Opinió

Arran, els turistes i l’ordre

«La construcció d’aquest relat apocalíptic des dels mitjans i les trones polítiques fa molt més mal a la imatge de la ciutat que qualsevol acció de l’organització independentista»

| 05/08/2017 a les 22:00h
Les accions simbòliques d’Arran contra el turisme massiu a Barcelona, Palma i València han aixecat una enorme polseguera i han servit, entre d’altres, per a reforçar el discurs contra el sobiranisme i, alhora, reivindicar el de l’ordre.

El cas és que la premsa conservadora –quasi tota la premsa ho és- no ha pogut estar-se de relacionar l’agitprop dels joves independentistes al trist fenomen de la violència en Euskadi i, de passada, amb un Govern de la Generalitat que, a hores d’ara, assisteix atònit i amb preocupació a l’espectacle mediàtic que s’ha muntat a la seva contra.

Val a dir que de retruc també ha rebut l’alcaldessa Ada Colau a la que se li ha retret haver actuat amb tebiesa amb els xicots d’Arran malgrat que l’alcalde accidental, Jaume Collboni, ha interpretat de manera impecable el seu paper d’home de llei. Collboni, per cert, fa dies que s’ha entestat en comparar l’expressió del malestar civil amb les conseqüències del turisme massiu amb la xenofòbia. No deixa de ser, al meu parer, una exageració i una manera evident de deslegitimar aquells que més les pateixen com ell mateix gairebé admetia fa poc en una entrevista. Amb tot, sempre hi ha símils molt pitjors com voler atribuir un caràcter tribal en el sentit més pregó del terme als que protesten contra el turisme. No cal dir, i ho dic amb tot el respecte, que ni els d’Arran ni els veïns expulsats dels seus barris, són ni tenen res a veure amb els indígenes de l’Amazones ni amb els aborígens australians.

Al bombardeig mediàtic espanyol i internacional s’han apuntat també de manera gens improvisada l’Estat i el PP, alguns empresaris. La temptació era massa gran com per a desaprofitar-la o perdre el temps en buscar solucions consensuades o assumir responsabilitats davant d’un problema d’abast general.

Així les coses, el ministre d’Interior Juan Ignacio Zoido ha arribat a lamentar-se de la pèrdua de llibertats públiques a Barcelona donant a entendre, potser, que a la ciutat ja no es pot ni sortir a passejar. Altrament, el màxim responsable de la seguretat a Espanya ha advertit amb severitat que Madrid no permetrà que els radicals “decidan el futuro de los catalanes con una ilegalidad tras otra con tal de cumplir sus delirios”. I des de les files del seu mateix partit, el diputat Alberto Villagrasa, ha vinculat sense embuts el procés a la kale borroka a més de culpar indirectament al Govern de les accions d’Arran. Ben bé, és com si els del PP acusaren Puigdemont mateix o Junqueras d’haver sortit a punxar les rodes de les bicicletes del Bicing o a embrutar les parets de la ciutat amb eslògans contra els turistes. La comparació és tan retorçuda com ximple però sempre hi ha els que estan disposats a comprar-la. Res com a agitar la por en moments d’incertesa per a obtenir-ne un rèdit polític.

Determinats discursos mediàtics i el polítics estan pensats per deformar la realitat fins a extrems grotescos, per a aixecar enormes cortines de fum a fi d’ocultar els veritables problemes i defugir-ne les possibles solucions sobretot quan hi ha massa interessos en joc.
Es pot estar radicalment en contra de les accions estridents d’Arran, personalment no les comparteixo, però la veritat és que ni Barcelona, ni Palma ni València tenen res a veure amb els carrers de l’Euskadi dels anys de plom ni amb el Caracas d’avui. La construcció perfectament articulada d’aquest relat apocalíptic des dels mitjans de comunicació i des de les trones polítiques fa molt més mal a la imatge de la ciutat, de les ciutats, que qualsevol acció de l’organització independentista.

