament sobiranista el 10J -manifestació contra la retallada de l’Estatut pel TC- es transita cinc anys després cap a un moviment clarament independentista que aposta per una via unilateral. Així doncs, mentre el 10J de 2010 es presenta com una gran reivindicació de Catalunya com a subjecte polític (s’hi sent interpel.lat tot l’arc parlamentari a excepció del PP); el 9N de 2014 es posa al centre la defensa del dret a decidir (mobilització que perd el suport del PSC, actor important en l’univers del catalanisme); i el 27S de 2015 són eleccions al Parlament que es presenten en clau plebiscitària per part de JxS i la CUP que segueixen un “full de ruta” unilateral.

En aquest període s’han anat produïnt transformacions d’agència, discursives o estratègiques del propi moviment, i també canvis en la pròpia opinió pública catalana. És l’objectiu d’aquest article observar alguns indicadors demoscòpics extrets del darrer baròmetre del CEO publicat el 21 de juliol per poder copsar les principals transformacions operades en la ciutadania des del darrer moment de clímax en la disputa nacional el passat 27S. Des de fa tres baròmetres, però de manera més clara en aquest darrer, es presenten tendències que sembla que es consolidarien. Donem una ullada a quatre indicadors:

Autoubicació en l’eix nacional. En el continu espanyolisme-catalanisme (0-10) la majoria de la ciutadania es situa en el punt intermedi de 5 (35,9%), tot i que la resta es reparteix principalment en posicions catalanistes (44,7% del 6-10). Durant el procés aquest indicador va moure’s cap al catalanisme però el valor actual és el més baix registrat en els últims anys. 
 

Autoubicació en l'eix nacional Foto: CEO


Sentiment de pertinença. Tradicionalment la resposta més comú en la ciutadania catalana és sentir-se tant espanyol/a com català/ana (actualment amb un 39,2%). Un 21,5% es sent més català/ana que espanyol/a i un 22,8% només català/ana. En aquest indicador es detecta una tendència similar a l’anterior. La mitjana en la identificació actual és d’un 3,51: hem d’anar fins al baròmetre de juny de 2010 (inici del procés) per detectar un registre tant baix.
 

Sentiment de pertinença Foto: CEO

 

Catalunya Estat independent. En els tres darrers baròmetres del CEO es detecta una tendència a la baixa dels partidaris de que Catalunya esdevingui un Estat independent (actualment un 49,4% a favor del NO i un 41,1% a favor del SI). 
 

Catalunya Estat independent Foto: CEO


Encaix territorial de Catalunya. Disminueix a la posició més baixa des de fa 5 anys el nombre de persones favorables a l’Estat independent (34,7%) i per contra augmenta de manera important el nombre de catalans que volen Catalunya com a CCAA (30,4%). Disminueixen també aquells que defensen un Estat dins d’una Espanya federal (21,7%).
 

Encaix territorial de Catalunya Foto: CEO


D’aquestes dades poden extreure’s un parell de conclusions provisionals:  

En l’autoubicació en l’eix nacional i en el sentiment de pertinença estaríem tornant a situar-nos en un nivell de catalanisme similar a abans del 10-J de 2010. També disminuiria el recolzament cap a la independència per part de la població catalana en general, fins tornar a posicions d’abans de l’11S de 2012. Mentre els votants d’actors polítics independentistes (JxS i CUP) continuarien apostant majoritàriament per la independència, els sectors sobiranistes/catalanistes disminuirien la seva tria independentista. El “full de ruta” unilateral emprès a partir del 27S no només no hauria eixamplat les bases independentistes sinó podria haver allunyats els sectors menys identitaris. A més, la polarització podria estar creant identitats nacionals més més tancades i menys impermeables.

En relació amb el model territorial de l’Estat, disminuiria el recolzament a la independència i estaria també reduint-se l’aposta per un model federal d’Estat. En canvi, augmentaria el recolzament a l’opció de que Catalunya continuï essent una CCAA. La tensió nacional de l’últim període podria estar fent créixer el suport a l’status quo per part dels no independentistes. Pot semblar paradoxal que un moment d’esgotament del model autonòmic la única opció que creixi sigui la de continuar tal com estem. Podria estar operant un efecte boomeran de l’aposta per l’1-O.  En definitiva, i lluny del pessimisme, es tracta de dades que posen sobre la taula reptes a tot el catalanisme per a continuar construint un sol país.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

O dit d'altre manera...
Quin pais!, 05/08/2017 a les 08:53
+11
-15
...les posicions més extremes nomes atrauen els seguidors més extrems.