Es pot atacar els mètodes expeditius d’Arran i defensar una determinada manera d’entendre l’economia però això no farà que desaparegui de les nostres ciutats el greu problema del turisme massiu. No hem d’oblidar, les nostres administracions i els periodistes honestos menys que ningú, que més enllà de l’activisme d’Arran hi ha el patiment d’una ciutadania espantada. Hi han els veïns de Ciutat Vella, Sant Antoni, Gràcia o Poblenou a Barcelona, els del Cabanyal a València o els de Ciutat Antiga a Palma.... gentrificats tots fins al moll dels ossos. I hi ha també, és clar, els especuladors, els que en treuen profit.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

EXPLICACIONS
Anònim, 05/08/2017 a les 22:21
+17
-7
-Barcelona -Jocs Olimpics 1992 i turisme massiu posterior per tal d’ofegar la capitalitat de Catalunya i fer-la segona capital d’España.
-Efectes colaterals negatius com encariment del nivell de vida, dels lloguers, de la propietat, d’habitatges, aparició de pisos turístics, hotels a dojo, restauració i botigues destinades al turisme que es fa unic sector de la ciutat. Inversions estrangeres amb beneficis per a cert sector d’aqui i alhora expulsió de altres gent del barris. Cert, un problema de classes.
-Salaris baixos alhora que grans beneficis empresarials i grans botigues de lloc privilegiats.
-Massificacio i densificació urbana als espais públics. Comportaments incívics d’alguns visitants
-Campanyes dels mitjans de comunicació criticant el fenomen
-L’oposicio política CDC/PDECAT, PP i PSOE que van crear la criatura alabant la “Font de riquesa” i partits llavors en l’oposicio i alguns ara en l’actual govern criticats per no resoldre els desastres creats pels altres.
-La CUP, un dels pocs partits lúcids, crítics i coherents els ha despertat de la seva hipocresia.
-Els condemnaran sens dubte i res canviarà.
-Es la Catalunya i l’España que volen
Explicacions
JRRiudoms, 06/08/2017 a les 07:57
+12
-12
Algú que m'expliqui que té a veure punxar rodes de bicicleta, assaltar un bus turistic i empastifar parets amb missatges xenofobs amb el respecte que qualsevol persona (ja sigui vei o turiste [recordar, també, que qualsevol vei pot ser turista...] ha de gaudir,
Me pareix que la tajada mental d'Arran i alguns de la CUP ha fet creure que els actes vandàlics fets per unes criatures sense cap coneixement de la realitat més enllà del seu cos han esdevingut la vanguardia alliberadora [marxista leninista, amb esquitxo9s estalinistes o troscos, tant s'en refot quan són tics totalitaris] que el poble treballador espera...
I es clar:, si hom va deixant merda al darrera seu, potser algún altre galifardeu l'escampara.

La Xene i l'ajujntament ho ténen molt fácil: presentar denuncia, malgrat l'emprenyamenta de la CUP.

Atentament
Sembla que això només estigui passant a Barcelona
Anònim, 06/08/2017 a les 09:10
+25
-5
Quina falta de visió global! El mateix que patiu ara els barcelonins, ho portem patint a les costes de Girona i Tarragona i a molts poblets de muntanya. Si, totes aquestes conseqüències: pèrdua d'identitat, destrucció de paisatge, massificació, encariment dels preus dels pisos... Què passaria si a la Costa Brava ataquessim els apartaments de cap de setmana dels barcelonins?
També jo pateixen, i des de fa molt més temps ciutats com París, Londres, Roma, Florència, Amsterdam etc..
Entre l'invent dels vols de baix cost i l'augment de la població i de la classe mitjana, el turisme és un fenomen mundial. Dubto que la gent que la
queixa tant, ni vagi mai a "comarques" ni visiti mai un pais estranger, on molesten tant com a ell el'molesten els turistes que venen a Barcelona.
Els mitjans també han col·laborat a teixir aquest relat de victimisme que mai hem tingut a la Costa Brava.

El que cal es reinventar el turisme. Hi ha moltes coses que es podrien fer, entre les quals, encarir el preu de l'alcohol seria la primera, al meu parer, per foragitar el turisme de borratxera. Augmentar les taxes turístiques, fer complir escrupolosament els horaris de tancament de locals i la normativa de convivència, que hauria de ser rigorosa, tant per estrangers com per autòctons. Per descomptat, la major part dels beneficis del turisme haurien d'anar a la rehabilitació de barris marginals, dotació de serveis i habitatge social.

En comptes de quedar com a brètols, troglodites que ataquen busos carregats amb famílies, podrien aportar idees de com aprofitar i regular un fenomen que no podem destruir.
L'Empordà ha viscut mobilitzacions per a evitar la construcció d'apartaments en algunes platges gairebé intactes. No vam atacar barcelonins. Quan de temps costarà que la humanitat surti de l'estat de semi salvatgisme i arreglem els problemes sense violència? Certament això no es comparable a la kale borroka, però si jo hagués anat amb els meus fills en un autocar i aquest és aturat per hones encapuxtats ( amb la por que hi ha a un atemptat!) no m'hauria semblat cap tonteria.
Que us esperaveu? Que no aprofitessin el regal de la CUP?
Escac i mat, 06/08/2017 a les 10:14
+22
-6
Qualsevol error del sobiranisme serà explotat per l'enemic
Ximples de la CUP
Quin pais!, 06/08/2017 a les 11:56
+6
-5
Farien molta més via si es dediquessin a empaitar pisos ilegals a AirBnB o fins i tot anar a tocar els collons als seus propietaris, enlloc de perjudicar empreses legals. Si volen possar silicona als panys, que ho facin al pis X, porta Z, del número N del carrer Tal, a veure quin negoci fot el malparit especulador de torn quan hagi de canviar el pany i retornar els diners als turistes que no hi han pogut entrar.
Primera línia i... plas!
Anònim, 06/08/2017 a les 12:13
+14
-7
El primer que he pensat en llegir el subtítol, és fins on podré llegir abans de detectar una clara apologia del vandalisme arranés?
El que no m'esperava és que no pogués passar de la primera frase: "Les accions simbòliques d’Arran...".
Què entén l'autor per simbolisme? Punxar rodes reals, de bicicletes i autobusos reals, espantant i perjudicant gent real és simbolisme?
Quan els caiguin penes de presó també en direm que són simbòliques. D'acord?
No es això
Anònim, 06/08/2017 a les 12:39
+12
-6
Així no solucionarem res. Els atemptats a la llibertat d'Arran, no aporten cap solució. Calen mesures positives i que respectin els qui venen a Catalunya. El turisme es una font de riquesa. No pot ser que 4 gambirots espatllin la tasca de 30 anys de promocionar la ciutat de Barcelona.
Xenofòbia i racisme
Anònim, 06/08/2017 a les 15:56
+8
-5
Critiques que a aquestes accions contra el turisme li diguin xenofòbia, però és el mateix que dir-ho als que opinen que hi ha masses immigrants. La instal·lació massiva d'immigrants crea problemes culturals i molts d'altres. Per això no cal ser ni racista ni xenòfob per voler limitar-ne l'increment. Però els que els hi agrada que hi hagi com més immigrants millor, per combatre-ho insulten a la gent amb això.
És idèntic que qui critiqui la bogeria de mentides que diuen les feministes li diuen masclista sense ser cert.