L'independentisme en totes les seves formes mai ha estat majoritari a Catalunya, i evidentment les versions més radicals encara ho son menys.

S'hi possin com s'hi possin, a Catalunya no hi ha més de dos milions de votants independentistes. I amb una població votant de 5,8 milions, es impensable que l'independentisme pugui guanyar honradament per simple democràica de ser el que vol la majoria de la gent.

Ras i curt, la majoria de catalans no volem la independència. Ho diuen totes les dades objectives.
Jo ho diria d'una altra manera
Anònim, 05/08/2017 a les 09:08
+14
-7
Aquí sols hi ha dues sortides: independència o assimilació/disolució en un estat espanyol més autoritari i nacionalista castellà.
Altres explicacions
Anònim, 05/08/2017 a les 09:59
+8
-3
Una altra explicació és la presència d'un cansament, de voler fer una pausa (continuar com a CCAA) i prendre aire. La independència ja no és novetat, ja no és tema de conversa obligada, no és quelcom arrauxat i novedos, sinó que s'ha convertit en una decisió íntima.

Per això, a l'hora de la veritat, i l'1-O ho és, la raó, la reflexió, haurà de prendre una decisió. I amb el panorama actual, només hi ha una possibilitat de prosperitat i democràcia, que és la independència. Una possibilitat que també ho és per a Espanya, un Estat en fallida democràtico-social, que precisa un cop com la independència de Catalunya per refundar-se sense la tutela de les oligarquies post-franquistes. Tota la resta, tots els altres discursos, només són soroll dels immobilistes.

Dins d'Europa, sense fronteres, cap negoci o relació familiar o afectiva es veurà afectat per la independència. Els únics canvis seran més democràcia, més transparència, més control dels propis recursos, i més protecció de la cultura catalana.
identitaris ho son els del no.
Minont, 05/08/2017 a les 12:09
+7
-5
Parles que l'independentisme no ha aconseguit ampliar les bases dels sectors menys identitaris.
També del CEO es pot veure que això no és així.

Tenim la tendència a creure que l'identitari i el nacionalista és el perifèric. La realitat és que no només no és així, sinó que l'identitarisme i el nacionalisme és molt, però que molt més fort i radical en els estatalistes.
Concretament, entre els que diuen que votarien SI a la independència només un 16% ho fa per motius identitaris. Entre els que votarien NO, el 58% ho fa per motius identitaris.

De fet, és la opció del SI la que és més pragmàtica i poc identitària i la opció del NO la que és fortament identitària. Com que perdre la identitat espanyolista és molt difícil, l'independentisme no pot aspirar a convertir aquest 58% d'identitaris espanyols del NO.
L'1-O votem i fora dubtes
Niel Puig, 05/08/2017 a les 12:21
+8
-4
El 70-80% de la població a favor de votar en el referèndum. Aquesta és la tendència clarament majoritària. Desprès ja veurem els resultats.
Demagogia federalista
Anònim, 05/08/2017 a les 12:44
+11
-10
Gemma, primer de tot el que has de dir, es que tu no vols la independencia.
Ets d`aquests sectors carco- progues que veniu del mon dels comuns , que encara no heu pait que ha Catalunya si hi ha un moviment fort i consolidat es l`independentisme, i no el federalisme.
Vosaltres, encara no heu fet cap manifestació pel federalisme, perquè sabeu que sou 4 gats, una cosa es que la gent us voti, i feu bandera de l`alcaldia de Barcelona, i de que a les eleccions españoles, sou primera força política, ( sabeu perfectament que l`independentisme es primera força política, el que passa es que va dividit ) i una altra cosa es la capacitat de mobilització federalista, nula, inexistent, transparent.... Despres cal veure el trist paper i nacionalista espanyol dels teus col.legues: Rabell, cuscubiela, joan Boada que son els nens radicals del PSC i podrían fins i tot militar a ciutadans o la falange com en el cas de joan Boada, fent gestos masclistes de fel.lació a la televisió i faltant el respecte a les dones ( tu tambè ho ets ).
Gemma, Gemma, no et pasis de llesta amb les tevés estadistiques, que afavoreixen molt be el teu discurs anti-independentista i para de fer el joc a tot el nacionalisme - federalisme espanyol ( pp, psoe, ciudadanos, en comu podem, falange, monarquia, faes, etc.etc...) si no vols la independencia, que es un dret legitim, al mateix que voler-la, digue-ho clarament, i no barregis independentisme amb catalanisme, jo ja se que ets molt anti-convergent , pero ja no existeix, ara es el pdecat, no utilitzis el mateix llenguatge mesquí de Ines arrimadas ( nacionalista espanyola de Ciudadanos) que no para de dir el mateix.
Reflexiona be el que dius, que la historia no et catalogui a tu com una persona col.laboradora dels que volen fer tot el posible perque el proper 1 d`Octubre a Catalunya no es voti.
D`aqui uns anys, en els llibres sortira el moviment independentista català com a fet nacional, social, revolucionari i democratic.
No volen sentir explicacions racionals Gemma.
Anònim, 05/08/2017 a les 14:04
+9
-8
Tot el que dius és cert però com diu el dit en periodisme " no deixis que la veritat t'espatlli una bona notícia ". Aquí ho estàs amb el procès tal com és o ets un fatxa anticatalà i no veuen més enllà. Jo al menys no vull mostrar al mon un referéndum sense campanya pel no i amb menys del 50% de participació, tal com Veneçuela aquesta setmana.
L'estratègia reaccionària d'ICV dins els "comuns"
Anònim, 05/08/2017 a les 14:18
+11
-2
Del PP, del que queda del PSC i de C's ja se sap, són directament la reacció. Però: de qui no s'havia d'esperar i resulta particularment vergonyòs que traïu el massiu moviment popular per la ruptura democràtica que representarà l'èxit del referèndum popular de l'1-O davant les inacceptables prohibicions del règim del 78, és del conglomerat liderat per ICV ("comuns"/CeC/CSQP) a Catalunya (IU/Podemos a Madrid), que, mirant de dissuadir i frenar el moviment popular per a evitar que desbordi els restrictius límits repressius del règim pseudodemocràtic heredat del franquisme a través d'una participació massiva i revolucionària al referèndum, afavoriu el discurs i els objectius reaccionaris, immobilistes i continuistes del govern Rajoy i els partits del règim PP, PSC/PSOE i C's. Us heu convertit en "gent d'ordre", conservadors, salvavides del règim (per no dir una altra cosa més greu).
L'oblit
JCM, 05/08/2017 a les 15:35
+7
-6
Com pots comprovar , no et llegeix ningú. Ho he fet jo , més per llàstima que per altre cosa i demostra el que et dic. No et llegeix ningú, t'ignoren , i t'ho has ben merescut. Ens veiem l'1-O .Bon estiu ,neurones netes i via fora botiflers.
Nacionalista
Minont, 05/08/2017 a les 21:07
+2
-2
D'això... deus reconèixer que a Espanya no s'ha estimat mai massa a Catalunya.
I que per això no els hi preocupa massa la situació de la llengua catalana (o sí, en sentit que volen la seva desaparició), ni l'espoli fiscal.

I si Espanya fos un estat federal? Serà el mateix. 16 estats federals votant democràticament espoliar el 17è estat federal.

Sempre serà el mateix. Només hi ha la solució que no puguin fotre'ns, i això és només la independència. Però és clar! ets nacionalista espanyola i et pot més el sentiment que el sentit pràctic.
Lògica gilindependentista...
Quin pais!, 05/08/2017 a les 22:41
+5
-7
...els porten dades objectives i desqualifiquen la autora de l'article.