El fill del Mayor Oreja
entranyable, 06/08/2017 a les 18:45
+6
-7
M'acaba d'arribar que el fill del Mayor Oreja s'ha infiltrat a Arran i coordina les pintades i accions del grup, tanmateix la vaga de l'aeroport, contra els interessos turístics de Barcelona. Vist el que es veu em sembla bastant fidedigne.
rifa
Anònim, 06/08/2017 a les 21:10
+9
-2
al que li ha tocat la rifa es el Collbonic, primer el fan capitost del PSOE (perdó PSC) els paquis en les primàries mes exòtiques de Europa, i ara li regalen en safata les atzagaiades de ARRAN per poder exercir la seva vocació de populista.
Quina sort que té aquest noi!!
De què ens queixem?
Anònim, 06/08/2017 a les 21:56
+15
-0
Avui fa just un mes. Les vuit del vespre. Sis joves turistes (4 noies i 2 nois) al carrer Bailèn davant del cinema Texas, a Barcelona. Els joves turistes, ben vestits, amb possibles, criden dos taxis (a tres per taxi) i llencen a terra dues llaunes de cervesa i quatre gots. Els convido amb fermesa que ho llencin a la paperera que està a dos metres (sí, dos) i se'n van fotent-se'n.
Bé, el millor de tot és que el nombrós públic que hi ha a la cua del cinema s'ho mira tan tranquil, el mateix que els nombrosos ciutadans que passen pel carrer. Ningú em fa costat. Algú somriu. M'agradaria saber quants d'aquests ciutadans tan preocupats per la massificació del turisme i que tan protesten hi havia entre tota aquella colla de catalanets poca penes i covards. Em sembla que més de quatre...
Incongruencias
Anònim, 07/08/2017 a les 18:17
+0
-0
Es cierto que hay turistas vándalos, pero en realidad, no contra estos actúa arrán. No son los que van a restaurantes y hoteles de lujo ni tienen yates en los puertos de ricos.
No solo los turistas son los guarros que tiran las cervezas al suelo, solo hay que ir donde se reunen estos vándalos y mirar después como lo dejan todo después de sus actuaciones.
No creo que sea mas bonito el destrozo de los cachorros de la CUP, que la basura de los turistas, que muchas veces no son solo turistas los que están haciendo botellón en cualquier lugar, creo que los de aquí, alguno también lo hace.
Lo peor es un artículo así y que se vaya de rositas. Este incendiario de Francesc, o es de la CUP, o tiene un hijo en arrán, pero me encantaría que en su domicilio hicieran de las suyas estos defensores del orden catalanista e independentista. Me encantaría que se viera él en medio de una trifurca con estos energúmenos con pasamontañas, navajas, martillos y todo tipo de herramientas, que creo no son las mismas que usan en el trabajo.
Me encantaría que se creara un fondo para reparar todos estos daños colaterales y ver cuanto aportaría este señor venido a mas, a tanto como periodista por lo menos.
Los martillazos en tu puerta y ventanas Francesc, las ruedas pinchadas, las de tu coche, los adornos de sprays en tu fachada, de esta forma, igual yo lo veo de otra forma, pero alentar a estos vándalos para que se lo hagan a los demás, familias con niños aterrados en un autobús que no sabían de qe se trataba, después de ver lo que ha pasado en otros paises??? solo puedes ser tan imbécil como ellos si piensas que está bien hecho
Per alguna cosa es comença
Anònim, 07/08/2017 a les 20:52
+0
-0
Que potser tenen pensat per més endavat protestar, amb accions "simbòliques" com punxar-los les rodes dels vehicles o fer-lis pintades o montar manifestacions de protesta, contra la immigració massiva o contra l'allau massiu de refugiats? Perquè per alguna cosa es comença. A més ja es practiquen excuses com "no és turismofòbia" (= "no és xenofòbia"), que si senten precedent anem apanyats. Perquè en aquests temes ben aviat una cosa porta a l'altre. Com tampoc es veu quin motiu es podria donar perquè uns si i els altres no.

D'altra banda cal suposar que ells mai no han sigut turistes ni pensen ser-ho en el futur, sinó que es quedaran a casa seva i al seu barri, perquè sinó la cosa ja aniria cap al cinisme, la hipocresia i la doble moral. Però ni que no ho siguessin ells, els catalans sí que som molt turistes arreu del món i com qui diu des de temps immemorial. I cada vegada més els catalans viatgem pel món, que tal si ens rebessin igual? Es igual que el tema dels de Barcelona a la resta de Catalunya, com si un partit qualsevol donés suport als enemics dels quemacos i dels pixapins, amb accions "simbòliques" això sí, com les citades abans.