Mireu, anònims, JMC i resta de tropa indepe... Les dades són àmpliament conegudes, digueu-nos on es veu que una majoria de catalans vulgui la independència... I si no hi ha cap majoria independentista, expliqueu-nos per què el govern que hauria de ser de tots s'entesta a violar la llei i els principis democràtics per imposat un referèndum i una independència que LA MAJORIA NO VOLEM.
Carca-progres
Antonio Torío , 06/08/2017 a les 13:10
+2
-2
Esta tendencia a asimilar a todos los que no compaten el "ideario" de JxS a traidores, retrógrados, comprados por Madrid ya da hasta risa, si no hubiese debajo un sustrato autoritario, excluyente y falso. Porque carcas, carcas, carcas a patadas y por mucho que pese, los encontraremos ahí.
Parlin les urnes
Anònim, 06/08/2017 a les 17:15
+1
-0
Es mol frecuen que els calculs fets avans de unes eleccions o referendum basats en estadisticas quedin posteriormen desautorizays per la realitat. No conec a la Gemma pero, si com diu algun altre opinado, es simpatizan del mon Podemos-Colau, crec que no calcula la alta proporcio de catalanistas simpatizans i votans d,aquets.

Crec que la gen ha deixat de ser subvits i vol opina,els cuals son majoria absoluta i tindran oportunitat de fero el 1 O.

El dificil es endevinar el resultat i tambesi cuanta gen deixara de votar com consecuencia de la por. Desitjo que siguin els menors posibles
Cultura cívica i esperit democràtic, si us plau!
Un lector de Gerald Brenan., 12/08/2017 a les 18:50
+0
-0
Neguiteja comprovar com davant d'un article plantejat amb ofici científic i respecte a les diferents opinions, s'alcin comentaris despectius i sense cap fonament; l'ou de la serp no va ser una anècdota històrica, i el feixisme també va anidar en l'esquerra independentista catalana (Dencàs en fou la mostra).

Si us plau, mantingueu la cultura cívica i l'esperit democràtic i no us deixeu enlluernar per les aparents veritats de la ideologia única!!!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Gemma Ubasart
Gemma Ubasart González és professora de Ciència Política a la Universitat de Girona. A Twitter: @gemmaubasart.
Roger Torrent, nou president del Parlament | Josep Maria Montaner
01/01/1970
El dirigent d'ERC agafa el relleu de Forcadell gràcies als 65 vots de Junts per Catalunya, ERC i la CUP, inclosos els vots delegats de Junqueras, Forn i Sànchez | Josep Costa i José María Espejo-Saavedra assumeixen les vicepresidències de la cambra després que Cs i PP mostrin la seva disconformitat amb el vot delegat dels presos
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb la direcció del seu partit | Flickr PP
01/01/1970
El president del Consell d'Estat José Manuel Romay Beccaría reconeix que és "evident" que hi ha hagut finançament irregular al partit de Rajoy | 'El Bigotes' i Pablo Crespo busquen una rebaixa de les condemnes a canvi de les seves confessions
01/01/1970
TMB al·lega que la suspensió del servei és necessària per modernitzar la infraestructura, però no detalla el temps que estarà aturat
Rajoy aquest dilluns davant la junta directiva del seu partit. | @ppopular
Pep Martí
01/01/1970
L'aprovació dels comptes públics requereix del suport dels nacionalistes bascos, molt difícil mentre bategui el 155, mentre que Rajoy s'esforça per preservar la cohesió d'un partit molt inquiet després del 21-D
Una persona mirant «Espejo público» | Adrià Costa
Toni Vall | 4 comentaris
01/01/1970
«Nul aprofundiment, nul·la capacitat d’interpretació i d’anàlisi. Doncs perquè m’expliquin això i es limitin fotre llenya quina necessitat tinc de veure la tele?»
La sèrie «Merlí» s'acomiada de l'audiència aquest dilluns | TV3
Esteve Plantada | 1 comentari
01/01/1970
Aquest dilluns al vespre s'emet el darrer capítol de la sèrie de més èxit dels darrers anys a la televisió catalana, amb una nit especial des del TNC
Tomàs Alcoverro. | Josep M. Montaner
Pep Martí | 10 comentaris
01/01/1970
El periodista, profund coneixedor del món àrab, explica que ser català l'ha "ajudat a entendre l'Orient Mitjà perquè" forma part "d'una minoria" | El corresponsal a Beirut qualifica Trump de "demagog", però creu que "Obama va errar al permetre les Primaveres Àrabs, pensant que una dictadura islàmica era millor que una de militar"