El moment a més, ben a prop d'un moment trascendental per a Catalunya, és d'una oportunitat tal que sembla ben bé oportunisme i manipulació, ja que tindran els seus motius però just ara donen aquesta imatge intolerant i incívica de Catalunya i els catalans, ben diferent i tot al contrari del que havia sigut fins ara, tot allò pel que es veu ja superat de terra de pas, terra d'acollida, terra on tothom hi és benvingut, etc. etc. Per alguna cosa es comença i sembla que es ara que es vol començar.
no es bicing, es donkey republic
periodista honest? hahaha , 07/08/2017 a les 21:22
+0
-0
Les bicicletes punxades son de Donkey republic, una empresa PRIVADA de lloguer de bicis que aprofita i envaeix (els omple) els aparcaments PÚBLICS de.bicicletes.

Mai han punxat el bicing ni tenen res.contra el bicing els d'Arran.

Pero vaja, que sobrarà honestedat pero manca molt de rigor periodístic...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Francesc Viadel
Francesc Viadel (Algemesí, 1968). Periodista i escriptor. És doctor en Sociologia per la Universitat de València i professor de periodisme a la Facultat Blanquerna de Relacions Internacionals i Comunicació de Barcelona. Autor de diversos assajos, novel·les i llibres de poemes. A Twitter: @FrancescViadel i també a https://francescviadel.wordpress.com/.
Mariano Rajoy en l'acte de campanya a Salou | PP
01/01/1970
El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 18:45 David Fernàndez carrega contra el "minotaure" de Ciutadans, a qui descriu com el "cavall de Troia" d'aquestes eleccions i el "partit de la Fiscalia, de la policia, de la patronal i de l'Ibex-35". "I en això hem d'insistir molt en aquests dies", ha clamat des de Girona.
 18:34 
 18:13 La número 1 de la CUP per Lleida, Mireia Boya, assegura des de Girona que la República catalana "serà ecologista o no serà" i carrega contra els "comuns": "Aquests ecologistes progres, moderns, que han legitimat les polítiques neoliberals".
 18:12 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 «12 de febrer: incertesa total a quatre dies de les eleccions», Pep Martí repassa, en blanc i negre, la campanya electoral de 1936. 
 18:05 L'exdiputat de la CUP Benet Salellas enceta el míting central de Girona amb el mite del Minotaure, tot assegurant que l'independentisme "ha decidit plantar cara al monstre" des de la unilateralitat "feta des de baix". 
 17:49 LA CARAVANA L'"star system" socialista. Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D; contracrònica de Jordi Bes.
 17:44 La doble concentració antifeixista i espanyolista del Pont no genera incidents greus. Els manifestants unionistes han escridassat i intentat boicotejar la lectura dels manifestos per part dels simpatitzants del CDR. Tots dos grups, separats per un cordó policial.
 17:20 ENTREVISTA Yolanda López (CeC): «Les eleccions del 21-D serviran per desemmascarar Cs». La candidata dels "comuns" per Tarragona afirma que és hora d'un canvi en el Govern i que els ciutadans es mereixen passar pàgina. Destaca que un Govern enfrontat com que hi ha hagut durant l'última legislatura al Parlament ha debilitat la força del govern català.
 16:30 LA LUPA DEL SECTOR PÚBLIC «Recuperar l'autogovern, bastir polítiques a llarg termini», anàlisi de Josep M. Vilalta.
 16:29 LA CARAVANA El PP ja tem una mala passada de la fórmula d'Hondt. Mariano Rajoy alerta que el sistema electoral és "capritxós" i que pot beneficiar l'independentisme; ho explica Isaac Meler.
 16:21 La pugna per la victòria omple els mítings de JxCat, ERC i Cs. Les dues principals candidatures independentistes voregen el miler d'assistents en cada míting, un topall que Arrimadas ha superat també en algunes ocasions. Ho explica Roger Tugas. 
 15:50 LA CARAVANA EH Bildu i el turisme polític basc, a les campanyes de la CUP i ERC. El diputat basc Mikel Otero considera "important" que Euskal Herria "entri en el terreny de joc" del procés de construcció de la República catalana; la contracrònica d'Aida Morales
 14:28 Sánchez justifica el 155 com l'«única eina» per combatre el sobiranisme i demana «votar sense revenja»; informen Joan Serra Carné i Jordi Bes.
 14:28 LA CARAVANA «Chirigotas», populisme i el cor de les tres banderes; contracrònica de Pep Martí de l'acte central de campanya de Ciutadans. 
 14:01 Rajoy avisa l'unionisme que votar Cs pot donar diputats a ERC i la CUP. El president del govern espanyol declara que els vots "útils de veritat" i que "no fallaran mai" són els del PP.
 13:46 Miquel Iceta: "Jo no diré com Albert Rivera que tots els vots que no venen a mi van a les escombraries". "Quin demòcrata de pacotilla", ha etzibat Iceta a Rivera, i ha afegit: "Tots els vots tenen una enorme dignitat".
 13:49 Xavier Domènech inclou el PSC en el bloc de la «indignitat». Ho explica Sara González des del míting de Catalunya en Comú-Podem a Blanes.
 13:47 Mariano Rajoy clou l'acte a Salou dient que el PP és "el vot útil" i que a partir del 22-D, a Catalunya no es decidirà res sense els vots dels diputats populars catalans. 
 13:45 Miquel Iceta: "Més independentisme a partir de dijous voldrà dir menys empresa, menys feina, menys Europa, més divisió i més embolic. No ens ho podem permetre".
 13:44 
 13:36 Mariano Rajoy afirma que els vots al PP són útils, serveixen per defensar la llei i alhora apunta  que han estat clau per evitar el "disbarat" del procés català i han permès que s'hagi aplicat el 155.
 13:36 Albert Rivera diu que el procés «ha despertat l'orgull de ser espanyols de Catalunya»; informa Pep Martí. 
 13:31 El líder del PP destaca a Salou que el procés "ha fet molt mal a les persones i a l'economia catalana" i remarca que en aquestes elecions hi ha en joc els interessos dels catalans.
 13:31 
 13:31 La CUP adverteix que el 155 serà "una broma" si guanyen els unionistes. L'exdiputada Anna Gabriel exigeix al PP que deixi "d'amagar la seva merda darrere banderes". Ho explica Aida Morales
 13:28 Rajoy apunta que "el 155 ja ha deixat de ser un fantasma jurídic i ja és una realitat". El líder dels populars etziba que ara tothom sap què és el que no ha de fer perquè s'activi.
 13:29 Miquel Iceta agraeix a Zapatero la retirada de les tropes d'Iraq, el matrimoni gai, la llei de memòria històrica, "l'obsessió" per la igualtat de gènere i la llei de dependència.
 13:27 Forcadell agraeix a Sáenz Santamaría que confirmi que "no hi ha separació de poders" a l'Estat. En el mateix míting d'ERC, a Mataró, Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els experts". Ho explica Roger Tugas.
 13:25 Rajoy remarca que els independentistes van crear el caos i que la solució a aquest "despropòsit" ja ha començat i en els pròxims dies "tindrem una magnífica oportunitat de recuperar la tranquil·litat, la convivència i respecte".
 
 13:19 Mariano Rajoy agraeix la "resitència" dels populars a Catalunya "perquè en els moments difícils qui hi ha, és el PP"
 13:18 Miquel Iceta ha criticat que s'expulsi els socialistes d'algunes alcaldies pel seu suport a l'article 155, però no ho han aconseguit a Blanes i Terrassa. "Que s'ho vagin traient del cap. Nosaltres no som una anècdota, no som una moda, venim de lluny i anem molt més lluny encara", reivindica.
 13:18 Albiol assegura que Rajoy representa la «democràcia» i Puigdemont el «fanatisme». El candidat del PP agraeix al president del govern espanyol l'aplicació del 155: "Avui els catalans seguim sent espanyols". Informa Isaac Meler. 
 13:17 Pedro Sánchez defensa l'aval socialista al 155, però es desmarca de Mariano Rajoy: "Pocs instruments tenia l'Estat per fer front al desafiament independentista". 
 13:14 Xavier Domènech carrega indignat contra la "desinfecció" defensada per Josep Borrell i avalada pel PSC i "l'escapçament" d'una part del país que celebra el PP: "Vergonya!" 
 13:13 Pedro Sánchez: "Demanem el vot útil per formar un govern útil per a la concòrdia, la convivència i la reconciliació entre els catalans".
 13:11 Xavier Domènech, cap de llista dels "comuns", des d'un míting a Blanes: "Som aquells que podem transformar la situació d'atzucac on han situat el país"
 13:12 Pedro Sánchez elogia Zapatero després de les seves diferències sobre el lideratge del PSOE, i li demana: "Que em vegis sempre com un socialista orgullós de les conquestes que hem aconseguit".
 13:10 El cap de llista de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, reivindica que governar a partir del 21-D seria la garantia per impulsar "el canvi" a Espanya 
 13:06 El candidat del PP a la presidència de la Generalitat diu que és cert el 21-D va de "Rajoy i Puigdemont" perquè el popular "presenta la democràcia i Puigdemont el fanatisme, per això som millors que ells".
 13:03 Zapatero reivindica que "les coses es van complicar molt en aquests quatre mesos perquè no hi ha un govern socialista a Espanya ni a Catalunya", i defensa que tenir-lo als dos llocs són l'única via per reconstruir "el pluralisme i la convivència".
 13:04 Crits de "presidente" quan Albiol diu que Rajoy ha obligat Puigdemont "a marxar a més de 1.000 quilòmetres perquè té por del president del govenr espanyol". 
 13:04 El líder d'IU, Alberto Garzón, assegura que el PP, el PSOE, Convergència i Ciutadans "no són tan diferents" a l'hora de fer polítiques que perjudiquen les classes treballadores 
 13:03 Zapatero ressalta que la comunitat internacional només està d'acord en una cosa sobre Catalunya: "Ningú ha considerat ni seriós ni admissible la declaració d'independència".
 12:58 Zapatero afirma que la democràcia és unió i no divisió: "Afortunadament la democràcia ja va deixar clar que cap home pot estar por sobre de la llei. Primer les lleis i després la voluntat dels homes".
 12:57 Albiol diu que Rajoy és el principal referent i principal actiu del partit i que par això és important que estigui a Catalunya fins a l'últim dia de campanya. També reafirma que ho és perquè "ha aplicat l'article 155" i això ha permès que avui "els catalans puguem seguir sent espanyols".

 
 12:55 
 12:55 
 12:54 
 12:54 Albert Rivera demana a tots els unionites que concentrin el vot en Cs "per evitar que passi com al Regne Unit amb el Brexit".
 12:53 Gabriel Rufián replica Josep Borrell, que va defensar "desinfectar" el país, recordant als GAL: "El millor desinfectant és la calç viva i cal escoltar sempre els expert".
Entrades anteriors »
Miquel Iceta a l'arribada al míting central del PSC al 21-D | PSOE
Jordi Bes
01/01/1970
Els militants i simpatitzants aborden l'expresident Zapatero, Sánchez i Iceta a cop de "selfie" quan s'acaba el míting central del PSC al 21-D
Xavier García Albiol, cap de llista del PP | Adrià Costa
Esteve Plantada
01/01/1970
El cap de llista de PP a les eleccions del 21-D tria "El caçador" de Michael Cimino, Fernando Aramburu i Almudena Grandes, "CSI" i les cançons d'Enrique Iglesias
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 11 comentaris
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
Aida Morales
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes